Propozycja na pyszne
paszteciki z farszem mięsnym, farsz jest bardzo dobry, wilgotny a
paszteciki bardzo smaczne. Idealnie nadają się do podania z czystym
czerwonym barszczem i nie tylko. Polecam wypróbować przepis na
paszteciki.
Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji
wyjdzie około 45 szt pasztecików
na farsz:
600 g mięsa przed
gotowaniem użyłam wieprzowego ale
może być cielęce lub wołowe
przyprawy do gotowania
mięsa:
1 listek laurowy
1 ząbek czosnku
4 – 5 ziarenek ziela
angielskiego
1 łyżeczka pieprzu
mielonego
1 łyżeczka soli
do farszu:
1 jajko
1 czerstwa kajzerka
1 średnia cebula (około
100 g)
1 łyżka usiekanej natki
pietruszki
1 łyżka usiekanego
koperku
duża szczypta gałki
muszkatołowej
1 łyżeczka papryki
słodkiej
duża szczypta pieprzu
cayenne lub papryki ostrej
do smaku sól, pieprz
olej do smażenia
farsz możemy wykorzystać
do przygotowania pasztecików z ciasta drożdżowego, półkruchego lub francuskiego
na ciasto:
340 g (2 szklanki) mąki
pszennej – użyłam poznańskiej
150 ml letniego mleka
2 żółtka
2 łyżki oleju
20 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
do mierzenia użyłam
szklanki o pojemności 250 ml
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję
farsz:
Umyte mięso wkładam
do garnka, dodaję przyprawy:
czosnek przekrawam na pół, ziele angielskie, sól, pieprz, listek
laurowy.
Zalewam wodą tak aby
woda była ponad mięsem, garnek stawiam na gazie i gotuję do
miękkości mięsa – ja gotowałam około 50 minut.
Następnie mięso
wyjmuję z wody i odstawiam do wystudzenia, gdy wystygnie kroję na
mniejsze kawałki aby łatwiej było je zmielić w maszynce do
mięsa.
Kajzerkę zalewam w
miseczce zimną wodą i pozostawiam w wodzie na kilka minut do
namoczenia.
Następnie kajzerkę
odciskam mocno z nadmiaru wody.
Cebulę kroję w
półplasterki i podsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez
kilka minut żeby cebula się zeszkliła.
Teraz w maszynce do
mielenia mięsa z założonym średnim sitkiem mielę składniki
farszu na paszteciki, najpierw mięso i cebulę a na koniec do
mielenia daję odciśniętą kajzerkę.
Tak zmielone
składniki farszu doprawiam przyprawami i dokładnie wyrabiam dłonią
w misce, po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to jeszcze
doprawiam – farsz na paszteciki jest gotowy.
Teraz przygotuję ciasto
drożdżowe na paszteciki:
Najpierw przygotuję
rozczyn:
Do miski rozkruszam
drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ), około 50
ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej .
Wszystko razem
mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce
na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka
.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy
wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć
grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.
- Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe
składniki ciasta: mąkę, olej, sól, żółtka, mleko i całość
mieszam łyżką aby wstępnie się połączyły.
- Następnie ciasto wykładam na blat lekko
podsypany mąką i wyrabiam około 3 – 4 minut aż stanie się
gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni.
- Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko
oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia tak aby podwoiło swoją objętość na
około 40 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy
wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć
grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.
Po około 40 minutach – końcowe przygotowanie
pasztecików:
- Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko
podsypany mąką, przerabiam kilka razy, nakrywam ściereczką i
odkładam na około 5 minut aby odpoczęło – według mnie dzięki
temu ciasto łatwiej się wałkuje.
- Następnie ciasto rozwałkowuję na prostokąt o
szerokości około 33 centymetrów i grubości około 3 milimetrów
i dzielę na 3 paski o szerokości około 11 centymetrów (najlepiej
użyć do tego linijki).
- Na rozwałkowane ciasto nakładam wzdłuż
ciasta farsz bliżej jednego z brzegów.
- Następnie ciasto zwijam ściśle w rulon, po
zwinięciu delikatnie spłaszczam dłońmi od góry.
- Tak uformowany wałek kroję nożem na kawałki
o długości około 3 centymetrów.
- Paszteciki układam na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia, nakrywam ściereczką i odstawiam na około
15 minut do wyrośnięcia. Paszteciki które będę piekła w
drugiej turze również nakrywam na blacie ściereczką.
Pieczenie pasztecików:
- Przed wstawieniem blachy do piekarnika górę
pasztecików maluję rozmąconym białkiem.
- Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180
stopni na środkową półkę, paszteciki piekę około 20 minut na
złoty kolor.
- Piekarnik mam włączony na grzanie góra dół,
bez używania termoobiegu.
Paszteciki z mięsem z ciasta drożdżowego są
gotowe, można podawać z czerwonym barszczem. Życzę udanego
wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa