piątek, 25 lipca 2014
czwartek, 24 lipca 2014
środa, 23 lipca 2014
Placek z Jagodami i Kruszonką Kakaową
Witam
serdecznie
Przepis
na prosty i pyszny placek z jagodami posypany kruszonką kakaową .
Będziemy
potrzebować :
500
g mąki pszennej
200
g masła lub margaryny
150
g cukru pudru
2
jajka (rozmiar L)
6
łyżek śmietany 12% lub 18%
2
łyżeczki cukru waniliowego
2
łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta
soli
oraz:
600
g jagód
na
kruszonkę :
4
łyżki mąki pszennej
2
łyżki masła
2
łyżki cukru kryształ
1
łyżeczka kakao
Foremka
24 cm x 24 cm
Przygotowanie
:
- Najpierw przygotuję ciasto (ciasto można przygotować ręcznie lub miksera, ewentualnie posiekać nożem):
Na blat wysypuję mąkę, cukier puder, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, dodaję dobrze schłodzony tłuszcz (pokrojony) i pocierając dłońmi łączę ze sobą składniki.
- Do tak połączonych składników dodaję jajka , śmietanę i zagniatam ciasto na jednolitą masę (jajka i śmietanę daję na środek żeby nie wypłynęły na boki).
- Ciasta nie wyrabiam długo tylko do momentu połączenia się składników .
- Gotowe ciasto zawijam w folię spożywczą i odkładam do lodówki na około 40 minut.
- Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i je
rozwałkowuję na wielkość foremki – żeby ciasto nie kleiło się
do wałka smaruję wałek mąką.
- Rozwałkowane ciasto nawijam na wałek (łatwiej jest mi je
przenieść do foremki) i przekładam do foremki wyłożonej
papierem do pieczenia.
- Palcami dokładnie dociskam i wyklejam dno foremki (bez
boków)
- Ciasto nakłuwam dość gęsto nożem żeby podczas pieczenia się nie pofałdowało.
- Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180
stopni na drugą od dołu półkę i podpiekam około 25 minut na lekko
złoty kolor. Grzanie mam ustawione góra dół bez używania
termoobiegu.
- W czasie podpiekania ciasta przygotuję kruszonkę. Na
blat wysypuję mąkę, cukier, masło i kakao, składniki ze sobą
łączę pocierając je dłońmi tak żeby powstały grudki –
kruszonka jest gotowa.
- Na podpieczone ciasto wysypuję jagody – jagody wcześniej
wypłukałam pod bieżącą wodą i odsączyłam.
- Jagody posypuję kruszonką .
- Placek z jagodami ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę jeszcze około 35
minut, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania
termoobiegu .
Jagody po upieczeniu będą wilgotne i puszczą sok tak że nie wielka ilość soku zgromadzi się dookoła ciasta. Ciasta od razu nie wyjmuje z foremki tylko pozostawiam do ostygnięcia wtedy sok zastygnie i wchłonie się w ciasto.
Placek z jagodami i kruszonką kakaową jest gotowy . Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
wtorek, 22 lipca 2014
niedziela, 20 lipca 2014
czwartek, 17 lipca 2014
środa, 16 lipca 2014
Bób z Sosem Śmietanowym
Witam serdecznie
Propozycja na prosty i smaczny w
przygotowaniu bób z sosem śmietanowym .
Będziemy potrzebować :
600 g bobu przed gotowaniem
2 szalotki
90 g śmietany 30%
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki octu winnego jabłkowego
1 łyżka oliwy lub oleju
sól ,pieprz
Link do filmu z przygotowaniem : Bób z sosem śmietanowym
Przygotowanie:
Najpierw
przygotuję bób:
- Bób dokładnie płuczę pod bieżącą wodą na durszlaku.
- W garnku zagotowuję około 1,5 litra wody. Wodę mam lekko osoloną i posłodzoną , do gotującej się wody wrzucam bób i go gotuję około 20 minut do miękkości.
- Następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia .
- Po wystudzeniu bób obieram ze skórki (skórkę wyrzucam).
- Cebulkę szalotkę kroję w drobną kostkę.
- Natkę pietruszki drobno siekam – użyję ją do posypania bobu na talerzu przed podaniem.
- Do miseczki wlewam olej , ocet , dokładnie mieszam następnie dodaję śmietanę i dokładnie mieszam. Na koniec doprawiam solą i pieprzem i jeszcze raz mieszam – sos jest gotowy.
- Do obranego bobu dodaję szalotkę , polewam całość sosem i dokładnie mieszam.
- Teraz salaterkę z bobem wstawiam do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.
Sałatka
- bób w sosie śmietanowym jest gotowy, podaję ją schłodzoną
na talerzu posypuję obficie posiekaną natką pietruszki. Życzę
smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa niedziela, 13 lipca 2014
piątek, 11 lipca 2014
Ciasto z Jagodami
Witam serdecznie
Propozycja na proste i pyszne ciasto z
jagodami.
Będziemy potrzebować :
foremka o średnicy 21 cm
250 g mąki pszennej
160 g cukru pudru
300 g czarnych jagód
200 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
4 jajka rozdzielone żółtka od białek (rozmiar L)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z połowy cytryny
cukier puder do oprószenia ciasta po
upieczeniu
Przygotowanie :
Jagody płuczę pod bieżącą wodą na
durszlaku i odstawiam do osączenia.
