Nowe Przepisy

poniedziałek, 30 listopada 2015

Pyszna Ryba z Pieczarkami i Papryką w Sosie Ketchupowym

Witam serdecznie
Propozycja na pyszną rybę z pieczarkami i papryką w sosie ketchupowym, ryba jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, można ją podawać na ciepło lub na zimno. Idealnie nadaje się do podania podczas Świąt Bożego Narodzenia.

Będziemy potrzebować:

800 g filetów rybnych (miruna, mintaj, morszczuk itp.)
500 g ketchupu pikantnego (dobrego)
500 g pieczarek
3 papryki czerwone (około 600 g)
3 cebule (około 200 g)
sól, pieprz
olej do smażenia


Link do filmu z przygotowania: Ryba w sosie ketchupowym


Przygotowanie:
Najpierw pokroję wszystkie składniki:
  1. Cebulę kroję w cienkie pół plasterki.
  2. Umytą paprykę przekrawam na pół, usuwam gniazda nasienne i białe błonki i kroję w drobną kostkę.
  3. Umyte pieczarki kroję w plasterki.

  4. Rozmrożoną rybę myję i delikatnie osuszam (papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i kroję na mniejsze kawałki – paski o szerokości około 4 centymetrów.
  5. Pokrojoną rybę oprószam solą i pieprzem.
Składniki mam już pokrojone teraz usmażę rybę i przygotuję sos:
  1. Na rozgrzanym oleju na patelni smażę rybę z obydwu stron na złoty kolor, usmażoną układam na talerzu.

  2. Teraz na patelni lub w rondlu (w zależności jak dużą mamy patelnię) podsmażam na rozgrzanym oleju cebulę przez około 3 – 4 minuty.
  3. Następnie do podsmażonej cebuli dodaję paprykę, pieczarki i całość smażę przez około 20 minut do miękkości papryki i pieczarek.

  4. Gdy papryka i pieczarki są już miękkie dodaję ketchup i całość dokładnie mieszam i smażę jeszcze około 5 minut, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem – sos jest gotowy.


Końcowe przygotowanie ryby w sosie ketchupowym:
  1. Jeżeli rybę chcemy podać na ciepło to sos pozostawiamy na patelni i przed podaniem podgrzewamy go i dodajemy do ryby.
  2. Rybę z sosem układam w salaterce warstwowo, warstwa sosu na sos kilka kawałków ryby i znowu sos aż do wyczerpania składników.
Ryba z pieczarkami i papryką w sosie ketchupowym jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa 






Paszteciki Półkruche z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami

Paszteciki Półkruche z Kapustą Kiszoną
Witam serdecznie
Propozycja na pyszne paszteciki z ciasta półkruchego z kapustą kiszoną i pieczarkami, paszteciki są bardzo smaczne i idealnie nadają się do podania z czerwonym barszczem i nie tylko oraz długo utrzymują świeżość.

Do przygotowania pasztecików będziemy potrzebować:

z podanych proporcji wyjdzie około 30 pasztecików

na farsz:
300 g kapusty kiszonej – dobrze odciśniętej
500 g pieczarek
1 cebula (około 100 g)
sól, pieprz
olej do smażenia

na ciasto:
500 g (3 szklanki) mąki pszennej – użyłam poznańskiej
200 g masła lub margaryny
200 g śmietany 12% lub 18%
1 całe jajko
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

do pomalowania pasztecików przed pieczeniem:
1 całe jajko

do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml

farsz możemy wykorzystać do przygotowania pasztecików z ciasta drożdżowego, półkruchego lub francuskiego





Przygotowanie:
Najpierw przygotuję farsz na paszteciki:
  1. Osączoną kapustę kiszoną kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka.
  2. Kapustę zalewam niewielką ilością wody (tak żeby nie była cała przykryta), garnek stawiam na gazie i gotuję kapustę do miękkości około 30 minut – od czasu do czasu mieszając.
  3. Ugotowaną kapustę dokładnie odsączam na durszlaku z wody.
  4. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  5. Umyte pieczarki ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do cebuli.

  6. Teraz na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam pieczarki z cebulą przez około 15 minut tak aby odparowała woda (sok) z pieczarek.
  7. Następnie do pieczarek dodaję ugotowaną i odsączoną kapustę kiszoną i dokładnie mieszam. Całość podsmażam jeszcze około 5 minut.

