niedziela, 30 czerwca 2013
sobota, 29 czerwca 2013
sobota, 22 czerwca 2013
poniedziałek, 17 czerwca 2013
Placek z Truskawkami i Masą Budyniową
Witam Serdecznie
Tym razem zrobiłam ciasto na biszkopcie z truskawkami jest proste do
przygotowania i bardzo smaczne i na pewno każdemu będzie smakować.
Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować :
na biszkopt
3/4 szklanki cukru
5 jaj rozdzielone żółtka od białek
3/4 szklanki mąki tortowej
1 mały cukier waniliowy
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oliwy lub oleju
na krem budyniowy
4 żółtka
1 mały cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
250 ml mleka
125g masła lub margaryny
2 galaretki
około 500 g truskawek
Link do filmu z przepisem : Ciasto Truskawkowe z Kremem Budyniowym
Przepis na filmie jest troszkę inny, są inne proporcje i był nakręcony później
Link do filmu z przepisem : Ciasto Truskawkowe z Kremem Budyniowym
Przepis na filmie jest troszkę inny, są inne proporcje i był nakręcony później
Przygotowanie:
Najpierw zrobię biszkopt, biszkopt możemy przygotować mikserem, robotem lub w makutrze.
- Do miski daję białko i ubijam na sztywną pianę, następnie do ubitej piany dodaję stopniowo cukier i cały czas miksuję. Dodaję cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
- Następnie do ciasta dodaję żółtka, cały czas miksując, teraz dodaje oliwę lub olej. Na samym końcu stopniowo dodaję mąkę, zmniejszam obroty robota i miksuję jeszcze przez chwilę tak aby mąka połączyła się z ciastem.
- Przygotowane ciasto przekładam do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę około 30 minut.
- Po upieczeniu biszkopt wyjmuję z tortownicy i odstawiam do wystudzenia
Teraz przygotuję krem budyniowy :
- Do garnka wlewam ponad połowę mleka i stawiam na gaz żeby się zagotowało.
- Do pozostałego mleka dodaję żółtka mąkę pszenną i ziemniaczaną , cukier waniliowy , cukier zwykły i wszystko dokładnie mieszam.
- Teraz do gotującego mleka dodaję powoli wymieszane składniki i cały czas mieszam żeby się nie przypaliło.
- Gotuję tak jak zwykły budyń po ugotowaniu odstawiam do wystudzenia.
Biszkopt się studzi, budyń również, to w tym czasie przygotowuję galaretkę.
Galaretkę przygotowuję zgodnie z przepisem na opakowaniu tylko że używam do tego połowy wody z przepisu i odstawiam do wystudzenia.
Zapomniałam o truskawkach, truskawki obieram z szypułek i dokładnie myję.
- Budyń wystygł będę robiła dalej krem użyję do tego makutry ale można użyć miksera i miski lub robota.
- Do makutry dodaję masło i je rozcieram, do roztartego masła dodaję stopniowo budyń i go rozcieram razem z masłem i tak ucieram, ucieram aż dodam cały budyń.
- Krem powinien być puszysty bez grudek z budyniu.
krem gotowy, biszkopt wystudzony galaretka jest zimna truskawki
przygotowane umyte i osuszone.
Więc wszyscy główni bohaterowie są gotowi :)
- Biszkopt ponownie wkładam do tortownicy, nakładam na niego krem i dokładnie go rozsmarowuję do boków tortownicy żeby galaretka nie przeciekła do ciasta po zalaniu.
- Zostawiam sobie około 2 łyżek kremu na posmarowanie boków po wyjęciu ciasta z tortownicy
- Na krem układam suche truskawki, następnie zalewam truskawki zimną galaretką.
- Ciasto wstawiam do lodówki żeby galaretka stężała
- Gdy galaretka stężeje wyjmuję całość z tortownicy i smaruję wkoło ciasto pozostawionym kremem (tylko ciasto nie galaretkę )
Ciasto jest gotowe. Życzę Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
czwartek, 13 czerwca 2013
wtorek, 11 czerwca 2013
Pierogi z Truskawkami
Witam Serdecznie
Zostało mi kilka truskawek więc
postanowiłam zrobić z nimi pierogi.
Do przygotowania pierogów z truskawkami będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji
wyjdzie około 40 szt. pierogów
na ciasto:
350 g mąki pszennej (typ
450,500 lub 550)
125 ml gorącej wody
1 jajko ( jajko L)
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli
oraz:
około 40 szt. średnich
truskawek
do polania pierogów:
jogurt naturalny, śmietana
lub masło
i cukier
Link do filmu z przepisem: Pierogi z truskawkami
Przygotowanie :
I. Przepis na ciasto na pierogi bez jajek: Ciasto bez jajek
II. Przepis na ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej: Przepis
Najpierw
przygotuję ciasto:
Do
miski wsypuję mąkę, dodaję sól, wodę, olej i mieszam przez
chwilę łyżką. Następnie dodaję jajko i jeszcze przez chwilę
mieszam tak aby jajko połączyło się z ciastem.
