Nowe Przepisy

środa, 30 kwietnia 2014

Sałatka z Tuńczykiem i Grzybami Marynowanymi


Witam serdecznie
Propozycja na prostą sałatkę z tuńczykiem i grzybami marynowanymi . Jest bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu .

Makaron z Cukinią i Pieczarkami


Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na dobry makaron z cukinią i pieczarkami . Idealnie nadaje się na obiad jest smaczny , syty i szybki w przygotowaniu :)

piątek, 25 kwietnia 2014

Puszysty Sernik na kruchym spodzie

sernik puszysty
Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na sernik na kruchym spodzie. Sernik jest bardzo smaczny, wilgotny i puszysty, więc polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania sernika będziemy potrzebowali:
Użyłam foremki o wymiarach 34 cm x 24 cm

na ciasto:
400 g mąki pszennej (typ 450 , 500 lub 550)
150 g dobrze schłodzonego masła lub margaryny
3 żółtka (jajka L)
3 łyżki cukru pudru
około 3 łyżek śmietany 12% lub 18%

na masę serową:
1200 g twarogu (tłusty lub półtłusty)
400 g cukru pudru
150 g masła (o temperaturze pokojowej)
8 jajek (rozmiar L)
+ 3 białka z ciasta
100 g mąki ziemniaczanej
kilka kropli aromatu cytrynowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

opcjonalnie około 80 g rodzynek


Link do filmu z przepisem: Sernik


Przygotowanie:

Ser możemy zemleć w maszynce do mielenia mięsa 2 lub 3 razy, jeżeli nie mamy maszynki to ser możemy dokładnie rozdrobić blenderem.

Najpierw przygotuję ciasto, które możemy przygotować ręcznie lub robotem:

Na blat wysypuję mąkę, dodaję tłuszcz, cukier puder i pocierając dłońmi łączę ze sobą składniki, tak aby powstały grudki przypominające kruszonkę.

Następnie dodaję 3 żółtka, 3 łyżki śmietany i zagniatam ciasto. Ciasta nie zagniatam zbyt długo, tylko do połączenia się składników.

Gotowe ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażalnika na około 2 godziny, tak aby ciasto stało się na tyle twarde, żeby dało się ścierać na tarce o grubych oczkach.

Masę serową przygotowuję dopiero wtedy gdy ciasto jest dobrze schłodzone:

Do miski przekładam masło o temperaturze pokojowej, dodaję około 3/4 cukru pudru i miksuję, tak żeby powstały grudki.

Następnie, cały czas miksując dodaję stopniowo żółtka, tak aby powstała puszysta masa.

Po żółtkach dodaję mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i kilka kropli aromatu cytrynowego.

Gdy składniki się połączą dodaję stopniowo twaróg i miksuję do połączenia się składników. Na koniec dodaję rodzynki.

Teraz białka ubijam na sztywną pianę, gdy białka trochę się ubiją dodaję cukier puder i ubijam na sztywno.
Tak przygotowaną pianę dodaję do masy i delikatnie mieszam łyżką, tak żeby składniki się połączyły - masa serowa jest gotowa.

Końcowe przygotowanie sernika:
Ciasto ścieram na tarce o grubych oczkach, około 2/3 ciasta kładę na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na ciasto wykładam masę serową i górę posypuję pozostałym ciastem.

Pieczenie sernika:
Sernik wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut, tak aby góra się zrumieniła. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

Sernika nie wyjmuję od razu z piekarnika po upieczeniu, tylko wyłączam grzanie i pozostawiam na około 15 minut do przestudzenia, następnie uchylam drzwiczki piekarnika i pozostawiam jeszcze na około 20 minut (dzięki tym zabiegom sernik powinien mniej opaść).

Następnie wyjmuję sernik z piekarnika i pozostawiam w foremce do wystudzenia.

