Nowe Przepisy

piątek, 30 sierpnia 2013

Chleb z Dyni

Witam serdecznie
Propozycja na pyszny domowy chleb z dynią na drożdżach, chleb ma piękny żółty kolor, pięknie pachnie i jest puszysty. Polecam wypróbować przepis póki jest sezon na dynię bo chlebek jest naprawdę smaczny.

środa, 28 sierpnia 2013

Sałatka z Zielonych Pomidorów na Zimę


Witam Serdecznie
Jest okres robienia przetworów na zimę i nie wyobrażam sobie tego żeby nie zrobić kilku słoików sałatki z zielonych pomidorów u mnie w domu ją uwielbiają jest może kwaśna ale na pewno bardzo smaczna :)

Buraczki z Papryką na Zimę

buraczki z papryką na zimę

Witam Serdecznie
Przygotowałam jeszcze jeden rodzaj sałatki na zimę z buraczków tym razem buraczki z papryką :)
W smaku jest pikantna i bardzo smaczna może komuś się spodoba przepis i też zrobi taką sałatkę na zimę .

wtorek, 27 sierpnia 2013

Placki z Dyni z Ziemniakami

Witam Serdecznie
Jest okres dyniowy więc trzeba zrobić coś dobrego z tego zdrowego i smacznego warzywa i nie tylko dynie do straszenia :). Zrobiłam placki z dyni z ziemniakami wyszły bardzo dobre i delikatne,  mogą być fajną odmianą od zwykłych placków ziemniaczanych, polecam wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować:
Przepis na około 20 placuszków 

600 g świeżej surowej dyni
600 g ziemniaków
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej 
olej lub oliwa do smażenia
sól do smaku


Link do filmu z przepisem: Placki z dyni i ziemniaków


Przygotowanie :
  1. Dynie obieram ze skórki i oczyszczam z gniazd nasiennych, następnie ścieram na tarce o średnich oczkach.
  1. Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o średnich oczkach, startą dynie i ziemniaki przekładam do miski dodaje jajka i mieszam.
  2. Następnie dodaję mąkę – (mąkę dodaję stopniowo w zależności od gęstości masy nieraz trzeba dodać odrobinę więcej a nieraz mniej z powodu wodnistości ziemniaków ) masa powinna być dość gęsta. Doprawiam solą i wszystko dokładnie mieszam
Masę na placki z dyni z ziemniakami mam gotową teraz będę smażyła:

  1. Placki smażę tak samo jak placki ziemniaczane na rozgrzany tłuszcz nakładam po dużej łyżce masy i formuje placki, smażę na złoty kolor.
  2. Gotowe placki kładę na papierowy ręcznik aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Placki z dyni z ziemniakami są gotowe można podawać dobrze smakują same bez dodatku ale można podać z jogurtem naturalnym , śmietaną lub dżemem . Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Jabłka Prażone do Szarlotki na Zimę


Witam Serdecznie
Podzielę się moim sposobem na przygotowanie jabłek prażonych . Takie jabłka prażone używam do szarlotki , deserów , rożków z jabłkami , ryżu itp. są bardzo smaczne i przygotowanie czegoś z własnych jabłek prażonych daje większą satysfakcję niż kupienie gotowych w sklepie :)
Przy okazji skórki z jabłek można ususzyć i dodawać do herbaty lub do przygotowania kompotu (suszu) .

sobota, 24 sierpnia 2013

Pikantny Sos Pomidorowy na Zimę

Pikantny Sos Pomidorowy na Zimę

Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszny (jak dla mnie ) sos pomidorowy na zimę z dodatkiem jabłek i papryki czerwonej . Taki sos można używać jako dodatek do wędlin zamiast ketchupu , do przygotowania sosów z mięsem do makaronu lub innych dań

sobota, 17 sierpnia 2013

Przecier Pomidorowy na Zimę. Passata Pomidorowa

Przecier Pomidorowy na Zimę.  Passata Pomidorowa

Witam Serdecznie
Sezon pomidorowy jest w pełni , pomidory na targu tanie a na działkach gotowe do zbioru więc można coś przygotować w słoikach na zimę . Podzielę się przepisem na prosty w wykonaniu przecier pomidorowy który można wykorzystać do przyrządzenia różnego rodzaju sosów do makaronów , zupy pomidorowej lub innych dań .

