Nowe Przepisy

piątek, 28 lutego 2014

Ciastka z marmoladą bez jajek i proszku do pieczenia

Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na proste ciastka z marmoladą. Ciasto jest bez jajek i proszku do pieczenia więc trochę inne niż zazwyczaj.

Do przygotowania ciastek będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 60 ciastek

325 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
170 g białego sera (użyłam pół tłustego)
2 łyżki cukru pudru
230 g masła lub margaryny
200 g marmolady twardej

radełko

Przygotowanie:

Ciasto na ciastka przygotowałam w robocie ale można je przygotować ręcznie lub mikserem.
  1. Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto: mąkę, ser biały, cukier puder, masło lub margarynę.
  2. Składniki wyrabiam na wolnych obrotach – wyrabiam tak długo aż powstanie gładka jednolita masa.
  1. Wyrobione ciasto przekładam do miseczki nakrywam folią spożywczą i wstawia do lodówki na 30 minut.
W czasie gdy ciasto się schładza pokroję marmoladę:
  1. Marmoladę kroję w paski o długości około 4 cm i szerokości około 0,5 cm.

Końcowe przygotowanie ciastek z marmoladą
  1. Ciasto rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów, staram się wałkować na prostokąt wtedy łatwiej będzie wycinać ciastka.
  2. Z rozwałkowanego ciasta wycinam za pomocą radełka kwadraciki o wielkości około 4 centymetrów.

  3. Na wycięty kawałek ciasta kładę po przekątnej pasek marmolady i sklejam rożki tak żeby marmolada była w środku i wystawał po obu stronach.
  1. Rożki ściskam dość mocno żeby podczas pieczenia się nie rozkleiły.
  2. Gotowe ciastko układam na blasze wyłożonej papierem – między ciastkami nie trzeba zostawiać dużo miejsca ponieważ nie wyrosną.

Pieczenie ciastek z marmoladą:
  1. Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 25 minut aż się ładnie zrumienią, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu.
Ciastka z marmoladą są gotowe. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  


czwartek, 27 lutego 2014

Udka z kurczaka na Obiad


Witam Serdecznie
Prosty przepis na szybkie w przygotowaniu udka z kurczaka do obiadu w pikantnym sosie .

Surówka z Marchwi i Pietruszki


Witam Serdecznie
Przepis na bardzo prostą i zdrową , bogatą w witaminy surówkę nie tylko do obiadu ale również można zjeść nią samą :)

sobota, 22 lutego 2014

Pasztet z Fasoli i Kaszy


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na warzywny pasztet z fasolą i kaszą . Jest bardzo dobry najlepiej go podawać z dodatkiem surówki , ogórka lub pomidora albo można zjeść go samego :)

piątek, 21 lutego 2014

Racuchy z Bananami – Placki z Bananami


Witam Serdecznie
Propozycja na proste śniadanie racuchy z bananami , są bardzo smaczne i szybkie do wykonania .

środa, 19 lutego 2014

Zapiekanka z Brokułem i Ryżem

Witam serdecznie
Chciałabym państwu zaproponować przepis na zapiekankę z brokułem, kurczakiem i ryżem. Zapiekanka jest bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu, polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania zapiekanki będziemy potrzebowali:
Użyłam naczynia o średnicy około 24 cm i wysokości 9 cm

400 g ryżu
1 brokuł
5 jajek
około 500 g piersi z kurczaka
150 g sera żółtego
1 kubek 400 g śmietany 12% lub 18%

1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano

sól, pieprz

do kurczaka dodatkowo:
pieprz ziołowy, papryka słodka

Link do filmu z przepisem: Zapiekanka z Brokułem i Ryżem


Przygotowanie:

Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odstawiam do przestudzenia.
Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję w cienkie paseczki.
Brokuł kroję na mniejsze kawałki (dzielę na różyczki).

Teraz usmażę pierś z kurczaka i ugotuję brokuł:
Pierś z kurczaka smażę na rozgrzanym oleju na patelni do miękkości mięsa. Po około 2-3 minutach smażenia pierś doprawiam solą, pieprzem, papryką słodką, pieprzem ziołowym i smażę jeszcze około 5 minut, do miękkości mięsa.

Do wody w której będę gotowała brokuł dodaję po dwie szczypty soli i cukru. Brokuł wkładam do gotującej wody i gotuję od momentu włożenia około 3 minut, następnie odcedzam i dostawiam do wystudzenia.

Przygotowanie sosu:
Jajka wbijam do miseczki i je roztrzepuję, do roztrzepanych jajek dodaję śmietanę i mieszam, tak aby składniki dobrze się połączyły. Następnie doprawiam solą, pieprzem, ziołami i dokładnie mieszam – sos jest gotowy.

Końcowe przygotowanie zapiekanki:
Wystudzony brokuł kroję na mniejsze kawałki.
Na dno naczynia żaroodpornego daję połowę ryżu, na ryż kładę połowę piersi z kurczaka i na pierś połowę brokułu. Brokuł posypuje połową żółtego sera i polewam połową sosu.
Po polaniu sosem ponownie układam w tej samej kolejności, ryż, kurczak, brokuł, ser, sos.

