Nowe Przepisy

piątek, 25 lipca 2014

Gulasz z Fasolki Szparagowej


Witam serdecznie
Propozycja na trochę inny gulasz bo z fasolki szparagowej . Jest przepyszny i można go podawać z pieczywem , ryżem lub kaszą gryczaną .

Pikantna Sałatka z Fasolki Szparagowej


Witam serdecznie
Propozycja na lekką i pyszną sałatkę z fasolki szparagowej . Jest dość pikantna więc jeżeli chcemy łagodniejszą to należy użyć mniejszej ilość pieprzu cayenne :)

czwartek, 24 lipca 2014

Sałatka z Kaszy Jaglanej i Kalafiora


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną i zdrową sałatkę z kaszą jaglaną i kalafiorem . Jest bardzo syta i może być podana jako samodzielny posiłek .

środa, 23 lipca 2014

Placek z Jagodami i Kruszonką Kakaową

Witam serdecznie
Przepis na prosty i pyszny placek z jagodami posypany kruszonką kakaową .

Będziemy potrzebować :

500 g mąki pszennej
200 g masła lub margaryny
150 g cukru pudru
2 jajka (rozmiar L)
6 łyżek śmietany 12% lub 18%
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
oraz:
600 g jagód
na kruszonkę :
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
2 łyżki cukru kryształ
1 łyżeczka kakao

Foremka 24 cm x 24 cm 


Przygotowanie :
  1. Najpierw przygotuję ciasto (ciasto można przygotować ręcznie lub miksera, ewentualnie posiekać nożem):


    Na blat wysypuję mąkę, cukier puder, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, dodaję dobrze schłodzony tłuszcz (pokrojony) i pocierając dłońmi łączę ze sobą składniki.  
  1. Do tak połączonych składników dodaję jajka , śmietanę i zagniatam ciasto na jednolitą masę (jajka i śmietanę daję na środek żeby nie wypłynęły na boki).

  2. Ciasta nie wyrabiam długo tylko do momentu połączenia się składników .
  3. Gotowe ciasto zawijam w folię spożywczą i odkładam do lodówki na około 40 minut.
Po około 40 minutach:
  1. Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i je rozwałkowuję na wielkość foremki – żeby ciasto nie kleiło się do wałka smaruję wałek mąką.
  2. Rozwałkowane ciasto nawijam na wałek (łatwiej jest mi je przenieść do foremki) i przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Palcami dokładnie dociskam i wyklejam dno foremki (bez boków)
  4. Ciasto nakłuwam dość gęsto nożem żeby podczas pieczenia się nie pofałdowało.

Podpiekanie ciasta i przygotowanie kruszonki:
  1. Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i podpiekam około 25 minut na lekko złoty kolor. Grzanie mam ustawione góra dół bez używania termoobiegu.
  1. W czasie podpiekania ciasta przygotuję kruszonkę. Na blat wysypuję mąkę, cukier, masło i kakao, składniki ze sobą łączę pocierając je dłońmi tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.

Końcowe przygotowanie placka z jagodami:
  1. Na podpieczone ciasto wysypuję jagody – jagody wcześniej wypłukałam pod bieżącą wodą i odsączyłam.
  2. Jagody posypuję kruszonką .
  3. Placek z jagodami ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę jeszcze około 35 minut, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu .
W sumie piekłam placek z jagodami 60 minut – 25 minut podpiekałam sam spód bez jagód, następnie jeszcze 35 minut już cale ciasto z jagodami i kruszonką.

Jagody po upieczeniu będą wilgotne i puszczą sok tak że nie wielka ilość soku zgromadzi się dookoła ciasta. Ciasta od razu nie wyjmuje z foremki tylko pozostawiam do ostygnięcia wtedy sok zastygnie i wchłonie się w ciasto.


Placek z jagodami i kruszonką kakaową jest gotowy . Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  


wtorek, 22 lipca 2014

Sałatka z Makaronem i Fasolką Szparagową


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną i bardzo sytą sałatkę z makaronem i fasolką szparagową.

niedziela, 20 lipca 2014

Sałatka z Ryżem i Serem Feta


Witam serdecznie
Propozycja na bardzo smaczną i zdrową sałatkę z ryżem i serem feta . Może stanowić samodzielny posiłek idealnie nadaje się do pracy lub kolację :)

czwartek, 17 lipca 2014

Zupa Owocowa z Wiśni


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną i bardzo prostą zupę owocową z wiśni . Będzie na pewno smakowała najmłodszym i nie tylko :)

środa, 16 lipca 2014

Ciasto Drożdżowe z Wiśniami


Witam serdecznie
Przepis na pyszne ciasto drożdżowe z wiśniami , jest proste w wykonaniu , puszyste i bardzo smaczne .

Bób z Sosem Śmietanowym

Witam serdecznie
Propozycja na prosty i smaczny w przygotowaniu bób z sosem śmietanowym .

Będziemy potrzebować :

600 g bobu przed gotowaniem
2 szalotki
90 g śmietany 30%
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki octu winnego jabłkowego
1 łyżka oliwy lub oleju
sól ,pieprz


Link do filmu z przygotowaniem : Bób z sosem śmietanowym 


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję bób:
  1. Bób dokładnie płuczę pod bieżącą wodą na durszlaku.
  2. W garnku zagotowuję około 1,5 litra wody. Wodę mam lekko osoloną i posłodzoną , do gotującej się wody wrzucam bób i go gotuję około 20 minut do miękkości.
  3. Następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia .
  4. Po wystudzeniu bób obieram ze skórki (skórkę wyrzucam).

Przygotowanie pozostałych składników i sosu:
  1. Cebulkę szalotkę kroję w drobną kostkę.
  2. Natkę pietruszki drobno siekam – użyję ją do posypania bobu na talerzu przed podaniem.
  3. Do miseczki wlewam olej , ocet , dokładnie mieszam następnie dodaję śmietanę i dokładnie mieszam. Na koniec doprawiam solą i pieprzem i jeszcze raz mieszam – sos jest gotowy.

Końcowe przygotowanie bobu:
  1. Do obranego bobu dodaję szalotkę , polewam całość sosem i dokładnie mieszam.
  2. Teraz salaterkę z bobem wstawiam do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.
Sałatka - bób w sosie śmietanowym jest gotowy, podaję ją schłodzoną na talerzu posypuję obficie posiekaną natką pietruszki. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 


niedziela, 13 lipca 2014

Ciasto z Brzoskwiniami i Czekoladą


Witam serdecznie
Przepis na pyszne ciasto z brzoskwiniami z dodatkiem czekolady . Jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne :) . Można je upiec bez dodatku kropelek czekoladowych .

piątek, 11 lipca 2014

Ciasto z Jagodami


Witam serdecznie
Propozycja na proste i pyszne ciasto z jagodami.


Będziemy potrzebować :
foremka o średnicy 21 cm

250 g mąki pszennej
160 g cukru pudru
300 g czarnych jagód
200 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
4 jajka rozdzielone żółtka od białek (rozmiar L)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z połowy cytryny

cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu

Przygotowanie :

Jagody płuczę pod bieżącą wodą na durszlaku i odstawiam do osączenia.

Ciasto można przygotować za pomocą robota , miksera lub w makutrze w każdym przypadku kolejność przygotowania jest taka sam . Ja przygotuję w makutrze .
  1. Do makutry daję masło (w temperaturze pokojowej ) cukier puder i ucieram na jednolitą puszystą masę .
  2. Następnie dodaję stopniowo żółtka i cały czas ucieram .
  3. Gdy żółtka ładnie się wchłoną dodaję otartą skórkę z cytryny , proszek do pieczenia , cukier waniliowy i stopniowo mąkę - cały czas ucierając ciasto aż powstanie jednolita gładka masa.
  4. Teraz na chwilę odstawiam makutrę z ciastem żeby ubić białka na sztywną pianę .
  5. Białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do ciasta , całość delikatnie mieszam tak żeby białko wchłonęło się w ciasto .
  6. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem .
  7. Ciasto w foremce wyrównuję i na górę układam jagody .

Pieczenie ciasta z jagodami :
  1. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 55 minut w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu .
  2. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone możemy wbić patyczek w ciasto i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że ciasto jagodowe jest upieczone .
  3. Po ostygnięciu ciasto oprószam cukrem pudrem.
Ciasto z jagodami jest gotowe . Życzę udanych wypieków i smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa  






czwartek, 10 lipca 2014

Kalafior z Bułką Tartą


Witam serdecznie
Propozycja na prosty w przygotowaniu i smaczny kalafior z bułką tartą .

poniedziałek, 7 lipca 2014

Czarne Jagody w soku własnym na zimę


Witam serdecznie
Propozycja jak zrobić czarne jagody w soku własnym na zimę . Oczywiście jagody można zamrozić i przechowywać w zamrażarce ale jeżeli nie mamy wystarczająco dużej zamrażarki aby pomieścić różnego rodzaju mrożonki . To można jagody zamknąć w słoiczkach i wstawić do spiżarki . Tak przygotowane jagody można użyć do przygotowania deserów , koktajli lub użyć do przygotowania ciast i jagodzianek .

środa, 2 lipca 2014

Dżem z Czarnych Jagód

Witam serdecznie
Przepis na pyszny domowy dżem z czarnych jagód do domowej spiżarki.


Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 700 ml dżemu

1 kg czarnych jagód
500 g cukru (można dodać mniej cukru)
sok wyciśnięty z jednej cytryny


Link do filmu z przygotowaniem: Dżemu z czarnych jagód 


Przygotowanie:
Przed gotowaniem dżemu z czarnych jagód, jagody dokładnie płuczę na durszlaku pod bieżącą wodą i odstawiam do osączenia.
  1. W garnku rozdrabniam jagody - możemy do tego użyć blendera lub widelca. 
  2. Do rozdrobnionych jagód dodaję cukier, sok z cytryny i dokładnie mieszam.
  1. Garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania się dżemu, smażę go od 30 do 50 minut. Długość smażenia dżemu, zależy jak gęsty dżem jagodowy chcemy uzyskać, czym dłużej smażymy tym dżem jest gęstszy, ponieważ odparowuje sok.
  2. W czasie gotowania dżem mieszam.
Test tak zwanego zimnego talerzyka:
  1. Aby sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem jagodowy po ostygnięciu, możemy przeprowadzić tak zwany test zimnego talerzyka, na schłodzony w lodówce talerzyk nakładamy troszkę dżemu i po ostygnięciu będzie miał taką konsystencję, jeżeli nam nie odpowiada jest za rzadka to nadal gotujemy dżem .
  2. Ja dżem gotowałam około 40 minut.
Nakładanie dżemu i pasteryzacja :
  1. Gotowy i gorący dżem jagodowy nakładam do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików.
  2. Najpierw nakładam do słoika po łyżce gorącego dżemu żeby zagrzać słoik (robię to dlatego że kiedyś jeden słoik mi pękł i wolę teraz dmuchać na zimne ) i nakładam do pełna.
  1. Gdy słoiczki mam już pełne, wycieram dokładnie górę żeby była sucha i zakręcam z całych sił wieczko, po zakręceniu odkładam do góry dnem słoik na ściereczkę i je przykrywam, słoiki stoją tak około 30 – 40 minut żeby dobrze złapały wieczka ale można pozostawić aż do ostygnięcia.
  2. Jeżeli wieczko nie odskakuje po naciśnięciu to znaczy że złapały, dżem z czarnych jagód można odstawiać do spiżarki.

Pasteryzacja :
  1. Jeżeli wieczka by odskakiwały lub nie jesteśmy pewni czy wieczka złapały trzeba pasteryzować.
  2. Garnek wykładam ściereczkami, ściereczki układam tak żeby słoiki się nie stykały podczas pasteryzowania.

  3. Wstawiam słoiki i zalewam je ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików od momentu zagotowania się wody w garnku będę pasteryzować je przez około 15 minut na małym ogniu tak żeby woda delikatnie się ruszała a nie mocno gotowała (długość pasteryzacji zależy od wielkości słoików czym większe tym dłużej pasteryzuję nawet do 30 minut ).
  4. Pasteryzację możemy również przeprowadzić na sucho w piekarniku.

  5. Następnie wyjmuję słoiczki, ustawiam je do góry dnem , przykrywam ściereczką i pozostawiam na około 30 – 40 minut lub do ostygnięcia.
Dżem z czarnych jagód jest gotowy można odstawić do spiżarki . Dżem można przechowywać co najmniej przez rok. Życzę przygotowania pysznego dżemu.
Pozdrawiam Babcia Ewa 
 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.