Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na proste
ciastka z marmoladą. Ciasto jest bez jajek i proszku do pieczenia
więc trochę inne niż zazwyczaj.
Do przygotowania ciastek będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 60
ciastek
325 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
170 g białego sera (użyłam pół
tłustego)
2 łyżki cukru pudru
230 g masła lub margaryny
200 g marmolady twardej
radełko
Przygotowanie:
Ciasto na ciastka przygotowałam w
robocie ale można je przygotować ręcznie lub mikserem.
- Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto: mąkę, ser biały, cukier puder, masło lub margarynę.
- Składniki wyrabiam na wolnych obrotach – wyrabiam tak długo aż powstanie gładka jednolita masa.
- Wyrobione ciasto przekładam do miseczki nakrywam folią spożywczą i wstawia do lodówki na 30 minut.
W czasie gdy ciasto się schładza
pokroję marmoladę:
- Marmoladę kroję w paski o długości około 4 cm i szerokości około 0,5 cm.
- Ciasto rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów, staram się wałkować na prostokąt wtedy łatwiej będzie wycinać ciastka.
- Z rozwałkowanego ciasta wycinam za pomocą radełka kwadraciki o wielkości około 4 centymetrów.
- Na wycięty kawałek ciasta kładę po przekątnej pasek marmolady i sklejam rożki tak żeby marmolada była w środku i wystawał po obu stronach.
- Rożki ściskam dość mocno żeby podczas pieczenia się nie rozkleiły.
- Gotowe ciastko układam na blasze wyłożonej papierem – między ciastkami nie trzeba zostawiać dużo miejsca ponieważ nie wyrosną.
Pieczenie ciastek z marmoladą:
- Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 25 minut aż się ładnie zrumienią, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu.
Ciastka z marmoladą są gotowe. Życzę
smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa