wtorek, 26 lutego 2013
sobota, 23 lutego 2013
piątek, 22 lutego 2013
Koktajl z Kiwi i Selera Naciowego
Witam Serdecznie
Znalazłam w internecie ciekawy przepis
na koktajl , pisze że odchudzający ale czy jest to nie ważne na
pewno smaczny i zdrowy :) . Potrzebne były składniki które akurat
miałam w lodówce więc postanowiłam go spróbować no i muszę
przyznać że jest dobry nie czuć selera tylko kiwi i delikatny
posmak miodu .
czwartek, 21 lutego 2013
środa, 20 lutego 2013
sobota, 16 lutego 2013
Koktajl Odmładzający z Selerem
Witam serdecznie
Podzielę się z przepisem na
koktajl warzywny. Bardzo pyszny delikatnie pikantny a do tego
zdrowy. O właściwościach zdrowotnych soku pomidorowego, czosnku
czy selera nie ma co mówić bo każdy wie jak dobrze działają na
nasz organizm a do tego usuwają wolne rodniki dzięki czemu stajemy
się piękniejsze i zdrowsze :).
czwartek, 14 lutego 2013
Przygotowanie Sosu Beszamelowego
Witam Serdecznie
po raz drugi dzisiaj ale robiłam
lazanie a że makaron robię sama to też pokazałam jak go zrobić
:) , sos jak i samą lazanie więc umieszczę dzisiaj trzy
przepisy .
Sos Beszamel robię trochę inaczej bo zasmażkę dodaje
do gotującego się mleka a nie jak w większości przepisów do
zimnego . Zawsze mi wychodzi jest bez grudek dokładnie to widać na
filmie w którym pokazałam cały proces przygotowania.
Sos wygląda na lekko żółty ale jest biały pewnie kamera plus światło i dlatego taki kolor na zdjęciach i filmie.
Przygotowanie Ciasta na Makaron Domowy
Witam Serdecznie
Pokażę jak przygotować w prosty
sposób makaron domowy który będzie można wykorzystać do różnego
rodzaju zup , zapiekanek lub jak ja dzisiaj do lazanii .
Przygotowanie ciasta na makaron jest wyjątkowo proste, a satysfakcja
że się je samemu zrobiło przeogromna :)
Będziemy potrzebować :
400g mąki pszennej ( poznańskiej )
3 jajka całe
szczypta soli
6 - 8 łyżek wody
Przygotowanie :
do miski wsypujemy mąkę wybijamy
jaja , sól mieszamy i stopniowo dodajemy wodę tak aby ciasto nie
było za rzadkie ( ja dodałam np. do tego tylko 6 łyżek )
mieszamy w misce aż wszystkie składniki się połączą ( można
użyć robota ) i wykładamy na stolnicę lub blat .
Następnie
dokładnie wyrabiamy dłońmi lub robotem ciasto .
Gdy mamy już
wyrobione ciasto wałkujemy je i przygotowujemy do krojenia .
Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
niedziela, 10 lutego 2013
sobota, 9 lutego 2013
Pasta z Makreli i Twarogu - Pasta na Kanapki
Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszną
pastę na kanapki z makreli i twarogu. Pasta jest smaczna, zdrowa
więc proponuję wypróbować przepis jeżeli ktoś jeszcze takiej
pasty na kanaki nie robił.
Będziemy potrzebować:
około 300 g makreli wędzonej
300 g białego sera
6 łyżek jogurtu naturalnego lub
śmietany
4 jajka ugotowane na twardo
Link do filmu z przygotowania: Pasta z makreli i twarogu
Przygotowanie :
Makrelę obieram dokładnie z ości.
Jajka ścieram na tarce o grubych oczkach.
W misce ucieram ser z jogurtem, do utartego sera dodaję jajka, makrelę, doprawiam solą i pierzem i całość dokładnie mieszam – pasta z makreli jest gotowa.
