Podzielę się przepisem na struclę
makową , jest prosta w wykonaniu a bardzo dobra :) Piekłam strucle
makową na dwa sposoby jedną zawijaną w papier do pieczenia dzięki
czemu wychodzi bardziej kształtna i nie pęka po bokach oraz jedną
kładzioną jedynie na blasze ta niestety mi pękła bardziej niż
zazwyczaj . Dlatego polecam pieczenie strucli zawijanej w papier do
pieczenia wtedy wychodzi ładniejsza :)
Do przygotowania strucli makowej będziemy potrzebować:
na ciasto :
340 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub
550)
160 ml letniego mleka
2 żółtka
30 g roztopionego i przestudzonego
masła
60 g cukru pudru
20 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru waniliowego lub
kilka kropli aromatu waniliowego
szczypta soli
na masę makową:
260 g maku już zmielonego - link do przygotowania poniżej
15 g masła roztopionego
2 łyżki miodu
2 białka
30 g orzechów włoskich posiekanych
30 g rodzynek
2 łyżki cukru pudru
otarta skórka z 1/2 cytryny
kilka kropli aromatu migdałowego
Przygotowanie ciasta na makowiec:
Najpierw przygotuję rozczyn:
Do
miski rozkruszam drożdże, dodaję około jednej łyżeczki cukru (
przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka, jedną dużą
łyżkę mąki.
Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką
i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut - rozczyn powinien
stać się puszysty jak pianka.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to
miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30
stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.
Po 15 minutach:
Do
gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto: mąkę,
sól, żółtka, mleko, cukier waniliowy i całość mieszam łyżką
gdy wstępnie się połączą dodaję roztopione i przestudzone masło
i mieszam jeszcze przez chwilę aby masło wchłonęło się w
ciasto.
Następnie ciasto wykładam na blat
lekko podsypany mąką i wyrabiam około 4 minut aż stanie się
gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni – ciasta nie należy
podczas wyrabiania zbyt mocno naciskać ponieważ będzie się kleiło
do dłoni i do blatu, ciasto wyrabiamy delikatnie, można również
podsypać blat troszkę większą ilością mąki. Ciasto możemy
również wyrobić maszyną.
Wyrobione ciasto wkładam do miski
lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia tak aby podwoiło swoją objętość na
około 40 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę
możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni
(wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia .
Przygotowanie masy makowej:
W tym czasie gdy wyrasta ciasto
przygotuję masę makową. W misce ubijam na sztywną pianę białka,
następnie do ubitej piany dodaję wszystkie składniki na masę
makową i dokładnie mieszam łyżką – masa makowa jest gotowa.
Końcowe przygotowanie strucli makowej:
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat
podsypany mąką i dzielę na dwie w miarę równe części. Z
każdego kawałka ciasta formuję kulkę, nakrywam ściereczką i
pozostawiam na około 10 minut aby ciasto odpoczęło.
Po 10 minut ciasto rozwałkowuję na
prostokąt o grubości około 4 milimetrów i wielkości około 24 cm
na 28 cm.
Na rozwałkowane ciasto nakładam
połowę masy makowej i równo rozsmarowuję, dookoła pozostawiam
około 1,5 cm wolnego ciasta bez masy.
Tak przygotowane ciasto zwijam ściśle
jak roladę a końcówki ciasta zawijam do środka (dokładnie
pokazałam to na filmie). Blat podsypuję mąką i odkładam makowca
brzegiem do dołu i rozwałkowuję drugi kawałek ciasta.
Teraz makowce zawinę w papier do
pieczenia, dzięki czemu po upieczeniu są bardziej kształtne i
jeżeli nawet pękną to nie aż tak bardzo jak by były pieczone bez
papieru.
Papier do pieczenia ( o długości
około 40 cm) smaruję olejem, na brzeg kładę makowca i zawijam w
papier tak aby makowca owinąć dwa razy. Między papierem a makowcem
pozostawiam luz około 1 centymetra.
Tak zawinięte makowce układam na
blasze do pieczenia, łączeniem ciasta do dołu i odstawiam na około
15 minut do wyrośnięcia.
Pieczenie makowca – strucli:
Blachę z makowcami wstawiam do
nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę
około 30 minut na lekko brązowy kolor. Piekarnik mam ustawiony na
grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Po upieczeniu makowce odwijam z papieru
i odkładam do wystudzenia.
Dekorowanie makowców:
Wystudzone makowce możemy udekorować,
cukrem pudrem, lukrem, polewą, dodatkowo posypać posiekanymi
orzechami lub kandyzowanymi skórkami pomarańczy lub innymi.
Ja udekoruję makowce lukrem który
przygotuję z 1 łyżki wody (zimnej) 1 łyżki soku z cytryny i
kilku łyżek cukru pudru.
Składniki przekładam do miski i
dokładnie mieszam, ilość cukru zależy jak gęsty lukier chcemy
uzyskać. Tak przygotowanym lukrem maluję górę makowca i
dostawiam do zastygnięcia lukru.
Makowce są gotowe, życzę udanego
wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa