Propozycja na pyszny deser
z biszkoptami, jagodami i puszystym kremem. Deser jest bardzo smaczny
nie za słodki i dodatkowo efektownie wygląda. Polecam wypróbować
przepis.
Będziemy potrzebować:
użyłam miski o
wymiarach:
13 cm średnica dna, 11
cm wysokość, 19 cm średnica góry
miski
około 300 g jagód (można
dodać również maliny i jeżyny)
300 g serka
homogenizowanego o smaku naturalnym
300 ml śmietany 30% lub
36%
około 300 g biszkoptów
250 ml mleka
100 g cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny (15
g)
60 ml mocno gorącej wody
do ozdoby deseru:
2 – 3 łyżki cukru
pudru
około 250 ml śmietany
30% lub 36%
oraz folia spożywcza do
wyłożenia miski
Przygotowanie:
Przygotowanie bitej
śmietany:
Do miski wlewam
dobrze schłodzoną śmietanę i przez chwilę miksuję samą,
następnie dodaję 2 łyżki cukru pudru i nadal miksuję aż
śmietana ubije się na sztywno – śmietanę miksuję w sumie
około 3 - 4 minut.
Tak przygotowaną
bitą śmietanę wstawiam do lodówki na czas przygotowania serka
homogenizowanego.
Przygotowanie serka
homogenizowanego:
Do żelatyny w
filiżance dodaję mocno gorącą wodę i dokładnie mieszam, tak
żeby żelatyna całkiem się rozpuściła w wodzie i odstawiam na
około 3 minut do przestudzenia.
Do miski daję serek
homogenizowany, pozostały cukier puder i dokładnie mieszam.
Następnie do serka
stopniowo dodaję lekko przestudzoną żelatynę, cały czas
mieszając. Serek z żelatyną należy dokładnie wymieszać
najlepiej rózgą.
Końcowe przygotowanie
kremu:
Do bitej śmietany
dodaję stopniowo (wlewam) serek homogenizowany z żelatyną, cały
czas energicznie mieszając rózgą.
Tak przygotowany krem
wstawiam na około 20 minut do lodówki – cały proces
przygotowania kremu pokazałam na filmiku.
Układanie biszkoptów w
misce:
Miskę przed
układaniem biszkoptów wykładam dokładnie folią spożywczą –
dzięki temu deser łatwiej później wyjąc z miski .
Biszkopty maczam w
mleku i układam jeden koło drugiego w misce, najpierw dno a
następnie boki.
Do tak wyłożonej
miseczki biszkoptami nakładam warstwami krem i jagody.
Na dno około 3 łyżek
kremu które posypuję jagodami i znowu krem, jagody i na koniec
krem.
Na górę kremu
układam biszkopty jeden obok drugiego.
Tak przygotowany
deser wstawiam na kilka godzin do lodówki do schłodzenia i
zastygnięcia kremu.
Deser możemy
przygotować wieczorem i wstawić na noc do lodówki lub przygotować
rano i wstawić do lodówki na około 4 do 6 godzin będzie gotowy
do podania po obiedzie.
Po kilku godzinach
dekorowanie deseru:
Deser dekoruję bitą
śmietaną i jagodami. Ilość śmietany do przygotowania bitej
śmietany zależy jak chcemy udekorować nasz torcik, ja
przygotowałam bitą śmietanę z około 250 ml śmietany.
Do miski wlewam
dobrze schłodzona śmietanę i przez chwilę miksuję samą,
następnie dodaję około 2 łyżek cukru pudru i nadal miksuję aż
śmietana ubije się na sztywno – śmietanę miksuję w sumie
około 3 - 4 minut.
Tak przygotowaną
śmietanę nakładam do worka cukierniczego i dekoruję torcik.
Na górę układam
kilka jagód.
Deser z biszkoptami i
puszystym kremem jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa