Nowe Przepisy

czwartek, 28 listopada 2013

Ciastka Kruche ala Choinki Świąteczne

Witam Serdecznie
Zaproponuję zrobienie prostych ciastek kruchych które są bardzo dobre :) ale ułożone w kształt choinek są bardziej świąteczne . Dzięki dodaniu barwników spożywczych można wyczarować choinki w różnych kolorach a jeżeli robimy je z dziećmi lub wnuczkami na pewno sprawi im to dużo zabawy dekorowanie takich choinek kolorowym lukrem :)

Będziemy potrzebować :
proporcje na około 20 choinek

na ciasto :
400 g maki pszennej ( poznańskiej )
200 g masła lub margaryny
150 g cukru pudru
3 łyżki śmietany ( 12% lub 18 % )
2 żółtka
2 łyżeczki proszek do pieczenia
2 łyżki kakao do zabarwienia 1/3 ciasta na brązowo
szczypta zielonego barwnika spożywczego do zabarwienia 1/3 ciasta na zielono

na lukier :
1 białko
około 200 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
opcjonalnie różnego rodzaju barwniki spożywcze do zabarwienia lukru

foremki różnej wielkości ale tego samego kształtu ( gwiazdki , kwiatki itp. ) ja miałam 5 różnej wielkości 

Link do filmu z przygotowania : Ciastka Kruche ala Choinki Świąteczne


Przygotowanie :

Najpierw przygotuję ciasto które podzielę na 3 równe części
  1. Na blat wysypuję mąkę na środek kładę masło lub margarynę
  2. i pocierając dłońmi łączę mąkę z tłuszczem ( można do tego użyć noża i siekając mąkę z tłuszczem je połączyć ja wolę zrobić to dłońmi dla mnie jest to prostsze )
  3. w tak połączonej masie robię gniazdko na środku ciasta (żeby żółtka nie wypłynęły ) i dodaję : cukier puder , żółtka , śmietanę , proszek do pieczenia i wszystko razem zagniatam
  4. najpierw tylko palcem delikatnie żeby żółtka i śmietana nie wylądowała na blacie a potem zagniatam już całymi dłońmi tak żeby powstała jednolita masa ( jeżeli bardzo się klei ciasto do blatu to można podsypać delikatnie mąką )
Barwienie ciasta na różne kolory
  1. Tak przygotowane ciasto dzielę na trzy równe części
  2. jedną część pozostawiam w naturalnym kolorze ciasta
  3. drugą część zabarwię na brązowo dodając do niego kakao
  4. z kawałka ciasta tworzę dłońmi tak jakby placek i posypuję kakaem
  5. teraz je zagniotę aż kakao ładnie się wchłonie w ciasto i będzie jednolitego brązowego koloru
  6. Takk samo postępuję z trzecim kawałkiem ciasta które zabarwię na zielono tylko że do barwienia użyję szczypty zielonego barwnika spożywczego
  7. Ciasto mam już w trzech kolorach teraz każde wkładam do miseczki górę przykrywam folią spożywczą i wstawiam na około 30 minut do lodówki
Po 30 minutach

Z każdego kawałka ciasta wyjdzie około 1 blachy ciastek na choinki
  1. każdy kawałek ciasta wyjmuję pojedynczo a resztę trzymam nadal w lodówce
  2. blat delikatnie podsypuje mąką i rozwałkowuję ciasto na grubość około 4 milimetrów
  3. z tak rozwałkowanego ciasta wycinam za pomocą foremek ciastka tak żeby ilość każdej wielkości była taka sama .
  4. Skrawki zagniatam i znowu rozwałkowuję :)
  5. i tak z każdym kolorem ciasta po upieczeniu poprzedniej porcji ciastek