Następnie
ciasto wykładam na blat i wyrabiam około 3 minut, tak aby stało
się gładkie, lśniące i elastyczne.
Gotowe
ciasto zawijam w folię spożywczą i odkładam na około 30 minut
aby odpoczęło.
Przygotowanie
truskawek:
W
międzyczasie truskawki obieram z szypułek, dokładnie płuczę i
osuszam ręcznikiem papierowym. Jeżeli mam większe truskawki to
przekrawam je na pół.
Po
30 minutach lepienie pierogów:
Ciasto
rozwałkowuję na blacie lekko podsypanym mąką, na grubość około
2 milimetrów, z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki. Zbieram
skrawki i zawijam w folię spożywczą, po wylepieniu pierogów
zagniotę, ponownie rozwałkuję i wykroję krążki.
Krążki
nakrywam ściereczką aby ciasto nie obsychało i lepię pierogi.
Krążek ciasta delikatnie rozciągam w palcach, kładę na nim
truskawkę i dokładnie zlepiam.
Zlepione
pierogi układam na ściereczce i nakrywam ściereczka aby nie
obsychały.
Gotowanie
pierogów z truskawkami:
Do
wody w której będę gotowała pierogi dodaję łyżkę oleju i
szczyptę soli.
Do
gotującej wody wkładam partiami pierogi i gotuję od momentu
wrzucenia około 3 minut. Następnie wyjmuję łyżką cedzakową.
Pierogi
możemy polać jogurtem naturalny z cukrem lub śmietaną z cukrem,
polać masłem, to już kwestia gustu.
Pierogi
z truskawkami są gotowe, można podawać. Życzę miłego lepienia i
smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
sobota, 8 czerwca 2013
Przepis na Syrop Truskawkowy
Witam Serdecznie
No w tym roku to poszalałam z
truskawkami , ale tak to jest gdy ma się sąsiada który uprawia
truskawki i taniej sprzedaje sąsiadce :).
Tym razem zaproponuję syrop
truskawkowy, który idealnie nadaje się do dodania do wody, koktajlu, mleka lub deseru.
Będziemy potrzebować :
Z podanych proporcji wyjdzie około 2 litrów soku truskawkowego
Z podanych proporcji wyjdzie około 2 litrów soku truskawkowego
około 1500 g truskawek
około 800 g cukru można mniej można więcej
1 litr wody
Garnek o pojemności przynajmniej 3 litrów
Garnek o pojemności przynajmniej 3 litrów
Truskawki obieram z szypułek i dokładnie płuczę, następnie truskawki kroję na mniejsze kawałki.
Do garnka wlewam wodę, dodaję cukier i garnek stawiam na gazie. Na początku mieszam aby cukier się rozpuścił i zagotowuję wodę.
Gdy woda z cukrem się zagotuje, dodaję do niej pokrojone truskawki i gdy woda ponownie się zagotuje, to gotuję syrop około 25 minut.
Najlepiej do gotowania syropu wziąć większy garnek aby truskawki nie wykipiały i nie trzeba było cały czas mieszać.
Końcowe przygotowanie syropu:
Po około 25 minutach gotowania, syrop odcedzam na sicie (sito kładę na drugi garnek i przelewam, na sicie zostaną truskawki).
Truskawki które pozostały można wykorzystać do przygotowania deseru, ciasta, można dodać je do innych truskawek z których przygotujemy dżem lub włożyć do słoika i je za pasteryzować.
Czysty syrop truskawkowy przelewam do słoiczków lub butelek (słoiki lub butelki należy wcześniej wyparzyć).
Jeżeli syrop nalewamy od razu po przecedzeniu i syrop jest bardzo gorący to możemy nie pasteryzować.
Po nalaniu syropu brzeg słoika dokładnie wycieram, aby był zupełnie czysty i suchy, zakręcam wieczko i układam słoiki do góry dnem, nakrywam ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.
Jeżeli po wystudzeniu słoiki nie ciekną, wieczka nie strzelają, to znaczy że słoiki złapały i nie musimy ich pasteryzować. Ale jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki załapały to należy je dodatkowo za pasteryzować.
Pasteryzacja:
Garnek wykładam ściereczką, ustawiam słoiki i oddzielam je ściereczką tak aby się nie stykały (można kupić specjalne plastikowe kratki na słoiki ja nie mam to używam ściereczek). Oddzielam je dlatego, żeby podczas pasteryzowania przez przypadek słoik nie pękł.