  8. Usmażone pieczarki z kapustą przekładam do miseczki, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – farsz jest gotowy.
Przygotowanie ciasta półkruchego na paszteciki:
  1. Na blat wysypuję mąkę do mąki dodaję proszek do pieczeni, sól i masło. Składniki łączę ze sobą pocierając je dłońmi ale możemy posiekać nożem.
  2. Gdy masło połączy się z mąką dodaję jajka i śmietanę i zagniatam ciasto. Ciasta nie wyrabiam zbyt długo tylko do momentu gdy powstanie jednolita gładka masa.
  3. Wyrobione ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.


Po około 30 minutach:
  1. Ciasto wyjmuję na blat lekko podsypany mąką i rozwałkowuję na prostokąt o szerokości około 33 centymetrów i grubości około 3 milimetrów – aby łatwiej ciasto było rozwałkować od czasu do czasu podsypuję blat mąką i smaruję wałek mąką.

  2. Rozwałkowane ciasto dzielę na paski o szerokości około 11 centymetrów(najlepiej użyć do tego linijki).

  3. Na pasek ciasta nakładam wzdłuż ciasta farsz bliżej jednego z brzegów.
  4. Następnie ciasto zwijam ściśle w rulon, po zwinięciu delikatnie spłaszczam dłońmi od góry.

  5. Tak uformowany wałek kroję nożem na kawałki o długości około 6 – 7 centymetrów.
  6. Paszteciki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie pasztecików z ciasta półkruchego:
  1. Przed pieczeniem paszteciki maluję rozmąconym jajkiem.
  2. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, paszteciki piekę około 25 minut na złoty kolor.
  3. Piekarnik mam włączony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Paszteciki z ciasta półkruchego z kapustą kiszoną i pieczarkami są gotowe, można podawać. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa












wtorek, 24 listopada 2015

Paszteciki z Mięsem z Ciasta Drożdżowego

Witam serdecznie
Propozycja na pyszne paszteciki z farszem mięsnym, farsz jest bardzo dobry, wilgotny a paszteciki bardzo smaczne. Idealnie nadają się do podania z czystym czerwonym barszczem i nie tylko. Polecam wypróbować przepis na paszteciki.

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 45 szt pasztecików

na farsz:
600 g mięsa przed gotowaniem użyłam wieprzowego ale może być cielęce lub wołowe
przyprawy do gotowania mięsa:
1 listek laurowy
1 ząbek czosnku
4 – 5 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1 łyżeczka soli

do farszu:
1 jajko
1 czerstwa kajzerka
1 średnia cebula (około 100 g)
1 łyżka usiekanej natki pietruszki
1 łyżka usiekanego koperku
duża szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka papryki słodkiej
duża szczypta pieprzu cayenne lub papryki ostrej
do smaku sól, pieprz
olej do smażenia

farsz możemy wykorzystać do przygotowania pasztecików z ciasta drożdżowego, półkruchego lub francuskiego

na ciasto:
340 g (2 szklanki) mąki pszennej – użyłam poznańskiej
150 ml letniego mleka
2 żółtka
2 łyżki oleju
20 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli

do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml


Link do filmu z przygotowania: Paszteciki z mięsem 



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję farsz:
  1. Umyte mięso wkładam do garnka, dodaję przyprawy: czosnek przekrawam na pół, ziele angielskie, sól, pieprz, listek laurowy.
  2. Zalewam wodą tak aby woda była ponad mięsem, garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości mięsa – ja gotowałam około 50 minut.

  3. Następnie mięso wyjmuję z wody i odstawiam do wystudzenia, gdy wystygnie kroję na mniejsze kawałki aby łatwiej było je zmielić w maszynce do mięsa.

  4. Kajzerkę zalewam w miseczce zimną wodą i pozostawiam w wodzie na kilka minut do namoczenia.
  5. Następnie kajzerkę odciskam mocno z nadmiaru wody.

  6. Cebulę kroję w półplasterki i podsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez kilka minut żeby cebula się zeszkliła.
  7. Teraz w maszynce do mielenia mięsa z założonym średnim sitkiem mielę składniki farszu na paszteciki, najpierw mięso i cebulę a na koniec do mielenia daję odciśniętą kajzerkę.

