Nowe Przepisy

środa, 28 stycznia 2015

Wieprzowina Duszona w Jarzynach


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną wieprzowinę duszoną w jarzynach . Idealnie nadaje się na obiad podana z ryżem lub ziemniakami .

poniedziałek, 26 stycznia 2015

Przepis na Przygotowanie Pierogów z Serem – Pierogi Ruskie

pierogi z serem
Witam serdecznie
Propozycja na pyszne pierogi z serem – pierogi ruskie, jeżeli ktoś jeszcze takich nie robił to warto spróbować.

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 60 – 70 pierogów

na farsz :
500 g białego sera – twarogowego
700 g ugotowanych i wystudzonych ziemniaków
2 cebule (150 g)
sól , pieprz
masło lub olej do podsmażenia cebuli

na ciasto :
450 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej)
230 ml wrzątku
1 1/2 łyżki oleju (23 g)
szczypta soli

masło do polania pierogów po ugotowaniu
maszynka do mielenia mięsa


Link do filmu z przygotowania : Pierogi z serem


Przygotowanie:

Najpierw przygotuję ciasto – ciasto przygotowałam według tego przepisu
 Przygotowanie ciasta na pierogi bez jajek 
lub można przygotować ciasto z tego przepisu:
lub takie:
  1. Do miski wsypuję mąkę dodaję sól, olej i wrzącą wodę i mieszam łyżką aby składniki wstępnie się połączyły.
  2. Następnie ciasto wyrabiam w misce ręką przez około 3 minuty tak żeby powstała jednolita masa (jeżeli nie mamy wystarczająco dużej miski możemy ciasto wyłożyć na blat i wyrabiać na blacie )
  3. Tak przygotowane ciasto nakrywam w misce ściereczką lub zawijam w folię spożywczą i odstawiam na około 30 minut aby odpoczęło.
Przygotowanie farszu na pierogi :
  1. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na rozgrzany maśle tak żeby ładnie się zrumieniła (około 10 minut).
  1. W maszynce do mielenia mięsa mielę razem ugotowane ziemniaki i ser (zamiast mielić można przecisnąć przez praskę).
  1. Do zmielonej masy dodaję podsmażoną cebulę, doprawiam solą (1 dużą szczyptą ) i pierzem (2 duże szczypty) i całość dokładnie mieszam dłonią aby składniki dokładnie się wymieszały. 
  2. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem – farsz do pierogów jest gotowy .

Lepienie i gotowanie pierogów :
  1. Blat lekko podsypuję mąką i rozwałkuję ciasto na grubość około 2 milimetrów (jak najcieniej).
  2. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki (można szklanką lub foremką).
  3. Krążek biorę do ręki delikatnie rozciągam w palcach nakładam około 1 czubatej łyżeczki farszu.
  4. Teraz krążek składam na pół (farsz mam w środku) brzeg mocno ściskam palcami raz koło razu tak żeby powstała falbanka – pieróg musi być dobrze sklejony aby farsz podczas gotowanie nie wypłynął ze środka .
  1. Zrobione pierogi układam na ściereczce jeżeli robię dużo pierogów to nakrywam je również ściereczką żeby nie obsychały zanim będę je gotowała.
  1. Pierogi wrzucam do gotującej się wody – wodę delikatnie osoliłam i dodałam do niej około 2 łyżek oleju .
  2. Po wrzuceniu pierogów i ponownym zagotowaniu się wody gotuję je około 3 minut.
  3. Na patelni roztapiam masło i polewam nim ugotowane pierogi – pierogi można polać podsmażonym boczkiem, masłem z cebulką to już jest kwestia jak lubimy. Można również podać z jogurtem lub śmietaną .
Pierogi z serem – ruskie są gotowe . Życzę smacznego. 
Pozdrawiam Babcia Ewa

piątek, 23 stycznia 2015

Pierogi z Kapustą Kiszoną i Mięsem

Witam serdecznie
Propozycja na pyszne pierogi z farszem z kapusty kiszonej i mięsa. Są trochę inne niż tradycyjne z mięsem ale równie smaczne.

Będziemy potrzebować :

z podanych proporcji wyjdzie około 45 pierogów

na farsz:
500 g mięsa wieprzowego lub wołowego (bez kości)
500 g kapusty kiszonej
1 cebula (100 g)
1 ząbek czosnku
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
sól , pieprz , pieprz cayenne
olej do smażenia

masło do polania pierogów po ugotowaniu lub inny tłuszcz

maszynka do mielenia mięsa

Ciasto na pierogi przygotowałam według tego przepisu :
lub można przygotować ciasto z tego przepisu:
lub takie:



Link do filmu z przygotowania : Pierogi z kapustą kiszoną i mięsem 


Przygotowanie :
  1. Kapustę kiszoną gotuję do miękkości około 40 minut od momentu zagotowania – kapustę zalewam w garnku wodą tak żeby była przykryta, garnek stawiam na gazie i pod przykryciem gotuję na wolnym ogniu.
  2. Po ugotowaniu kapustę odcedzam i odstawiam do wystudzenia.

