Nowe Przepisy

środa, 31 lipca 2013

Dżem śliwkowy i dżem śliwkowy z czekoladą – czekośliwka

Witam serdecznie
Tym razem chciałabym zaproponować przepis na dwa rodzaje dżemu śliwkowego, tradycyjny tylko ze śliwek z cukrem i drugi z dodatkiem czekolady i kakao, tak zwaną czekośliwkę. Jest sezon na śliwki, więc polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania dżemu ze śliwkami będziemy potrzebowali:
z podanych proporcji wyjdzie około 2 L dżemu

2 kg wydrylowanych śliwek (przed drylowaniem około 2,4 kg)
1 kg cukru (można dodać mniej cukru)
sok wyciśnięty z 2 cytryn

wyparzone słoiki i wieczka
blender

Dżem z czekoladą 
z podanych proporcji wyjdzie około 900 ml dżemu

1 kg wydrylowanych śliwek (przed drylowaniem około 1,2 kg)
300 g cukru (można dodać mniej lub więcej)
2 łyżki ciemnego kakao
50 g gorzkiej czekolady

wyparzone słoiki i wieczka
blender




Przygotowanie dżemu śliwkowego z cukrem:
Wydrylowane śliwki przekładam do garnka i rozdrabniam blenderem.
Następnie dodaję cukier (cukier możemy dodawać stopniowo, teraz część, a następnie podczas smażenia dżemu kolejną porcję jeżeli uznamy, że dżem jest za mało słodki), sok z cytryny, mieszam i smażę dżem.


Dżem smażę na małym ogniu, tak aby delikatnie się gotował około 60 minut, od czasu do czasu mieszając. Dżem możemy smażyć dłużej, w zależności jak gęsty dżem chcemy uzyskać. Garnka nie nakrywam pokrywką.


Test zimnego talerzyka:
Jeżeli chcemy sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem po wystudzeniu, to możemy przeprowadzić test, tak zwanego zimnego talerzyka.
Na dobrze schłodzony talerzyk (najlepiej w zamrażalniku), nakładamy łyżeczkę dżemu i po chwili sprawdzamy jaką ma konsystencję, jeżeli nam odpowiada, to kończymy smażenie i nakładamy dżem do słoików.


Nakładanie dżemu do słoików:
Gorący dżem, nakładam do wcześniej wyparzonych słoików, pozostawiając około 2 cm wolnego miejsca od wieczka. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.


Słoiki ustawiam do góry dnem na ściereczce (kocyku, ręczniku), nakrywam drugą ściereczką (kocykiem, ręcznikiem) i pozostawiam do wystudzenia, dżemu nie pasteryzuję.

Ale jeżeli jakiś słoik by nie złapał to należy go pasteryzować, wstawić do garnka wyłożonego ściereczką (ręcznikiem papierowym lub specjalną wkładką silikonową), oddzielić między sobą ściereczką i zalać wodą do około 3/4 wysokości słoika i pasteryzować około 15 minut małe słoiczki, większe trochę dłużej do 30 minut.


Dżem jest gotowy, można wstawić do spiżarki, życzę udanych przetworów i smacznego.


Przepis na drugi dżem śliwkowy z dodatkiem czekolady, tak zwana czekośliwka.

Wydrylowane śliwki przekładam do garnka i rozdrabniam blenderem.
Następnie dodaję cukier (cukier możemy dodawać stopniowo, teraz część, a następnie po dodaniu czekolady i kakao, jeżeli uznamy że dżem jest za mało słodki), mieszam i smażę dżem.

Dżem smażę około 40 minut, od czasu do czasu mieszając.


Następnie dodaję czekoladę, kakao i jeszcze smażę około 5 minut, dokładnie mieszając aby nie było grudek.

Tak przygotowany dżem nakładam do wcześniej wyparzonych słoików, pozostawiając około 2 cm wolnego miejsca od wieczka. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.


Słoiki ustawiam do góry dnem na ściereczce (kocyku, ręczniku), nakrywam drugą ściereczką (kocykiem, ręcznikiem) i pozostawiam do wystudzenia, dżemu nie pasteryzuję.

Ale jeżeli jakiś słoik by nie złapał to należy go pasteryzować, wstawić do garnka wyłożonego ściereczką (ręcznikiem papierowym lub specjalną wkładką silikonową), oddzielić między sobą ściereczką i zalać wodą do około 3/4 wysokości słoika i pasteryzować około 15 minut małe słoiczki, większe trochę dłużej do 30 minut.