  8. Tak zmielone składniki farszu doprawiam przyprawami i dokładnie wyrabiam dłonią w misce, po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to jeszcze doprawiam – farsz na paszteciki jest gotowy.
Teraz przygotuję ciasto drożdżowe na paszteciki:
Najpierw przygotuję rozczyn:
  1. Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej .
  2. Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.
  1. Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, sól, żółtka, mleko i całość mieszam łyżką aby wstępnie się połączyły.
  2. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam około 3 – 4 minut aż stanie się gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni.

  3. Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak aby podwoiło swoją objętość na około 40 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.





Po około 40 minutach – końcowe przygotowanie pasztecików:
  1. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką, przerabiam kilka razy, nakrywam ściereczką i odkładam na około 5 minut aby odpoczęło – według mnie dzięki temu ciasto łatwiej się wałkuje.

  2. Następnie ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości około 33 centymetrów i grubości około 3 milimetrów i dzielę na 3 paski o szerokości około 11 centymetrów (najlepiej użyć do tego linijki).
  3. Na rozwałkowane ciasto nakładam wzdłuż ciasta farsz bliżej jednego z brzegów.

  4. Następnie ciasto zwijam ściśle w rulon, po zwinięciu delikatnie spłaszczam dłońmi od góry.
  5. Tak uformowany wałek kroję nożem na kawałki o długości około 3 centymetrów.

  6. Paszteciki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia. Paszteciki które będę piekła w drugiej turze również nakrywam na blacie ściereczką.
Pieczenie pasztecików:
  1. Przed wstawieniem blachy do piekarnika górę pasztecików maluję rozmąconym białkiem.
  2. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, paszteciki piekę około 20 minut na złoty kolor.
  3. Piekarnik mam włączony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Paszteciki z mięsem z ciasta drożdżowego są gotowe, można podawać z czerwonym barszczem. Życzę udanego wypieku i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa 






piątek, 20 listopada 2015

Kapuśniaczki z Ciasta Drożdżowego

Witam serdecznie
Propozycja na kapuśniaczki z ciasta drożdżowego, przygotowanie farszu jak i ciasta nie jest trudne więc warto spróbować i upiec takie kapuśniaczki samemu w domu.

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 25 kapuśniaków
na ciasto:
340 g (2 szklanki) mąki pszennej – użyłam poznańskiej
150 ml letniego mleka
2 żółtka
2 łyżki oleju
20 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli

kminek do posypania kapuśniaków
białko do pomalowania kapuśniaków przed pieczeniem

na farsz:
około 300 g kapusty kiszonej
do smaku: kminek, sól, pieprz

do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml


Link do filmu z przygotowania : Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję kapustę na kapuśniaczki:
  1. Osączoną kapustę kiszoną kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka.
  2. Kapustę zalewam niewielką ilością wody (tak żeby nie była cała przykryta), garnek stawiam na gazie i gotuję kapustę do miękkości około 30 minut – od czasu do czasu mieszając.

  3. Ugotowaną kapustę dokładnie odciskam na durszlaku z wody.
  4. Dodatkowo jeżeli kapusta po odciśnięciu jest zbyt wilgotna możemy ją odparować na patelni lub w garnku – kapustę przekładam na patelnię i podgrzewam przez kilka minut tak aby stała się sucha.
  5. Następnie kapustę przekładam do miski, doprawiam solą, pieprzem i kminkiem i dokładnie mieszam – farsz na kapuśniaczki jest gotowy.
Teraz przygotuję ciasto drożdżowe na kapuśniaczki:
Najpierw przygotuję rozczyn:
  1. Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej .
  2. Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.
  1. Do gotowego rozczynu dodaje pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, sól, żółtka, mleko i całość mieszam łyżką aby wstępnie się połączyły.
  2. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam około 3 – 4 minut aż stanie się gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni.

  3. Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak aby podwoiło swoją objętość na około 40 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.





Po około 40 minutach – końcowe przygotowanie kapuśniaczków:
  1. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką, przerabiam kilka razy i dzielę ciasto na pół.
  2. Podzielone ciasto nakrywam ściereczką i odkładam na około 5 minut aby odpoczęło – według mnie dzięki temu ciasto łatwiej się wałkuje.

