Nowe Przepisy

sobota, 28 czerwca 2014

Udka w Sosie Pieczarkowym


Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszne udka w sosie pieczarkowym .

sobota, 21 czerwca 2014

Ciasto z bitą śmietaną i jagodami

Witam serdecznie
Propozycja na pyszne ciasto z bitą śmietaną i jagodami . Jest proste w wykonaniu a do tego rewelacyjnie smakuje mocno schłodzone.

Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować:
na ciasto:
75 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
120 g cukru kryształ
5 jajek rozdzielone białka od żółtek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

na bitą śmietanę:
500 ml śmietany 30%
40 g cukru pudru
3 płaskie łyżeczki żelatyny
9 łyżek stołowych ciepłej wody

na warstwę owocową:
400 g jagód
2 galaretki o smaku owoców leśnych
800 ml gorącej wody

Foremka 24 cm x 24 cm


Link do filmu z przygotowania : Ciasta z bitą śmietaną i jagodami 


Przygotowanie :
Najpierw przygotuję ciasto :
Ciasto można przygotować robotem, mikserem lub w makutrze, w każdym przypadku kolejność przygotowania ciasta jest taka sama. Ja przygotuję mikserem.
  1. Do miski przekładam żółtka dodaję cukier kryształ i przez chwilę miksuję, tak aby żółtka zbielały. 
  2. Następnie dodaję proszek do pieczenia, szczyptę soli i stopniowo mąkę pszenną i ziemniaczaną cały czas miksując, tak aby składniki się połączyły i powstała jednolita masa.
  1. Następnie ubijam białka na sztywną pianę.
  2. Ubite białka dodaję do ciasta i delikatnie mieszam (możemy użyć miksera na najwolniejszych obrotach), tak żeby białka połączyły się z ciastem.
  1. Gotowe ciasto przekładam do foremki posmarowanej tłuszczem i wyrównuję.
Pieczenie ciasta - spodu:
  1. Foremkę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 25 minut na złoty kolor, grzanie mam ustawione góra dół, bez używania termoobiegu.
  2. W pierwszych 20 minutach pieczenia ciasta, nie należy otwierać piekarnika, ponieważ ciasto może opaść. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone możemy wbić wykałaczkę i jak jest sucha po wyjęciu to znaczy że ciasto jest upieczone.

  3. Upieczonego ciasta nie wyjmuję od razu z piekarnika, tylko wyłączam grzanie, uchylam lekko drzwiczki piekarnika i pozostawiam na około 10 minut do ostygnięcia. Dzięki temu ciasto tak bardzo się nie skurczy, następnie wyjmuję i odstawiam do wystudzenia.

Przygotowanie galaretki:
  1. Galaretkę przygotowuję według przepisu na opakowaniu z tą różnicą, że używam mniej wody do jej przygotowania: na przykład na opakowaniu pisze że trzeba użyć 500 ml to ja używam 400 ml.
  2. Galaretkę wsypuję do miski zalewam gorącą wodą, dokładnie mieszam i odstawiam do wystudzenia.
  3. Gdy galaretka zacznie tężeć zaleję nią warstwę owoców ułożonych na bitej śmietanie.
Przygotowanie bitej śmietany – bitą śmietanę zaczynam przygotowywać gdy ciasto mam zimne:
  1. Dobrze schłodzoną śmietanę wlewam do miski i ubijam mikserem, ubitą śmietanę na chwilkę odstawiam żeby przygotować żelatynę .
  2. Do miseczki wsypuję żelatynę zalewam ją dobrze ciepłą wodą i dokładnie mieszam żeby się rozpuściła, do rozpuszczonej żelatyny dodaję cukier puder i mieszam do rozpuszczenia.
  3. Teraz do wymieszanej żelatyny dodaję około 2 łyżek bitej śmietany i dokładnie mieszam (dzięki temu bita śmietana nie będzie miała grudek).
  1. Tak przygotowaną żelatynę dodaję do ubitej śmietany i jeszcze przez chwilę miksuję na wolnych obrotach (można wymieszać rózgą).
  2. Bitą śmietanę wstawiam na około 15 minut do lodówki.