Jeżeli nie mamy odpowiednio dużego garnka to pasteryzację możemy przeprowadzić na sucho w piekarniku.
Słoiki zalewam wodą do około 3/4 wysokości, garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 15 - 20 minut w zależności od wielkości słoika, butelki.
Po pasteryzacji słoiki układam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.
Do garnka wlewam wodę, dodaję cukier i garnek stawiam na gazie. Na początku mieszam aby cukier się rozpuścił i zagotowuję wodę.
Gdy woda z cukrem się zagotuje, dodaję do niej pokrojone truskawki i gdy woda ponownie się zagotuje, to gotuję syrop około 25 minut.
Najlepiej do gotowania syropu wziąć większy garnek aby truskawki nie wykipiały i nie trzeba było cały czas mieszać.
Końcowe przygotowanie syropu:
Po około 25 minutach gotowania, syrop odcedzam na sicie (sito kładę na drugi garnek i przelewam, na sicie zostaną truskawki).
Truskawki które pozostały można wykorzystać do przygotowania deseru, ciasta, można dodać je do innych truskawek z których przygotujemy dżem lub włożyć do słoika i je za pasteryzować.
Czysty syrop truskawkowy przelewam do słoiczków lub butelek (słoiki lub butelki należy wcześniej wyparzyć).
Jeżeli syrop nalewamy od razu po przecedzeniu i syrop jest bardzo gorący to możemy nie pasteryzować.
Po nalaniu syropu brzeg słoika dokładnie wycieram, aby był zupełnie czysty i suchy, zakręcam wieczko i układam słoiki do góry dnem, nakrywam ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.
Jeżeli po wystudzeniu słoiki nie ciekną, wieczka nie strzelają, to znaczy że słoiki złapały i nie musimy ich pasteryzować. Ale jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki załapały to należy je dodatkowo za pasteryzować.
Garnek wykładam ściereczką, ustawiam słoiki i oddzielam je ściereczką tak aby się nie stykały (można kupić specjalne plastikowe kratki na słoiki ja nie mam to używam ściereczek). Oddzielam je dlatego, żeby podczas pasteryzowania przez przypadek słoik nie pękł.
Jeżeli nie mamy odpowiednio dużego garnka to pasteryzację możemy przeprowadzić na sucho w piekarniku.
Słoiki zalewam wodą do około 3/4 wysokości, garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 15 - 20 minut w zależności od wielkości słoika, butelki.
Po pasteryzacji słoiki układam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.
Syrop jest gotowy, Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
piątek, 7 czerwca 2013
Koktajl z Truskawek i Płatków Orkiszowych
Witam Serdecznie
Dzisiaj już druga propozycja na
koktajl z truskawkami, tym razem dodałam do koktajlu banany i płatki orkiszowe. Koktajl jest bardzo smaczny i pożywny, polecam.
Będziemy potrzebować :
2 szklanki truskawek
2 banany
350 ml mleka
4 łyżki płatków orkiszowych
błyskawicznych
Przygotowanie :
Truskawki obieram z szypułek, dokładnie płuczę i osączam z wody.
Truskawki, banany, płatki orkiszowe przekładam do pojemnika, dodaję mleko i całość rozdrabniam blenderem.
Truskawki obieram z szypułek, dokładnie płuczę i osączam z wody.
Truskawki, banany, płatki orkiszowe przekładam do pojemnika, dodaję mleko i całość rozdrabniam blenderem.
Koktajl jest już gotowy, szklankę
można przybrać truskaweczką :)
Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Koktajl z Truskawek i Otrąb Pszennych
Witam Serdecznie
Sezon truskawkowy prawie w pełni ,
więc można zrobić różnego rodzaju koktajle ten koktajl również
nadaje się na śniadanie.
Będziemy potrzebować :
2 szklanki truskawek
400 g jogurtu naturalnego
4 łyżki otrąb pszennych
Przygotowanie :
Truskawki obieram z szypułek, dokładnie płuczę i osączam z wody.
Następnie truskawki wrzucam do pojemnika, dodaję otręby, jogurt naturalny i całość rozdrabniam blenderem.
Truskawki obieram z szypułek, dokładnie płuczę i osączam z wody.
Następnie truskawki wrzucam do pojemnika, dodaję otręby, jogurt naturalny i całość rozdrabniam blenderem.
Koktajl jest gotowy, szklankę można
przybrać truskaweczką :)
Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
wtorek, 4 czerwca 2013
Dżem Truskawkowy
Witam Serdecznie
Zrobiłam kilka słoiczków dżemu
truskawkowego, niestety tylko kilka bo ceny truskawek w tym roku są
niesamowite:) pewnie przez tą pogodę i z tego co widać na poprawę
w pogodzie i cenach truskawek się nie zanosi.