Pasta na kanapki z makreli i twarogu
jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
czwartek, 7 lutego 2013
Chlebki z Kaszy Jaglanej z Ryżem
Witam Serdecznie
Dzisiaj podzielę się z wami przepisem
na bardzo ale to bardzo zdrowe chlebki z kaszą jaglaną które
zawierają błonnik , witamy z grupy B , PP , magnez , fosfor .
Przepis pochodzi ze strony http://www.instytutirl.com.pl/index6.php . Zachęcam do odwiedzenia tej strony są tam receptury na inne bardzo zdrowe chleby. Postaram się w najbliższym czasie zrobić po kolei wszystkie i umieścić na blogu razem z filmami.
Cytat ze strony
http://www.instytutirl.com.pl/index6.php
„Wszelkie dodatki np. miód, rodzynki
wykluczone. Takie dodatki sprzyjają otyłości oraz cukrzycy typu 2.
Otręby pszenne stabilizują poziom cukru we krwi w sytuacji, gdy
organizm odzyskuje tzw. GLUKOZĘ NATURALNĄ z kaszy i ryżu.
PROCES ODZYSKU GLUKOZY WYDŁUŻA
SIĘ , Zapewniając człowiekowi kilkugodzinne uczucie sytości. Dla
otyłości i cukrzycy typu 2 to skuteczny prozdrowotny przełom.
CHLEB TYPU KR-IRL z otrębami powoduje, że dolegliwość o nazwie
zaparcia staje się zapomnianym terminem historycznym. Wzdęcia tj.
pęcznienie błonnika odbywają się w garnku, a nie w naszych
jelitach. Wobec tego eliminujemy również i tą przykrą dolegliwość
finalnie.
CHLEB Z WYMIENIONYCH SKŁADNIKÓW, TO OBECNIE JEDEN Z NAJZDROWSZYCH . I najbardziej pożądanych produktów żywieniowych dla człowieka. W diecie sportowców stanowi podstawowy element energetyczny.”
Na podanej stronie jest więcej napisane o zdrowotnych właściwościach tego chleba.
Będziemy potrzebowali :
400 g kaszy jaglanej
400 g kaszy jaglanej
400 g ryżu
150 g otręby owsiane lub pszenne
przyprawy : sól kamienna , kminek , zioła (ja używam ziół prowansalskich)
150 g otręby owsiane lub pszenne
przyprawy : sól kamienna , kminek , zioła (ja używam ziół prowansalskich)
garnek o pojemności przynajmniej 4l
2,5l wody
miska z zimna wodą (przyda się podczas formowania chlebków)
2,5l wody
miska z zimna wodą (przyda się podczas formowania chlebków)
Przygotowanie:
Do wrzącej wody wsypujemy kaszę
jaglaną i ryż i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut .
Następnie dodajemy otręby już przy zakręconym gazie , dokładnie
wymieszamy ( jeżeli jest za gęste można dodać trochę
przegotowanej wody , a za rzadkie to dodajemy więcej otrąb) .
Tak
przygotowaną masę odstawiamy na 10 – 15 minut .
Gdy masa jest
chłodniejsza dzielę ją na dwie równe części i dodaje przyprawy,
do jednej części zioła prowansalskie a drugiej kminek mielony z
kminkiem całym i dokładnie wyrabiamy ręką . Dzięki temu mam dwa
rodzaje aromatycznych chlebków .
Teraz możemy przystąpić do
formowania mini chlebków , maczamy dłonie w zimnej wodzie (dzięki
temu masa nie klei się do rąk ) bierzemy masę i formujemy kulki
delikatnie spłaszczone , układamy na blachę i malujemy zimną wodą
(dzięki temu będą bardziej rumiane) .
Przed włożeniem chlebków
do piekarnika rozgrzewamy go do temperatury 220 stopni ( ale można
piec nawet w temperaturze 240stopni ) i pieczemy około 60 minut .