Dżem śliwkowy z czekoladą jest gotowy, można wstawić do spiżarki, życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

wtorek, 30 lipca 2013

Ciasto z Serkiem Mascarpone i Jagodami


Witam Serdecznie
Byłam w lesie na jagodach więc trzeba było coś z nich upiec , upiekłam w foremce na tarte ciasto pół kruche a na wierzch nałożyłam pyszną masę kremową posypaną jagodami ( jeżeli nie mamy jagód można użyć innych owoców )

sobota, 27 lipca 2013

Chlebki z Kaszy Jaglanej na Otyłość


Witam Serdecznie
Dawno nie robiłam nowych mini chlebków ze strony 
http://www.instytutirl.com.pl/index6.php
Instytutu naukowo-badawczego im. prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie , poprzednie które zrobiłam można znaleźć pod linkami
Chlebki z Kaszy Jaglanej i Kaszy Gryczanej

Chlebki z Kaszy Jaglanej z Ryżem

Tym razem zrobiłam mini chlebki na otyłość , jak poprzednie są rewelacyjne . Idealnie nadają się na przykład do sałatki lub do u mieszanego białego sera, zup, zamiast normalnego pieczywa sklepowego .
Po zjedzeniu dwóch takim małych chlebków plus jakiś dodatek można nakarmić nawet największego obżartucha :) a do tego są bardzo zdrowe i dostarczają pełno wartościowych węglowodanów które dają nam energię do działania na długi czas. Polecam wypróbowania takich chlebków dla naszego zdrowia .

piątek, 26 lipca 2013

Racuchy z Bitą Śmietaną ala Torcik

Witam Serdecznie
Chciałabym państwu zaproponować przepis na pyszny torcik z racuchów, przekładany bitą śmietaną i owocami. Pomimo że są to najzwyklejsze racuchy ale podane w nietypowy sposób dodaje racuchom niepowtarzalnego smaku i uroku. Polecam wypróbować przepis.   

Będziemy potrzebować :
w zależności od wielkości smażonych racuchów powinno wyjść dwa torciki po 4 placki.

na ciasto:
300 ml mleka
300 g mąki pszennej (poznańskiej)
2 jaja
50 g masła roztopionego
50 g cukru
20 g drożdży
szczypta soli
olej do smażenia

bita śmietana:
500 ml śmietany 30% kremówki
2 śmietan fix
2 łyżki cukru pudru

300 g jagód lub innych owoców mogą być np. truskawki maliny ..


Przygotowanie :

Najpierw przygotowuję racuchy:
  1. Do dużej miski rozkruszam drożdże, dodaję cukier, mleko, mąkę, szczyptę soli i wszystko dokładnie mieszam tak aby składniki wstępnie się połączyły.
  2. Następnie dodaję jajka i mieszam do połączenia się składników.
  3. Na końcu dodaję roztopione masło i mieszam aż będą robić się pęcherzyki na cieście, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  4. Tak przygotowane ciasto nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto rośnie przygotowuję bitą śmietanę:
  1. Do miski wlewam dobrze schłodzoną śmietanę i przez chwilę ubijam.
  2. Następnie dodaję śmietan fix, cukier puder i ubijam śmietanę na sztywno.
  3. Ubitą śmietanę wstawiam do lodówki na czas smażenia racuchów.
Smażenie racuchów: 
  1. Ciasto ładnie wyrosło teraz będę smażyła racuchy. Racuchy smażę na patelni z rozgrzanym tłuszczem, troszkę większe niż zwykłe na złoty kolor.
  1. Usmażony racuch odstawiam do wystudzenia, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu kładę na papierowy ręcznik.

Układanie torcika z racuchów:
  1. Na spód kładę jednego racucha, nakładam warstwę bitej śmietany i posypuję obficie jagodami.
  2. Teraz na tą warstwę z bitej śmietany i jagód kładę kolejnego racucha i układam kolejną warstwę bitej śmietany i jagód.
  3. Torcik składa się z 4 racuchów, na górę również kładę bita śmietanę i jagody.
Najlepiej przed podaniem wstawić torcik do lodówki żeby dobrze się schłodził wtedy jest najpyszniejszy :) 
Torcik z racuszków jest gotowy życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa  

czwartek, 25 lipca 2013

Tarta ze Szpinakiem na Cieście Francuskim


Witam Serdecznie

Została mi połowa ciasta francuskiego z ostatniej tarty , więc przygotowałam kolejną tym razem z farszem ze szpinaku .