Sernik na kruchym spodzie jest gotowy, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

środa, 23 kwietnia 2014

Sałatka z Ananasem i Selerem

Sałatka z Ananasem i Selerem
Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszną i zdrową sałatkę z ananasem i selerem. Jest prosta w przygotowaniu można ją jeść samą lub z pieczywem i dodatkiem wędliny na talerzu.

Będziemy potrzebować:

2 słoiczki selera konserwowego (około 300 g po odsączeniu)
1 średnia puszka kukurydzy konserwowej ( 400 g)
1 puszka ananasa w plastrach
5 jajek ugotowanych na twardo
200 g sera żółtego
200 g szynki w kawałku (na przykład z indyka)
około 4 łyżek majonezu
sól, pieprz (najlepiej biały)


Link do filmu z przygotowania: Sałatka z ananasem i selerem


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję składniki na sałatkę:
  1. Seler odsączam na durszlaku z zalewy.
  2. Kukurydzę również odsączam z zalewy na durszlaku.
  3. Jajka ugotowane na twardo ścieram na tarce o grubych oczkach.
  4. Plastry ananasa kroję w kostkę.
  5. Szynkę ścieram na tarce o grubych oczkach.
  6. Ser żółty ścieram na tarce o średnich oczkach.
Składniki na sałatkę mam przygotowane teraz je wymieszam.
  1. Do salaterki wsypuję odsączoną kukurydzę, dodaję ananasa, odsączonego selera, szynkę, ser żółty, jajka.
  2. Dodaję majonez doprawiam solą, pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszam.
Sałatka z ananasem i selerem jest gotowa. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  



czwartek, 17 kwietnia 2014

Słodkie obwarzanki z lukrem


Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na słodkie obwarzanki udekorowane kolorowym lukrem, są proste w wykonaniu , smaczne i ładnie się prezentują na stole .

wtorek, 15 kwietnia 2014

Makaron z Papryką i Boczkiem


Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na makaron z papryką i boczkiem . Makaron jest prosty w przygotowaniu a do tego bardzo dobry , idealnie nadaje się na szybki obiad.

niedziela, 13 kwietnia 2014

Baranek Wielkanocny z Ciasta Drożdżowego

Baranek Wielkanocny z Ciasta Drożdżowego

Witam serdecznie
Podzielę się przepisem i sposobem wykonania ślicznego , smacznego baranka wielkanocnego z ciasta drożdżowego . Jest bardzo prosty w przygotowaniu a ozdobi każdy świąteczny stół . Ciasto nie jest słodkie więc nadaje się do wędlin , sałatek lub żurku , nie trzeba go kroić tylko po kawałku odrywać .

sobota, 12 kwietnia 2014

Babka Czekoladowa

Babka Czekoladowa
Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na przepyszną babkę czekoladową w polewie również czekoladowej . Ciasto przed pieczeniem jest tak dobre że można je jeść na surowo jak mus czekoladowy :)

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Zupa Pieczarkowa z Ziemniakami


Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszną zupę pieczarkową , może komuś się przyda przepis na taką prostą zupkę :)

sobota, 5 kwietnia 2014

Kolorowa Babka Wielkanocna


Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszną babkę  trój kolorową  , ciasto wyszło bardzo dobre , jest wilgotne i puszyste . Kolory mogły by być trochę równiej ułożone ale i tak bardzo mi się podoba a na talerzyku wygląda bardzo kolorowo :).

piątek, 4 kwietnia 2014

Zupa z Cieciorki – Ciecierzycy z Piersią Kurczaka



Witam serdecznie
Propozycja na pyszną zupę z cieciorki z piersią kurczaka . Zupa jest bardzo sycąca więc można ją uznać za danie jedno garnkowe pierwsze i drugie w jednym .

czwartek, 3 kwietnia 2014

Zapiekanka Ziemniaczana z Mięsem Mielonym


Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na smaczną zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i pomidorami .

wtorek, 1 kwietnia 2014

Kasza Jaglana Zapiekana z Jabłkami


Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszną i szybką w przygotowaniu kaszę jaglaną zapiekaną z jabłkami i białym serem . Dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. 
 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.