W tym czasie gdy gotuję kapustę przygotuję mięso:
  1. Wypłukane i osuszone mięso kroję na mniejsze kawałki (takiej wielkości aby zmieściły się do maszynki do mielenia mięsa).
  2. Cebulę kroję w kostkę, czosnek kroję w drobniutką kostkę.

  3. Teraz na rozgrzanym oleju na patelni obsmażam mięso przez około 10 minut.
  4. Następnie obsmażone mięso razem z sosem przekładam do garnka dodaję cebulę, czosnek, przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, sól (dużą szczyptę), pieprz (dużą szczyptę ), pieprz cayenne. Dodaję do garnka około 100 ml wody.
  1. Garnek stawiam na gazie i całość duszę pod przykryciem przez około 40 minut do miękkości mięsa. Na początku sosu (płynu ) jest nie wiele ale po chwili duszenia zrobi się go o wiele więcej. Jeżeli podczas duszenia cały sos by wyparował a mięso nadal było by twarde to należy dodać odrobinę wody i nadal dusić.
  2. Uduszone miękkie mięso przekładam razem z cebulą i czosnkiem do miski , wyjmuję listek laurowy , ziele angielskie i odstawiam do wystudzenia .

Gdy mięso i kapusta stygną przygotuję ciasto na pierogi według tego przepisu : Przygotowanie Ciasta na Pierogi bez jajek



Końcowe przygotowanie farszu na pierogi i lepienie pierogów :
  1. Wystudzone mięso mielę w maszynce do mielenia mięsa.
  2. Wystudzoną kapustę mocno odciskam i drobno kroję, pokrojoną dodaję do zmielonego mięsa.
  1. Całość dokładnie mieszam dłonią tak żeby powstała jednolita masa , sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – farsz na pierogi jest gotowy.
  2. Blat lekko podsypuję mąką i rozwałkuję ciasto na grubość około 1 milimetra (jak najcieniej).
  3. Z rozwałkowanego ciasta wycinam krążki (można szklanką lub foremką)
  4. Krążek biorę do ręki delikatnie rozciągam w palcach nakładam około 1 czubatej łyżeczki farszu.
  5. Teraz krążek składam na pół (farsz mam w środku) brzeg mocno ściskam palcami raz koło razu tak żeby powstała falbanka – pieróg musi być dobrze sklejony aby farsz podczas gotowanie nie wypłynął ze środka.
  1. Zrobione pierogi układam na ściereczce jeżeli robię dużo pierogów to nakrywam je również ściereczką żeby nie obsychały zanim będę je gotowała
Gotowanie pierogów:
  1. Pierogi wrzucam do gotującej się wody – wodę delikatnie osoliłam i dodałam do niej około 2 łyżek oleju .
  2. Po wrzuceniu pierogów i ponownym zagotowaniu się wody gotuję je około 3 minut
  3. Na patelni roztapiam masło i polewam nim ugotowane pierogi .
Pierogi z kapustą kiszoną i mięsem są gotowe . Życzę smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa 

sobota, 17 stycznia 2015

Przepis na Kotlety Sojowe


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne kotlety sojowe . Są proste w przygotowaniu , smaczne i zdrowe . Mogą stanowić samodzielny posiłek z dodatkiem surówki , idealnie się nadają na obiad lub kolację , są syte .

Surówka z Kapusty Pekińskiej z Porem do Obiadu


Witam serdecznie
Propozycja na surówkę do obiadu z kapusty pekińskiej z porem . Jest bardzo smaczna , szybka w przygotowaniu i pasuje do wielu potraw .

czwartek, 15 stycznia 2015

Przepis na Pasztet Domowy z Pieczarkami

Pasztet Domowy z Pieczarkami
Witam serdecznie
Propozycja na prosty w przygotowaniu pasztet z pieczarkami . Jest bardzo smaczny i warto wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować :

1 kg mięsa wieprzowego
300 g wątróbek drobiowych lub wieprzowych
200 g boczku gotowanego
300 g pieczarek
200 g cebuli
2 jajka
50 g bułki tartej
kawałek korzenia selera (80 g)
2 marchewki (150 g)
1 korzeń pietruszki (100 g)

przyprawy :
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
do smaku : sól , pieprz ,
pieprz cayenne (papryka ostra)

olej do smażenia

foremka aluminiowa 21 cm x 10 cm x 8 cm lub mała foremka do ciasta
maszynka do mielenia mięsa


Link do filmu z przygotowania : Pasztet domowy z pieczarkami 


Przygotowanie:

Najpierw przygotuję mięso:
  1. Mięso płuczę i wycieram papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki, takiej wielkości aby zmieściły się do maszynki do mielenia mięsa. Pokrojone daję do garnka.
  2. Do garnka z mięsem dodaję obrane i umyte warzywa: marchew, seler, pietruszkę.

  3. Całość zalewam wodą tak żeby mięso i warzywa były przykryte, garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania gotuję przez około 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
  4. Po ugotowaniu mięsa przecedzam i odstawiam do wystudzenia.
  5. Do przygotowania pasztetu użyje tylko mięsa i warzyw a wywar wykorzystam do przygotowania zupy (bo szkoda wylewać).
Mięso się gotuje w tym czasie przygotuję pozostałe składniki pasztetu:
  1. Cebulę kroję w kostkę.
  2. Umyte i odsączone pieczarki kroję na mniejsze kawałki i dodaję do cebuli.
  3. Cebulę i pieczarki smażę na rozgrzanym oleju na patelni przez około 15 minut. 
  4. Następnie wypłukaną i osączoną wątróbkę obsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez około 3 minuty (często mieszając).


Końcowe przygotowanie pasztetu:
  1. W maszynce do mielenia mięsa mielę razem: ugotowane mięso, marchew, pietruszkę, seler, usmażoną cebulę i pieczarki, boczek, wątróbkę.
  2. Do zmielonej masy dodaję jajka, bułkę tartą , zioła prowansalskie, paprykę słodką, sól (dwie duże szczypty), pieprz (2 dwie duże szczypty), pieprz cayenne ( 1 dużą szczyptę ).
  3. Całość dokładnie mieszam dłonią lub łyżką tak żeby składniki dobrze się wymieszały.
  4. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem.
Pieczenie pasztetu:
  1. Foremkę do pieczenia smaruję tłuszczem (margaryną, masłem) i obsypuję bułką tartą. 
  2. Gotową masę przekładam do foremki delikatnie ugniatając.
  3. Foremkę z pasztetem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut. Piekarnik mam włączony na ogrzewanie góra dół bez używania termoobiegu .
  4. Po upieczeniu pasztet odstawiam do wystudzenia, wystudzony wyjmuję z foremki.
Pasztet domowy z pieczarkami jest gotowy .Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa






środa, 14 stycznia 2015

Pieczeń Rzymska z Ziemniakami

Witam serdecznie
Propozycja na pyszną pieczeń rzymską z ziemniakami, jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu.

Będziemy potrzebować :

500 g mięsa wieprzowego
300 g ugotowanych ziemniaków
2 jajka
200 g cebuli
2 łyżki musztardy ziołowej
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka majeranku
sól , pieprz
olej do smażenia

foremka aluminiowa 20 cm x 7 cm lub mała foremka do ciasta
maszynka do mielenia mięsa


Link do filmu z przygotowania : Pieczeń rzymska z ziemniakami 


Przygotowanie :
  1. Cebule kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez około 10 minut tak żeby się zeszkliła.
  2. Umyte i osuszone mięso kroję na mniejsze kawałki.
  3. Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekam.
  4. Teraz w maszynce do mielenia mięsa mielę razem pokrojone mięso, podsmażoną cebulę i ugotowane ziemniaki (wystudzone).

  5. Do zmielonej masy dodaję natkę pietruszki, jajka, musztardę, majeranek, sól (dwie duże szczypty), pieprz (dwie duże szczypty) i całość dokładnie mieszam,  można dłonią lub łyżką tak żeby składniki dokładnie się wymieszały, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
  6. Tak przygotowaną masę przekładam do foremki ,delikatnie ugniatam i wyrównuję górę.


Pieczenie pieczeni rzymskiej z ziemniakami :
  1. Foremkę z pieczenią wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 70 minut , góra po upieczeniu powinna być rumiana . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu .
Pieczeń rzymska z ziemniakami jest gotowa . Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa







wtorek, 13 stycznia 2015

Zupa Meksykańska z Soją

Witam serdecznie
Propozycja na smaczną i rozgrzewającą zupę meksykańską z soją , jest syta więc może stanowić samodzielne danie na obiad. Dodam od siebie że najlepiej smakuje odgrzewana.


Będziemy potrzebować :

1,5 L wywaru mięsno–warzywnego

około 800 g mięsa mielonego wołowego
1 puszka kukurydzy konserwowej 400 g
1 puszka czerwonej fasoli 400 g
1 puszka soi 400 g ( lub 200 g suchej )
około 150 g cebuli
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
olej do smażenia

do smaku :
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki oregano
1 mała papryczka chili
pieprz czarny , pieprz cayenne (papryka ostra)
sól
opcjonalnie sos tabasco

Ja lubię zupę meksykańską dość pikantną więc obficie użyłam ostrych przypraw.


Link do filmu z przygotowania : Zupa meksykańska 


Przygotowanie :

Odnośnie soi, jeżeli nie możemy kupić soi w puszce tak jak kukurydzy i fasoli to możemy użyć suchej soi około 200 g. 
Soję płuczę i zalewam w garnku wodą (tak jak groch), garnek odstawiam na około 12 godzin aby soja napęczniała.
Po tym czasie z soi odlewam wodę, zalewam świeżą i gotuję od momentu zagotowania około 1 godziny, następnie odcedzam. 
Tak przygotowaną soję użyję do przygotowania zupy.



Przygotowanie wywaru mięsno - warzywnego:
  1. Udka (lub inne mięso) dokładnie myję pod bieżącą wodą i osączam.
  2. Marchewkę, pietruszkę, cebulę, selera obieram i płuczę.
  3. Teraz do garnka wlewam około 2 litrów wody daję udka, pora, warzywa (marchewkę, pietruszkę, cebulę, selera kroję na mniejsze kawałki).

  4. Garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości mięsa (ja gotuję od momentu zagotowania około 40 minut).
  5. Następnie z ugotowanego wywaru odlewam 1.5 litra czystego wywaru na nim przygotuję zupę meksykańską - warzywa wyrzucam.
  6. Ugotowane udka wykorzystam do przygotowania drugiego dania, obsmażę na patelni z przyprawami i podaję z ziemniaczkami i surówką.


Przygotowanie zupy meksykańskiej :
  1. Mięso obsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez około 10 minut.
  2. Następnie obsmażone mięso przekładam razem z sosem do garnka, dodaję do mięsa 1,5 l czystego wywaru mięsno–warzywnego, dodaję paprykę słodką, oregano, tymianek i mieszam.
  3. Garnek stawiam na gazie i gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem w sumie około 40 minut (od momentu zagotowania) przed dodanie kukurydzy, fasoli i soi.

W tym czasie gdy gotuję mięso przygotuję cebulę :
  1. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  2. Pokrojoną smażę na patelni około 10 minut aby się zeszkliła.
  3. Następnie cebulę dodaję do garnka z mięsem , mieszam i całość nadal gotuję.

Końcowe przygotowanie zupy meksykańskiej :
  1. Umytą papryczkę chili przekrawam wzdłuż na pół, oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w drobną kostkę.
  2. Po około 40 minutach gotowania mięsa w wywarze dodaję pozostałe składniki zupy: papryczkę chili, odcedzoną z zalewy kukurydzę, soję i fasolę czerwoną (fasolę przed dodaniem do zupy najpierw płuczę na durszlaku pod bieżącą wodą).
  3. Mieszam i gotuję całość jeszcze przez 15 minut.

  4. Po tym czasie dodaję koncentrat pomidorowy, majeranek doprawiam solą, pieprzem, pieprzem cayenne (opcjonalnie sosem tabasco) i gotuję jeszcze 5 minut.
  5. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam - osobiście doprawiam tak żeby zupa była dość pikantna. Zupa jest gotowa.
Zupa meksykańska z soją jest gotowa. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

piątek, 9 stycznia 2015

Kotlety Mielone – Pikantne

Witam serdecznie
Propozycja na pyszne kotlety mielone, trochę inaczej przygotowane niż tradycyjne bo z dodatkami, są bardzo soczyste i smaczne.

Będziemy potrzebować :

500 g mięsa mielonego
250 g pieczarek
100 g sera żółtego
1 kopiastą łyżkę bułki tartej
1 jajko
około 80 ml letniego mleka
1 cebulę (100 g)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 łyżki ketchupu pikantnego

przyprawy :
duża szczypta majeranku
do smaku sól , pieprz , pieprz cayenne

olej do smażenia

oraz bułka tarta do obtoczenia kotletów mielonych przed smażeniem .


Link do filmu z przygotowania : Kotletów mielonych - pikantnych


Przygotowanie :
  1. Czubatą łyżkę bułki tartej zalewam mlekiem i odstawiam do napęcznienia, w tym czasie przygotuję pozostałe składniki kotletów (bułkę najlepiej namoczyć w większej misce w której dodamy pozostałe składniki).

  2. Ser żółty ścieram na tarce o średnich oczkach .
  3. Umyte pieczarki ścieram na tarce na o grubych oczkach – lub można drobniutko pokroić.
  4. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  1. Teraz na patelni na rozgrzanym oleju smażę cebulę z pieczarkami do momentu odparowania soku z pieczarek (smażyłam około 5 minut). Po usmażeniu odstawiam do wystudzenia.


Końcowe przygotowanie masy na kotlety mielone:
  1. Do miski z namoczoną bułką tartą dodaję wystudzone pieczarki z cebulą , jajko, mięso, ketchup , koncentrat pomidorowy, ser żółty, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem.
  2. Całość dokładnie mieszam aby składniki dobrze się połączyły, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to jeszcze doprawiam.
  3. Z tak przygotowanej masy formuję kotlety, biorę do dłoni trochę masy, formuję kulkę lekko ją spłaszczam i obtaczam z każdej strony w bułce tartej.
  1. Tak przygotowane kotlety mielone smażę na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto-brązowy kolor ( po około 5 minut z każdej strony na średnim płomieniu ) - kotlety są gotowe .
Kotlety mielone pikantne są gotowe można podawać do obiadu . Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa

czwartek, 8 stycznia 2015

Przepis na Zupę Gulaszową z Wołowiną - danie jednogarnkowe

Witam serdecznie
Propozycja na pyszną i rozgrzewającą zupę gulaszową z wołowiną. Nie jest trudna w przygotowaniu i można ją traktować jako jednogarnkowe danie a dodatkowo idealnie nadaje się na zimowe dni.

Będziemy potrzebować :

około 800 g mięsa wołowego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 średnie cebule (200 g)
1 strąk papryki czerwonej (250 g)
1 strąk papryki zielonej (250 g)
około 500 g ziemniaków
1 marchew (150 g)
1 korzeń pietruszki (100 g)
olej do smażenia

przyprawy :
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczkę kminku mielonego
do smaku : pieprz czarny , pieprz cayenne , sól

Około 1 ,5 L wody – ilość wody zależy jak gęstą zupę gulaszową chcemy otrzymać .

W nawiasach podałam przykładową wagę składników .


Link do filmu z przygotowania : Zupa gulaszowa z wołowiną 


Przygotowanie :
Najpierw przygotuję mięso:
  1. Umyte i osuszone mięso kroję w drobną kostkę.
  2. Tak pokrojone mięso podsmażam na mocno rozgrzanym oleju na patelni przez około 4 minuty.
  1. Następnie mięso razem z sosem przekładam do garnka, dodaję: 500 ml wody, paprykę słodką, kminek.
  2. Garnek stawiam na gazie i na małym ogniu duszę pod przykryciem.

W tym czasie gdy mięso się dusi przygotuję paprykę i cebulę:
  1. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  2. Umytą i osuszoną paprykę przekrawam wzdłuż na pół, usuwam gniazda nasienne i białe błonki i kroję w paseczki o długości około 2 – 3 cm.
  1. Tak przygotowaną paprykę i cebulę podsmażam na patelni z olejem przez około 10 minut.
  2. Następnie podsmażoną paprykę i cebulę dodaję do duszącego się mięsa, mieszam i nadal duszę pod przykryciem na wolnym ogniu.


Po dodaniu papryki i cebuli przygotuję pozostałe warzywa do zupy gulaszowej :
  1. Ziemniaki , pietruszkę , marchew obieram i płuczę.
  2. Następnie marchew i pietruszkę kroję w cienkie plasterki.
  3. Ziemniaki kroję w nie za dużą kostkę.
Końcowe przygotowanie zupy gulaszowej :
  1. Mięso dusiłam w sumie około 40 minut od momentu zagotowania i jest już prawie miękkie.
  2. Teraz do garnka dodaję pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę i dodaję jeszcze 1 litr wody.
  3. Dokładnie mieszam i gotuję do momentu aż ziemniaki będą prawie miękkie (od zagotowania około 20 minut).
  4. Następnie dodaję koncentrat pomidorowym doprawiam solą (2 -3 duże szczypty) pieprzem (2 szczypty), pieprzem cayenne (2 szczypty)
  5. Mieszam i gotuję całość jeszcze około 10 minut, pod koniec sprawdza smak i jeżeli trzeba to doprawiam.

Zupa gulaszowa z mięsem wołowym jest gotowa można podawać . Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.