Zapiekanie:
Tak przygotowaną zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na drugą od dołu półkę i zapiekam około 30 minut. Naczynia nie nakrywam.

Zapiekanka z brokułem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

poniedziałek, 17 lutego 2014

Barszcz Ukraiński


Witam Serdecznie
Zrobiłam prosty barszcz ukraiński bez wywaru mięsnego tylko na warzywach , jest to prosta zupa i bardzo syta . Może komuś przyda się przepis i zrobi podobny :)

wtorek, 11 lutego 2014

Gulasz Wieprzowy


Witam Serdecznie
Pokażę jak przygotować prosty i pyszny gulasz wieprzowy . Gulasz wieprzowy idealnie nadaje się do podania z kaszą gryczaną , ziemniakami lub pieczywem i do tego kiszony ogóreczek :)

poniedziałek, 10 lutego 2014

Pierogi z Kaszą Gryczaną

Witam Serdecznie
Propozycja na pierogi z kaszą gryczaną, pierogi są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Według mnie pierogi z kaszą gryczaną najlepiej smakują podane ze śmietaną.

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 40 pierogów

na farsz:
100 g kaszy gryczanej
300 g sera białego
około 2 łyżek śmietany 12% lub 18%
1 średnia cebula (około 100g)
masło lub olej do podsmażenia cebuli
sól, pieprz

do polania gotowych pierogów według uznania:
masło
śmietana
cebulka podsmażona na maśle


Link do filmu z przygotowania: Pierogi z kaszą gryczaną


Przygotowanie:
W tym wpisie nie będę opisywała przygotowania ciasta tylko podam linki do wpisów gdzie jest dokładnie opisane jak przygotowuję ciasto na pierogi:

lub można przygotować ciasto z tego przepisu:
lub takie:

Przygotowanie farszu:
  1. Kaszę gryczaną gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odcedzam i dostawiam do wystudzenia.
  2. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na patelni na rozgrzanym maśle (lub oleju) tak aby się zrumieniła.
  1. Teraz do miski przekładam biały ser, dodaję około 2 łyżek śmietany (ilość śmietany zależy jak suchy mamy biały ser) i dokładnie ucieram widelcem.
  2. Do utartego białego sera dodaję kaszę gryczaną, cebulę doprawiam sola, pieprzem i całość bardzo dokładnie mieszam – farsz jest gotowy.

Teraz przygotowuję jedno z dwóch ciast na pierogi według przepisu podanego powyżej.


Końcowe przygotowanie pierogów z kaszy gryczanej:
  1. Ciasto rozwałkowuję na grubość około 2 milimetrów i wykrawam za pomocą szklanki lub foremki krążki – skrawki ciasta które pozostaną z wykrawania ponownie zagniatam i znowu rozwałkowuję.
  2. Wycięte krążki nakrywam ściereczką aby ciasto nie obsychało gdy będę lepiła pierogi.
  1. Krążek ciasta biorę w palce i delikatnie rozciągam, następnie nakładam łyżeczkę farszu i zlepiam dokładnie pieroga.
  2. Gotowe pierogi układam na ściereczce (można ułożyć na blacie podsypanym mąką) i nakrywam ściereczką żeby nie obsychały.
Gotowanie pierogów:
  1. Do wody w której będę gotowała pierogi dodaję około 1 łyżki soli i około 2 łyżek oleju (powinno być tyle wody aby pierogi swobodnie pływały).
  1. Wodę zagotowuję i do gotującej się wody wrzucam partiami pierogi, pierogi gotuję od momentu ponownego zagotowania się wody około 3 minuty od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką.
  2. Ugotowane pierogi wyjmuję z wody łyżką cedzakową.
Pierogi z kaszą gryczaną są gotowe można je przed podaniem polać roztopionym masłem, podać ze śmietaną lub podsmażoną cebulką na maśle to już jest kwestia gustu. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

piątek, 7 lutego 2014

Makaron z piersią kurczaka w sosie śmietanowym

Makaron z piersią kurczaka w sosie śmietanowym
Witam serdecznie
Propozycja na danie z makaronem w sosie śmietanowym z kurczakiem. Makaron jest bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu i na pewno każdemu będzie smakował. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania makaronu będziemy potrzebować:

500 g makaronu wstążki
około 500 g piersi z kurczaka
1 kubek 400 g śmietany 12% lub 18%
około 100 g suszonych pomidorów
1 cebula
około 25 szt. oliwek czarnych lub zielonych
2 łyżki masła lub oleju
przyprawy:
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki pierzu ziołowego
szczypta papryki ostrej
do smaku sól, pieprz

ser żółty


Link do filmu z przepisem: Makaron z piersią kurczaka


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję wszystkie składniki:

Cebulę kroję w drobną kostkę, oliwki kroję na mniejsze kawałki.
Odsączone z zalewy pomidory, kroję w cienkie paseczki.
Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję w cienkie paseczki.


