piątek, 30 sierpnia 2013
środa, 28 sierpnia 2013
wtorek, 27 sierpnia 2013
Placki z Dyni z Ziemniakami
Witam Serdecznie
Jest okres dyniowy więc trzeba zrobić
coś dobrego z tego zdrowego i smacznego warzywa i nie tylko dynie do
straszenia :). Zrobiłam placki
z dyni z ziemniakami wyszły bardzo dobre i delikatne, mogą być
fajną odmianą od zwykłych placków ziemniaczanych, polecam
wypróbować przepis.
Będziemy potrzebować:
Przepis na około 20 placuszków
600 g świeżej surowej dyni
600 g ziemniaków
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
olej lub oliwa do smażenia
sól do smaku
Przygotowanie :
- Dynie obieram ze skórki i oczyszczam z gniazd nasiennych, następnie ścieram na tarce o średnich oczkach.
- Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o średnich oczkach, startą dynie i ziemniaki przekładam do miski dodaje jajka i mieszam.
- Następnie dodaję mąkę – (mąkę dodaję stopniowo w zależności od gęstości masy nieraz trzeba dodać odrobinę więcej a nieraz mniej z powodu wodnistości ziemniaków ) masa powinna być dość gęsta. Doprawiam solą i wszystko dokładnie mieszam
- Placki smażę tak samo jak placki ziemniaczane na rozgrzany tłuszcz nakładam po dużej łyżce masy i formuje placki, smażę na złoty kolor.
- Gotowe placki kładę na papierowy ręcznik aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Placki z dyni z ziemniakami są gotowe
można podawać dobrze smakują same bez dodatku ale można podać z
jogurtem naturalnym , śmietaną lub dżemem . Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
poniedziałek, 26 sierpnia 2013
Jabłka Prażone do Szarlotki na Zimę
Witam Serdecznie
Podzielę się moim sposobem na
przygotowanie jabłek prażonych . Takie jabłka prażone używam do
szarlotki , deserów , rożków z jabłkami , ryżu itp. są bardzo
smaczne i przygotowanie czegoś z własnych jabłek prażonych daje
większą satysfakcję niż kupienie gotowych w sklepie :)
Przy okazji skórki z jabłek można
ususzyć i dodawać do herbaty lub do przygotowania kompotu (suszu)
.
sobota, 24 sierpnia 2013
sobota, 17 sierpnia 2013
Przecier Pomidorowy na Zimę. Passata Pomidorowa
Witam Serdecznie
Sezon pomidorowy jest w pełni ,
pomidory na targu tanie a na działkach gotowe do zbioru więc można
coś przygotować w słoikach na zimę . Podzielę się przepisem na
prosty w wykonaniu przecier pomidorowy który można wykorzystać do
przyrządzenia różnego rodzaju sosów do makaronów , zupy
pomidorowej lub innych dań .
piątek, 16 sierpnia 2013
Buraczki z Cukinią na Zimę
Witam Serdecznie
Przygotowałam kilka słoiczków
sałatki na zimę z buraczkami i cukinią, idealnie nadaje się jako
dodatek do obiadu. A że jest smaczna to pomyślałam że podzielę
się przepisem z państwem, polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania buraczków z cukinią na zimę będziemy potrzebować:
Do przygotowania buraczków z cukinią na zimę będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 4 słoików o pojemności 700 ml
1 kg buraków
1 kg cukinii
2 cebule (około 250 g)
2 ząbki czosnku
do każdego słoika po 1 łyżce oleju
oraz do każdego słoika po 3-4
ziarenka pierzu czarnego
na zalewę:
1 litr wody
3/4 szklanki octu 10% - około 180 ml
6 łyżek cukru (około 100 g)
1 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Słoiki i wieczka przed nakładaniem sałatki wyparzam i osuszam.
Przygotowanie składników na sałatkę :
Przygotowanie składników na sałatkę :
Buraki dokładnie myję, przekładam do
garnka, zalewam wodą tak żeby były przykryte i gotuję, od momentu
zagotowania gotuję około 30 minut.
Następnie odcedzam, przelewam zimną wodą i odstawiam do wystudzenia. Gdy buraki wystygną obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach. Starte buraki przekładam do większej miski w której przygotuję sałatkę.
Cukinię obieram ze skórki, przekrawam wzdłuż na pół, jeżeli cukinia ma duże gniazda nasienne to je usuwam.
Następnie cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach, przekładam na sito lub durszlak i przelewam wrzątkiem (około 1 litrem wrzątku). Cukinię odstawiam do odsączenia, następnie odciskam łyżką i dodaję do buraków.
Następnie odcedzam, przelewam zimną wodą i odstawiam do wystudzenia. Gdy buraki wystygną obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach. Starte buraki przekładam do większej miski w której przygotuję sałatkę.
Cukinię obieram ze skórki, przekrawam wzdłuż na pół, jeżeli cukinia ma duże gniazda nasienne to je usuwam.
Następnie cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach, przekładam na sito lub durszlak i przelewam wrzątkiem (około 1 litrem wrzątku). Cukinię odstawiam do odsączenia, następnie odciskam łyżką i dodaję do buraków.
