Nowe Przepisy

wtorek, 31 grudnia 2013

Życzenia Noworoczne


Wszystkim odwiedzającym mojego bloga i nie tylko :) 

Życzę udanego Sylwestra i szampańskiej zabawy w miłym towarzystwie .

A w nadchodzącym Nowym Roku wszystkiego najlepszego aby radości było więcej niż smutków , dużo zdrowia , pomyślności . 

Żeby wszystkie nasze Noworoczne postanowienia były zrealizowane i wszystkiego Naj Naj Naj lepszego :)



Życzy Babcia Ewa

U mnie za oknem nie będzie takich pięknych fajerwerków 


ps.
grafika pochodzi ze strony http://www.kartki.pl/

poniedziałek, 30 grudnia 2013

Sałatka z Szynką i Ananasem

Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na smaczną sałatkę z szynką i ananasem jest prosta w przygotowaniu i idealnie nadaje się na kolacje.

Będziemy potrzebować:

300 g makaronu świderki ( najlepiej kolorowy )
400 g ananasa z puszki
1 średnia cebula
200 g szynki najlepiej wędzonej
1 pęczek natki pietruszki

na sos:
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy lub oleju
sól , pieprz


Link do filmu z przygotowania : Sałatka z szynką i ananasem


Przygotowanie:
  1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu odcedzam i odstawiam do wystudzenia.
  2. Ananasa odcedzam z zalewy i kroję w drobną kostkę, cebulę obieram i kroję w cienkie piórka.
  3. Szynkę kroję w drobną kostkę, umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekam.
  4. Tak przygotowane składniki sałatki daję do salaterki.

Przygotowanie sosu:
  1. do miseczki wlewam sok z cytryny dodaję olej doprawiam solą i pieprzem i wszystko dokładnie mieszam.
Tak przygotowanym sosem polewam sałatkę i dokładnie mieszam

Sałatka z szynką i ananasem jest gotowa można podawać życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 

niedziela, 22 grudnia 2013

Choinki Świąteczne z Masy Cukrowej


Witam Serdecznie
Zrobiłam ozdobne choinki świąteczne z masy cukrowej , więc się nimi pochwalę bo wyszły naprawdę ładne :) a może ktoś się zainspiruje i jeszcze zdąży zrobić takie same lub podobne na świąteczny stół .
Zdjęcia nie oddają uroku tych choineczek :) 

Masa Cukrowa


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na masę cukrową którą można wykorzystać do zdobienia tortów , ciast lub jak w moim przypadku zrobienia ozdobnej choinki :) Taka masa jest jadalna jedyny minus to to że jest bardzo słodka :)

Przygotowałam białą masę ale można użyć barwników spożywczych i ją zabarwić na kolor jaki chcemy

Kapusta z Grochem i Grzybami na Wigilię

Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na kapustę kiszoną z grochem i grzybami na wigilię, można ją przygotować kilka dni wcześniej.

Będziemy potrzebować :

1 kg kapusty kiszonej
300 g fasoli średniej
20 g suszonych grzybów
100 g cebuli
3 ząbki czosnku

przyprawy:
1 łyżeczka kminku
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczkę majeranek
szczypta cukru
2 listki laurowe
sól , pieprz


Przygotowanie :

Przygotowanie kapusty z grochem zaczynam od przygotowania grochu.
  1. Groch płuczę i wrzucam do garnka z wodą tak żeby był przykryty i odstawiam na kilka godzin
  2. następnie groch gotuję do miękkości.
  3. Najłatwiej sprawdzić czy groch jest ugotowany wyjmując jedno ziarnko i jak się go ostudzi dmuchając na niego to skórka powinna schodzić wtedy jest ugotowany.