Przygotowanie sosu:
Makaron gotuję według przepisu na pakowaniu.

Na patelni na rozgrzanym maśle, podsmażam cebulę przez około 3 minuty, tak żeby się zeszkliła. Następnie do cebuli dodaję pierś z kurczaka i smażę mięso do miękkości. Następnie dodaję pomidory, oliwki, paprykę słodką i jeszcze smażę około 2 minut.

Na koniec dodaję śmietanę, doprawiam solą, pieprzem, dokładnie mieszam i smażę jeszcze około 2 minut. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – sos jest gotowy.

Na talerzu makaron posypuję serem i na górę nakładam sos.

Makaron z piersią kurczaka jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

środa, 5 lutego 2014

Zupa Ogórkowa z Ziemniakami


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na prostą w przygotowaniu zupę ogórkową :)

wtorek, 4 lutego 2014

Zapiekanka Ziemniaczana z Mięsem i sosem Beszamel


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na bardzo smaczną zapiekankę ziemniaczaną z mięsem i sosem beszamel .Trochę przypomina lazanie ale zamiast makaronu użyłam ziemniaków.

poniedziałek, 3 lutego 2014

Pasta z makreli i twarogu na kanapki

Pasta z makreli
Witam Serdecznie
Propozycja na kolejną pastę na kanapki, tym razem z twarogu i ryby wędzonej - makreli. Pasta jest prosta w przygotowaniu, smaczna i zdrowa.

Będziemy potrzebować :

400 g białego sera
1 wędzona makrela
kilka łyżek oleju lnianego, oliwy lub oleju
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz


Przygotowanie :
  1. Biały ser wkładam do miski i rozgniatam widelcem.
  2. Natkę pietruszki drobno siekam i dodaję do sera.
  3. Makrelę obieram z ości i dodaję do miski z serem, dodaję kilka łyżek oleju lnianego, doprawiam solą i pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszam.
Pasta z twarogu i makreli jest gotowa życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa 




niedziela, 2 lutego 2014

Deser z Twarogu i Kawy

deser z kawą
Witam Serdecznie
Wczoraj trochę poeksperymentowałam i przygotowałam deser z twarogu i naparu kawy. Wyszedł bardzo dobry więc podzielę się z państwem przepisem.


Do przygotowania deseru z kawą będziemy potrzebowali:

500 g sera białego (nie kwaśnego) ja użyłam chudego
3 łyżki śmietany 18 % - ilość śmietany zależy od wilgotności sera
150 g cukru pudru lub kryształu
60 ml mocnego naparu z kawy instant – jeżeli deser robimy dla dzieci to można użyć kawy bez kofeinowej
200 g herbatników
1 łyżka nutelli
20 g ryżu preparowanego
wiórka czekolady do ozdoby


Link do filmu z przepisem: Deser z twarogiem i kawą


Przygotowanie :
  1. W misce rozgniatam biały ser razem ze śmietaną (ilość śmietany zależy od wilgotności sera ja miałam dobrze odciśnięty więc użyłam 3 łyżek śmietany).
  2. Następnie dodaję cukier i za pomocą blendera łącze na jednolitą masę - można użyć mikser.
  1. Do tak przygotowanej masy dodaję nutellę i napar z kawy (napar zrobiłam z 2 czubatych łyżeczek kawy instant ) i wszystko razem miksuję do momentu uzyskania jednolitej masy - masa serowa do deseru jest gotowa.

  2. Herbatniki rozkruszam – żeby było łatwiej włożyłam je do woreczka i rozgniotłam wałkiem.

Herbatniki gotowe, masa gotowa więc można nakładać do pucharków :
  1. W pucharkach deser układam warstwowo, najpierw masa serowa na nią herbatniki znowu masa i herbatniki i znowu masa.
  2. Górę posypuję ryżem preparowanym i wiórkami czekolady ( które zrobiłam z gorzkiej czekolady strugając ją nożem.
  3. Przed podaniem należy deser schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę
Deser jest gotowy życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa

sobota, 1 lutego 2014

Pasta z Twarogu na Kanapki

Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na bardzo prostą pastę na kanapki z twarogu z dodatkiem oleju lnianego i czosnku. Jest bardzo zdrowa i smaczna.

Będziemy potrzebować :

300 g białego chudego sera
5 ząbki czosnku (duże)
około 6-7 łyżek oleju lnianego
szczypta soli morskiej do smaku (lub zwykłej)
można przybrać natką pietruszki


Przygotowanie :
  1. W misce rozgniatam widelcem biały ser, dodaję olej lniany, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiam solą.
  2. Wszystko dokładnie mieszam - pasta jest gotowa.

Pasta na kanapki z twarogu jest gotowa, jak na wstępie wspomniałam jest bardzo prosta. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.