Szukaj na tym blogu

piątek, 8 listopada 2013

Pieczeń Rzymska


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszną pieczeń rzymską , jest prosta w wykonaniu a wyśmienicie smakuje na przykład z chlebkiem i ogórkiem kiszonym :).


Będziemy potrzebować :

600 g mięsa mielonego ( takiego jakie lubimy )
3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1 jajko
1 bułka kajzerka namoczona i odsączona
2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli i czosnku

przyprawy jakie lubimy ja dałam :
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki pieprzu
3 duże szczypty soli

foremka o wymiarach 19cm x 8cm x 7cm lub dwie mniejsze

Link do filmu z przygotowania ;Pieczeń Rzymska


Przygotowanie :

  1. cebulę kroję w drobna kostkę
  2. czosnek drobno siekam i dodaję do cebuli
  3. teraz na rozgrzanym tłuszczu podsmażam cebulę z czosnkiem tak żeby się zrumieniła
  4. i odstawiam do ostudzenia
  5. do miski wkładam mięso mielone dodaję jajko , wcześniej namoczoną w zimnej wodzie i odsączoną bułkę , podsmażoną cebulę z czosnkiem , przyprawy i wszystko mieszam dłonią (można wymieszać łyżką mi jest wygodniej dłonią )
  6. tak wymieszaną masę przekładam do foremki delikatnie ugniatając żeby nie było wolnych przestrzeni
  7. pieczeń rzymską wkładam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na środkową półkę i piekę około 60 minut bez termoobiegu

Pieczeń rzymska jest gotowa najbardziej ją lubię jak wystygnie , na początku ma bardzo intensywny zapach przez przyprawy ale po ostygnięciu już tak intensywnie nie pachnie ale ma przyjemny aromat :)

Życzę smacznego


Pozdrawiam Babcia Ewa  




49 komentarzy:

  1. Pyszna pieczeń.Następnym razem zrobie z większej ilości bo ta porcja to malusia jest.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że smakowała :) no porcja nie jest za duża ale zawsze można zrobić większą :)

      Usuń
    2. A czy można tę pieczeń upiec w keksówce?

      Usuń
  2. właśnie się zabieram za tę pieczeń, mam nadzieję, że wyjdzie pyszna ;) trzymajcie kciuki

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie wyciągnęłam pieczeń z piekarnika... REWELACJA!!!!
    Mam tylko pytanie, czy jak ona mi ostygnie, będzie bardziej zbita, czy taka pulchniejsza jak teraz, na ciepło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po wystygnięciu będzie pulchna i łatwo będzie ją kroić ale nie będzie się rozsypywać :)

      Usuń
  4. o to super, o to mi chodziło :D dziękuję za rewelacyjny przepis!!!! na pewno nieraz będę korzystać z www.uwagababciagotuje.com :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo i bardzo mi miło że przepis się przydał :)
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. Brakuje mi tylko wewnątrz pieczenie ugotowanych jajek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w domu nie przepadają za jajkiem w pieczeni dlatego robię bez , ale jeżeli ktoś chce to może włożyć w środek jajko
      pozdrawiam serdecznnie

      Usuń
  6. woglada smakowicie. Niedlugo wyproboje ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Sobota,21.53 zaczynam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymałam kciuki, mam nadzieję że pieczeń smakowała
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  8. Pieczeń przepyszna. Moja liczna rodzina ją uwielbia - zarówno na ciepło do obiadu jak i na zimno do kanapek. Robiłam już kilka razy. Super kompozycja przypraw. Jestem Pani fanką - właśnie kończę gar gulaszu z ziemniakami. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, dziękuję za miłe słowa i Pozdrawiam serdecznie Panią i całą rodzinę.

      Usuń
  9. dziekuje za przepis.Cala rodzina byla zachwycona obiadem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że pieczeń smakowała.
      Pozdrawiam serdecznie Panią i całą rodzinkę

      Usuń
  10. Pieczen wyszla rewelacyjna! Puszysta i smakowita. Bardzo fajny i prosty przepis. Polecam 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się że pieczeń smakowała a przepis się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  11. Mam do Pani pytanie. Wioze od mojej mamy 2 gąski. Ostatnim razem ugotowałam z gorszych jej części rosół, ugotowane mięso zdjęłam od kości, zmielilam i zrobiłam pasztet. Jednak rodzina ma już dość pasztetu z gęsi. Myśli Pani ze wyjdzie mi pieczeń rzymska z ugotowanego i mielonego mięsa gęsi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczeń zazwyczaj robi się z mięsa surowego a nie gotowanego z gotowanego zawsze wyjdzie bardziej pasztet niż pieczeń :). Ale gotowane mięso można wykorzystać do przygotowania pasztecików w cieście drożdżowym lub półkruchym albo przygotować farsz na pierogi.
      Mogę polecić pastę do kanapek z gotowanego kurczaka – kurczaka można zastąpić gęsią Link http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2014/08/pasta-z-kurczaka-i-jajek-na-kanapki.html

      Lub spróbować zrobić pieczeń z gęsi według tego przepisu, kurczaka można zastąpić gęsią Link
      http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2015/07/pieczen-drobiowa-z-piersi-kurczaka.html

      Usuń
  12. Właśnie wstawiam do piekarnika. Mam nadzieję, że się uda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja mam nadzieję że pieczeń się udała i smakowała.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  13. Witam :) planuje zrobic pieczen z pani przepisu, swietnie ze podala pani dokladne ilosci wszystkiego, nawet przypraw :) ... mam tylko jedno pytanie, na jaka wielkosc formy (centymetry) jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za dokładna jestem :) pod składem jest wymiar foremki jaki użyłam
      foremka o wymiarach 19cm x 8cm x 7cm lub dwie mniejsze
      Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję że pieczeń będzie smakowała

      Usuń
    2. Dziekuję za szybką odpowiedź :) ... po przesłaniu pytania zauważyłam, że przecież z Pani dokładnoscią rozmiary foremki są już podane :)... ale mam dodatkowe pytanie, ja będę tą pieczeń robiła w metalowej nie foliowej foremce, czy powinnan tą foremke wyłożyc folią lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą?

      Usuń
    3. Tak można upiec w takiej metalowej foremce, tylko proponowała bym wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą wtedy będzie ładniejsza i łatwiej odejdzie

      Usuń
    4. Chcialam tylko napisac ze pieczen jest swietna:) ... mix przypraw idealny:) ... pychotka:)... pozdrawiam.

      Usuń
    5. Miło mi że pieczeń smakowała
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  14. Zrobiłam na obiad. Największym smakoszem okazał się mój synek :) Mnie i mężowi smakowało lepiej na kanapkach z ogórkiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę pozdrowić i ucałować małego smakosza:) i miło mi że przepis się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. Tym razem zrobiłam podwójną ilość i dodałam jajko...niestety zamiast 3 szczypt soli dodałam 3 łyżeczki :( ...z rozpędu chyba lub roztargnienia...Miało być pysznie ... :( Na święta spróbuję jeszcze raz tym razem z dobrymi proporcjami przypraw :) Pozdrawiam

      Usuń
    3. Olala musiało być trochę słone :) sól można dodawać stopniowo dodać na przykład dwie szczypty, wymieszać, sprawdzić smak i doprawić.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  15. Super przepis,pieke ją od dawna,Polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się ciesze że pieczeń smakuje a przepis się przydał :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  16. Upiekłam. Efekt wizualny niezły, pachnie pięknie, a jutro sprawdzę jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że pieczeń smakowała :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  17. Ja do pieczeni rzymskiej, tymianku nigdy nie dodawałam, trzeba będzie teraz zacząć dodawać do smaku, dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę, przyprawy to kwestia gustu ale tymianek idealnie pasuje do mięs, pasztetów i pieczeni więc warto spróbować i dodać do pieczeni.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  18. Bardzo pyszna pieczen polecam wszystkim ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że pieczeń smakowała i dziękuję za polecanie :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  19. Pieczeń rewelacja od dzisiaj będę tylko ja piekła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że przepis na pieczeń się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  20. A można zamiast bułki dodać do pieczeni np.ugotowaną kaszę jęczmienną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można dodać kaszę jęczmienną. Życzę smacznej pieczeni i pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  21. Babciu twoje przepisy są super.Pozdrawia i życzę dużo zdrówka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz i również życzę dużo zdrowia
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...