  4. Ugotowany groch dzielę na dwie części, jedną część grochu rozgniatam widelcem na papkę,a drugiej części nie rozgniatam.
  5. Suszone grzyby namaczam w zimnej wodzie żeby zmiękły - na około 2 godziny, następnie kroję je w drobne paseczki

  6. Cebulę kroję kroję w drobną kostkę i podsmażam na szklisty kolor
  7. Czosnek drobno siekam.   

  1. Kapustę kiszoną gotuję w drugim garnku – jeżeli kapusta jest za kwaśna to przed gotowaniem płuczę ją na durszlaku przelewając zimną wodą

  2. Kapustę zalewam wodą tak żeby była przykryta, stawiam na gazie i gotuję
  3. dodaję przyprawy i resztę składników: pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, sól, cukier, kminek, posiekane grzyby, czosnek

  4. Po około 15 minutach gotowania kapusty dodaję podsmażoną cebulę i dalej gotuję

  5. Pod koniec gotowania kapusty dodaję rozgnieciony i cały groch i dokładnie mieszam – jeżeli trzeba to jeszcze doprawiam
  6. Gdy kapusta jest miękka zakręcam gaz , dodaję majeranek i dokładnie mieszam
Kapusta z grochem jest gotowa życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa  

czwartek, 19 grudnia 2013

Strucla Makowa - Makowiec

strucla makowa makowiec zawijany

Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na struclę makową , jest prosta w wykonaniu a bardzo dobra :) Piekłam strucle makową na dwa sposoby jedną zawijaną w papier do pieczenia dzięki czemu wychodzi bardziej kształtna i nie pęka po bokach oraz jedną kładzioną jedynie na blasze ta niestety mi pękła bardziej niż zazwyczaj . Dlatego polecam pieczenie strucli zawijanej w papier do pieczenia wtedy wychodzi ładniejsza :)

Do przygotowania strucli makowej będziemy potrzebować:
na ciasto :
340 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
160 ml letniego mleka
2 żółtka
30 g roztopionego i przestudzonego masła
60 g cukru pudru
20 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropli aromatu waniliowego
szczypta soli

na masę makową:
260 g maku już zmielonego - link do przygotowania poniżej 
15 g masła roztopionego
2 łyżki miodu
2 białka
30 g orzechów włoskich posiekanych
30 g rodzynek
2 łyżki cukru pudru
otarta skórka z 1/2 cytryny
kilka kropli aromatu migdałowego


Link do filmu z przygotowania :  Strucla Makowa - Makowiec



Przygotowanie ciasta na makowiec:
Najpierw przygotuję rozczyn:
Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około jednej łyżeczki cukru ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka, jedną dużą łyżkę mąki.
Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut - rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.


Po 15 minutach:
Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto: mąkę, sól, żółtka, mleko, cukier waniliowy i całość mieszam łyżką gdy wstępnie się połączą dodaję roztopione i przestudzone masło i mieszam jeszcze przez chwilę aby masło wchłonęło się w ciasto.
Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam około 4 minut aż stanie się gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni – ciasta nie należy podczas wyrabiania zbyt mocno naciskać ponieważ będzie się kleiło do dłoni i do blatu, ciasto wyrabiamy delikatnie, można również podsypać blat troszkę większą ilością mąki. Ciasto możemy również wyrobić maszyną.


Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak aby podwoiło swoją objętość na około 40 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia .


Przygotowanie masy makowej:
W tym czasie gdy wyrasta ciasto przygotuję masę makową. W misce ubijam na sztywną pianę białka, następnie do ubitej piany dodaję wszystkie składniki na masę makową i dokładnie mieszam łyżką – masa makowa jest gotowa.


Końcowe przygotowanie strucli makowej:
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką i dzielę na dwie w miarę równe części. Z każdego kawałka ciasta formuję kulkę, nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 10 minut aby ciasto odpoczęło.
Po 10 minut ciasto rozwałkowuję na prostokąt o grubości około 4 milimetrów i wielkości około 24 cm na 28 cm.
Na rozwałkowane ciasto nakładam połowę masy makowej i równo rozsmarowuję, dookoła pozostawiam około 1,5 cm wolnego ciasta bez masy.


Tak przygotowane ciasto zwijam ściśle jak roladę a końcówki ciasta zawijam do środka (dokładnie pokazałam to na filmie). Blat podsypuję mąką i odkładam makowca brzegiem do dołu i rozwałkowuję drugi kawałek ciasta.

Teraz makowce zawinę w papier do pieczenia, dzięki czemu po upieczeniu są bardziej kształtne i jeżeli nawet pękną to nie aż tak bardzo jak by były pieczone bez papieru.
Papier do pieczenia ( o długości około 40 cm) smaruję olejem, na brzeg kładę makowca i zawijam w papier tak aby makowca owinąć dwa razy. Między papierem a makowcem pozostawiam luz około 1 centymetra.