Cebulę kroję w cienkie półplasterki
lub w drobną kostkę i przekładam na sito lub durszlak. Czosnek
kroję w plasterki i dodaję do cebuli. Cebulę z czosnkiem przelewam
wrzątkiem (około 1 litrem) i odstawia do odsączenia, następnie
dodaję do buraków i cukinii.
Warzywa w misce dokładnie mieszam i
nakładam do wcześniej wyparzonych słoików, sałatki w słoikach
nie ugniatam tylko potrząsam słoikiem aby się ułożyła.
Pozostawiam około 3 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.
Przygotowanie zalewy:
Przygotowanie zalewy:
Do garnka wlewam wodę, ocet, dodaję
sól, cukier. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję, na początku
mieszam aby cukier się rozpuścił – zalewa jest gotowa.
Końcowe przygotowanie sałatki z buraczków i cukinii:
Końcowe przygotowanie sałatki z buraczków i cukinii:
Do każdego słoika daję po 3-4
ziarenka pieprzu i zalewam gorącą zalewą. Po wlaniu zalewy
słoikiem potrząsam lub wkładam widelec aby wyszło powietrze i
jeżeli trzeba to dolewam zalewę.
Na górę wlewam po około 1 łyżce oleju. Brzeg słoika dokładnie wycieram tak żeby był suchy i mocno zakręcam wieczko.
Pasteryzacja :Na górę wlewam po około 1 łyżce oleju. Brzeg słoika dokładnie wycieram tak żeby był suchy i mocno zakręcam wieczko.
Dno garnka wykładam ściereczką,
wstawiam słoiki i oddzielam je między sobą drugą ściereczką
aby się nie stykały (oddzielanie słoików ściereczką jest nie
konieczne).
Słoiki zalewam ciepłą wodą do ¾ ich wysokości, garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania pasteryzuję na małym ogniu przez około 25 - 30 minut w zależności od wielkości słoika.
Następnie słoiki wyjmuję z garnka ustawiam do góry dnem , nakrywam ściereczką i odstawiam do wystygnięcia.
Buraczki z cukinia są już gotowe można odstawić do spiżarki , życzę smacznego
Słoiki zalewam ciepłą wodą do ¾ ich wysokości, garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania pasteryzuję na małym ogniu przez około 25 - 30 minut w zależności od wielkości słoika.
Następnie słoiki wyjmuję z garnka ustawiam do góry dnem , nakrywam ściereczką i odstawiam do wystygnięcia.
Buraczki z cukinia są już gotowe można odstawić do spiżarki , życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
środa, 14 sierpnia 2013
wtorek, 13 sierpnia 2013
środa, 7 sierpnia 2013
poniedziałek, 5 sierpnia 2013
Bakłażan Faszerowany Mięsem Mielonym
Witam Serdecznie
Tym razem propozycja na faszerowany bakłażan mięsem.
Będziemy potrzebować:
2 duże bakłażany (lub 3 mniejsze)
300 g mięsa mielonego
5 pomidorów
200 g sera mozzarella (można użyć
innego żółtego sera)
4 ząbki czosnku
2 średnie cebule
kawałek papryczki chili
zioła prowansalskie
pieprz, sól
olej do smażenia (rzepakowy)
Przygotowanie:
- Bakłażany myję i osuszam, następnie przekrawam wzdłuż na pół i wybieram miąższ za pomocą łyżki tak żeby powstała łódeczka.
- Wybrany miąższ nie wyrzucam wykorzystam go do farszu
- tak przygotowany bakłażan oprószam solą i odstawiam na około 20 minut aby pozbyć się gorzkiego , posmaku po 20 minutach dokładnie płuczę pod zimną bieżącą wodą
Przygotowanie farszu:
- Wybrany miąższ z bakłażanów kroję na mniejsze kawałki.
- Cebule kroję w drobną kostkę, pomidory obieram ze skórki (skórka łatwiej schodzi jeżeli wcześniej je sparzymy wrzącą wodą) i kroję w grubą kostkę.
- Papryczkę chili drobno siekam, czosnek kroję w drobną kosteczkę.
- Teraz na patelni rozgrzewam olej i podsmażam cebulę z czosnkiem i chili, do zeszklonej cebuli dodaję mięso mielone i podsmażam przez chwilę.
- Następnie dodaję miąższ z bakłażana i dalej podsmażam około 5 minut, na sam koniec dodaję pomidory i doprawiam przyprawami i jeszcze smażę około 5 minut, tak żeby odparować część soku.
Farsz i bakłażany są gotowe teraz
będę napełniała bakłażany farszem:
- Do wypłukanych bakłażanów z soli nakładam farsz tak żeby był równo z brzegami.
- Tak przygotowane bakłażany układam w naczyniu żaroodpornym żeby się nie przewróciły (można użyć innego naczynia).
- Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego 180 stopni i zapiekam około 40 minut.
- ser ścieram na tarce o grubych oczkach
- po tym czasie bakłażany posypuję startym serem i wkładam do piekarnika jeszcze na około 5 minut żeby ser ładnie się roztopił
Faszerowane bakłażany są gotowe
można podawać życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
piątek, 2 sierpnia 2013
czwartek, 1 sierpnia 2013
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)