Nowe Przepisy

niedziela, 30 czerwca 2013

Ogórki małosolne



Witam Serdecznie
Przepis jak przygotować smaczne ogórki małosolne. Jeżeli ktoś jeszcze takich ogórków nie robił to warto zrobić, ponieważ są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. A zawsze taki domowy ogórek będzie smaczniejszy niż sklepowy :).

sobota, 29 czerwca 2013

Placki z Cukinii


Witam Serdecznie

Dzisiaj zrobiłam placki smażone z cukinii , są bardzo proste do przygotowania i smaczne .

sobota, 22 czerwca 2013

Chłodnik ze Świeżych Ogórków


Witam Serdecznie
Upały nie ustępują i jest coraz cieplej :) więc przygotowałam znowu chłodnik , tym razem ze świeżych ogórków .

poniedziałek, 17 czerwca 2013

Placek z Truskawkami i Masą Budyniową

Witam Serdecznie
Tym razem zrobiłam ciasto na biszkopcie z truskawkami jest proste do przygotowania i bardzo smaczne i na pewno każdemu będzie smakować.

Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować :

na biszkopt
3/4 szklanki cukru
5 jaj rozdzielone żółtka od białek
3/4 szklanki mąki tortowej
1 mały cukier waniliowy
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oliwy lub oleju

na krem budyniowy
4 żółtka
1 mały cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
250 ml mleka
125g masła lub margaryny

2 galaretki
około 500 g truskawek


Link do filmu z przepisem : Ciasto Truskawkowe z Kremem Budyniowym

Przepis na filmie jest troszkę inny, są inne proporcje i był nakręcony później


Przygotowanie:
Najpierw zrobię biszkopt, biszkopt możemy przygotować mikserem, robotem lub w makutrze.
  1. Do miski daję białko i ubijam na sztywną pianę, następnie do ubitej piany dodaję stopniowo cukier i cały czas miksuję. Dodaję cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
  2. Następnie do ciasta dodaję żółtka, cały czas miksując, teraz dodaje oliwę lub olej. Na samym końcu stopniowo dodaję mąkę, zmniejszam obroty robota i miksuję jeszcze przez chwilę tak aby mąka połączyła się z ciastem.

  3. Przygotowane  ciasto przekładam do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę około 30 minut.
  4. Po upieczeniu biszkopt wyjmuję z tortownicy i odstawiam do wystudzenia
Teraz przygotuję krem budyniowy :
  1. Do garnka wlewam ponad połowę mleka i stawiam na gaz żeby się zagotowało.
  2. Do pozostałego mleka dodaję żółtka mąkę pszenną i ziemniaczaną , cukier waniliowy , cukier zwykły i wszystko dokładnie mieszam.

  3. Teraz do gotującego mleka dodaję powoli wymieszane składniki i cały czas mieszam żeby się nie przypaliło.
  4. Gotuję tak jak zwykły budyń po ugotowaniu odstawiam do wystudzenia.


Biszkopt się studzi, budyń również, to w tym czasie przygotowuję galaretkę. 

Galaretkę przygotowuję zgodnie z przepisem na opakowaniu tylko że używam do tego połowy wody z przepisu i odstawiam do wystudzenia. 

Zapomniałam o truskawkach, truskawki obieram z szypułek i dokładnie myję.
  1. Budyń wystygł będę robiła dalej krem użyję do tego makutry ale można użyć miksera i miski lub robota.
  2. Do makutry dodaję masło i je rozcieram, do roztartego masła dodaję stopniowo budyń i go rozcieram razem z masłem i tak ucieram, ucieram aż dodam cały budyń.
  3. Krem powinien być puszysty bez grudek z budyniu.
krem gotowy, biszkopt wystudzony galaretka jest zimna truskawki przygotowane umyte i osuszone.
Więc wszyscy główni bohaterowie są gotowi :)
  1. Biszkopt ponownie wkładam do tortownicy, nakładam na niego krem i dokładnie go rozsmarowuję do boków tortownicy żeby galaretka nie przeciekła do ciasta po zalaniu.
  2. Zostawiam sobie około 2 łyżek kremu na posmarowanie boków po wyjęciu ciasta z tortownicy
  3. Na krem układam suche truskawki, następnie zalewam truskawki zimną galaretką.

  4. Ciasto wstawiam do lodówki żeby galaretka stężała
  5. Gdy galaretka stężeje wyjmuję całość z tortownicy i smaruję wkoło ciasto pozostawionym kremem (tylko ciasto nie galaretkę )
Ciasto jest gotowe. Życzę Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa





czwartek, 13 czerwca 2013

Kapusta Zasmażana


Witam Serdecznie
Pokaże jak przygotowuję kapustę zasmażaną którą można podać do obiadu na przykład z ziemniakami i kotletem .

wtorek, 11 czerwca 2013

Pierogi z Truskawkami

pierogi z truskawkami

Witam Serdecznie
Zostało mi kilka truskawek więc postanowiłam zrobić z nimi pierogi.

Do przygotowania pierogów z truskawkami będziemy potrzebować:

Z podanych proporcji wyjdzie około 40 szt. pierogów

na ciasto:
350 g mąki pszennej (typ 450,500 lub 550)
125 ml gorącej wody
1 jajko ( jajko L)
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli

oraz:
około 40 szt. średnich truskawek

do polania pierogów:
jogurt naturalny, śmietana lub masło
i cukier


Link do filmu z przepisem: Pierogi z truskawkami


Przygotowanie :

I. Przepis na ciasto na pierogi bez jajek: Ciasto bez jajek
II. Przepis na ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej: Przepis

Najpierw przygotuję ciasto:
Do miski wsypuję mąkę, dodaję sól, wodę, olej i mieszam przez chwilę łyżką. Następnie dodaję jajko i jeszcze przez chwilę mieszam tak aby jajko połączyło się z ciastem.

Następnie ciasto wykładam na blat i wyrabiam około 3 minut, tak aby stało się gładkie, lśniące i elastyczne.

Gotowe ciasto zawijam w folię spożywczą i odkładam na około 30 minut aby odpoczęło.

Przygotowanie truskawek:
W międzyczasie truskawki obieram z szypułek, dokładnie płuczę i osuszam ręcznikiem papierowym. Jeżeli mam większe truskawki to przekrawam je na pół.

Po 30 minutach lepienie pierogów:
Ciasto rozwałkowuję na blacie lekko podsypanym mąką, na grubość około 2 milimetrów, z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki. Zbieram skrawki i zawijam w folię spożywczą, po wylepieniu pierogów zagniotę, ponownie rozwałkuję i wykroję krążki.

Krążki nakrywam ściereczką aby ciasto nie obsychało i lepię pierogi. Krążek ciasta delikatnie rozciągam w palcach, kładę na nim truskawkę i dokładnie zlepiam.
Zlepione pierogi układam na ściereczce i nakrywam ściereczka aby nie obsychały.

Gotowanie pierogów z truskawkami:
Do wody w której będę gotowała pierogi dodaję łyżkę oleju i szczyptę soli.
Do gotującej wody wkładam partiami pierogi i gotuję od momentu wrzucenia około 3 minut. Następnie wyjmuję łyżką cedzakową.

Pierogi możemy polać jogurtem naturalny z cukrem lub śmietaną z cukrem, polać masłem, to już kwestia gustu.

Pierogi z truskawkami są gotowe, można podawać. Życzę miłego lepienia i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 

sobota, 8 czerwca 2013

Przepis na Syrop Truskawkowy

syrop truskawkowy

Witam Serdecznie
No w tym roku to poszalałam z truskawkami , ale tak to jest gdy ma się sąsiada który uprawia truskawki i taniej sprzedaje sąsiadce :).

Tym razem zaproponuję syrop truskawkowy, który idealnie nadaje się do dodania do wody, koktajlu, mleka lub deseru.

Będziemy potrzebować :

Z podanych proporcji wyjdzie około 2 litrów soku truskawkowego

około 1500 g truskawek
około 800 g cukru można mniej można więcej
1 litr wody 
Garnek o pojemności przynajmniej 3 litrów


Link do filmu z przepisem : Syrop z truskawek


Przygotowanie:
Truskawki obieram z szypułek i dokładnie płuczę, następnie truskawki kroję na mniejsze kawałki.

Do garnka wlewam wodę, dodaję cukier i garnek stawiam na gazie. Na początku mieszam aby cukier się rozpuścił i zagotowuję wodę. 

Gdy woda z cukrem się zagotuje, dodaję do niej pokrojone truskawki i gdy woda ponownie się zagotuje, to gotuję syrop około 25 minut.

Najlepiej do gotowania syropu wziąć większy garnek aby truskawki nie wykipiały i nie trzeba było cały czas mieszać.

