Nowe Przepisy

czwartek, 27 listopada 2014

Makaron z Piersią Kurczaka i Rukolą . Sałatka Obiadowa


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną sałatkę makaronową z piersią kurczaka i rukolą , która może być samodzielnym posiłkiem zamiast obiadu lub kolacji . Sałatkę najlepiej podawać od razu po przygotowaniu gdy pierś kurczaka jest jeszcze ciepła .

środa, 26 listopada 2014

Śledzie w Śmietanie z Jabłkiem

Witam serdecznie
Propozycja na śledzie w śmietanie z jabłkiem . Są bardzo smaczne i delikatne w smaku.

Będziemy potrzebować:

500 g filetów śledziowych matias
1 szklanka gęstej śmietany (200 g)
3 średnie cebule (około 200 g)
1 winne jabłko (około 250 g)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka usiekanej natki pietruszki
szczyptę cukru
sól, pieprz


Link do filmu z przygotowania: Śledzie w śmietanie z jabłkiem


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję śledzie:
  1. Śledzie matias są bardzo słone więc przed przygotowaniem śledzi najpierw je moczę aby nie były słone.
  2. Płuczę je w zimnej wodzie, zalewam w misce zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny, w międzyczasie odlewam wodę i zalewam świeżą, robię tak 2-3 razy.
  3. Wypłukane śledzie odsączam z wody i kroję na paseczki o szerokości około 1 – 1,5 cm.

Przygotowanie pozostałych składników :
  1. Cebulę przekrawam na pół i kroję w cienkie pół plasterki (piórka), pokrojoną cebulę przelewam wrzącą wodą na durszlaku i odstawiam do wystudzenia.
  2. Jabłko obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach . Starte jabłko skrapiam sokiem z cytryny.
  3. Umytą i osączoną natkę pietruszki drobno siekam.
  4. Do śmietany dodaję szczyptę cukru , szczyptę soli, dwie szczypty pieprzu i dokładnie mieszam – sos jest gotowy.

Końcowe przygotowanie śledzi w śmietanie :
  1. Do salaterki daję: śledzie, cebulę, jabłko, natkę pietruszki, polewam śmietaną i całość dokładnie mieszam.
  2. Po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
  3. Tak przygotowane śledzie przed podaniem odstawiam przynajmniej na jedną godzinę aby przeszły smakiem.
Śledzie w śmietanie z jabłkiem są gotowe . Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa

wtorek, 25 listopada 2014

Sałatka z Piersi Kurczaka i Ryżu


Witam serdecznie
Propozycja na smaczną i bogatą w białko i węglowodany sałatkę z piersi kurczaka i ryżu .

piątek, 21 listopada 2014

Ciasto Pomarańczowe – Babka Pomarańczowa


Witam serdecznie
Propozycja na bardzo proste i smaczne ciasto pomarańczowe . Ciasto nie jest bardzo słodkie i idealnie nadaje się do podania do kawy lub herbaty a dodatkowo pięknie pachnie pomarańczami .

wtorek, 18 listopada 2014

Wieniec drożdżowy z czekoladą

Witam serdecznie
Propozycja na przygotowanie pysznej drożdżówki w kształcie wieńca z czekoladą.

Będziemy potrzebować :

550 g maki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
200 ml letniego mleka
120 g masła o temperaturze pokojowej
3 żółtka
70 g cukru kryształ
20 g drożdży świeżych
5 g soli

100 g kropelek czekoladowych

50 g masła to pomalowania ciasta

na lukier:
1 białko
około 150 g cukru pudru

lub jeżeli nie chcemy dekorować lukrem to możemy posypać winiec cukrem pudrem


Link do filmu z przygotowania: Wieniec drożdżowy z czekoladą 


Przygotowanie:
Ciasto można przygotować za pomocą robota, miksera lub ręcznie w każdym przypadku kolejność przygotowania jest taka sama. Ja przygotuję ciasto ręcznie.

Najpierw przygotuję rozczyn:
  1. Do miski rozkruszam drożdże dodaję około 50 ml letniego mleka, około 1 łyżeczki cukru i jedną dużą łyżkę mąki pszennej.
  2. Składniki mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować.
Po 15 minutach – przygotowanie ciasta:
  1. Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki: mąkę, masło (120g), mleko, żółtka, sól, cukier. Składniki ciasta najpierw mieszam w misce za pomocą łyżki aby wstępnie się połączyły.
  2. Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam dłońmi około 4 minut, do momentu gdy będzie gładkie, lśniące i nie będzie kleiło się do dłoni. Jeżeli zdarzyłoby się że ciasto jest za luźne (ale nie powinno), to blat podsypujemy większą ilością mąki i nadal  wyrabiamy.
  1. Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak żeby podwoiło swoją objętość .Moje ciasto wyrastało około 80 minut.

Wałkowanie i formowanie wieńca drożdżowego:
  1. 50 g masła roztapiam i odstawiam,użyję je do pomalowania rozwałkowanego ciasta oraz do pomalowania wieńca po uformowaniu.

  2. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką, przerabiam kilka razy i wałkuję na kształt prostokąta o grubości około 3 mm . Ja ciasto rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach około 55 cm x 35 cm .
  1. Tak rozwałkowane ciasto maluję roztopionym masłem, pozostawiając dookoła około 1 cm, niepomalowanego masłem.
  2. Następnie ciasto posypuję kropelkami czekoladowymi, pozostawiam jedną garstkę kropelek aby udekorować górę wieńca po uformowaniu.
  1. Teraz ciasto zwijam jak roladę w rulon od dłuższego boku, zwinięte ciasto układam tak aby brzeg ciasta był pod spodem.
  1. Następnie zwinięte ciasto rozcinam nożem wzdłuż na pół , połówki ciasta układam na grzbiecie (nie rozciętą częścią do blatu). I przeplatam jak ''warkocz'' 2 -3 razy.
  1. Tak zaplecione ciasto formuję na kształt wieńca i przenoszę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Na blasze poprawiam wieniec, dokładam pozostałe kropelki aby wieniec ładnie wyglądał.
  1. Górę wieńca maluję masłem i odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.
Pieczenie wieńca drożdżowego:
  1. Blachę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnik do 180 stopni na druga od dołu półkę i piekę około 25 minut.
  2. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
  3. Po upieczeniu wieniec odstawiam do wystudzenia w tym czasie przygotuję lukier.
Przygotowanie lukru:
  1. Do miseczki daję białko i stopniowo dodaję cukier puder cały czas mieszając rózgą.
  2. Ilość użytego cukru zależy od wielkości białka. Lukier powinien być ciągnący aby łatwo było nim pisać, ja użyłam całych 150 g cukru pudru.
  3. Gotowym lukrem dekoruję wieniec.
Wieniec drożdżowy z czekoladą jest gotowy. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 
  

poniedziałek, 10 listopada 2014

Zupa Grochowa z Grochu Łuskanego


Witam serdecznie
Propozycja na zupę grochową z grochu łuskanego . Zupa jest smaczna i syta .

wtorek, 4 listopada 2014

Udka w Panierce z Mąki Kukurydzianej na Obiad


Witam serdecznie
Propozycja na przygotowanie udek z kurczaka w panierce z mąki kukurydzianej .  Idealnie nadają do podania na obiad lub kolację .

poniedziałek, 3 listopada 2014

Sok warzywny z Burakami i Czarną Rzodkwią (czarną rzepą)


Witam serdecznie
Propozycja na zdrowy sok pełen witamin które są nam szczególnie potrzebne jesienią .
O właściwościach zdrowotnych czarnej rzodkwi można przeczytać pod tym linkiem :
A o właściwościach zdrowotnych buraków pod tym linkiem :

Smalec z tłuszczu Planta – wegetariański


Witam serdecznie
Propozycja na bardzo dobry smalec ale nie ze słoninki tylko planty z dodatkiem jabłka i cebuli . Smakuje tak jak zwykły zrobiony ze słoniny .
 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.