środa, 24 lipca 2013

Dżem z Czarnych Porzeczek



Witam Serdecznie
Miałam już nie robić więcej dżemów ale dostałam czarne porzeczki więc zrobiłam kilka słoiczków dżemu porzeczkowego . W smaku czuć że ma dużo witaminy C :) ale lubię taki . Jeżeli chcemy słodszy można dodać więcej cukru

poniedziałek, 22 lipca 2013

Zapiekanka z Cukinii z Jajkami - Frittata



Witam serdecznie
Propozycja na pyszną zapiekankę z cukinii z jajkami – frittatę, idealnie nadaje się na śniadanie lub kolację.

piątek, 19 lipca 2013

Domowy Syrop Malinowy


Witam Serdecznie
Zrobiłam wczoraj domowy syrop malinowy , wyszedł przepyszny także polecam wypróbowanie przepisu , idealnie nadaje się do deserów , koktajli mlecznych czy jako dodatek do herbaty podczas przeziębienia.

poniedziałek, 15 lipca 2013

Przepis na Dżem z Brzoskwiń

Witam serdecznie
Propozycja na pyszny domowy dżem z brzoskwiń. Jest bardzo smaczny, słodki ale nie za słodki taki w sam raz, pięknie pachnie no i kto go próbował to mu smakował:). Polecam wypróbować przepis i przygotować kilka słoiczków na zimę.

Pisałam to również przy innych moich dżemach więc i tutaj to napiszę, wydaje mi się że dżem z brzoskwiń robiony w domu jest zdrowszy od sklepowych ponieważ nie zawiera żadnych konserwantów i substancji słodzących takich jak : cyklaminian sodu, sacharynian sodu, acesulfam K, aspartam .
Oraz jest przygotowany ze świeżych brzoskwiń a nie z koncentratu który jest rozprowadzany w wodzie i substancjach zagęszczających i w sumie wychodzi z 40g owoców 100g gotowego dżemu sklepowego. A są też dżemy gdzie z 10g wychodzi 100g dżemu.

Wiem że wiele osób uważa że cukier to zło, więc można go zastąpić innymi naturalnymi słodzikami, osoby zainteresowane na pewno będą wiedziały jakimi na przykład stewią .
Oczywiście według mnie jeżeli dzieci nie jedzą dużo słodyczy, chrupek i nie piją litrami kolorowych wód gazowanych to kilka łyżeczek dżemu z brzoskwiń z cukrem nie powinno naszym pociechom zaszkodzić :) ale to jest tylko moja opinia.

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 900 ml dżemu brzoskwiniowego

1200 g brzoskwiń przed drylowaniem
400 g cukru
sok wyciśnięty z jednej cytryny około 50 ml

blender
kilka słoiczków
garnek


Link do filmu z przygotowania: Dżem z brzoskwiń bez żelfixu


Przygotowanie:
  1. Najpierw obiorę brzoskwinie ze skórki, aby łatwiej było je obrać wkładam brzoskwinie do wrzątku i odstawiam na około 2-3 minuty. (Po włożeniu brzoskwiń do wody, garnka nie podgrzewam, gaz mam wyłączony).
  2. Brzoskwinie możemy również obrać nożem, bez wcześniejszego sparzenia.

  3. Obrane brzoskwinie kroję na mniejsze kawałki i daję do garnka.
  4. Tak przygotowane brzoskwinie rozdrabniam blenderem na jednolitą masę.
  5. Następnie do brzoskwiń dodaję cukier, sok z cytryny i mieszam. Garnek stawiam na gazie i smażę dżem brzoskwiniowy.