Pieczenie

  1. Ciastka układam na blachę wyłożonej papierem dopieczenia
  2. i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę , piekę w piekarniku ogrzewanym od dołu i góry bez używania termoobiegu
  3. Przez około 15 minut
  4. następnie odstawiam ciastka do wystudzenia
Przygotowanie lukru
  1. po upieczeniu ciastek przygotowuję lukier
  2. do makutry wlewam białko dodaję około 3/4 cukru pudru i ucieram przez kilka minut żeby powstała ładna biała jednolita masa – ilość cukru pudru zależy od wielkości białka – Ja tym razem użyłam około 180 g cukru pudru
  3. Lukier musi być dość gęsty ponieważ będę nim sklejała ciastka układając choinki
  4. do takiego lukru dodaję jeszcze łyżeczkę soku z cytryny (dla lepszego smaku ) i jeszcze przez chwile ucieram
  5. Jeżeli będziemy barwić lukier na różne kolory to do filiżanek lub miseczek nakładamy po kilka łyżeczek lukru i dodajemy po szczypcie barwnika spożywczego takiego koloru jaki chcemy uzyskać :)
Układanie choinek z ciastek
  1. na największe ciastko nakładam od góry pół łyżeczki lukru na lukier układam drugie pod względem wielkości ciastko delikatnie dociskam i nakładam na nie lukier i kolejne ciastko i znowu lukier i ciastko …
  2. najmniejsze ciastko które ma być na górze stawiam nie na płask tylko na sztorc to będzie gwiazdka którą pomaluję w żółtym lukrem – można górnego ciastka nie lukrować tylko pozostawić w kolorze ciastka
  3. ja zrobiłam też choinki przekładane żółtym lukrem , wymieszałam kolory ciastek tak że każdy poziom choineczki miał inny kolor
  4. to jak je ułożymy i udekorujemy zależy od nas samych , można zrobić kolorowe kropi z barwionego lukru i wtedy będzie wyglądać choinka jak z bańkami :) ( jeżeli chcemy zrobić ozdoby lukrem to najlepiej odstawić na godzinę choineczki żeby lukier zastygł wtedy są stabilne )
Ciastka choinki odstawiam do wyschnięcia lukru . Ciasteczkowe choinki są bardzo dobre bo w końcu są to ciastka z ciasta kruchego to jeszcze do tego ładnie się prezentują
życzę miłej zabawy przy ich robieniu :)
Pozdrawiam Babcia Ewa   













poniedziałek, 25 listopada 2013

Pierogi Drożdżowe Pieczone z Kapustą i Grzybami

Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Witam Serdecznie
Ostatnio zrobiłam pierogi z kapustą ale nie w sposób tradycyjny tylko pieczone w piekarniku z ciasta drożdżowego . Wyszły bardzo dobre, idealnie nadają się do czystego barszczu czerwonego. Możemy również je podać zamiast kapuśniaczków podczas świąt. Polecam wypróbować przepis. 

Do przygotowania pierogów będziemy potrzebować:

z podanych proporcji wyjdzie około 40 pierogów

na farsz:
800 g kapusty kiszonej (odciśniętej)
40 g suszonych grzybów
około 150 g cebuli
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
do smaku: sól, pieprz
olej do smażenia

na ciasto:
500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
250 ml letniego mleka
1 jajko całe + żółtko
40 ml oleju
30 g drożdży świeżych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
do pomalowania pierogów przed pieczeniem:
1 jajko
do posypania:
czarnuszka lub kminek

Link do filmu z przygotowania: Pieczone pierogi z kapustą i grzybami



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję farsz na pierogi:
Grzyby:
Suszone grzyby dokładnie płuczę na sicie (durszlaku) pod bieżącą wodą, przekładam do garnka i zalewam niewielką ilością zimnej wody i odstawiam do namoczenia na kilka godzin. Następnie jeżeli trzeba to odlewam niewielką ilość wody, garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości grzybów około 30 -35 minut. Ugotowane odcedzam, odstawiam do wystudzenia i kroję drobniutko.


Kapusta:
Odciśniętą kapustę kiszoną kroję na mniejsze kawałki na desce i przekładam do garnka. Następnie kapustę zalewam niewielką ilością wody (tak żeby nie była cała przykryta) dodaję ziele angielskie i listki laurowe. Garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości około 30 – 35 minut. Ugotowaną kapustę dokładnie odsączam na durszlaku z wody i wyjmuję ziele angielskie oraz listki laurowe.


Smażenie:
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Teraz na patelni na rozgrzanym oleju smażę cebulę przez około 5 minut, tak żeby się zeszkliła. Następnie do cebuli dodaję pokrojone grzyby, kapustę, doprawiam solą, pieprzem i całość jeszcze smażę około 5 minut. Farsz jest gotowy.


Przygotowanie ciasta na pierogi:
Najpierw przygotuję rozczyn:

Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej .
Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .


Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia .


Po 15 minutach:
Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki ciasta: mąkę, sól, jajko + żółtko, mleko i całość mieszam łyżką gdy wstępnie się połączą dodaję olej i mieszam jeszcze przez chwilę aby olej wchłoną się w ciasto.
Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam około 4 minut aż stanie się gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni – ciasta nie należy podczas wyrabiania zbyt mocno naciskać ponieważ będzie się kleiło do dłoni i do blatu, ciasto wyrabiamy delikatnie, można również podsypać blat troszkę większą ilością mąki. Ciasto możemy również wyrobić maszyną.


Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak aby podwoiło swoją objętość na około 40 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia .

Po około 40 minutach – końcowe przygotowanie pierogów:Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i przerabiam kilka razy, następnie nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 15 minut aby odpoczęło i podrosło – dzięki temu łatwiej będzie je rozwałkować.
Następnie ciasto rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów i wykrawam krążki o średnicy około 9 centymetrów.