Tak zawinięte makowce układam na blasze do pieczenia, łączeniem ciasta do dołu i odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia.

Pieczenie makowca – strucli:
Blachę z makowcami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 30 minut na lekko brązowy kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Po upieczeniu makowce odwijam z papieru i odkładam do wystudzenia.


Dekorowanie makowców:
Wystudzone makowce możemy udekorować, cukrem pudrem, lukrem, polewą, dodatkowo posypać posiekanymi orzechami lub kandyzowanymi skórkami pomarańczy lub innymi.
Ja udekoruję makowce lukrem który przygotuję z 1 łyżki wody (zimnej) 1 łyżki soku z cytryny i kilku łyżek cukru pudru.


Składniki przekładam do miski i dokładnie mieszam, ilość cukru zależy jak gęsty lukier chcemy uzyskać. Tak przygotowanym lukrem maluję górę makowca i dostawiam do zastygnięcia lukru.
Makowce są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa   

wtorek, 17 grudnia 2013

Pierogi Drożdżowe Pieczone z Kaszą Gryczaną

Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszne pieczone pierogi z kaszą gryczaną , podobnie je się robi jak pieczone pierogi z kapustą które umieściłam kilka dni temu i są równie dobre :) Można je podawać na ciepło jak i na zimno idealnie pasują do gorącego czerwonego barszczu .

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 40 pierożków

na ciasto :
500 g mąki pszennej ( poznańskiej )
250 ml ciepłego mleka
1 jajko (całe )
1 żółtko
40 ml oleju ( 5-6 łyżek stołowych )
30 g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

na farsz:
200 g kaszy gryczanej
400 g pieczarek
2 średnie cebule
1 por ( biała część)
2 łyżki ziaren słonecznika
4 łyżki sosu sojowego
sól , pieprz
olej do smażenia

do pomalowania ciasta przed pieczeniem :
1 białko
3 łyżki mleka
2 łyżki słonecznika do posypania

foremka do wycinania krążków ja użyłam foremki o średnicy 8,5 centymetra


Link do filmu z przygotowania: Pierogi drożdżowe z kaszą gryczaną


Przygotowanie :
Najpierw przygotuję farsz:

Kasze gryczaną gotuję według przepisu na opakowaniu.
Cebulę kroję w drobną kostkę, umytego pora przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie pół plasterki – pora dodaję do cebuli.

Umyte i osączone pieczarki drobno kroję – pieczarki wsypuję do oddzielnego pojemnika.


Teraz cebulę z porem podsmażam na oleju, do podsmażonej cebulki z porem dodaję pokrojone pieczarki wszystko razem podduszam do momentu aż odparuje woda z pieczarek.

Do miski wsypuję ugotowaną kasze gryczaną dodaję podsmażoną cebulę, pora i pieczarki, dodaję sos sojowy doprawiam solą, pieprzem i wszystko dokładnie mieszam - farsz mam już gotowy.


Teraz przygotuję ciasto drożdżowe na pierogi :

Do dużej miski rozkruszam drożdże, dodaję cukier, dodaję trochę ciepłego mleka (około 50 ml) i kopiastą łyżkę mąki,  wszystko razem mieszam.
Miskę z rozczynem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie rozczyn powinien stać się puszysty

Następnie do gotowego rozczynu dodaję resztę składników, mąkę, pozostałe mleko, jajka, sól i wszystko razem mieszam.
Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję olej i wszystko mieszam aż olej wchłonie się w ciasto.

Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam dłońmi przez około 4 minuty, do momentu aż ciasto będzie odstawało od dłoni
Wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut żeby ciasto wyrosło ( podwoiło swoją objętość )


Ciasto i farsz jest gotowe teraz przygotuję pierożki :

Blat podsypuję mąką, wykładam ciasto, kilka razy przerabiam i dzielę na dwie części – łatwiej będzie wałkować.
Ciasto rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów, z tak rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki


Każdy krążek delikatnie rozciągam palcami w dłoniach i nakładam około 1 łyżki stołowej farszu (ja ma dość duże pierogi dlatego tak dużo farszu).
Następnie składam na pół i sklejam brzegi żeby farsz się nie wysypywał – lepimy je tak samo jak zwykłe pierogi do gotowania.