  6. Gdy dżem się zagotuje zmniejszam gaz i na wolnym ogniu smażę dżem przez około 60 – 65 minut, tak żeby cały czas się delikatnie gotował (pyrkał).
  7. Długość smażenia dżemu brzoskwiniowego zależy jak gęsty dżem chcemy uzyskać czym dłużej smażymy tym dżem staje się gęstszy – na filmiku pokazałam jaką gęstość ma mój dżem po 60 minutach smażenia. Nie jest on aż tak gęsty jak byśmy dodali żelfix ale akurat taka konsystencja dżemu brzoskwiniowego wydaje mi się najodpowiedniejsza, zawsze możemy smażyć dłużej aby uzyskać gęstszy dżem.
Test tak zwanego zimnego talerzyka.
  1. Jeżeli chcemy sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem po wystygnięciu podczas smażenia, to możemy przeprowadzić test zimnego talerzyka.
  2. Na mocno schłodzony talerzyk (najlepiej włożyć talerzyk na kilkanaście minut do zamrażalnika) nakładam około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawiam do wystygnięcia ( po chwili będzie zimny).
  3. Przechylam talerzyk i jeżeli gęstość dżemu mi odpowiada to zakręcam gaz i nakładam dżem do słoików a jeżeli nie to nadal smażę.
Końcowe przygotowanie dżemu brzoskwiniowego:
  1. Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem , najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna.
  2. Następnie wycieram bardzo dokładnie brzeg słoika ( papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i zakręcam wieczko (jak najmocniej:).
  3. Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia , dodatkowo możemy nakryć ściereczką lub kocykiem.
  4. Jeżeli słoiki złapały , nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy) . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować.
Pasteryzacja:
  1. Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
  2. Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika - 15 minut małe słoiczki , większe do 30 minut.
  3. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
  4. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Dżem z brzoskwiń jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa 










Brzoskwinie w Syropie


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na brzoskwinie w syropie , można zrobić je samemu zamiast kupować gotowe w sklepie w puszce , zawsze to większa przyjemność zrobić samemu :) takie brzoskwinie niczym nie różnią się od sklepowych można je używać do ciast , deserów , kremów a na pewno nie mają konserwantów

piątek, 12 lipca 2013

Przepis na Ratatuj – Ratatouille

Witam Serdecznie
Dzisiaj na obiad przygotowałam ratatuj i znowu mogłam do dania użyć cukinii :), wyszło bardzo smaczne polecam wypróbowanie przepisu.


Będziemy potrzebować :

1 bakłażan
1 średnia cukinia
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
około 750 g pomidorów
250 g cebuli
4 ząbki czosnku
sok z cytryny do smaku
4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
zioła prowansalskie
sól , pieprz


Przygotowanie :
Najpierw przygotowuję wszystkie składniki:
  1. Zaczynam od przygotowania bakłażanu, kroję go w dość dużą kostkę i oprószam solą, odstawiam tak oprószony bakłażan na około 20 minut (dzięki posypaniu solą bakłażana pozbywamy się gorzkiego posmaku),  po 20 minutach dokładnie myję pod bieżącą zimną wodą i osączam na durszlaku.

  2. Paprykę przekrawam na pół oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek, następnie kroję w cienkie paseczki i przekrawam je na pół.
  3. Cebule kroję w drobną kostkę, pomidory obieram ze skórki (najlepiej wcześniej sparzyć pomidory wtedy łatwiej jest je obrać), obrane pomidory kroję w grubą kostkę.

  4. Cukinie kroję w dość grubą kostkę, czosnek drobno kroję (można użyć praski).


Wszystkie składniki mam już gotowe:
  1. W garnku lub dużej patelni podsmażam przez chwilę na rozgrzanym oleju cebulę i czosnek.
  2. Następnie dodaję pozostałe składniki (oprócz przypraw, przyprawy dodaję na sam koniec 2 minuty przed zakręceniem gazu).
  3. Całość duszę aż do miękkości warzyw (od czasu do czasu mieszając).

  4. Pod koniec duszenia doprawiam do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz ziołami lubię dużo ziół więc daję ich sporo.

Ratatui jest gotowe można podawać z ryżem , pieczywem życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa  




czwartek, 11 lipca 2013

Przepis na Domowy Dżem z Wiśni


Witam serdecznie
Propozycja na pyszny domowy dżem z wiśni. Jest bardzo smaczny, gęsty i z kawałkami wiśni, w smaku jest lekko winny. Polecam wypróbować przepis i przygotować kilka słoiczków na zimę.

