Nowe Przepisy

piątek, 26 września 2014

Leczo z Mięsem Indyka

Witam serdecznie
Propozycja na smaczne leczo z mięsem indyka.

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 3,5 l lecza

1 kg mięsa indyka (użyłam udziec bez kości)
250 g boczku wędzonego

4 papryki czerwone (700 g)
1 papryka pomarańczowa (300 g)
1 papryka zielona (200 g)

1 cukinia (700 g)
1 kg pomidorów
250 g cebuli
5 ząbki czosnku

1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
sól , pieprz do smaku
i olej do smażenia

garnek o pojemności około 4 l i patelnia

Przygotowanie:
Najpierw przygotuję wszystkie składniki na leczo:
  1. Umyte i osuszone mięso z indyka, kroję w nie za dużą kostkę.
  2. Boczek kroję w kostkę.
  3. Umytą paprykę przekrawam wzdłuż na pół usuwam gniazda nasienne i białe błonki. Oczyszczoną paprykę kroję w paseczki o długości około 3-4 cm.
  4. Umytą cukinię przekrawam wzdłuż na pół, jeżeli ma duże gniazda nasienne to je wycinam i wyrzucam. Cukinię kroję w kostkę aby łatwiej było mi ją pokroić najpierw kroję w paseczki i następnie w kostkę.
  5. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  6. Czosnek kroję w drobniutką kostkę.
  7. Pomidory obieram ze skórki, usuwam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki – aby łatwiej było obrać pomidory, wcześniej sparzyłam je wrzącą wodą.
Składniki pokrojone teraz czas na przygotowanie lecza:
  1. Do garnka wlewam troszkę oleju (około 5 łyżek) rozgrzewam i wsypuję pokrojoną paprykę. Przykrywam i duszę na małym ogniu.
  2. W tym samym czasie na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju i podsmażam boczek.
  3. Boczek podsmażam przez 10 minut następnie dodaję do niego pokrojoną cebulę , dokładnie mieszam i smażę do zeszklenia cebuli (około 5 minut ) .
  4. Następnie boczek z cebulą dodaję do garnka z papryką mieszam i nadal duszę pod przykryciem na małym ogniu .
  5. Teraz na patelni z niewielką ilością oleju podsmażam mięso z indyka przez około 10 minut .
  6. Obsmażone mięso razem z sosem dodaję do garnka z papryką całość mieszam i nadal dusze pod przykryciem około 10 minut .
  7. Po 10 minutach dodaję pozostałe składniki lecza : cukinię ,pomidory ,czosnek , przyprawy , sól ,pieprz dokładnie mieszam i gotuję do miękkości składników lecza - około 20 minut .
  8. Po 20 sprawdzam smak jeżeli trzeba to odprawiam – zakręcam gaz leczo jest gotowe .
  9. W sumie leczo dusiło się około 60 minut .
Leczo z mięsem indyka jest gotowe . Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa







Ciastka Amoniaczki

ciastka z amoniakiem
Witam serdecznie
Propozycja na proste i pyszne ciastka amoniaczki. Jest to wiekowy przepis, pewnie większość z nas go zna ale można sobie przypomnieć. Amoniaczki idealnie nadają się do herbaty lub kawy. Polecam wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 3 blach amoniaczków

500 g maki pszennej
120 g cukru pudru
100 g masła lub margaryny
2 żółtka
1 jajko całe
1/2 szklanki mleka ( 125ml)
2 łyżeczki amoniaku (14 g)
1 łyżeczka cukru waniliowego (6 g)
szczypta soli
cukier kryształ gruby lub cukier perlisty do posypania ciastek przed pieczeniem
białko to pomalowania amoniaczków przed pieczeniem


Link do filmu z przygotowania : Ciastka amoniaczki


Przygotowanie :
  1. Na blat wysypuję mąkę do mąki dodaję cukier puder, amoniak, cukier waniliowy, sól, masło lub margarynę (o temperaturze pokojowej) i pocierając dłońmi łączę składniki. Jeżeli chcemy składniki możemy posiekać nożem tak aby się połączyły lub zmikoswać.
  2. Następnie w tak połączonych składnikach robię dołeczek, na środek wlewam żółtka i całe jajko, delikatnie łącze palcem aby jajka nie wypłynęły na blat. Mleko również dodaję na środek ciasta i delikatnie łączę żeby nie wypłynęło (dokładnie widać to na filmie).
  1. Ciasto na początku zagniatam delikatnie do środka żeby nie wypłynęły składniki i wyrabiam kilka minut na jednolitą masę – jeżeli zdarzyło by się (ale nie powinno), że ciasto jest za suche należy dodać troszkę więcej mleka i dalej wyrabiać.

  2. Tak przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą lub w folię aluminiową, możemy włożyć do woreczka i wkładam do lodówki na około 30 minut.

