środa, 28 maja 2014
niedziela, 25 maja 2014
sobota, 24 maja 2014
czwartek, 22 maja 2014
Pierogi z Brokułem
Witam serdecznie
Propozycja na pyszne pierogi z brokułem
dla osób lubiących brokuł.
Będziemy potrzebować:
proporcje na około 25 pierogów
na ciasto:
300 g mąki pszennej
150 ml wrzątku
1 łyżka stołowa oleju
szczypta soli
na farsz:
300 g brokułu
130 g białego sera
60 g żółtego sera
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego (można dać więcej)
do smaku sól, pieprz
Link do filmu z przygotowania : Pierogów z brokułem
Przygotowanie :
Najpierw gotuję brokuł.
Brokuł wrzucam do gotującej się wody lekko osolonej i posłodzonej i gotuję od momentu ponownego zagotowania się wody około 5 minut. Następnie odcedzam i dostawiam do wystudzenia
Brokuł wrzucam do gotującej się wody lekko osolonej i posłodzonej i gotuję od momentu ponownego zagotowania się wody około 5 minut. Następnie odcedzam i dostawiam do wystudzenia
W tym czasie gdy gotuję brokuł
przygotuję ciasto na pierogi:
- Do miski wsypuję mąkę dodaję sól, olej i wrzącą wodę
- wszystko razem mieszam łyżką żeby składniki się połączyły
- Następnie ciasto wyrabiam w misce ręką przez około 3 minuty tak żeby powstała jednolita masa (jeżeli nie mamy wystarczająco dużej miski możemy ciasto wyłożyć na blat i wyrabiać na blacie )
- Tak przygotowane ciasto nakrywam w misce ściereczką lub zawijam w folię spożywczą i odstawiam żeby odpoczęło na około 30 minut.
lub można przygotować ciasto z tego przepisu:
lub takie:
Ciasto gotowe , brokuł wystudzony
teraz przygotuję farsz:
- Żółty ser ścieram na tarce o średnich oczkach.
- Do miski daję brokuł i rozdrabniam blenderem na papkę – jeżeli nie mamy blendera brokuł możemy rozgnieść widelcem.
- Do rozdrobnionego brokułu dodaję żółty ser, biały ser, czosnek, przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszam tak żeby powstała masa – sprawdzam smak i jeżeli trzeba to jeszcze doprawiam. Farsz jest gotowy.
Farsz
i ciasto mam gotowe , czas na lepienie pierogów:
- Blat lekko podsypuję mąką i rozwałkuję ciasto na grubość około 2 milimetrów. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki (można szklanką lub foremką).
- Krążek biorę do ręki delikatnie rozciągam w palcach nakładam około 1 czubatej łyżeczki farszu.
- Teraz krążek składam na pół (farsz mam w środku ) brzeg mocno ściskam palcami raz koło razu tak żeby powstała falbanka – pieróg musi być dobrze sklejony aby farsz podczas gotowanie nie wypłynął ze środka .
- Zrobione pierogi układam na ściereczce jeżeli robię dużo pierogów to nakrywam je również ściereczką żeby nie obsychały zanim będę je gotowała
- Pierogi wrzucam do lekko osolonej i gotującej się wody i od ponownego zagotowania się wody gotuję je około 3 minut
- Na patelni roztapiam masło
- Po wyjęciu ugotowanych pierogów polewam je roztopionym masłem .
Pierogi
z brokułem są gotowe można podawać Życzę smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Przygotowanie Ciasta na Pierogi bez jajek
Witam serdecznie
Przepis na przygotowanie ciasta na
pierogi bez jajek. Ciasto jest bardzo elastyczne można je bardzo
cienko rozwałkować a po ugotowaniu miękkie i bardzo smaczne.
Można z niego robić pierogi każdego rodzaju idealnie nadaje się
do mięsnych, ruskich, warzywnych jak i owocowych.
Do przygotowania ciasta na pierogi
będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji ciasta, wyjdzie
około 25 szt pierogów
300 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub
550)
150 ml wrzątku (150 g)
1 łyżka oleju (około 15 ml)
szczypta soli
Link do filmu z przygotowania: Ciasto na pierogi bez jajek
Przygotowanie:
Do miski przesypuję mąkę, dodaję
szczyptę soli, olej i wlewam wrzątek. Na początku składniki
mieszam ze sobą łyżką (ponieważ ciasto jest bardzo gorące), gdy
składniki wstępnie się połączą ciasto wykładam na blat.
Ciasto wyrabiam na blacie przez około
4 minuty, aż stanie się gładkie, lśniące i elastyczne.
Następnie ciasto zawijam w folię
spożywczą lub wkładam do woreczka i odkładam na około 30 minut
aby ciasto odpoczęło, ewentualnie ciasto możemy włożyć do miski
i nakryć ściereczką.
