piątek, 8 listopada 2013

Pieczeń Rzymska


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszną pieczeń rzymską , jest prosta w wykonaniu a wyśmienicie smakuje na przykład z chlebkiem i ogórkiem kiszonym :).


Będziemy potrzebować :

600 g mięsa mielonego ( takiego jakie lubimy )
3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1 jajko
1 bułka kajzerka namoczona i odsączona
2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli i czosnku

przyprawy jakie lubimy ja dałam :
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki pieprzu
3 duże szczypty soli

foremka o wymiarach 19cm x 8cm x 7cm lub dwie mniejsze

Link do filmu z przygotowania ;Pieczeń Rzymska


Przygotowanie :

  1. cebulę kroję w drobna kostkę
  2. czosnek drobno siekam i dodaję do cebuli
  3. teraz na rozgrzanym tłuszczu podsmażam cebulę z czosnkiem tak żeby się zrumieniła
  4. i odstawiam do ostudzenia
  5. do miski wkładam mięso mielone dodaję jajko , wcześniej namoczoną w zimnej wodzie i odsączoną bułkę , podsmażoną cebulę z czosnkiem , przyprawy i wszystko mieszam dłonią (można wymieszać łyżką mi jest wygodniej dłonią )
  6. tak wymieszaną masę przekładam do foremki delikatnie ugniatając żeby nie było wolnych przestrzeni
  7. pieczeń rzymską wkładam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na środkową półkę i piekę około 60 minut bez termoobiegu

Pieczeń rzymska jest gotowa najbardziej ją lubię jak wystygnie , na początku ma bardzo intensywny zapach przez przyprawy ale po ostygnięciu już tak intensywnie nie pachnie ale ma przyjemny aromat :)

Życzę smacznego


Pozdrawiam Babcia Ewa  




10 komentarzy:

  1. Pyszna pieczeń.Następnym razem zrobie z większej ilości bo ta porcja to malusia jest.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że smakowała :) no porcja nie jest za duża ale zawsze można zrobić większą :)

      Usuń
  2. właśnie się zabieram za tę pieczeń, mam nadzieję, że wyjdzie pyszna ;) trzymajcie kciuki

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie wyciągnęłam pieczeń z piekarnika... REWELACJA!!!!
    Mam tylko pytanie, czy jak ona mi ostygnie, będzie bardziej zbita, czy taka pulchniejsza jak teraz, na ciepło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po wystygnięciu będzie pulchna i łatwo będzie ją kroić ale nie będzie się rozsypywać :)

      Usuń
  4. o to super, o to mi chodziło :D dziękuję za rewelacyjny przepis!!!! na pewno nieraz będę korzystać z www.uwagababciagotuje.com :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo i bardzo mi miło że przepis się przydał :)
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. Brakuje mi tylko wewnątrz pieczenie ugotowanych jajek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w domu nie przepadają za jajkiem w pieczeni dlatego robię bez , ale jeżeli ktoś chce to może włożyć w środek jajko
      pozdrawiam serdecznnie

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...