  3. Każdy kawałek ciasta rozwałkowuję na prostokąt o szerokości około 12 – 14 centymetrów i grubości około 3 milimetrów.
  4. Na rozwałkowane ciasto nakładam wzdłuż ciasta farsz bliżej jednego z brzegów.

  5. Następnie ciasto zwijam ściśle w rulon, po zwinięciu delikatnie spłaszczam dłońmi od góry.
  6. Tak uformowany wałek kroję nożem na kawałki o długości około 5 centymetrów.
  7. Kapuśniaczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia.
Pieczenie kapuśniaczków:
  1. Przed wstawieniem blachy do piekarnika górę kapuśniaczków maluje rozmąconym białkiem i posypuję kminkiem.
  2. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, kapuśniaczki piekę około 20 minut.
  3. Piekarnik mam włączony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego są gotowe, można podawać z czerwonym barszczem. Życzę udanego wypieku i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa 








piątek, 13 listopada 2015

Pyszny Makaron z Piersią Kurczaka i Cukinią na Obiad

Witam serdecznie
Propozycja na pyszny makaron na obiad z piersią kurczaka i cukinią, polecam wypróbować przepis bo makaron jest naprawdę bardzo dobry. Danie jest lekko pikantne ale ta pikantność pasuje do tego dania.

Będziemy potrzebować:

500 g makaronu wstążki
1 podwójną pierś kurczaka
300 g pieczarek
1 cukinię (około 400 g)
250 ml bulionu drobiowego lub rosołu
1 średnia cebula (około 100 g)
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej (z górką)
olej lub oliwa do smażenia
sól do smaku

zamiast chili możemy doprawić sos papryką ostrą lub pieprzem cayenne



Link do filmu z przygotowania: Makaron z piersią kurczaka i cukinią


Przygotowanie:
Makaron gotuję dopiero pod koniec przygotowywania sosu aby był gorący do podania.
Najpierw przygotuję pierś z kurczaka:
  1. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję na paseczki o długości około 3 centymetrów (mogą być paseczki lu kostka).
  2. Do miski daję mąkę ziemniaczaną, sos sojowy, cukier, dwie łyżki oleju lub oliwy i całość dokładnie mieszam – marynata jest gotowa.
  3. Pokrojoną pierś dodaję do marynaty, mieszam aby pierś byłą pokryta marynatą i odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników.
Przygotowanie pozostałych składników:
  1. Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli, umyte pieczarki kroję na mniejsze kawałki.
  2. Umytą cukinię przekrawam na pół i kroję w cienkie paseczki wzdłuż cukinii – cukinię możemy pokroić nożem, obieraczką do warzyw lub szatkownicą.
  3. Oczyszczoną z nasion papryczkę chili drobniutko kroję i dodaję do cukinii.


Przygotowanie sosu:
  1. Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę z czosnkiem przez około 4 minuty tak żeby cebula się zeszkliła.
  2. Do zeszklonej cebuli dodaję pieczarki i całość smażę jeszcze około 10 minut do odparowania soku (wody) z pieczarek.
  3. Usmażone pieczarki z cebulą przekładam do garnka.

  4. Teraz na rozgrzaną patelnię przekładam pierś z kurczaka razem z marynatą i smażę do miękkości mięsa przez około 10 – 15 minut – usmażoną pierś dodaję do pieczarek w garnku.

  5. W tym czasie gdy smaży się pierś gotuję makaron według przepisu na opakowaniu, ugotowany makaron odcedzam.
  6. Następnie na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cukinię z papryczką chili przez około 4 minuty i dodaję do garnka z pozostałymi składnikami sosu.

  7. Teraz do garnka z pieczarkami, cebulą, piersią kurczaka, cukinią dodaję bulion drobiowy, doprawiam solą i zagotowuję, od momentu zagotowania całość gotuję jeszcze około 2 minut – sos jest gotowy.
  8. Ugotowany makaron można dodać do garnka z sosem i wymieszać lub na łożyć makaron na talerz i na makron położyć sos.
Makaron z piersią kurczaka i cukinią jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  






 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.