Przepis umieściłam w 2013 roku teraz jest 2017 rok i w tym roku też pogoda nie dopisała i truskawki są drogie :), także wstęp jest nadal aktualny.
Przepis umieściłam w 2013 roku teraz jest 2017 rok i w tym roku też pogoda nie dopisała i truskawki są drogie :), także wstęp jest nadal aktualny.
Dżem wyszedł bardzo pyszny polecam
wypróbowanie mojego sposobu robienia dżemu.
Będziemy potrzebować:
Z
podanych proporcji wyjdzie
około 1 litr dżemu
1
kg truskawek
600
g cukru
można
użyć mniej kwestia gustu
sok
wyciśnięty z 2 cytryn - około
80 ml
Link do filmu z przygotowania : Dżem truskawkowy
Link do przepisu na Dżem truskawkowy z miodem :
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2014/05/dzem-truskawkowy-z-miodem.html
Link do przepisu na Dżem Truskawkowy z Jabłkiem :
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2014/06/dzem-truskawkowy-z-jabkiem.html
Przygotowanie :
Końcowe przygotowanie dżemu truskawkowego :
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2014/05/dzem-truskawkowy-z-miodem.html
Link do przepisu na Dżem Truskawkowy z Jabłkiem :
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2014/06/dzem-truskawkowy-z-jabkiem.html
Przygotowanie :
- Oczyszczone z szypułek i wypłukane truskawki kroję na mniejsze kawałki i daję do garnka. (można truskawki rozgnieść lub rozdrobnić blenderem, ale jeżeli pokroimy to w gotowym dżemie będą kawałki truskawek także polecam pokroić).
- Pokrojone truskawki w garnku zasypuję cukrem dodaję sok z cytryny i całość dokładnie mieszam.
- Garnek odstawiam na około 2 godziny żeby truskawki puściły sok.
Po
około 2 godzinach – smażenie dżemu truskawkowego:
- Garnek stawiam na gazie (nie odlewam soku) gdy się zagotuje zmniejszam gaz i na wolnym ogniu smażę dżem, tak żeby cały czas się delikatnie gotował (pyrkał).
- Długość smażenia dżemu truskawkowego zależy jak gęsty dżem chcemy uzyskać czym dłużej smażymy tym dżem staje się gęstszy – na końcu filmiku pokazałam jaką gęstość ma mój dżem po 60 minutach smażenia.
- Ja dżem truskawkowy smażę około 60 minut taka gęstość mi odpowiada, to też zależy jak soczyste mamy truskawki są różne odmiany i nie które trzeba smażyć dłużej lub krócej.
Test
tak zwanego zimnego talerzyka.
- Jeżeli chcemy sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem po wystygnięciu podczas smażenia, to możemy przeprowadzić test zimnego talerzyka.
- Na mocno schłodzony talerzyk (najlepiej włożyć talerzyk na kilkanaście minut do zamrażalnika) nakładam około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawiam do wystygnięcia ( po chwili będzie zimny).
- Przechylam talerzyk i jeżeli gęstość dżemu mi odpowiada to zakręcam gaz i nakładam dżem do słoików a jeżeli nie to nadal smażę.
Końcowe przygotowanie dżemu truskawkowego :
- Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem , najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna.
- Następnie wycieram bardzo dokładnie brzeg słoika (papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i zakręcam wieczko (jak najmocniej).
- Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia, dodatkowo możemy nakryć ściereczką lub kocykiem.
- Jeżeli słoiki złapały , nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy). Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować.
Pasteryzacja:
- Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
- Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika - 15 minut małe słoiczki , większe do 30 minut.
- Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
- Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Dżem
truskawkowy jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy
go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Domowa Nutella z Bananem i Awokado
Witam Serdecznie
Zrobiłam domową nutelle ale z trochę
nietypowymi składnikami bo dodałam banana i awokado smak wyszedł
ciekawy ale smaczny.
Przepis na orzechową nutelle domową :
Będziemy potrzebować:
Porcja na kilka łyżek stołowych
nutelli
50g orzechów laskowych
2 łyżki cukru trzcinowego ( można
użyć miodu )
1 łyżka kakao ciemnego
1 banan
1/2 awokado
Przygotowanie:
- Do pojemnika blendera wrzucam orzechy laskowe, pokrojonego banana, miąższ z awokado, wsypuję kakao, cukier i wszystko rozdrabniam blenderem aż powstanie jednolita masa.
Krem czekoladowy z awokado i bananem jest gotowy, należy ją
przechowywać w lodówce, przez dodanie owoców trzeba szybko ją
zjeść.Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
poniedziałek, 3 czerwca 2013
sobota, 1 czerwca 2013
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)