środa, 27 marca 2013
piątek, 22 marca 2013
środa, 20 marca 2013
wtorek, 19 marca 2013
sobota, 16 marca 2013
czwartek, 14 marca 2013
wtorek, 12 marca 2013
poniedziałek, 11 marca 2013
Chleb Żytni na Żurku z Czosnkiem
Witam Serdecznie
Ostatnio trochę eksperymentowałam z
wypiekiem chleba domowego i zrobiłam chlebek buraczany a tym razem
upiekłam typowy chleb żytni z dodatkiem czosnku , pomimo że
dodałam jeden duży ząbek czosnku chleb pachnie czosnkiem i czuć
go w smaku .
sobota, 9 marca 2013
piątek, 8 marca 2013
czwartek, 7 marca 2013
Placki Ziemniaczane Zapiekane z Pieczarkami
Witam Serdecznie
Dzisiaj na obiad zrobiłam coś
cięższego, placki ziemniaczane smażone na oleju i do tego
pieczarki które też nie należą do lekko strawnych a na konie
wszystko posypałam żółtym serem. Może nie do końca zdrowe ale domownicy mówią że bardzo smaczne :).
Będziemy potrzebować:
Na placki ziemniaczane
1 kg ziemniaków
2 małe cebule
2 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej (poznańska)
sól , pieprz
na farsz
500g pieczarek
2 małe cebule
200g sera żółtego
olej / oliwa do smażenia
sól pieprz
Przygotowanie:
Zaczynam od przygotowania placków
ziemniaczanych : obrane ziemniaki i cebulę trę na tarce o drobnych
oczkach , do masy ziemniaczano - cebulowej dodaję jajka mąkę sól i
pieprz dokładnie mieszam i smażę na dużej patelni jeden placek ,
placki powinny być w miarę duże , dzięki temu łatwiej będzie je zwijać (rolować ) z farszem . Placki smażę na delikatnie złoty
kolor za bardo nie przysmażam bo później idą i tak do piekarnika.
Przygotowanie farszu
Obraną cebulę i wypłukane pieczarki
drobno kroję . Cebulę podsmażam na patelni i następnie dodaję
pieczarki , wszystko razem podsmażam aż ładnie się usmażą i
odparuje woda doprawiam od smaku solą i pierzem.
Część żółtego sera pokroiłam w
słupki a pozostałą starłam na tarce o grubych oczkach
Na usmażone placki nakładam farsz ,
rozprowadzam go po całym placku z jednej strony z której będę
zwijała kładę pokrojony w słupki żółty ser i zawijam w rulon
tak przygotowany placek wkładam do naczynia żaroodpornego . Na sam
koniec posypuję wszystko startym żółtym serem i naczynie wędruje
do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut. Smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
środa, 6 marca 2013
poniedziałek, 4 marca 2013
Pierogi z Mięsem - przygotowanie farszu
Witam serdecznie
Propozycja na pyszne pierogi z mięsem,
przygotowanie takich pierogów wcale nie jest trudne a są
smaczniejsze od sklepowych, starałam się w przepisie opisać oraz
pokazać na filmie jak najdokładniej sposób przygotowania pierogów
z mięsem aby każdy mógł je zrobić nawet jeżeli nie ma
doświadczenia w kuchni. Polecam wypróbować przepis bo według mnie
jak i mojej rodziny (i nie tylko) są bardzo smaczne.
Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 40
szt pierogów
na farsz do pierogów:
około 700 g surowego mięsa – po
ugotowaniu pozostanie około 400 g mięsa
można użyć mięsa wieprzowego,
szynki, łopatki, wołowego
przyprawy do gotowania mięsa:
1 listek laurowy
1 ząbek czosnku
4 – 5 ziarenek ziela angielskiego
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1/2 łyżeczki soli
1 średnia cebula (około 100 g)
1 czerstwa kajzerka
do smaku sól, pieprz
olej do smażenia
maszynka do mielenia mięsa
składniki na ciasto na pierogi z jajkiem:
350 g mąki pszennej (użyłam
poznańskiej)
(2 szklanki mąki i 1 łyżka)
125 ml gorącej wody
1 całe jajko
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli
Link do filmu z przygotowania: Pierogi z mięsem - farsz i ciasto
Ciasto na pierogi – przygotowanie w linku
Przygotowanie:
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/03/przygotowanie-ciasta-na-pierogi.html
Propozycja na drugie ciasto na pierogi bez jajek .
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2014/05/przygotowanie-ciasta-na-pierogi-bez.html
Propozycja na drugie ciasto na pierogi bez jajek .
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2014/05/przygotowanie-ciasta-na-pierogi-bez.html
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję mięso na farsz:
Umyte mięso wkładam do garnka. Dodaję przyprawy: czosnek przekrawam na pół, ziele angielskie, sól, pieprz, listek laurowy.
Zalewam wodą tak aby woda była ponad mięsem, garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości mięsa – ja gotowałam około 50 minut.
Następnie mięso wyjmuję z wody
i odstawiam do wystudzenia, gdy wystygnie kroję na mniejsze kawałki
aby łatwiej było je zmielić w maszynce do mięsa.
Kajzerkę zalewam w miseczce zimną wodą i pozostawiam w wodzie na kilka minut do namoczenia. Następnie kajzerkę odciskam mocno z nadmiaru wody.
Cebulę kroję w półplasterki i
podsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez kilka minut żeby
cebula się zeszkliła.
Teraz w maszynce do mielenia mięsa
z założonym średnim sitkiem mielę składniki farszu na pierogi,
najpierw mięso i cebulę a na koniec do mielenia daję odciśniętą
kajzerkę.
Tak zmielone składniki farszu
doprawiam solą i pierzem i dokładnie wyrabiam dłonią w misce –
farsz na pierogi z mięsem jest gotowy.
Umyte mięso wkładam do garnka. Dodaję przyprawy: czosnek przekrawam na pół, ziele angielskie, sól, pieprz, listek laurowy.
Zalewam wodą tak aby woda była ponad mięsem, garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości mięsa – ja gotowałam około 50 minut.
Kajzerkę zalewam w miseczce zimną wodą i pozostawiam w wodzie na kilka minut do namoczenia. Następnie kajzerkę odciskam mocno z nadmiaru wody.
Teraz przygotuję ciasto
na pierogi:
Do miski wsypuję mąkę, gorącą wodę, olej, sól i całość mieszam przez chwilę łyżką w misce aby składniki wstępnie się połączyły.
Następnie dodaję jajko i jeszcze przez chwilę mieszam ciasto łyżką w misce aby jajko połączyło się ze składnikami.
Ciasto wykładam na
blat i wyrabiam dłońmi przez około 3 – 4 minuty aż stanie się
gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni.
Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, szczelnie nakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut żeby ciasto odpoczęło.
Do miski wsypuję mąkę, gorącą wodę, olej, sól i całość mieszam przez chwilę łyżką w misce aby składniki wstępnie się połączyły.
Następnie dodaję jajko i jeszcze przez chwilę mieszam ciasto łyżką w misce aby jajko połączyło się ze składnikami.
Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, szczelnie nakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut żeby ciasto odpoczęło.
Ciasto rozwałkowuję na grubość około 2 milimetrów i wykrawam za pomocą szklanki lub foremki krążki – skrawki ciasta które pozostaną z wykrawania ponownie zagniatam i znowu rozwałkowuję.
Krążek ciasta biorę w palce i delikatnie rozciągam, następnie nakładam łyżeczkę farszu i zlepiam dokładnie pieroga.
Gotowanie pierogów:
Do wody w której będę gotowała pierogi dodaję około 1 łyżki soli i około 2 łyżek oleju (powinno być tyle wody żeby pierogi swobodnie pływały).