piątek, 16 sierpnia 2013

Buraczki z Cukinią na Zimę

Witam Serdecznie
Przygotowałam kilka słoiczków sałatki na zimę z buraczkami i cukinią, idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu. A że jest smaczna to pomyślałam że podzielę się przepisem z państwem, polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania buraczków z cukinią na zimę będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 4 słoików o pojemności 700 ml

1 kg buraków
1 kg cukinii
2 cebule (około 250 g)
2 ząbki czosnku
do każdego słoika po 1 łyżce oleju
oraz do każdego słoika po 3-4 ziarenka pierzu czarnego

na zalewę:
1 litr wody
3/4 szklanki octu 10% - około 180 ml
6 łyżek cukru (około 100 g)
1 1/2 łyżeczki soli   



Link do filmu z przygotowania : Buraczki z cukinią na zimę




Przygotowanie:
Słoiki i wieczka przed nakładaniem sałatki wyparzam i osuszam.

Przygotowanie składników na sałatkę :
Buraki dokładnie myję, przekładam do garnka, zalewam wodą tak żeby były przykryte i gotuję, od momentu zagotowania gotuję około 30 minut.

Następnie odcedzam, przelewam zimną wodą i odstawiam do wystudzenia. Gdy buraki wystygną obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach. Starte buraki przekładam do większej miski w której przygotuję sałatkę.

Cukinię obieram ze skórki, przekrawam wzdłuż na pół, jeżeli cukinia ma duże gniazda nasienne to je usuwam. 

Następnie cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach, przekładam na sito lub durszlak i przelewam wrzątkiem (około 1 litrem wrzątku). Cukinię odstawiam do odsączenia, następnie odciskam łyżką i dodaję do buraków.


Cebulę kroję w cienkie półplasterki lub w drobną kostkę i przekładam na sito lub durszlak. Czosnek kroję w plasterki i dodaję do cebuli. Cebulę z czosnkiem przelewam wrzątkiem (około 1 litrem) i odstawia do odsączenia, następnie dodaję do buraków i cukinii.  


Warzywa w misce dokładnie mieszam i nakładam do wcześniej wyparzonych słoików, sałatki w słoikach nie ugniatam tylko potrząsam słoikiem aby się ułożyła. Pozostawiam około 3 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.

Przygotowanie zalewy:
Do garnka wlewam wodę, ocet, dodaję sól, cukier. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję, na początku mieszam aby cukier się rozpuścił – zalewa jest gotowa.


Końcowe przygotowanie sałatki z buraczków i cukinii:
Do każdego słoika daję po 3-4 ziarenka pieprzu i zalewam gorącą zalewą. Po wlaniu zalewy słoikiem potrząsam lub wkładam widelec aby wyszło powietrze i jeżeli trzeba to dolewam zalewę.

Na górę wlewam po około 1 łyżce oleju. Brzeg słoika dokładnie wycieram tak żeby był suchy i mocno zakręcam wieczko.
Pasteryzacja :
Dno garnka wykładam ściereczką, wstawiam słoiki i oddzielam je między sobą drugą ściereczką aby się nie stykały (oddzielanie słoików ściereczką jest nie konieczne). 
Słoiki zalewam ciepłą wodą do ¾ ich wysokości, garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania pasteryzuję na małym ogniu przez około 25 - 30 minut w zależności od wielkości słoika.

Następnie słoiki wyjmuję z garnka ustawiam do góry dnem , nakrywam ściereczką i odstawiam do wystygnięcia.