Chlebków używam zamiast normalnego pieczywa sklepowego nadają się
do robienia kanapek , do zup . Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
wtorek, 5 lutego 2013
Ciastka z Ciasta Francuskiego – Poduszeczki
Pozostało mi trochę ciasta z
paluszków i jabłek pieczonych , więc postanowiłam je wykorzystać
aby zrobić proste ciasteczka w kształcie kwadracików , po
upieczeniu wyglądają jak małe poduszeczki . A robi się je bardzo
prosto oczywiście jeżeli mamy ciasto francuskie już gotowe.
Będziemy potrzebować :
ciasto francuskie (mam przygotowane wcześniej na blogu jest przepis i wykonanie)
ciasto francuskie (mam przygotowane wcześniej na blogu jest przepis i wykonanie)
białko z jednego jajka
cukier gruby kryształ
radełko do wycinania
pędzelek do pomalowania ciastek białkiem
cukier gruby kryształ
radełko do wycinania
pędzelek do pomalowania ciastek białkiem
Przygotowanie ciastek : Zaczynamy od
rozwałkowania ciasta na prostokąt , przed wycinaniem ciastek
zawsze maluje je roztrzepanym białkiem za pomocą pędzelka i
posypuje grubym cukrem.
Tak przygotowane ciasto jest już
gotowe do wycinania ciastek o kształcie kwadracików o wielkości 2
cm na 2 cm , po wycięciu układam je na blachę . Przed włożeniem
blachy do piekarnika rozgrzewam go do 230 stopni ciastka pieką się
około 10 minut . Ciastka nadają się do kawy jako przekąska .
Smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
poniedziałek, 4 lutego 2013
Pieczone Jabłka w Cieście Francuskim
Dzisiaj zaprezentuje jak zrobić
Pieczone Jabłka w Cieście Francuskim . Takie jabłka nadają się
jako deser jak i dodatek do kawy jeżeli przyjdą „ szybcy goście”
(na filmie pomyliłam się i powiedziałam że jak przyjdą szybcy
goście to można.... zamiast jeżeli przyjdą niespodziewani goście
to można szybko zrobić takie jabłuszka :) , oczywiście w domu
mieli ubaw po pachy z tego przejęzyczenia ) ale wracając do tematu .
Będziemy potrzebowali :
Będziemy potrzebowali :
ciasto francuskie (przygotowane wcześniej na blogu znajduje się przepis)
jabłka kilka sztuk najlepiej kwaśne
cynamon
goździki
rodzynki
śliwki suszone bez pestek
cukier puder do posypania
cynamon
goździki
rodzynki
śliwki suszone bez pestek
cukier puder do posypania
Link do filmu z przygotowanie : Pieczone Jabłka w Cieście Francuskim
Jabłka obieramy i drylujemy nie przekrawając ich bo będziemy je faszerować bakaliami . Ja do tego używam nożyka do obierania . Następnie faszerujemy je kilkoma rodzynkami śliwkami , goździkami i dokładnie obsypujemy z wierzchu cynamonem.
Jabłka są gotowe do zapakowania w ciasto
francuskie. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i wałkujemy je na
prostokąt , za pomocą radełka kroimy na duże części tak aby
jabłko się w nim całe zmieściło. Bierzemy kawałek ciasta i
zawijamy w nie jabłko , tak żeby powstała kula .
Teraz układam
na blasze żeby miejsce łączenia się ciasta było od spodu wtedy
jabłka podczas pieczenia się nie rozkleją. Piekarnik mam rozgrzany
do 230 stopni i wkładamy blachę około 12 minut , jeżeli użyjemy
termoobiegu będą szybciej . Na koniec można przed podaniem
oprószyć cukrem pudrem , pomimo nie używania cukru jabłka są
słodkie . Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Paluszki Francuskie
Witam Serdecznie
w poprzednim wpisie pokazałam i
opisałam jak zrobić ciasto francuskie , samo ciasto jako tako nie
nadaje się do jedzenia , więc czas aby pokazać co można z niego
zrobić . Najpierw pokaże jak zrobić proste paluszki z
ciasta francuskiego . Na końcu wpisu umieszczę również film z
przygotowania paluszków.