Po 15 minutach:
  1. Na zimne ciasto (którego nie wyjmowałam z foremki), nakładam przygotowaną bitą śmietanę i równo rozprowadzam.
  2. Ciasto z nałożoną bitą śmietaną wstawiam do lodówki do czasu gdy będzie gotowa galaretka.
Końcowe przygotowanie ciasta z bitą śmietaną i jagodami:
  1. Gdy galaretka jest zimna i zaczyna tężeć, to na warstwę bitej śmietany układam gęsto jagody (wcześniej umyte i osuszone).
  1. Teraz na jagody wylewam tężejącą galaretkę, należy wylewać ją ostrożnie żeby jagody się nie poprzesuwały .
  2. Tak przygotowane ciasto wstawiam do lodówki żeby galaretka zastygła a ciasto dobrze się schłodziło.
Ciasto z bitą śmietaną i jagodami jest gotowe można podawać. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 



wtorek, 17 czerwca 2014

Ciasto Drożdżowe z Truskawkami

puszyste drożdżowe z truskawkami
Witam serdecznie
Przepis na pyszne ciasto drożdżowe z truskawkami , jest proste w wykonaniu i bardzo smaczne i puszyste .

Będziemy potrzebować :

na ciasto:
400 g mąki pszennej
200 ml letniego mleka
80 g cukru kryształ
80 g roztopionego i przestudzonego masła
25 g drożdży świeżych
2 żółtka
otarta skórka z jednej cytryny
szczypta soli
oraz :
około 500 g truskawek

na kruszonkę :
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru kryształ
2 łyżki masła

Użyłam foremki o wymiarach 24 cm x 24 cm


Link do filmu z przygotowania: Ciasto drożdżowe z Truskawkami



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję rozczyn:
  1. Do miski rozkruszam drożdże , dodaję łyżkę cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka, jedną dużą łyżkę mąki.
  2. Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to rozczyn możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.

Po 15 minutach :
  1. Do rozczynu dodaję: żółtka, mąkę, cukier, otartą skórkę z cytryny, pozostałe mleko, sól i wszystko dokładnie mieszam.

  2. Gdy składniki ładnie się połączą dodaję rozpuszczone masło i tak długo wyrabiam łyżką aż powstanie jednolita masa (można do tego użyć robota ja robiłam ręcznie).
  3. Następnie miskę z ciastem przykrywam ściereczką i dostawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut, tak żeby podwoiło swoją objętość.
    Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.


  4. Wyrośnięte ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (można blaszkę wysmarować tłuszczem) i równo rozprowadzam dłonią w blaszce. Dłoń możemy posmarować olejem wtedy łatwiej będzie przełożyć ciasto do foremki. 
  5. Teraz blaszkę nakrywam ściereczką i dostawiam jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia, w tym czasie przygotuję kruszonkę.


Przygotowanie kruszonki :
  1. Na blat wysypuję mąkę, cukier i masło , składniki ze sobą łączę pocierając je dłońmi tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.
Końcowe przygotowanie ciasta :
  1. Na wyrośnięte ciasto w blaszce układam truskawki jedną koło drugiej (większe truskawki przekrawam na pół)
  2. Truskawki posypuję kruszonką .
Pieczenie ciasta drożdżowego z truskawkami :
  1. Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na druga od dołu półkę i piekę około 55 minut (długość pieczenia ciasta zależy od piekarnika i może się wahać od 45 minut do 55 minut). Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.

  2. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone możemy wbić patyczek w ciasto i gdy po wyjęciu jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone.
  3. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia.
Ciasto drożdżowe z truskawkami jest gotowe życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 







poniedziałek, 16 czerwca 2014

Udka Pieczone z Miodem – na grilla


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne udka z miodem które można przygotować na patelni do obiadu lub upiec na grillu .

Surówka z Marchwi i Pietruszki ze Śmietaną


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną i bardzo zdrową surówkę do obiadu z marchwi i pietruszki .

piątek, 13 czerwca 2014

Tarta z Truskawkami


Witam serdecznie
Propozycja na prostą i pyszną tartę z truskawkami i masą z białym serem .

środa, 11 czerwca 2014

Sałatka Jarzynowa z Kalafiorem


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną i zdrową sałatkę jarzynową z kalafiorem .

poniedziałek, 9 czerwca 2014

Tarta Tiramisu


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne tiramisu na spodzie z ciasta kruchego , jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu .

piątek, 6 czerwca 2014

Omlet z Cukinią – Frittata


Witam serdecznie
Propozycja na pyszny omlet z cukinią , idealnie nadaje się na śniadanie lub kolację . Jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny .

czwartek, 5 czerwca 2014

Roladki z Piersi Kurczaka z Cukinią bez smażenia


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne i bardzo zdrowe roladki z piersi kurczaka z cukinią , można je podawać do obiadu .

wtorek, 3 czerwca 2014

Dżem Truskawkowy z Jabłkiem


Witam serdecznie
Kolejna propozycja na dżem truskawkowy tym razem z jabłkiem , dżem jest pyszny , warto wypróbować :)
 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.