Wodę zagotowuję i do gotującej się wody wrzucam partiami pierogi, pierogi gotuję od momentu ponownego zagotowania się wody około 3 minuty od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką.
Ugotowane pierogi
wyjmuję łyżką cedzakową i polewam niewielką ilością tłuszczu
(masłem lub roztopionym tłuszczem z boczku).
Do wody w której będę gotowała pierogi dodaję około 1 łyżki soli i około 2 łyżek oleju (powinno być tyle wody żeby pierogi swobodnie pływały).
Wodę zagotowuję i do gotującej się wody wrzucam partiami pierogi, pierogi gotuję od momentu ponownego zagotowania się wody około 3 minuty od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką.
Pierogi z mięsem podaję najczęściej polane roztopionym masłem lub podsmażonym boczkiem i posypane szczypiorkiem ale to jest kwestia gustu.
Pierogi są gotowe można
podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Przygotowanie Ciasta na Pierogi
Witam Serdecznie
Pokaże jak przygotowuję ciasto na
pierogi ,w tym wpisie opiszę jedynie samo ciasto a w innych
wpisach na blogu będę prezentowała przygotowanie różnego rodzaju
farszy. Do tego ciasta użyłam jajka.
Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji
wyjdzie około 40 pierogów
350 g mąki pszennej
(użyłam poznańskiej)
(2 szklanki mąki i 1
łyżka)
125 ml gorącej wody
1 całe jajko
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli
do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml
Link do filmu z
przygotowania: Ciasto na pierogi z jajkiem
Przygotowanie:
- Do miski wsypuję mąkę, dodaję wodę, olej, sól i całość mieszam przez chwilę łyżką, tak aby składniki wstępnie się połączyły.
- Następnie dodaję jajko i jeszcze przez chwilę mieszam, tak aby jajko połączyło się ze składnikami.
- Ciasto wykładam na blat i wyrabiam dłońmi przez około 3 – 4 minuty aż stanie się gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni.
- Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką lub zawijam w folię spożywczą i odstawiam na około 30 minut żeby ciasto odpoczęło.
- Ciasto rozwałkowuję na grubość około 2 milimetrów i wykrawam za pomocą szklanki lub foremki krążki – skrawki ciasta które pozostaną z wykrawania ponownie zagniatam i znowu rozwałkowuję.
- Wycięte krążki nakrywam ściereczką aby ciasto nie obsychało gdy będę lepiła pierogi.
- Krążek ciasta biorę w palce i delikatnie rozciągam, następnie nakładam farsz i zlepiam dokładnie pieroga.
- Gotowe pierogi układam na ściereczce (można ułożyć na blacie podsypanym mąką) i nakrywam ściereczką żeby nie obsychały.
Tak przygotowane ciasto na pierogi możemy
wykorzystać do przygotowania pierogów z różnym rodzajem farszu:
mięsnym, serowym, owocowym, warzywnym... Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Polecam również wypróbować przepis na ciasto na pierogi bez dodatku jajek.
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2014/05/przygotowanie-ciasta-na-pierogi-bez.html
niedziela, 3 marca 2013
piątek, 1 marca 2013
Chlebki z Kaszy Jaglanej i Kaszy Gryczanej
Witam Serdecznie
W innym wpisie jakiś czas temu pisałam że będę robiła różnego rodzaju zdrowe chlebki ze strony
http://www.instytutirl.com.pl/index6.php , wczoraj zrobiłam chlebki wskazane dla ludzi z cukrzycą dzięki którym poziom cukru utrzymuje się na równym poziomie do 5 godzin po spożyciu , chlebki są bardzo smaczne pomimo że zdrowe :) zachęcam do robienia takiego rodzaju pieczywa ponieważ jest bardziej syte niż normalne pieczywo ze sklepu a do tego wpływa bardzo dobrze na nasz organizm .
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)