Po 30 minutach:
  1. Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i rozwałkowuję na grubość około 3-4 mm, aby ciasto nie kleiło się do wałka, smaruję wałek mąką.
  2. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam ciastka foremką i układam amoniaczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy ciastkami pozostawiam około 1 cm odstępu żeby się nie skleiły.
  1. Ciastka na blasze maluję rozmąconym białkiem i posypuję cukrem.

Pieczenie ciastek amoniaczków :
  1. Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
  2. Amoniaczki piekę na złoty kolor około 14 minut.
Ciastka amoniaczki są gotowe. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 

środa, 24 września 2014

Krupnik z Mięsem


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną domową zupę krupnik z mięsem .

Pasta Twarogowa z Siemieniem Lnianym i Papryką na kanapki


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną pastę z twarogu i papryki na kanapki . Jest prosta w przygotowaniu a o wiele lepsza niż gotowa kupiona w sklepie .

czwartek, 18 września 2014

Zupa Ziemniaczana ( kartoflanka ) z Chrzanem


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną domową zupę ziemniaczaną z chrzanem .

poniedziałek, 15 września 2014

Pasta z Sera Białego i Selera na kanapki


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną i bardzo zdrową pastę  z białego sera i selera na kanapki.

Pasta z Szynką na kanapki


Witam serdecznie
Propozycja na prostą i smaczną pastę z szynki na kanapki .

sobota, 13 września 2014

Placki z Ugotowanych Ziemniaków

Witam serdecznie
Propozycja na bardzo dobre placki z ugotowanych ziemniaków . Do przygotowania placków można wykorzystać pozostałe ziemniaki z obiadu .


Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 9 placków

500 g ziemniaków (po obraniu i ugotowaniu)
70 ml mleka

2 jajka
40 g mąki pszennej ( 3 łyżki )
50 g szynki (lub innej wędliny)
1 łyżeczka majeranku
sól , pieprz do smaku

masło lub olej do smażenia


Link do filmu z przygotowania: Placki z ugotowanych ziemniaków


Przygotowanie :
  1. Jeżeli używamy ziemniaków ugotowanych które pozostały z obiadu to pomijamy ten punkt. 
  2.  Ziemniaki obieram, płuczę i zalewam zimną wodą w garnku tak żeby były przykryte, delikatnie solę. Garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości ziemniaków. Następnie odcedzam i rozgniatam za pomocą tłuczka do ziemniaków i odstawiam do wystudzenia.
  1. Szynkę kroję w drobną kostkę i daję do miseczki. Do szynki dodaję jajka, majeranek doprawiam solą (duża szczypta), pieprzem (duża szczypta) i wszystko razem dokładnie mieszam.

  1. Do zimnych ziemniaków dodaję mleko i dokładnie mieszam (ucieram) łyżką.

  2. Teraz do ziemniaków dodaję wymieszane jajka z szynką dodaję mąkę i całość dokładnie mieszam żeby powstała jednolita masa - sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem.

Smażenie placków ziemniaczanych:
  1. Z tak przygotowanej masy będę smażyła placki. Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem nakładam po dużej łyżce masy i smażę z obydwu stron na złoty kolor (tak jak placki ziemniaczane ).
  1. Po usmażeniu możemy ułożyć placki na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Placki z ugotowanych ziemniaków są gotowe można podawać z surówką, sałatką lub sosem. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

piątek, 12 września 2014

Pomarańczowe Puree z Ziemniaków


Witam serdecznie
Propozycja na podanie puree z ziemniaków w trochę innym kolorze niż klasycznym , bo na lekko pomarańczowo :)

czwartek, 11 września 2014

Duszone Udka z Kurczaka z Warzywami


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne udka z kurczaka z warzywami , są proste w przygotowaniu i idealnie nadają się do podania na obiad z ziemniakami , ryżem lub pieczywem .

wtorek, 9 września 2014

Sałatka na Zimę z Kapusty, Ogórków i Zielonych Pomidorów

Sałatka na Zimę z Kapusty
Witam serdecznie
Propozycja na pyszną sałatkę do słoików na zimę z białej kapusty , ogórków i zielonych pomidorów .

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 5 – 1 litrowych słoików

1 kg białej kapusty
1 kg ogórków
1 kg marchwi
1 kg zielonych pomidorów
1 kg cebuli
2 łyżki stołowe soli do przetworów
250 ml oleju
250 ml octu 10%
250 g cukru
10 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu czarnego grubo mielonego

Proszę się nie sugerować ilościami na zdjęciach ponieważ przygotowałam sałatkę z większej porcji.


Przygotowanie :
Słoiki i wieczka mam wyparzone i osuszone.