Końcowe przygotowanie syropu:

Po około 25 minutach gotowania, syrop odcedzam na sicie (sito kładę na drugi garnek i przelewam, na sicie zostaną truskawki). 
Truskawki które pozostały można wykorzystać do przygotowania deseru, ciasta, można dodać je do innych truskawek z których przygotujemy dżem lub włożyć do słoika i je za pasteryzować.  

Czysty syrop truskawkowy przelewam do słoiczków lub butelek (słoiki lub butelki należy wcześniej wyparzyć).
Jeżeli syrop nalewamy od razu po przecedzeniu i syrop jest bardzo gorący to możemy nie pasteryzować. 

Po nalaniu syropu brzeg słoika dokładnie wycieram, aby był zupełnie czysty i suchy, zakręcam wieczko i układam słoiki do góry dnem, nakrywam ściereczką i pozostawiam do wystudzenia. 

Jeżeli po wystudzeniu słoiki nie ciekną, wieczka nie strzelają, to znaczy że słoiki złapały i nie musimy ich pasteryzować. Ale jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki załapały to należy je dodatkowo za pasteryzować.


Pasteryzacja:
Garnek wykładam ściereczką, ustawiam słoiki i oddzielam je ściereczką tak aby się nie stykały (można kupić specjalne plastikowe kratki na słoiki ja nie mam to używam ściereczek). Oddzielam je dlatego, żeby podczas pasteryzowania przez przypadek słoik nie pękł.
Jeżeli nie mamy odpowiednio dużego garnka to pasteryzację możemy przeprowadzić na sucho w piekarniku.

Słoiki zalewam wodą do około 3/4 wysokości, garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 15 - 20 minut w zależności od wielkości słoika, butelki.

Po pasteryzacji słoiki układam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.
Syrop jest gotowy, Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa




Ziemniaki Pieczone do Obiadu



Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na młode ziemniaki pieczone w piekarniku z ziołami , zawsze można je podać do obiadu zamiast tradycyjnego puree :)

piątek, 7 czerwca 2013

Koktajl z Truskawek i Płatków Orkiszowych

Koktajl z Truskawek i Płatków Orkiszowych
Witam Serdecznie
Dzisiaj już druga propozycja na koktajl z truskawkami, tym razem dodałam do koktajlu banany i płatki orkiszowe. Koktajl jest bardzo smaczny i pożywny, polecam.

Będziemy potrzebować :


2 szklanki truskawek
2 banany
350 ml mleka
4 łyżki płatków orkiszowych błyskawicznych


Przygotowanie :

Truskawki obieram z szypułek, dokładnie płuczę i osączam z wody.

Truskawki, banany, płatki orkiszowe przekładam do pojemnika, dodaję mleko i całość rozdrabniam blenderem. 

Koktajl jest już gotowy,  szklankę można przybrać truskaweczką :)
Życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa


Koktajl z Truskawek i Otrąb Pszennych

Witam Serdecznie
Sezon truskawkowy prawie w pełni , więc można zrobić różnego rodzaju koktajle  ten koktajl również nadaje się na śniadanie.


Będziemy potrzebować :

2 szklanki truskawek
400 g jogurtu naturalnego
4 łyżki otrąb pszennych


Przygotowanie :

Truskawki obieram z szypułek, dokładnie płuczę i osączam z wody.
Następnie truskawki wrzucam do pojemnika,  dodaję otręby, jogurt naturalny i całość rozdrabniam blenderem.

Koktajl jest gotowy, szklankę można przybrać truskaweczką :)
Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa  



wtorek, 4 czerwca 2013

Dżem Truskawkowy

Witam Serdecznie
Zrobiłam kilka słoiczków dżemu truskawkowego, niestety tylko kilka bo ceny truskawek w tym roku są niesamowite:) pewnie przez tą pogodę i z tego co widać na poprawę w pogodzie i cenach truskawek się nie zanosi. 

Przepis umieściłam w 2013 roku  teraz jest 2017 rok i w tym roku też pogoda nie dopisała i truskawki są drogie :), także wstęp jest nadal aktualny. 

Dżem wyszedł bardzo pyszny polecam wypróbowanie mojego sposobu robienia dżemu.

Będziemy potrzebować:

Z podanych proporcji wyjdzie około 1 litr dżemu

1 kg truskawek
600 g cukru
można użyć mniej kwestia gustu

sok wyciśnięty z 2 cytryn - około 80 ml 


Link do filmu z przygotowania : Dżem truskawkowy


Link do przepisu na Dżem truskawkowy z miodem :
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2014/05/dzem-truskawkowy-z-miodem.html

Link do przepisu na Dżem Truskawkowy z Jabłkiem :
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2014/06/dzem-truskawkowy-z-jabkiem.html

Przygotowanie :
  1. Oczyszczone z szypułek i wypłukane truskawki kroję na mniejsze kawałki i daję do garnka. (można truskawki rozgnieść lub rozdrobnić blenderem, ale jeżeli pokroimy to w gotowym dżemie będą kawałki truskawek także polecam pokroić).
  2. Pokrojone truskawki w garnku zasypuję cukrem dodaję sok z cytryny i całość dokładnie mieszam.
  3. Garnek odstawiam na około 2 godziny żeby truskawki puściły sok.
Po około 2 godzinach – smażenie dżemu truskawkowego:
  1. Garnek stawiam na gazie (nie odlewam soku) gdy się zagotuje zmniejszam gaz i na wolnym ogniu smażę dżem, tak żeby cały czas się delikatnie gotował (pyrkał).
  2. Długość smażenia dżemu truskawkowego zależy jak gęsty dżem chcemy uzyskać czym dłużej smażymy tym dżem staje się gęstszy – na końcu filmiku pokazałam jaką gęstość ma mój dżem po 60 minutach smażenia.

  3. Ja dżem truskawkowy smażę około 60 minut taka gęstość mi odpowiada, to też zależy jak soczyste mamy truskawki są różne odmiany i nie które trzeba smażyć dłużej lub krócej.
Test tak zwanego zimnego talerzyka.
  1. Jeżeli chcemy sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem po wystygnięciu podczas smażenia, to możemy przeprowadzić test zimnego talerzyka.
  2. Na mocno schłodzony talerzyk (najlepiej włożyć talerzyk na kilkanaście minut do zamrażalnika) nakładam około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawiam do wystygnięcia ( po chwili będzie zimny).
  3. Przechylam talerzyk i jeżeli gęstość dżemu mi odpowiada to zakręcam gaz i nakładam dżem do słoików a jeżeli nie to nadal smażę.


Końcowe przygotowanie dżemu truskawkowego :
  1. Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem , najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna.
  2. Następnie wycieram bardzo dokładnie brzeg słoika (papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i zakręcam wieczko (jak najmocniej).

  3. Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia, dodatkowo możemy nakryć ściereczką lub kocykiem.
  4. Jeżeli słoiki złapały , nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy). Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować.
Pasteryzacja:
  1. Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
  2. Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika - 15 minut małe słoiczki , większe do 30 minut.
  3. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
  4. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Dżem truskawkowy jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa






Domowa Nutella z Bananem i Awokado

Witam Serdecznie
Zrobiłam domową nutelle ale z trochę nietypowymi składnikami bo dodałam banana i awokado smak wyszedł ciekawy ale smaczny.

Przepis na orzechową nutelle domową :

Będziemy potrzebować:
Porcja na kilka łyżek stołowych nutelli

50g orzechów laskowych
2 łyżki cukru trzcinowego ( można użyć miodu )
1 łyżka kakao ciemnego
1 banan
1/2 awokado


Przygotowanie:
  1. Do pojemnika blendera wrzucam orzechy laskowe, pokrojonego banana, miąższ z awokado, wsypuję kakao, cukier i wszystko rozdrabniam blenderem aż powstanie jednolita masa.
Krem czekoladowy z awokado i bananem jest gotowy, należy ją przechowywać w lodówce, przez dodanie owoców trzeba szybko ją zjeść.Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa 

poniedziałek, 3 czerwca 2013

Domowy Chleb Graham z Siemieniem Lnianym


Witam Serdecznie
Tym razem upiekłam chlebek razowy z dodatkiem siemienia lnianego , wyszedł bardzo dobry także polecam wypróbowanie przepisu :)

sobota, 1 czerwca 2013

Tarta z Mozzarellą i Cukinią na Cieście Francuskim


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną tartę z cukinią i mozzarellą na cieście francuskim. Idealnie nadaje się do podania na lekki obiad lub kolację. Polecam wypróbować przepis bo tarta jest bardzo dobra i szybka w przygotowaniu.  
 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.