Skrawki ciasta zagniatam i nakrywam ściereczką – później je rozwałkuję.
Krążek ciasta delikatnie rozciągam w dłoniach i nakładam około jednej łyżki farszu, ciasto sklejam tak jak się skleja pierogi. Ulepione pierogi układam na blacie lekko podsypanym mąką.
Po wylepieniu pierogów rozwałkowuję pozostałe ciasto i wylepiam do końca pierogi.


Pieczenie pierogów:
Najpierw piekę pierogi które pierwsze były zlepione i zdążyły podrosnąć na blacie.
Pierogi układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przed ułożeniem robię falbankę widelcem (dokładnie widać to na filmiku).
Następnie pierogi maluję rozmąconym jajkiem i posypuję czarnuszką lub kminkiem.




Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, pierogi piekę około 20 – 25 minut na złoty kolor. Długość pieczenia zależy od piekarnika.
Piekarnik mam włączony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

Pierogi pieczone z kapustą i grzybami są gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

sobota, 23 listopada 2013

Piernik przekładany Powidłem w Polewie


Witam Serdecznie
Upiekłam pyszny piernik w polewie z powidłem i bakaliami , wyszedł bardzo dobry więc podzielę się przepisem :)

czwartek, 21 listopada 2013

Powidło do piernika

Witam Serdecznie
Będę robiła ciastka pierniczki z nadzieniem i piernik więc najpierw przygotuję powidło do piernika. Jest proste w przygotowaniu a bardzo smaczne :)

Będziemy potrzebować:
z tych proporcji wychodzi około 500 ml powidła do piernika

500 ml powideł śliwkowych
100 g suszonych śliwek bez pestek
1 łyżeczka cynamonu
otarta skórka z jednej pomarańczy
sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
2 gwiazdki anyżu

garnek i blender


Link do filmu z przygotowania: Powidło  do piernika


Przygotowanie:
  1. Do garnka przekładam powidło śliwkowe, dodaję cynamon, suszone śliwki, anyż.
  2. Pomarańcze dokładnie myję i ocieram na tarce skórkę (bezpośrednio do garnka), ścieram tylko tą pomarańczową skórkę bez białej skórki.

  3. Następnie przekrawam na pół pomarańcze i wyciskam z jednej połowy sok i dodaję do garnka.
  4. Wszystkie składniki powidła do pierników mam już w garnku dokładnie mieszam i i garnek stawiam na gazie.

  5. Od momentu zagotowania gotuję na wolnym ogniu około 10 minut.
  6. Następnie garnek zdejmuję z gazu wyjmuję gwiazdki anyżu a pozostałe składniki za pomocą blendera rozdrabniam tak żeby powstałą jednolita masa.


Powidło do piernika jest już gotowe życzę udanych wypieków. Ja osobiście powidła do pierników użyję do zrobienia pierniczków z nadzieniem i piernika przekładanego.
Pozdrawiam Babcia Ewa


Zupa Grochowa


Witam Serdecznie
Wczoraj przygotowałam zupę grochową więc się podzielę przepisem może komuś się przyda i wykorzysta przepis

wtorek, 19 listopada 2013

Leniwe Pierogi


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na Leniwe Pierogi jak sama nazwa wskazuje to takie pierogi tylko że bez sklejania :) a robione podobnie do kopytek.

czwartek, 14 listopada 2013

Roladki z Piersi Kurczaka - Bez Smażenia


Witam Serdecznie
Dzisiaj na obiad przygotowałam bardzo smaczne i zdrowe roladki z piersi kurczaka nie były smażone tylko zapiekane . Można je podawać na gorąco jak i na zimno :)

środa, 13 listopada 2013

Kopytka z Sosem Pomidorowym


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na kopytka , zapewne każdy wie jak je się robi :) . Ja przygotowałam tym razem kopytka z sosem pomidorowym ze świeżych pomidorów .

piątek, 8 listopada 2013

Pieczeń Rzymska


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszną pieczeń rzymską , jest prosta w wykonaniu a wyśmienicie smakuje na przykład z chlebkiem i ogórkiem kiszonym :).

czwartek, 7 listopada 2013

Marcepanek – Ciasto z Mojej Młodości

Marcepanek
Witam Serdecznie
Wiem że takie ciasto nie powinno się nazywać marcepankiem ale za młodu tak je nazywałam i mi pozostało, więc proszę na mnie nie krzyczeć że to ciasto z marcepanem nie ma nic wspólnego.
Ciasto jest bardzo smaczne, chociaż wymaga odrobinę czasu na przygotowanie.

