Witam serdecznie
Tym razem chciałabym zaproponować
przepis na dwa rodzaje dżemu śliwkowego, tradycyjny tylko ze śliwek
z cukrem i drugi z dodatkiem czekolady i kakao, tak zwaną
czekośliwkę. Jest sezon na śliwki, więc polecam wypróbować
przepis.
Do przygotowania dżemu ze śliwkami
będziemy potrzebowali:
z podanych proporcji
wyjdzie około 2 L dżemu
2 kg wydrylowanych śliwek
(przed drylowaniem około 2,4 kg)
1 kg cukru (można dodać
mniej cukru)
sok wyciśnięty z 2
cytryn
wyparzone słoiki i
wieczka
blender
Dżem z czekoladą
z podanych proporcji
wyjdzie około 900 ml dżemu
1 kg wydrylowanych śliwek
(przed drylowaniem około 1,2 kg)
300 g cukru (można dodać
mniej lub więcej)
2 łyżki ciemnego kakao
50 g gorzkiej czekolady
wyparzone słoiki i
wieczka
blender
Link do filmu z przepisem
na: Dżem śliwkowy / dżem śliwkowy z czekoladą (czekośliwka)
Przygotowanie dżemu
śliwkowego z cukrem:
Wydrylowane śliwki
przekładam do garnka i rozdrabniam blenderem.
Następnie dodaję
cukier (cukier możemy dodawać stopniowo, teraz część, a
następnie podczas smażenia dżemu kolejną porcję jeżeli uznamy,
że dżem jest za mało słodki), sok z cytryny, mieszam i smażę
dżem.
Dżem smażę na
małym ogniu, tak aby delikatnie się gotował około 60 minut, od
czasu do czasu mieszając. Dżem możemy smażyć dłużej, w
zależności jak gęsty dżem chcemy uzyskać. Garnka nie nakrywam
pokrywką.
Test zimnego
talerzyka:
Jeżeli chcemy
sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem po wystudzeniu, to
możemy przeprowadzić test, tak zwanego zimnego talerzyka.
Na dobrze schłodzony
talerzyk (najlepiej w zamrażalniku), nakładamy łyżeczkę dżemu i
po chwili sprawdzamy jaką ma konsystencję, jeżeli nam odpowiada,
to kończymy smażenie i nakładamy dżem do słoików.
Nakładanie dżemu
do słoików:
Gorący dżem,
nakładam do wcześniej wyparzonych słoików, pozostawiając około
2 cm wolnego miejsca od wieczka. Brzeg słoika dokładnie wycieram i
mocno zakręcam wieczko.
Słoiki ustawiam do
góry dnem na ściereczce (kocyku, ręczniku), nakrywam drugą
ściereczką (kocykiem, ręcznikiem) i pozostawiam do wystudzenia,
dżemu nie pasteryzuję.
Ale jeżeli jakiś
słoik by nie złapał to należy go pasteryzować, wstawić do
garnka wyłożonego ściereczką (ręcznikiem papierowym lub
specjalną wkładką silikonową), oddzielić między sobą
ściereczką i zalać wodą do około 3/4 wysokości słoika i
pasteryzować około 15 minut małe słoiczki, większe trochę
dłużej do 30 minut.
Dżem jest gotowy,
można wstawić do spiżarki, życzę udanych przetworów i
smacznego.
Przepis na drugi
dżem śliwkowy z dodatkiem czekolady, tak zwana czekośliwka.
Wydrylowane śliwki
przekładam do garnka i rozdrabniam blenderem.
Następnie dodaję
cukier (cukier możemy dodawać stopniowo, teraz część, a
następnie po dodaniu czekolady i kakao, jeżeli uznamy że dżem
jest za mało słodki), mieszam i smażę dżem.
Dżem smażę około
40 minut, od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodaję
czekoladę, kakao i jeszcze smażę około 5 minut, dokładnie
mieszając aby nie było grudek.
Tak przygotowany
dżem nakładam do wcześniej wyparzonych słoików, pozostawiając
około 2 cm wolnego miejsca od wieczka. Brzeg słoika dokładnie
wycieram i mocno zakręcam wieczko.
Słoiki ustawiam do
góry dnem na ściereczce (kocyku, ręczniku), nakrywam drugą
ściereczką (kocykiem, ręcznikiem) i pozostawiam do wystudzenia,
dżemu nie pasteryzuję.
Ale jeżeli jakiś
słoik by nie złapał to należy go pasteryzować, wstawić do
garnka wyłożonego ściereczką (ręcznikiem papierowym lub
specjalną wkładką silikonową), oddzielić między sobą
ściereczką i zalać wodą do około 3/4 wysokości słoika i
pasteryzować około 15 minut małe słoiczki, większe trochę
dłużej do 30 minut.
Dżem śliwkowy z
czekoladą jest gotowy, można wstawić do spiżarki, życzę udanych
przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia
Ewa