Ciasto można przygotować za pomocą
robota , miksera lub w makutrze w każdym przypadku kolejność
przygotowania jest taka sam . Ja przygotuję w makutrze .
- Do makutry daję masło (w temperaturze pokojowej ) cukier puder i ucieram na jednolitą puszystą masę .
- Następnie dodaję stopniowo żółtka i cały czas ucieram .
- Gdy żółtka ładnie się wchłoną dodaję otartą skórkę z cytryny , proszek do pieczenia , cukier waniliowy i stopniowo mąkę - cały czas ucierając ciasto aż powstanie jednolita gładka masa.
- Teraz na chwilę odstawiam makutrę z ciastem żeby ubić białka na sztywną pianę .
- Białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do ciasta , całość delikatnie mieszam tak żeby białko wchłonęło się w ciasto .
- Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem .
- Ciasto w foremce wyrównuję i na górę układam jagody .
Pieczenie ciasta z jagodami :
- Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 55 minut w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu .
- Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone możemy wbić patyczek w ciasto i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że ciasto jagodowe jest upieczone .
- Po ostygnięciu ciasto oprószam cukrem pudrem.
Ciasto z jagodami jest gotowe . Życzę
udanych wypieków i smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa
czwartek, 10 lipca 2014
poniedziałek, 7 lipca 2014
Czarne Jagody w soku własnym na zimę
Witam serdecznie
Propozycja jak zrobić czarne jagody w
soku własnym na zimę . Oczywiście jagody można zamrozić i
przechowywać w zamrażarce ale jeżeli nie mamy wystarczająco
dużej zamrażarki aby pomieścić różnego rodzaju mrożonki . To
można jagody zamknąć w słoiczkach i wstawić do spiżarki . Tak
przygotowane jagody można użyć do przygotowania deserów ,
koktajli lub użyć do przygotowania ciast i jagodzianek .
środa, 2 lipca 2014
Dżem z Czarnych Jagód
Witam serdecznie
Przepis na pyszny domowy dżem z
czarnych jagód do domowej spiżarki.
Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 700
ml dżemu
1 kg czarnych jagód
500 g cukru (można dodać mniej cukru)
sok wyciśnięty z jednej cytryny
Link do filmu z przygotowaniem: Dżemu z czarnych jagód
Przygotowanie:
Przed gotowaniem dżemu z czarnych
jagód, jagody dokładnie płuczę na durszlaku pod bieżącą wodą
i odstawiam do osączenia.
- W garnku rozdrabniam jagody - możemy do tego użyć blendera lub widelca.
- Do rozdrobnionych jagód dodaję cukier, sok z cytryny i dokładnie mieszam.
- Garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania się dżemu, smażę go od 30 do 50 minut. Długość smażenia dżemu, zależy jak gęsty dżem jagodowy chcemy uzyskać, czym dłużej smażymy tym dżem jest gęstszy, ponieważ odparowuje sok.
- W czasie gotowania dżem mieszam.
Test tak zwanego zimnego talerzyka:
- Aby sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem jagodowy po ostygnięciu, możemy przeprowadzić tak zwany test zimnego talerzyka, na schłodzony w lodówce talerzyk nakładamy troszkę dżemu i po ostygnięciu będzie miał taką konsystencję, jeżeli nam nie odpowiada jest za rzadka to nadal gotujemy dżem .
- Ja dżem gotowałam około 40 minut.
Nakładanie
dżemu i pasteryzacja :
- Gotowy i gorący dżem jagodowy nakładam do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików.
- Najpierw nakładam do słoika po łyżce gorącego dżemu żeby zagrzać słoik (robię to dlatego że kiedyś jeden słoik mi pękł i wolę teraz dmuchać na zimne ) i nakładam do pełna.
- Gdy słoiczki mam już pełne, wycieram dokładnie górę żeby była sucha i zakręcam z całych sił wieczko, po zakręceniu odkładam do góry dnem słoik na ściereczkę i je przykrywam, słoiki stoją tak około 30 – 40 minut żeby dobrze złapały wieczka ale można pozostawić aż do ostygnięcia.
- Jeżeli wieczko nie odskakuje po naciśnięciu to znaczy że złapały, dżem z czarnych jagód można odstawiać do spiżarki.
- Jeżeli wieczka by odskakiwały lub nie jesteśmy pewni czy wieczka złapały trzeba pasteryzować.
- Garnek wykładam ściereczkami, ściereczki układam tak żeby słoiki się nie stykały podczas pasteryzowania.
- Wstawiam słoiki i zalewam je ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików od momentu zagotowania się wody w garnku będę pasteryzować je przez około 15 minut na małym ogniu tak żeby woda delikatnie się ruszała a nie mocno gotowała (długość pasteryzacji zależy od wielkości słoików czym większe tym dłużej pasteryzuję nawet do 30 minut ).
- Pasteryzację możemy również przeprowadzić na sucho w piekarniku.
- Następnie wyjmuję słoiczki, ustawiam je do góry dnem , przykrywam ściereczką i pozostawiam na około 30 – 40 minut lub do ostygnięcia.
Dżem
z czarnych jagód jest gotowy można odstawić do spiżarki . Dżem
można przechowywać co najmniej przez rok. Życzę przygotowania
pysznego dżemu.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)