środa, 10 lipca 2013

Cukinia Marynowana - na zimę

cukinia marynowana na zimę

Witam Serdecznie
Zrobiłam kilka słoiczków marynowanej cukinii na zimę i pomyślałam że podzielę się przepisem , polecam zrobić kilka takich słoiczków na zimę :)

Do przygotowania cukinii marynowanej na zimę będziemy potrzebować:

proporcje na 3 słoiki 900 ml

około 1400 g cukinii ( 3szt )

przyprawy na jeden słoik :
3 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu czarnego
1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze
kilka kilku centymetrowych wiórek chrzanu
kawałeczek papryczki chili
1 listek laurowy
duża szczypta gorczycy
1 większy baldaszek kopru

na zalewę :
1 litr wody
300 ml octu 10%
1/2 szklanki cukru kryształ (około 140 g)
1 łyżka soli do przetworów


Link do filmu z przygotowania : Cukinia marynowana  na zimę  




Przygotowanie :
Najpierw przygotuję zalewę :
Do garnka wlewam wodę, ocet dodaję cukier, sól i mieszam. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję, na początku przez chwilę mieszam aby cukier i sól się rozpuściły. Po zagotowaniu garnek z zalewą odstawiam do wystudzenia. Cukinię w słoikach będę zalewała zimną (letnią) zalewą.


cukinia marynowana na zimę

Przygotowanie cukinii i układanie do słoików :
Umytą cukinię obieram ze skórki. Przekrawam wzdłuż na pół i jeżeli ma duże nasiona to je wykrawam (jeżeli mamy młodą cukinię i nie jest bardzo duża to na pewno nie trzeba usuwać nasion) i kroję w słupki. Cukinię kroję w słupki na długość wysokości słoika minus 1 centymetr tak żeby po ułożeniu cukinii w słoikach pozostało około 0,5 -1 centymetra wolnego miejsca do wieczka.


krojenie cukinii do słoików

Do wyparzonych i osuszonych słoików wkładam na dno przyprawy, do każdego: 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu czarnego, kilka plasterków czosnku, kilka wiórek chrzany, listek laurowy, kawałek papryczki i dużą szczyptę gorczycy. Następnie układam cukinię na stojąco jedną obok drugiej.


układanie cukinii do marynowania

Na górę do słoika wkładam większy baldaszek kopru, kilka wiórek chrzanu oraz kilka plasterków czosnku.

Następnie cukinię w słoikach zalewam wystudzoną zalewą, tak żeby zalewa była powyżej cukinii i zakręcam mocno wieczka (wieczka mam również wcześniej wyparzone).

Pasteryzowanie :
Dno garnka wykładam ściereczką, wstawiam słoiki i oddzielam je między sobą druga ściereczką aby się nie stykały. Od razu wyjaśnię dlaczego tak robię, kiedyś dawno temu słoiki podczas pasteryzacji pękły i od tamtej pory wole dmuchać na zimne i je oddzielam ściereczką aby się nie stykały. Słoiki w garnku zalewam wodą do wysokości około 3/4 wysokości słoika.



Garnek stawiam na gazie i od momentu gdy woda zaczyna się delikatnie ruszać (gotować) zmniejszam płomień i pasteryzuję przez 15 minut.


Następnie słoiki wyjmuję, jeżeli któryś cieknie to dokręcam wieczko i ustawiam do góry dnem na ściereczce. Nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.
Cukinia marynowana jest już gotowa słoiki można odstawić do spiżarki. Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa

wtorek, 9 lipca 2013

Zapiekanka z Cukinii i Bakłażanu

Witam Serdecznie
Coś mnie ostatnio wzięło na różnego rodzaju zapiekanki, tym razem zapiekanka z cukinią i bakłażanem, jest sezon na cukinie to można poeksperymentować w kuchni z tym pysznym warzywem.

Będziemy potrzebować:

1 średnia cukinia
1 bakłażan
2 duże cebule
5 średnich pomidorów
1 łyżeczka oregano (suszonego lub świeżego )
3 ząbki czosnku
200 g sera mozzarella ( taką do tarcia lub tartą )
6 łyżek oleju rzepakowego
sól pieprz do smaku

naczynie do zapiekania

Przygotowanie :
Wszystkie składniki nadające się do mycia :) mam umyte i osuszone .
  1. Zaczynam od przygotowania bakłażanu, kroję go w plasterki (tak około 4 milimetrowe ) i każdy plasterek oprószam solą z obu stron i odstawiam  na około 20 minut (dzięki posypaniu solą bakłażana pozbywamy się gorzkiego posmaku), po 20 minutach dokładnie myję każdy plasterek bakłażana pod bieżącą zimną woda i dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym (można ściereczką).
  1. Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek kroję drobniutko.
  2. Pokrojoną cebulę podsmażam na patelni z około 2 łyżkami oleju, do podsmażonej cebuli dodaję pokrojony czosnek, doprawiam solą, pieprzem i odrobiną oregano i wszystko smażę aż cebulka ładnie się zrumieni.