Do przygotowania Marcepanka będziemy potrzebować:
do przygotowania ciasta użyłam foremki o wymiarach 18 cm x 22 cm

na ciasto :
500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
120 g cukru pudru
4 łyżki śmietany 12% lub 18%
4 żółtka
250 g masła lub margaryny – dobrze schłodzone
2 łyżeczki proszku do pieczenia  

na masę makową:
350 g sparzonego i zmielonego maku
link do przygotowania maku 

100 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 białka
60 g masła roztopionego i przestudzonego
40 g rodzynek
kilka kropli olejku migdałowego

możemy również użyć gotowej masy makowej

na ciasto jabłkowe:
około 600 g jabłek winnych
2 – 3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
połowa ciasta z lodówki

na krem budyniowy:
na budyń:
250 ml mleka
110 g cukru kryształ
4 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
oraz:
125 g masła o temperaturze pokojowej
1 łyżeczka spirytusu lub mocnej wódki


do kremu można użyć budyniu z torebki  


Link do filmu z przygotowania : Marcepanek


Przygotowanie:
Zaczynam od przygotowania ciasta z którego upiekę placki z makiem i jabłkami a potem je połączę kremem budyniowym.

Na blat wysypuję mąkę, dodaję cukier puder, proszek do pieczenia i masło. Składniki łącze ze sobą pocierając je dłońmi ale możemy je posiekać nożem lub połączyć robotem (mikserem).

Gdy składniki się połączą na środku robię wgłębienie i dodaję żółtka oraz śmietanę i zagniatam ciasto. Ciasta nie wyrabiam zbyt długo tylko do momentu aż powstanie jednolita gładka masa.



Następnie ciasto dzielę na cztery w miarę równe części, można do tego użyć wagi lub zrobić to na oko. Podzielone ciasto wkładam do woreczków i wkładam do lodówki do schłodzenia na około 60 minut (można na dłużej).



W tym czasie gdy schładza się ciasto przygotuje masę makową:
Mak przed przygotowaniem masy, przygotowuję według tego przepisu: Przygotowanie maku

Sparzony i zmielony mak przekłam do miski, dodaję wszystkie składniki na masę i miksuję przez kilka minut, tak aby składniki ładnie się połączyły – masa makowa jest gotowa.



Pieczenie pierwszego placka z makiem:
Foremkę dokładnie smaruję łuszczem.
Z lodówki wyjmuję dwa kawałki ciasta, rozwałkowuję pierwszy kawałek na wielkość dna foremki. Aby łatwiej było mi je rozwałkować, blat podsypuję niewielką ilością mąki, wałek smaruję mąką i wałkuję. Rozwałkowane ciasto przenoszę do foremki i wyklejam dokładnie dno.



Na ciasto nakładam całą masę makową i równo rozsmarowuję.
Teraz wałkuje drugi kawałek ciasta i nakrywam nim masę makową, tak żeby cała była przykryta.



Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę, grzanie mam ustawione na góra/dół bez używania termoobiegu. Ciasto piekę około 45-50 minut, długość pieczenia zależy od piekarnika.
Po upieczeniu ciasto wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.



Pieczenie drugie placka z jabłkami:
Jabłka obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne i kroję w nie za dużą kostkę.
Z lodówki wyjmuję pozostałe dwa kawałki ciasta i tak samo jak z ciastem makowym rozwałkowuję na wielkość foremki i wyklejam dno.
Na ciasto nakładam równo jabłka, posypuję cukrem i cynamonem i nakrywam drugim rozwałkowanym kawałkiem ciasta.



Ciasto jabłkowe piekę tak samo jak makowe i po upieczeniu wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.


Teraz przygotuję krem budyniowy:
Najpierw gotuję budyń, do rondelka wlewam część mleka, do pozostałego mleka dodaję cukier, żółtka, mąki, cukier waniliowy i dokładnie mieszam.
Mleko w rondelku zagotowuję i dodaję do niego wymieszane składniki. Budyń gotuję na małym ogniu cały czas mieszając aby się nie przypalił, gdy się zagotuje i zgęstnieje zdejmuję z gazu.


Ugotowany budyń przekładam do miseczki, nakrywam szczelnie folią spożywczą aby nie powstała skórka i odstawiam do wystudzenia.

Gdy budyń jest już zimny to do miski przekładam masło o temperaturze pokojowej i miksuję przez kilka minut, żeby stało się puszyste.
Następnie do masła dodaję stopniowo zimny budyń i cały czas miksuję, gdy wchłonie się jedna porcja budyniu dodaję następną. Na koniec dodaję spirytus i jeszcze przez chwilę miksuję – krem jest gotowy.


Końcowe przygotowanie Marcepanka:
Na zimny placek makowy nakładam krem i równo rozsmarowuję, na krem kładę zimny placek jabłkowy i delikatnie dociskam. Tak przygotowane ciasto wstawiam na kilka godzin do lodówki aby krem stężał, dzięki temu ciasto będzie łatwiej pokroić.



Przed podaniem górę posypuję cukrem pudrem.

Marcepanek jest gotowy, można podawać. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa     
 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.