Zlepione pierogi układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, blachę z pierogami odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia.

Pieczenie pierogów:

Do białka dodaję mleko i je roztrzepuję.
Przed wstawieniem blachy z pierogami do piekarnika maluję je rozmąconym białkiem z mlekiem i górę posypuję słonecznikiem.

Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę – ogrzewanie mam włączone góra dół bez termoobiegu i piekę około 20 minut.

Pieczone pierogi z kaszą gryczaną są gotowe życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa

sobota, 14 grudnia 2013

Sałatka z Tuńczykiem i Brokułem

Witam Serdecznie
Propozycja na bardzo zdrową i pyszną sałatkę z tuńczykiem i brokułem , zawiera dużo wartościowego białka a dzięki ryżowi dostarczy nam potrzebnej energii. Sałatkę możemy podać jako samodzielne danie na obiad lub kolację.

Będziemy potrzebować :

1 brokuł
2 puszki tuńczyka kawałki w oleju - tuńczyka nie odsączam
1 puszka 400 g kukurydzy konserwowej
4 jajka ugotowane na twardo
200 g ryżu
1 łyżeczka kurkumy
1 pęczek koperku
1 łyżka soku z cytryny
szczypta cukru
sól, pieprz  


Lin do filmu z przygotowana : Sałatka z Tuńczykiem i Brokułem


Przygotowanie :
  1. Do wody w której będę gotowała ryż dodaję kurkumę i gotuję ryż według przepisu na opakowaniu – po ugotowaniu odcedzam i dostawiam do wystudzenia.

  2. Wypłukany brokuł kroję na mniejsze kawałki i gotuję w lekko osolonej i posłodzonej wodzie.
    Brokuł wrzucam do gotującej się wody i od momentu ponownego zagotowania gotuję 4 minuty, następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Wystudzony brokuł kroję na małe kawałki. 

  3. Jajka kroję na mniejsze kawałki.
  4. Kukurydze odcedzam z zalewy.
  5. Umyty i osączony koperek drobno siekam.

Składniki sałatki mam gotowe teraz wszystko wymieszam w salaterce:
  1. Do salaterki wsypuję wystudzony ryż, pokrojony brokuł, jajka, kukurydzę, koperek, tuńczyka razem z olejem, sok z cytryny, cukier, doprawiam solą i pieprzem.


  1. wszystko dokładnie mieszam , sałatka jest gotowa :)
Sałatka z tuńczykiem i brokułem jest gotowa życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa

piątek, 13 grudnia 2013

Makowiec na Biszkopcie

Witam serdecznie
Propozycja na pyszne ciasto makowiec na biszkopcie w polewie czekoladowej, idealnie nadaje się na okres Świąt Bożego Narodzenia i nie tylko. Nie jest bardzo trudne w przygotowaniu i każdy powinien sobie z nim poradzić, starałam się opisać i pokazać na filmiku jak najdokładniej cały proces przygotowania makowca na biszkopcie.

Będziemy potrzebować:

na ciasto:
150 g mąki tortowej
130 g cukru pudru
5 łyżek oleju (około 70 ml)
5 jajek rozdzielone żółtka od białek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego

na masę makową:
500 g zmielonego maku
100 g cukru pudru
150 g masła lub margaryny
2 łyżki miodu
3 jajka rozdzielone żółtka od białek
100 g rodzynek
100 g posiekanych orzechów włoskich
kilka kropli aromatu migdałowego

na polewę:
50 g masła
50 g cukru pudru
2 łyżki kakao z górką (kakao prawdziwe-ciemne)
2 łyżki mleka

użyłam foremki o wymiarach dna 25 cm x 21 cm  


Link do filmu z przygotowania: Makowiec na biszkopcie


Przygotowanie:
Masę makową jak i biszkopt możemy przygotować mikserem, robotem lub w makutrze, kolejność przygotowania jest taka sam.
Najpierw przygotuję masę makową:
  1. Mak sparzyłam i zmieliłam według tego przepisu
  2. Mak mam już gotowy,  teraz zaczynam przygotowywać masę makową.

  3. Do miski daję żółtka, cukier puder i miksuję na puszystą masę. Następnie dodaję masło cały czas miksując do uzyskania jednolitej puszystej masy.

  4. Teraz dodaję zmielony mak, orzechy, rodzynki, miód, kilka kropli aromatu migdałowego i całość miksuję do połączenia się składników.

  5. Następnie białka ubijam na sztywną pianę i ubite dodaję do masy makowej i całość miksuję tak aby białka połączyły się z masą makową – masa makowa jest gotowa.

Pieczenie masy makowej:
  1. Tak przygotowaną masę przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównuję.
  2. Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na drugą od dołu półkę i piekę 40 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.

Po około 30 minutach pieczenia masy makowej zaczynam przygotowywać biszkopt:
  1. Do miski wlewam żółtka dodaję cukier puder i miksuję na puszystą masę.
  2. Następnie dodaję stopniowo olej i cały czas miksuję.
  3. Do mąki dodaję cukier waniliowy i proszek do pieczenia i dodaję stopniowo do ciasta cały czas miksując aż powstanie jednolite ciasto.
  4. Teraz ubijam białka na sztywną pianę, ubite dodaję do ciasta i mikserem na wolnych obrotach łączę białka z ciastem – ciasto na biszkopt jest gotowe.

Końcowe pieczenia makowca na biszkopcie:
  1. Foremkę z masą makową wyjmuję i wylewam na masę przygotowane ciasto biszkoptowe, ciasto rozprowadzam po całej powierzchni masy makowej.
  1. Foremkę ponownie wstawiam do piekarnika na drugą od dołu półkę i piekę jeszcze około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
  2. Piekarnik nadal mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.

  3. Po upieczeniu i wyłączeniu grzania nie wyjmuję od razu foremki tylko pozostawiam około 5 minut w uchylonym piekarniku aby biszkopt nie opadł.
  1. Następnie foremkę wyjmuję i pozostawia do wystudzenia. Gdy ciasto jest wystudzone wybijam je z foremki tak aby masa makowa była u góry a biszkopt na dole.
Przygotowanie polewy czekoladowej:
  1. Do rondelka przekładam wszystkie składnik na polewę: kakao, masło, mleko, cukier puder.
  2. Rondelek stawiam na gazie i podgrzewając rozpuszczam wszystkie składniki cały czas mieszając, tak aby powstała lśniąca polewa – ważne aby polewy nie zagotować.
  1. Tak przygotowaną polewę wylewam na górę ciasta makowego i wyrównuję.
  2. Teraz makowiec odstawiam żeby polewa zastygła – makowiec na biszkopcie jest gotowy.
Makowiec na biszkopcie jest gotowy, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

czwartek, 12 grudnia 2013

Sałatka Śledziowa z Czerwoną Fasolą

Sałatka śledziowa

Witam Serdecznie
Propozycja na pyszną i prostą sałatkę śledziową z czerwoną fasolą.

Będziemy potrzebować :
 500 g filetów śledziowych matias
3-4 ogórki kiszone (150 g)
1 cebula
1 puszka 400 g fasoli czerwonej
4 łyżki majonezu
pęczek szczypiorku
pieprz do smaku


Link do filmu z przygotowania : Sałatka śledziowa z czerwonej fasoli 


Przygotowanie :

Najpierw przygotuję śledzie:
  1. Śledzie matias są bardzo słone, więc przed przygotowaniem sałatki śledzie moczę w wodzie.
  2. Płuczę je w zimnej wodzie, zalewam w misce zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny, w międzyczasie odlewam wodę i zalewam świeżą.

  3. Wypłukane śledzie odsączam z wody i osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką.
  4. Teraz śledzie przekrawam wzdłuż na pół i kroję na kawałki o szerokości około 1 cm.

Przygotowanie pozostałych składników sałatki śledziowej:
  1. Fasolkę odcedzam i przelewam zimną wodą na durszlaku .
  2. Cebulę kroję w drobną kostkę .
  3. Ogórki również kroję w drobną kostkę.
  4. Umyty i osączony szczypiorek drobno siekam.