Najpierw przygotuję warzywa :
  1. Obraną cebulę przekrawam na pół i kroję w cienkie pół plasterki,  pokrojoną przelewam wrzątkiem na durszlaku.
  2. Kapustę obieram z wierzchnich liści i drobno szatkuję .
  3. Ogórki obieram ze skórki (najlepiej wybrać trochę większe ogórki a nie malutkie) i kroję w plasterki.
  4. Teraz do dużej miski daję kapustę , odsączoną cebulę , ogórki i jedną łyżkę soli do przetworów (drugą użyję do zielonych pomidorów) całość dokładnie mieszam i odstawiam na 4 godziny.
Zielone pomidory przygotuję w osobnej misce:
  1. Umyte pomidory przekrawam na pół usuwam zgrubienia od łodyżki i kroję w pół plasterki. Pokrojone daję do miski i zasypuję pozostałą łyżką soli, dokładnie mieszam i również odstawiam na 4 godziny.
Po 4 godzinach :
  1. Pomidory przekładam na durszlak i odsączam ze zgromadzonego soku.
  2. Teraz przygotuję marchew, marchewkę oczyszczam, płuczę i ścieram na tarce o grubych oczkach. Marchewkę dodaję do kapusty, ogórków i cebuli (nie odsączałam ich ze zgromadzonego soku) i dodaję odsączone pomidory.
Przygotowanie zalewy :
  1. Do miski daję olej, cukier, ocet, pieprz, ziele angielskie i całość dokładnie mieszam (cukier do końca się nie rozpuści)
  2. Tak przygotowaną zalewę dodaję do miski z pozostałymi składnikami i całość dokładnie mieszam (łyżką lub ręką)
  3. Wymieszaną sałatkę odstawiam na około 3 godziny.

Nakładanie do słoików i pasteryzacja :
  1. Do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików nakładam sałatkę, lekko ją ugniatając, sałatkę nakładam tak żeby pozostało około 1 centymetra luzu od góry.
  2. Po nałożeniu całej sałatki do słoików pozostałą zalewę rozlewam po równo do każdego słoika, tak żeby sałatka była przykryta (zalewy zrobi się tyle że trochę zostanie).

  3. Brzeg słoika dokładnie wycieram ( papierowym ręcznikiem lub ściereczką ) żeby był zupełnie suchy i mocno zakręcam wieczko , teraz będę słoiczki pasteryzowała.
    Pasteryzacja:

  4. Dno garnka wykładam ściereczką , wstawiam słoiczki i oddzielam je między sobą ściereczkami tak żeby nie stykały się podczas pasteryzowania.
  5. Zalewam je letnią wodą do 3/4 wysokości słoików , garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania się wody w garnku będę pasteryzować je przez około 30 minut na małym ogniu tak żeby woda delikatnie się ruszała a nie mocno gotowała (długość pasteryzacji zależy od wielkości słoików mniejsze pasteryzuję około 20 minut )
  6. Następnie wyjmuję słoiczki , ustawiam je do góry dnem , przykrywam ściereczką i pozostawiam na około 30 – 40 minut lub do ostygnięcia .
Sałatka na zimę z kapusty , ogórków i zielonych pomidorów jest gotowa można schować do spiżarki ( piwnicy ) . Życzę udanych przetworów i smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa 







piątek, 5 września 2014

Racuchy Drożdżowe z Jabłkami – Bliny


Witam serdecznie
Propozycja na puszyste i bardzo smaczne racuchy jabłkowe . można je podać same lub z jogurtem , śmietaną , dżemem albo oprószone cukrem pudrem .

środa, 3 września 2014

Makaron z Cukinią i Łososiem


Witam serdecznie
Propozycja na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad z makaronu , cukinii i łososia .

Śliwki Węgierki Marynowane w Occie


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne śliwki węgierki marynowane w occie . Idealnie nadają się do podania z mięsem i wędlinami .

wtorek, 2 września 2014

Płatki Jaglane z Owocami na Śniadanie

płatki jaglane błyskawiczne na śniadanie
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis z płatkami jaglanymi na śniadanie. Tak przygotowane płatki są bardzo zdrowe, smaczne i pożywne. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania płatków będziemy potrzebowali:

100 g płatków jaglanych błyskawicznych
owoce takie jakie lubimy ja użyłam
2 banany
1 kiwi
1 jabłko

oraz kubek 400 gramowy jogurtu naturalnego typu greckiego bez tłuszczu, ale można dodać inny jogurt

dodatkowo płatki możemy dosłodzić miodem lub kremem czekoladowym


Link do filmu z przepisem: Płatki jaglane z owocami



Przygotowanie:

Owoce obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki: banany w półplasterki, kiwi w drobną kostkę, jabłko w drobną kostkę.
Pokrojone owoce dodaję do jogurtu, dodaję płatki i dokładnie mieszam, śniadanie jest gotowe.

Dodatkowo tak przygotowane płatki możemy polać przed podaniem miodem lub kremem czekoladowym (chociaż nie jest to konieczne, bo płatki i tak są słodkie dzięki owocom).
Krem czekoladowy należy wcześniej podgrzać w mikrofalówce, piekarniku lub w gorącej wodzie, dzięki temu będzie bardziej płynny.

Płatki jaglane z owocami są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.