Witam Serdecznie
Zaproponuję zrobienie prostych ciastek
kruchych które są bardzo dobre :) ale ułożone w kształt choinek
są bardziej świąteczne . Dzięki dodaniu barwników spożywczych
można wyczarować choinki w różnych kolorach a jeżeli robimy je
z dziećmi lub wnuczkami na pewno sprawi im to dużo zabawy
dekorowanie takich choinek kolorowym lukrem :)
Będziemy potrzebować :
proporcje na około 20 choinek
na ciasto :
400 g maki pszennej ( poznańskiej )
200 g masła lub margaryny
150 g cukru pudru
3 łyżki śmietany ( 12% lub 18 % )
2 żółtka
2 łyżeczki proszek do pieczenia
2 łyżki kakao do zabarwienia 1/3
ciasta na brązowo
szczypta zielonego barwnika spożywczego
do zabarwienia 1/3 ciasta na zielono
na lukier :
1 białko
około 200 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
opcjonalnie różnego rodzaju barwniki
spożywcze do zabarwienia lukru
foremki różnej wielkości ale tego
samego kształtu ( gwiazdki , kwiatki itp. ) ja miałam 5 różnej wielkości
Link do filmu z przygotowania : Ciastka Kruche ala Choinki Świąteczne
Przygotowanie :
Najpierw przygotuję ciasto które
podzielę na 3 równe części
- Na blat wysypuję mąkę na środek kładę masło lub margarynę
- i pocierając dłońmi łączę mąkę z tłuszczem ( można do tego użyć noża i siekając mąkę z tłuszczem je połączyć ja wolę zrobić to dłońmi dla mnie jest to prostsze )
- w tak połączonej masie robię gniazdko na środku ciasta (żeby żółtka nie wypłynęły ) i dodaję : cukier puder , żółtka , śmietanę , proszek do pieczenia i wszystko razem zagniatam
- najpierw tylko palcem delikatnie żeby żółtka i śmietana nie wylądowała na blacie a potem zagniatam już całymi dłońmi tak żeby powstała jednolita masa ( jeżeli bardzo się klei ciasto do blatu to można podsypać delikatnie mąką )
Barwienie ciasta na różne kolory
- Tak przygotowane ciasto dzielę na trzy równe części
- jedną część pozostawiam w naturalnym kolorze ciasta
- drugą część zabarwię na brązowo dodając do niego kakao
- z kawałka ciasta tworzę dłońmi tak jakby placek i posypuję kakaem
- teraz je zagniotę aż kakao ładnie się wchłonie w ciasto i będzie jednolitego brązowego koloru
- Takk samo postępuję z trzecim kawałkiem ciasta które zabarwię na zielono tylko że do barwienia użyję szczypty zielonego barwnika spożywczego
- Ciasto mam już w trzech kolorach teraz każde wkładam do miseczki górę przykrywam folią spożywczą i wstawiam na około 30 minut do lodówki
Po 30 minutach
Z każdego kawałka ciasta wyjdzie
około 1 blachy ciastek na choinki
- każdy kawałek ciasta wyjmuję pojedynczo a resztę trzymam nadal w lodówce
- blat delikatnie podsypuje mąką i rozwałkowuję ciasto na grubość około 4 milimetrów
- z tak rozwałkowanego ciasta wycinam za pomocą foremek ciastka tak żeby ilość każdej wielkości była taka sama .
- Skrawki zagniatam i znowu rozwałkowuję :)
- i tak z każdym kolorem ciasta po upieczeniu poprzedniej porcji ciastek
Pieczenie
- Ciastka układam na blachę wyłożonej papierem dopieczenia
- i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę , piekę w piekarniku ogrzewanym od dołu i góry bez używania termoobiegu
- Przez około 15 minut
- następnie odstawiam ciastka do wystudzenia
Przygotowanie lukru
- po upieczeniu ciastek przygotowuję lukier
- do makutry wlewam białko dodaję około 3/4 cukru pudru i ucieram przez kilka minut żeby powstała ładna biała jednolita masa – ilość cukru pudru zależy od wielkości białka – Ja tym razem użyłam około 180 g cukru pudru
- Lukier musi być dość gęsty ponieważ będę nim sklejała ciastka układając choinki
- do takiego lukru dodaję jeszcze łyżeczkę soku z cytryny (dla lepszego smaku ) i jeszcze przez chwile ucieram
- Jeżeli będziemy barwić lukier na różne kolory to do filiżanek lub miseczek nakładamy po kilka łyżeczek lukru i dodajemy po szczypcie barwnika spożywczego takiego koloru jaki chcemy uzyskać :)
Układanie choinek z ciastek
- na największe ciastko nakładam od góry pół łyżeczki lukru na lukier układam drugie pod względem wielkości ciastko delikatnie dociskam i nakładam na nie lukier i kolejne ciastko i znowu lukier i ciastko …
- najmniejsze ciastko które ma być na górze stawiam nie na płask tylko na sztorc to będzie gwiazdka którą pomaluję w żółtym lukrem – można górnego ciastka nie lukrować tylko pozostawić w kolorze ciastka
- ja zrobiłam też choinki przekładane żółtym lukrem , wymieszałam kolory ciastek tak że każdy poziom choineczki miał inny kolor
- to jak je ułożymy i udekorujemy zależy od nas samych , można zrobić kolorowe kropi z barwionego lukru i wtedy będzie wyglądać choinka jak z bańkami :) ( jeżeli chcemy zrobić ozdoby lukrem to najlepiej odstawić na godzinę choineczki żeby lukier zastygł wtedy są stabilne )
Ciastka choinki odstawiam do
wyschnięcia lukru . Ciasteczkowe choinki są bardzo dobre bo w końcu
są to ciastka z ciasta kruchego to jeszcze do tego ładnie się
prezentują
życzę miłej zabawy przy ich robieniu
:)
Pozdrawiam Babcia Ewa