Nowe Przepisy

środa, 27 marca 2013

Chleb Kukurydziany na Maślance z Pestkami Dyni



Witam Serdecznie
Upiekłam dzisiaj jeszcze chlebek zamiast kupować w sklepie . Troszkę inny bo z kaszką kukurydzianą na maślance .

Sałatka z Brokułów Jajek i Pomidorów




Witam serdecznie
Propozycja na pyszną sałatkę brokułową z pomidorami , jest kolorowa i smaczna .

piątek, 22 marca 2013

Sałatka z Makaronem Tuńczykiem i Pomidorami




Witam serdecznie
Propozycja na pyszną i sycącą sałatkę z makaronem tuńczykiem i pomidorami. Można ją podać na kolację lub lekki obiad.  

Chleb Domowy Pełno Ziarnisty z Siemieniem Lnianym



Witam Serdecznie
Dzisiaj pokażę jak przygotowuję chlebek pełno ziarnisty , bardzo smaczny i zdrowy , łatwy w wykonaniu :)

środa, 20 marca 2013

Przygotowanie Lukru



Witam Serdecznie
Pokażę jak przygotowuję lukier , zawsze do ucierania lukru używam makutry , wykonanie takiego lukru jest bardzo proste .

wtorek, 19 marca 2013

Ciastka Kruche Kakaowo - Kokosowe ( wesołe buźki )



Witam Serdecznie
Naszła mnie dzisiaj ochota na coś słodkiego , upiekłam proste kruche ciasteczka a żeby wyglądały trochę weselej , udekorowałam je buźkami :)

sobota, 16 marca 2013

Koszyczek Wielkanocny z Ciasta Drożdżowego



Witam Serdecznie
Święta za pasem znalazłam w jednej z moich gazet o gotowaniu , ciekawą ozdobę na stół świąteczny , zrobioną z ciasta drożdżowego . Jest to koszyk w który można włożyć coś zielonego, pisanki, kurczaczka :)

czwartek, 14 marca 2013

Domowe Bułki Grahamki



Witam Serdecznie
Dzisiaj upiekłam domowe bułeczki grahamki . Zamiast kupować w sklepie można spróbować zrobić je samemu . Są na pewno smaczniejsze i wiemy co jest do nich dodane .

wtorek, 12 marca 2013

Udka z Kurczaka w Marynacie z Sosem Sojowym



Witam Serdecznie
Dzisiaj przygotowałam jeszcze udka z kurczaka pieczone (grillowane ) w marynacie sojowej , muszę przyznać że smakują wyśmienicie i do tego mają aromatyczny zapach :)

poniedziałek, 11 marca 2013

Chleb Żytni na Żurku z Czosnkiem




Witam Serdecznie
Ostatnio trochę eksperymentowałam z wypiekiem chleba domowego i zrobiłam chlebek buraczany a tym razem upiekłam typowy chleb żytni z dodatkiem czosnku , pomimo że dodałam jeden duży ząbek czosnku chleb pachnie czosnkiem i czuć go w smaku .

sobota, 9 marca 2013

Chleb Domowy z Burakami i Kminkiem



Witam Serdecznie

Dzisiaj mam dzień buraczany wcześniej robiłam ćwikłę a teraz z reszty buraczków upiekłam chlebek.

Ćwikła z Chrzanem – buraczki ćwikłowe



Witam Serdecznie
Dzisiaj do obiadu zrobiłam ćwikłę z chrzanem ( niektórzy nazywają to buraczkami ćwikłowymi)
idealnie pasowały do ziemniaków z kotletami mielonymi :)

piątek, 8 marca 2013

Polewa Czekoladowa z Kakao



Witam Serdecznie
Pokażę jak przygotować polewę czekoladową od podstaw bez użycia czekolady tylko kakao . Jest na pewno lepsza niż taka kupna gotowa ze sklepu a bardzo łatwo ją się robi.

czwartek, 7 marca 2013

Placki Ziemniaczane Zapiekane z Pieczarkami

Witam Serdecznie
Dzisiaj na obiad zrobiłam coś cięższego, placki ziemniaczane smażone na oleju i do tego pieczarki które też nie należą do lekko strawnych a na konie wszystko posypałam żółtym serem. Może nie do końca zdrowe ale domownicy  mówią że bardzo smaczne :).


Będziemy potrzebować:

Na placki ziemniaczane
1 kg ziemniaków
2 małe cebule
2 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej (poznańska)
sól , pieprz

na farsz
500g pieczarek
2 małe cebule
200g sera żółtego
olej / oliwa do smażenia
sól pieprz

Przygotowanie:
Zaczynam od przygotowania placków ziemniaczanych : obrane ziemniaki i cebulę trę na tarce o drobnych oczkach , do masy ziemniaczano - cebulowej dodaję jajka mąkę sól i pieprz dokładnie mieszam i smażę na dużej patelni jeden placek , placki powinny być w miarę duże , dzięki temu  łatwiej będzie je zwijać (rolować ) z farszem . Placki smażę na delikatnie złoty kolor za bardo nie przysmażam bo później idą i tak do piekarnika.

Przygotowanie farszu

Obraną cebulę i wypłukane pieczarki drobno kroję . Cebulę podsmażam na patelni i następnie dodaję pieczarki , wszystko razem podsmażam aż ładnie się usmażą i odparuje woda doprawiam od smaku solą i pierzem.
Część żółtego sera pokroiłam w słupki a pozostałą starłam na tarce o grubych oczkach
Na usmażone placki nakładam farsz , rozprowadzam go po całym placku z jednej strony z której będę zwijała kładę pokrojony w słupki żółty ser i zawijam w rulon tak przygotowany placek wkładam do naczynia żaroodpornego . Na sam koniec posypuję wszystko startym żółtym serem i naczynie wędruje do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut. Smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa  


środa, 6 marca 2013

Gruszki Pieczone w Cieście Kruchym


Witam Serdecznie
w tym wpisie zaprezentuje przygotowanie gruszek w cieście kruchym . Dla odmiany jako deser albo dodatek do kawy . Gruszki po upieczeniu są mięciutkie i wręcz rozpływają się w ustach , całość nie jest za słodka tylko taka w sam raz i bardzo dobra .

Koktajl Bananowo - Czekoladowy



Witam serdecznie
Wymyśliłam dzisiaj taki o to koktajl a że jest smaczny to się z wami nim podzielę , dodałam do niego kilka bananów , kiwi bo akurat leżało w lodówce i trochę czekolady w proszku i wyszedł całkiem fajny koktajl ( jogurt bananowo - czekoladowy )

poniedziałek, 4 marca 2013

Pierogi z Mięsem - przygotowanie farszu

Witam serdecznie
Propozycja na pyszne pierogi z mięsem, przygotowanie takich pierogów wcale nie jest trudne a są smaczniejsze od sklepowych, starałam się w przepisie opisać oraz pokazać na filmie jak najdokładniej sposób przygotowania pierogów z mięsem aby każdy mógł je zrobić nawet jeżeli nie ma doświadczenia w kuchni. Polecam wypróbować przepis bo według mnie jak i mojej rodziny (i nie tylko) są bardzo smaczne.

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 40 szt pierogów

na farsz do pierogów:
około 700 g surowego mięsa – po ugotowaniu pozostanie około 400 g mięsa
można użyć mięsa wieprzowego, szynki, łopatki, wołowego
przyprawy do gotowania mięsa:
1 listek laurowy
1 ząbek czosnku
4 – 5 ziarenek ziela angielskiego
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1/2 łyżeczki soli

1 średnia cebula (około 100 g)
1 czerstwa kajzerka
do smaku sól, pieprz
olej do smażenia

maszynka do mielenia mięsa

składniki na ciasto na pierogi z jajkiem:
350 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej)
(2 szklanki mąki i 1 łyżka)

125 ml gorącej wody
1 całe jajko
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli

do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml  


Link do filmu z przygotowania: Pierogi z mięsem - farsz i ciasto



Ciasto na pierogi – przygotowanie w linku

Przygotowanie:
Najpierw przygotuję mięso na farsz:
Umyte mięso wkładam do garnka. Dodaję przyprawy: czosnek przekrawam na pół, ziele angielskie, sól, pieprz, listek laurowy.
Zalewam wodą tak aby woda była ponad mięsem, garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości mięsa – ja gotowałam około 50 minut.


Gotowanie mięsa na pierogi

Następnie mięso wyjmuję z wody i odstawiam do wystudzenia, gdy wystygnie kroję na mniejsze kawałki aby łatwiej było je zmielić w maszynce do mięsa.

Kajzerkę zalewam w miseczce zimną wodą i pozostawiam w wodzie na kilka minut do namoczenia. Następnie kajzerkę odciskam mocno z nadmiaru wody.



Cebulę kroję w półplasterki i podsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez kilka minut żeby cebula się zeszkliła.



Teraz w maszynce do mielenia mięsa z założonym średnim sitkiem mielę składniki farszu na pierogi, najpierw mięso i cebulę a na koniec do mielenia daję odciśniętą kajzerkę.


Mielenie mięsa na pierogi

Tak zmielone składniki farszu doprawiam solą i pierzem i dokładnie wyrabiam dłonią w misce – farsz na pierogi z mięsem jest gotowy.   





Teraz przygotuję ciasto na pierogi:
Do miski wsypuję mąkę, gorącą wodę, olej, sól i całość mieszam przez chwilę łyżką w misce aby składniki wstępnie się połączyły.
Następnie dodaję jajko i jeszcze przez chwilę mieszam ciasto łyżką w misce aby jajko połączyło się ze składnikami.



Ciasto wykładam na blat i wyrabiam dłońmi przez około 3 – 4 minuty aż stanie się gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni.
Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, szczelnie nakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut żeby ciasto odpoczęło.



Po około 30 minutach lepienie pierogów z mięsem:
Ciasto rozwałkowuję na grubość około 2 milimetrów i wykrawam za pomocą szklanki lub foremki krążki – skrawki ciasta które pozostaną z wykrawania ponownie zagniatam i znowu rozwałkowuję.



Wycięte krążki nakrywam ściereczką aby ciasto nie obsychało gdy będę lepiła pierogi.
Krążek ciasta biorę w palce i delikatnie rozciągam, następnie nakładam łyżeczkę farszu i zlepiam dokładnie pieroga.



Gotowe pierogi układam na ściereczce (można ułożyć na blacie podsypanym mąką) i nakrywam ściereczką żeby nie obsychały.



Gotowanie pierogów:
Do wody w której będę gotowała pierogi dodaję około 1 łyżki soli i około 2 łyżek oleju (powinno być tyle wody żeby pierogi swobodnie pływały).

Wodę zagotowuję i do gotującej się wody wrzucam partiami pierogi, pierogi gotuję od momentu ponownego zagotowania się wody około 3 minuty od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką.



Ugotowane pierogi wyjmuję łyżką cedzakową i polewam niewielką ilością tłuszczu (masłem lub roztopionym tłuszczem z boczku).

Pierogi z mięsem podaję najczęściej polane roztopionym masłem lub podsmażonym boczkiem i posypane szczypiorkiem ale to jest kwestia gustu.
Pierogi są gotowe można podawać. Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Przygotowanie Ciasta na Pierogi

Witam Serdecznie
Pokaże jak przygotowuję ciasto na pierogi ,w tym wpisie opiszę jedynie samo ciasto a w innych wpisach na blogu będę prezentowała przygotowanie różnego rodzaju farszy. Do tego ciasta użyłam  jajka.

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 40 pierogów

350 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej)
(2 szklanki mąki i 1 łyżka)

125 ml gorącej wody
1 całe jajko
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli

do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml

Link do filmu z przygotowania: Ciasto na pierogi z jajkiem


Przygotowanie:
  1. Do miski wsypuję mąkę, dodaję wodę, olej, sól i całość mieszam przez chwilę łyżką, tak aby składniki wstępnie się połączyły.
  2. Następnie dodaję jajko i jeszcze przez chwilę mieszam, tak aby jajko połączyło się ze składnikami.
  3. Ciasto wykładam na blat i wyrabiam dłońmi przez około 3 – 4 minuty aż stanie się gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni.
  4. Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką lub zawijam w folię spożywczą i odstawiam na około 30 minut żeby ciasto odpoczęło.
Po 30 minutach:
  1. Ciasto rozwałkowuję na grubość około 2 milimetrów i wykrawam za pomocą szklanki lub foremki krążki – skrawki ciasta które pozostaną z wykrawania ponownie zagniatam i znowu rozwałkowuję.
  2. Wycięte krążki nakrywam ściereczką aby ciasto nie obsychało gdy będę lepiła pierogi.
  3. Krążek ciasta biorę w palce i delikatnie rozciągam, następnie nakładam farsz i zlepiam dokładnie pieroga.
  4. Gotowe pierogi układam na ściereczce (można ułożyć na blacie podsypanym mąką) i nakrywam ściereczką żeby nie obsychały.
Tak przygotowane ciasto na pierogi możemy wykorzystać do przygotowania pierogów z różnym rodzajem farszu: mięsnym, serowym, owocowym, warzywnym... Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Polecam również wypróbować przepis na ciasto na pierogi bez dodatku jajek.
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2014/05/przygotowanie-ciasta-na-pierogi-bez.html 






niedziela, 3 marca 2013

Chleb Domowy Mieszany



Witam Serdecznie
Pokażę jak przygotowuję chleb domowy mieszany z dwóch rodzai mąki żytniej i pszennej , taki wypiek może zastąpić zakup normalnego pieczywa sklepowego i jest smaczniejszy i bez dodatków konserwantów .

piątek, 1 marca 2013

Chlebki z Kaszy Jaglanej i Kaszy Gryczanej



Witam Serdecznie
W innym wpisie jakiś czas temu pisałam  że będę robiła różnego rodzaju zdrowe chlebki ze strony
http://www.instytutirl.com.pl/index6.php  , wczoraj zrobiłam chlebki wskazane dla ludzi z cukrzycą dzięki którym poziom cukru utrzymuje się na równym poziomie do 5 godzin po spożyciu , chlebki są bardzo smaczne pomimo że zdrowe :)  zachęcam do robienia takiego rodzaju pieczywa ponieważ jest  bardziej syte niż normalne pieczywo ze sklepu a do tego wpływa bardzo dobrze na nasz organizm .
 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.