Co będzie nam potrzebne :
ciasto francuskie ( które zrobiłam wcześniej ) lub kupione w markecie
kminek
sól gruba
białko z 1 jajka
pędzelek do pomalowania ciasta białkiem
radełko do cięcia ciasta na paluszki
Przygotowanie :
Na początku rozwałkowuje ciasto francuskie na prostokąt , gdy mam już rozwałkowane , pędzelkiem maluje je rozmąconym białkiem dzięki temu będą ładne złociste , następnie posypuje kminkiem , można też grubą solą ja nie używam soli wolę z samym kminkiem .
Tak przygotowane ciasto kroję za pomocą radełka w paski o szerokości około jednego centymetra i układam na blasze z piekarnika.
Piekarnik przed wstawieniem blachy mam rozgrzany do 230 stopni ( zawsze jeżeli coś robię z ciasta francuskiego to piekę w temperaturze 230 stopni wtedy ładnie rośnie) i dopiero wtedy wkładam blachę z paluszkami , pieką się około 10 minut można użyć termoobiegu wtedy będą szybciej . No i paluszki mamy gotowe . Smacznego
Na początku rozwałkowuje ciasto francuskie na prostokąt , gdy mam już rozwałkowane , pędzelkiem maluje je rozmąconym białkiem dzięki temu będą ładne złociste , następnie posypuje kminkiem , można też grubą solą ja nie używam soli wolę z samym kminkiem .
Tak przygotowane ciasto kroję za pomocą radełka w paski o szerokości około jednego centymetra i układam na blasze z piekarnika.
Piekarnik przed wstawieniem blachy mam rozgrzany do 230 stopni ( zawsze jeżeli coś robię z ciasta francuskiego to piekę w temperaturze 230 stopni wtedy ładnie rośnie) i dopiero wtedy wkładam blachę z paluszkami , pieką się około 10 minut można użyć termoobiegu wtedy będą szybciej . No i paluszki mamy gotowe . Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Ciasto Francuskie – sposób przygotowania
Witam , dzisiaj opisze krok po kroku
jak przygotować Ciasto Francuskie , oraz na końcu wpisu dodam film
z jego przygotowania , w innych wpisach pokaże co z niego zrobiłam
.
Ciasto Francuskie tak naprawdę składa
się z dwóch ciast Ciasta Maślanego oraz Ciasta Kluskowego i
dopiero po połączeniu obu ciast powstaje Ciasto Francuskie.
Składniki na ciasto kluskowe :
410 g mąki pszennej (poznańskiej)
1 jajko190 ml wody
3 g soli
1 łyżka octu lub spirytusu
Link do filmu z przygotowania : Ciasta francuskiego
Składniki na ciasto maślane :
i
40 g mąki do podsypywania i do ciasta maślanego
Przygotowanie ciasta francuskiego : Z lodówki wyjmujemy ciasto kluskowe i rozwałkowujemy je na gwiazdę tak żeby na środku pozostawić grubszą warstwę ciasta ( na filmiku pokazuje to dokładnie ) gdy mamy już rozwałkowane ciasto na środku kładziemy ciasto maślane i zawijamy rogi ciasta kluskowego do środka tworząc pakunek w którym jest ciasto maślane , tak przygotowane ciasto zaczynamy wałkować na kształt prostokąta , zawsze w tym samym kierunku . Gdy mamy już rozwałkowane , składamy boki do środka i jeszcze raz na pół .( Ja wałkuje tylko raz przy pierwszy złożeniu a później jeszcze cztery razy w odstępach 20 minutowych) . Tak przygotowane ciasto wkładam do lodówki na 20 minut nakryte ściereczką , po 20 minutach wałkuję i składam jak za pierwszym razem i znowu na 20 minut do lodówki , to powtarzam 4 razy . Po ostatnim wałkowaniu ciasto ma 256 warstw i jest gotowe do użycia , można zrobić paluszki , koperty czy kapuśniaczki .
Jeżeli zrobimy więcej ciasta to można je zamrozić , zawijając je w pergamin lub papier śniadaniowy po rozwałkowaniu tworząc rulon.
Zapraszam również do obejrzenia filmu , tam jest pokazany cały proces wałkowania i wyrabiania ciasta
Mogę powiedzieć że są różne przepisy na ciasto francuskie ale to akurat zawsze mi wychodzi a produkty które z niego robię zawsze są smaczne.
Pozdrawiam Babcia Ewa
sobota, 2 lutego 2013
Przepis na placki z płatków owsianych
Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na bardzo dobre i proste w przygotowaniu placki z płatków owsianych , są smaczne i dostarczają naszemu organizmowi pełnowartościowych węglowodanów dzięki którym będziemy pełni energii :)
Do przy gotowania placków owsianych będziemy potrzebowali :
porcja na około 16 placków
200 g płatki owsiane błyskawiczne
2 jajka
2 średnie jabłka ( najlepiej winne lub kwaśne )
1 łyżka rodzynek
1 łyżeczka żurawin
3 suszone śliwki( pokrojone w mniejsze kawałki )
1 szklanka mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
Link do filmu z przygotowania : Przepis na placki z płatków owsianych
Przygotowanie :
Jabłka dokładnie myję i ścieram na tarce o grubych oczkach razem ze skórką, do startych jabłek dodaję płatki owsiane, rodzynki, śliwki, żurawinę i wszystko dokładnie mieszam.
Po wymieszaniu składników dodaję mleko , mleka dodaję tyle żeby wszystko było dokładnie zamoczone ale nie pływało w mleku ( ilość mleka zależy od soczystości jabłek nieraz trzeba mniej a nieraz więcej )
Tak przygotowaną mieszankę na placki z płatków owsianych wstawiam do lodówki na około jedną godzinę ( aby płatki zmiękły i napęczniały )
Po godzinie wyjmuję masę na placki z płatków owsianych z lodówki, dodaję cukier waniliowy , jajka i wszystko dokładnie mieszam
Teraz będę smażyła placki owsiane :
Na rozgrzany tłuszcz nakładam masę ( smażę tak jak placki ziemniaczane ) i smażę na złoty kolor z obydwu stron
Placki z płatków owsianych są już gotowe można je jeść na ciepło ale również dobrze smakują na zimno . Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Podzielę się przepisem na bardzo dobre i proste w przygotowaniu placki z płatków owsianych , są smaczne i dostarczają naszemu organizmowi pełnowartościowych węglowodanów dzięki którym będziemy pełni energii :)
Do przy gotowania placków owsianych będziemy potrzebowali :
porcja na około 16 placków
200 g płatki owsiane błyskawiczne
2 jajka
2 średnie jabłka ( najlepiej winne lub kwaśne )
1 łyżka rodzynek
1 łyżeczka żurawin
3 suszone śliwki( pokrojone w mniejsze kawałki )
1 szklanka mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie :
Jabłka dokładnie myję i ścieram na tarce o grubych oczkach razem ze skórką, do startych jabłek dodaję płatki owsiane, rodzynki, śliwki, żurawinę i wszystko dokładnie mieszam.
Po wymieszaniu składników dodaję mleko , mleka dodaję tyle żeby wszystko było dokładnie zamoczone ale nie pływało w mleku ( ilość mleka zależy od soczystości jabłek nieraz trzeba mniej a nieraz więcej )
Tak przygotowaną mieszankę na placki z płatków owsianych wstawiam do lodówki na około jedną godzinę ( aby płatki zmiękły i napęczniały )
Po godzinie wyjmuję masę na placki z płatków owsianych z lodówki, dodaję cukier waniliowy , jajka i wszystko dokładnie mieszam
Teraz będę smażyła placki owsiane :
Na rozgrzany tłuszcz nakładam masę ( smażę tak jak placki ziemniaczane ) i smażę na złoty kolor z obydwu stron
Placki z płatków owsianych są już gotowe można je jeść na ciepło ale również dobrze smakują na zimno . Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)