Buraczki z cukinia są już gotowe można odstawić do spiżarki , życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa

środa, 14 sierpnia 2013

Placek Drożdżowy ze Śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Witam Serdecznie
Dzisiaj zrobiłam bardzo prosty placek drożdżowy z ułożonymi na górze śliwkami ,może nie jest tak słodki jak inne tego typu placki ale równie dobry i prosty w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis ponieważ ciasto jest naprawdę bardzo pyszne.

wtorek, 13 sierpnia 2013

Knedle ze Śliwkami

przepis na knedle ze śliwkami


Witam Serdecznie
Dzisiaj zrobiłam knedle z nadzieniem śliwkowym , wyszły bardzo smaczne polecam :)

środa, 7 sierpnia 2013

Napój Mleczny z Bananem i Czekoladą

Napój Mleczny z Bananem i Czekoladą
Witam Serdecznie
Afryka zagościła u nas w Polsce na dobre :) nic mi się nie chce nawet gotować , zaproponuję do zrobienia prosty napój mleczny dla ochłodzenia :)

poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Bakłażan Faszerowany Mięsem Mielonym

Witam Serdecznie
Tym razem propozycja na faszerowany bakłażan mięsem.

Będziemy potrzebować:

2 duże bakłażany (lub 3 mniejsze)
300 g mięsa mielonego
5 pomidorów
200 g sera mozzarella (można użyć innego żółtego sera)
4 ząbki czosnku
2 średnie cebule
kawałek papryczki chili
zioła prowansalskie
pieprz, sól
olej do smażenia (rzepakowy)


Przygotowanie:
  1. Bakłażany myję i osuszam, następnie przekrawam wzdłuż na pół i wybieram miąższ za pomocą łyżki tak żeby powstała łódeczka.
  1. Wybrany miąższ nie wyrzucam wykorzystam go do farszu
  2. tak przygotowany bakłażan oprószam solą i odstawiam na około 20 minut aby pozbyć się gorzkiego , posmaku po 20 minutach dokładnie płuczę pod zimną bieżącą wodą
Przygotowanie farszu:
  1. Wybrany miąższ z bakłażanów kroję na mniejsze kawałki.
  2. Cebule kroję w drobną kostkę, pomidory obieram ze skórki (skórka łatwiej schodzi jeżeli wcześniej je sparzymy wrzącą wodą) i kroję w grubą kostkę.
  3. Papryczkę chili drobno siekam,  czosnek kroję w drobną kosteczkę.
  1. Teraz na patelni rozgrzewam olej i podsmażam cebulę z czosnkiem i chili, do zeszklonej cebuli dodaję mięso mielone i podsmażam przez chwilę.
  2. Następnie dodaję miąższ z bakłażana i dalej podsmażam około 5 minut, na sam koniec dodaję pomidory i doprawiam przyprawami i jeszcze smażę około 5 minut, tak żeby odparować część soku.

Farsz i bakłażany są gotowe teraz będę napełniała bakłażany farszem:
  1. Do wypłukanych bakłażanów z soli nakładam farsz tak żeby był równo z brzegami.
  1. Tak przygotowane bakłażany układam w naczyniu żaroodpornym żeby się nie przewróciły (można użyć innego naczynia).
  2. Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego 180 stopni i zapiekam około 40 minut.
  3. ser ścieram na tarce o grubych oczkach
  4. po tym czasie bakłażany posypuję startym serem i wkładam do piekarnika jeszcze na około 5 minut żeby ser ładnie się roztopił
Faszerowane bakłażany są gotowe można podawać życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa

piątek, 2 sierpnia 2013

Zapiekanka z Ziemniakami i Papryką


Witam Serdecznie
Coś ostatnio wzięło mnie na zapiekanki dzisiaj kolejna propozycja na smaczną ziemniaczaną zapiekankę :)

czwartek, 1 sierpnia 2013

Zapiekanka z Warzywami i Sosem Beszamel


Witam Serdecznie
Dzisiaj zrobiłam na obiad zapiekankę warzywną z sosem , wyszła bardzo smaczna może ktoś się skusi na zrobienie podobnej :)
 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.