  3. Pomidory obieram ze skórki (najlepiej wcześniej jest sparzyć pomidory wrzącą wodą łatwiej schodzi skórka) i kroję w plasterki.
  4. Z cukinii odcinam końcówki i kroję w plasterki tak około 4 milimetrowej grubości.


Wszystkie składniki mam już przygotowane będę układała je w naczyniu żaroodpornym:
  1. Na spód naczynia kładę usmażoną cebulkę z czosnkiem.
  2. Następnie układam dachówkowo warzywa, rząd bakłażana, rząd pomidorów i rząd cukinii i tak aż ułożę wszystkie składniki.
  1. Górę zapiekanki polewam olejem (ja do tego użyłam pędzelka i pomalowałam górę olejem) solę i pieprzę do smaku i posypuję resztą oregano.

  2. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę bez przykrycia 35 minut
  3. W tym czasie gdy zapiekanka się zapieka, trę ser na tarce o grubych oczkach.

  4. Po 35 wyjmuję zapiekankę i posypuję ją serem i wstawiam jeszcze na 10 minut do piekarnika żeby ser ładnie się rozpuścił.
Zapiekanka jest gotowa można podawać życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa

poniedziałek, 8 lipca 2013

Ogórki Konserwowe


Witam Serdecznie
Propozycja na pyszne domowe ogórki konserwowe na zimę. Jeżeli jeszcze ktoś niema swojego ulubionego przepisu na ogórki konserwowe może spodoba się mój przepis na nie i go wykorzysta.

Ogórki Kiszone – na zimę

Witam Serdecznie
Zrobiłam ostatnio  kilka słoiczków ogórków kiszonych na zimę , podzielę się przepisem w jaki sposób Ja je robię , może się komuś przyda :)

Będziemy potrzebować :

Podaję proporcje na 1 kg ogórków

1 kg ogórków najlepiej małych
5 ząbków czosnku
biała gorczyca – duża szczypta na słoik 1 litrowy
kilka baldaszków kopru razem z kawałkiem łodygi
5-6 cm kawałek korzenia chrzanu

na zalewę:
750 ml wody
1 łyżka soli do przetworów z góreczką 
1 łyżeczka cukru

w jeden słoik 1 litrowy zmieści się około 450 g ogórków

zamiast słoików możemy użyć naczynia kamionkowego, małej beczki
lub jak ktoś podpowiadał w komentarzach 5 litrowej butli po wodzie.  

Przygotowanie :

Najpierw przygotowuję zalewę do ogórków, do garnka wlewam wodę dodaję sól, cukier i zagotowuję, po zagotowaniu zalewę odstawiam do wystudzenia, ogórki będę zalewała zimną zalewą.

Ogórki bardzo dokładnie myję.
Czosnek obieram i kroję w plasterki.


Korzeń chrzanu obieram i kroję go w paseczki (nie do końca kroję a bardziej strugam).

Układanie ogórków:

Na dno słoika daję dużą szczyptę gorczycy, kilka plasterków czosnku i kilka kawałków chrzanu i układam pierwszą warstwę ogórków, ogórki stawiam jeden koło drugiego tak żeby ściśle do siebie przylegały (ale żeby ich nie zgniatać), ogórki układam całe bez nacinania.


Gdy mam ułożoną pierwszą warstwę daję na nią kilka plasterków czosnku i trochę chrzanu, następnie układam druga warstwę ogórków (układam je płasko).

Na górę słoika kładę dwa baldaszki kopru z kawałkiem gałązki (albo jeden duży)
Następnie zalewam zimną zalewą, należy pamiętać że ogórki w słoiku muszą być całe przykryte zalewą.


Przed zakręceniem słoików, wycinam z foli spożywczej kwadrat i nakrywam nim słoik tak żeby wystawała spod wieczka i dopiero wtedy zakręcam mocno (robię to dlatego że dzięki foli nie zepsuje mi się wieczko i na następny sezon będzie znowu do użycia), ale jest to nie konieczne.

Tak przygotowane słoiki odstawiam do spiżarki i w okresie po sezonie ogórkowym będzie można się delektować smakiem dobrego domowego kiszonego ogórka.
Pozdrawiam Babcia Ewa  


 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.