Końcowe przygotowanie sałatki śledziowej: 
  1. Do salaterki daję wszystkie składniki sałatki dodaję majonez doprawiam pieprzem (dałam dwie duże szczypty) i wszystko razem mieszam.
  2. Tak przygotowaną sałatkę odstawiam na co najmniej 1 godzinę aby przeszła smakiem.
Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą jest gotowa. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa



środa, 11 grudnia 2013

Choinka z Ciasta Drożdżowego z Nutellą

Witam Serdecznie
Święta się zbliżają więc podzielę się przepisem na zrobienie pięknych choinek z ciasta drożdżowego. Są bardzo ładne i ozdobią każdy stół a do tego są bardzo smaczne.

Będziemy potrzebować :


500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
250 ml mleka (ciepłego)
80 g cukru kryształu
2 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
30 g drożdży
30 g masła ( roztopionego i ostudzonego )
szczypta soli
kilka łyżek kremu czekoladowego ( nutella )

do pomalowania choinek przed pieczeniem
kilka łyżek mleka
1 żółtko

do ozdoby choinek można użyć
cukierki draże (m&m )
posypki kolorowej
do lukru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru


Link do filmu z przygotowania : Choinki Drożdżowe 



Przygotowanie :
Z tej porcji ciasta zrobiłam 3 choinki- 2 choinki 24 cm i jedną większą 30 cm, ta większa wyszła dlatego że skrawki z dwóch pierwszych dokładałam do ostatniego kawałka ciasta.

Zaczynam od przygotowania ciasta drożdżowego:
  1. Do dużej miski rozkruszam drożdże dodaję około 1 łyżki cukru (przyśpieszy fermentację), dodaję trochę ciepłego mleka (około 50 ml) i łyżkę czubatą mąki,  wszystko razem mieszam.
  2. Miskę z rozczynem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.

  3. D gotowego rozczynu dodaję resztę składników, mąkę, pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy, sól i mieszam.
  4. Gdy składniki wstępnie się połączą, dodaję roztopione i przestudzone masło i nadal mieszam łyżką aż masło wchłonie się w ciasto.

  5. Ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam dłońmi przez około 4 minuty, do momentu aż ciasto będzie odstawało od dłoni – jeżeli zdarzyło by się że ciasto bardzo się klei można podsypać blat większą ilością mąki

  6. Wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut żeby ciasto wyrosło (podwoiło swoją objętość).

Po 40 minutach:
  1. Krem czekoladowy podgrzewam w piekarniku żeby był bardziej lejący łatwiej będzie go nakładać na choinki (można go podgrzać w mikrofalówce).
  2. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i przerabiam kilka razy, następnie dzielę je na 3 równe części.

  3. Dwie części na razie nakrywam ściereczką żeby nie obsychały, a pozostawioną część ciasta dzielę na trzy równe części.

  4. Teraz każdy kawałek ciasta rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów
  5. z tak rozwałkowanego ciasta wykrawam radełkiem choinki o tej samej wielkości, pierwszą choinkę przenoszę na papier do pieczenia i smaruję ją nutellą.
  6. Kładę na nią drugą choinkę, którą też smaruję nutellą i przykrywam trzecią wyciętą choinką (tej części nie smaruję nutellą).
Choinkę mam złożoną teraz zrobię gałązki na niej :
  1. Po bokach choinkę nacinam radełkiem (można nożem) w paski o szerokości około 1 cm tak żeby tworzyły gałązki.
  2. Nacinam tak żeby pośrodku pozostawić około 1 cm nie naciętego ciasta
  3. teraz każdy pasek skręcam naraz lub dwa zależy jakiej długości mamy gałązkę.
  4. Przekładam choinkę z papierem na blachę i maluję górę rozmąconym żółtkiem z mlekiem.
Pieczenie :
  1. Blachę z choinką drożdżową wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę, piekarnik mam ogrzewany góra dół bez używania termoobiegu
  2. Małe choinki 24 cm piekły się około 15 minut a większa 30 cm około 18 minut.

Choinki drożdżowe są upieczone teraz je udekoruję:
  1. Do soku z cytryny dodaję cukier puder i ucieram gęsty lukier (lukru robiłam mało więc zrobiłam go w miseczce za pomocą rózgi).
  2. Takim lukrem piszę po choince, cukierki układam na lukier żeby się trzymały, posypuję posypką i na koniec górę posypuję cukrem pudrem.
Choinki drożdżowe są gotowe , życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa











 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.