Po 30 minutach:
Ciasto rozwałkowuję na blacie lekko
podsypanym mąką na grubość około 2 milimetrów. Z rozwałkowanego
ciasta wykrawam krążki foremką lub szklanką i lepię pierogi.
Pierogi z takim rodzajem ciasta gotuję
w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju, pierogi wrzucam do
gotującej się wody i od momentu ponownego zagotowania gotuję około
3 minut.
Życzę udanego lepienia pierogów i
smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
wtorek, 20 maja 2014
Ciastka z ananasem - ciasteczka ananasowe
Witam serdecznie
Pokażę jak upiec pyszne ciastka z
ananasem, są bardzo proste w wykonaniu.
Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 40
ciastek
240 g mąki pszennej
150 g cukru brązowego
100 g masła lub margaryny (o
temperaturze pokojowej )
200 g do 240 g ananasa z puszki
2 jajka rozdzielone żółtka od białek
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
Link do filmu z przygotowaniem : Ciastka ananasowe
Przygotowanie :
Ciasto można przygotować za pomocą
miksera lub robota, Ja przygotuję w makutrze. W każdym przypadku
kolejność przygotowania ciasta jest taka sama.
Przed przygotowaniem ciasta na ciastka
ananasowe, plastry ananasa odcedzam z zalewy i kroję na małe
kawałki.
- Do makutry (miski) wsypuję cukier dodaję masło lub margarynę i ucieram.
- Gdy składniki się połączą dodaję żółtka i nadal ucieram aż się połączą z masą.
- Do utartej masy dodaję mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i przez chwilę ucieram tak żeby składniki wstępnie się połączyły.
- Następnie dodaję pokrojonego ananasa, wszystko razem ucieram na jednolitą masę (ananas cały się nie utrze pozostaną kawałki).
- Ciasto odstawiam na czas ubicia białek na sztywną pianę
- Ubitą pianę dodaję do ciasta i wszystko dokładnie mieszam (ucieram) tak żeby piana połączyła się z ciastem
- Ciasto mam gotowe.
Formowanie i pieczenie ciastek
ananasowych:
- Ciasto nakładam za pomocą łyżeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach około 4 cm – podczas pieczenia ciastka się delikatnie rozleją i mogą się posklejać.
- Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę.
- Ciastka piekę około 8 minut na złoty kolor , piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu
- Ciastek wyszło mi 3 blachy.
Ciastka ananasowe są gotowe życzę
udanych wypieków i smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
poniedziałek, 19 maja 2014
czwartek, 15 maja 2014
Zapiekanka Ziemniaczana z Piersią Kurczaka
Witam
serdecznie
Propozycja
na wyśmienitą zapiekankę ziemniaczaną z piersią kurczaka . Jest
trochę pracochłonna ale za to bardzo smaczna .
Będziemy potrzebować :
1
kg ziemniaków
około
600 g piersi z kurczaka
200
g sera żółtego
2
strąki czerwonej papryki
100
ml przecieru pomidorowego lub 2 łyżki koncentratu
1
kubek 400 g śmietany
3
jajka
1
średnia cebula
sól
, pieprz do smaku
olej
do smażenia
Przygotowanie
:
- Ziemniaki obieram i gotuję w lekko osolonej wodzie około 15 minut ( zależy od odmiany ziemniaków ) tak żeby były podgotowane ale nie do końca ugotowane .
- Po podgotowaniu odcedzam i odstawiam do wystudzenia
Ziemniaki
się gotują teraz przygotuję pozostałe składniki zapiekanki
ziemniaczanej:
- Umytą paprykę przekrawam wzdłuż na pół i oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek
- następnie kroję w cienkie paseczki o długości około 3 cm
- Obraną cebulę przekrawam na pół i kroję w cienkie pół plasterki
- Żółty ser ścieram na tarce o średnich oczkach
- Umytą i osączoną pierś z kurczaka kroję w nie za dużą kostkę
Składniki
mam przygotowane teraz będę je smażyła:
- Na patelni podsmażam około 5 minut paprykę z cebulą
- następnie dodaję pierś z kurczaka , mieszam i wszystko razem smażę około 15 minut
- po 15 minutach dodaję przecier pomidorowy doprawiam solą , pieprzem i smażę jeszcze około 15 minut – jeżeli dodajemy koncentrat pomidorowy to smażymy troszkę krócej
Przygotowanie
sosu :
- W misce mieszam śmietanę z jajkami żeby się ładnie połączyły
- następnie doprawiam solą , pieprzem i dodaję starty ser
- Całość dokładnie mieszam
Końcowe
przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej z piersią kurczaka
- Wystudzone ziemniaki kroję w talarki
- Teraz na dno naczynia układam około 3/4 ziemniaków (jeden koło drugiego )
- na ziemniaki nakładam usmażoną pierś z kurczaka z papryką i cebulą
- i na górę układam pozostałe ziemniaki jeden koło drugiego
- Całość polewam równomiernie sosem
Pieczenie
zapiekanki :
- Naczynia nie nakrywam , wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę
- Zapiekam około 35 minut w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu
Zapiekanka
ziemniaczana z piersią kurczaka jest gotowa można podawać . Życzę
smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
wtorek, 13 maja 2014
Pierogi ze Szpinakiem
Witam serdecznie
Propozycja na pyszne pierogi ze
szpinakiem. Jeżeli jeszcze ktoś nie
robił takich pierogów, to warto spróbować, ponieważ pierogi są bardzo smaczne.
Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wychodzi około 22
pierogi
na ciasto:
300 g mąki pszennej
150 ml wrzącej wody
1 łyżka stołowa oleju
szczypta soli
na farsz:
250 g świeżego szpinaku
125 g białego sera
50 g żółtego sera
do smaku szczypta soli
szczypta pieprzu
1/4 łyżeczki mielonej gałki
muszkatołowej
masło do polania ugotowanych pierogów
opcjonalnie jeżeli lubimy to do masła
można dodać kilka listków świeżej lub suszonej szałwii.
Link do filmu z przygotowania : Pierogi ze szpinakiem
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ciasto:
- Do miski wsypuję mąkę dodaję sól, olej i wrzącą wodę, wszystko razem mieszam łyżką żeby składniki się połączyły.
- Następnie ciasto wyrabiam w misce ręką przez około 3 minuty tak żeby powstała jednolita masa ( jeżeli nie mamy wystarczająco dużej miski możemy ciasto wyłożyć na blat i wyrabiać na blacie).
- Tak przygotowane ciasto nakrywam w misce ściereczką lub zawijam w folię spożywczą i odstawiam na około 30 minut aby odpoczęło.
Najpierw przygotuję ciasto – ciasto
przygotowałam według tego przepisu
lub można przygotować ciasto z tego przepisu:
lub takie:
Ciasto odpoczywa , teraz przygotuję farsz
- Dokładnie wypłukany szpinak wrzucam do lekko osolonej i gotującej się wody i go gotuję około 4 minut.
- Ugotowany szpinak odcedzam na sicie (durszlaku) i go dokładnie osączam z wody.
- Żółty ser ścieram na tarce o średnich oczkach, odsączony i wystudzony szpinak drobno siekam.
- Teraz do miski daję biały ser i rozkruszam widelcem
- dodaję szpinak, żółty, ser, gałkę muszkatołową i doprawiam solą, pieprzem
- i wszystko razem dokładnie mieszam tak zęby powstała masa.
Farsz i ciasto mam gotowe, czas na
lepienie pierogów:
- Blat lekko podsypuję mąką i rozwałkuję ciasto na grubość około 2 milimetrów
- z rozwałkowanego ciasta wycinam krążki ( można szklanką lub foremką )
- Krążek biorę do ręki delikatnie rozciągam w palcach nakładam około 1 czubatej łyżeczki farszu.
- Teraz krążek składam na pół (farsz mam w środku), brzeg mocno ściskam palcami raz koło razu tak żeby powstała falbanka – pieróg musi być dobrze sklejony aby farsz podczas gotowanie nie wypłynął ze środka.
- Zrobione pierogi układam na ściereczce jeżeli robię dużo pierogów to nakrywam je również ściereczką żeby nie obsychały zanim będę je gotowała.
Gotowanie pierogów ze szpinakiem :
- Pierogi wrzucam do lekko osolonej i gotującej się wody i od ponownego zagotowania się wody gotuję je około 3 minut
- Na patelni roztapiam masło
- Po wyjęciu ugotowanych pierogów polewam je roztopionym masłem.
Pierogi ze szpinakiem są gotowe można
podawać Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
piątek, 9 maja 2014
wtorek, 6 maja 2014
Pierś z Kurczaka w Sosie Słodko – Kwaśnym
Witam serdecznie
Propozycja na obiad dla osób lubiących
orientalne smaki, filet z piersi kurczaka w sosie słodko kwaśnym. Sos własnej roboty nie ze słoika.
Będziemy potrzebować :
na sos :
1 duży strąk czerwonej papryki
80 g cukru kryształ
250 ml przecieru pomidorowego
4 plastry ananasa z puszki
90 ml wody
80 ml białego octu winnego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżkę mąki pszennej
sól do smaku
olej do smażenia
na pierś z kurczaka:
około 600 g filetu z piersi kurczaka
80 g mąki pszennej
125 ml wody
szczypta soli
olej do smażenia
Link do filmu z przygotowania : Piersi z kurczaka w sosie słodko kwaśnym
Przygotowanie:
Zaczynam od przygotowania sosu:
- Paprykę dokładnie myję, przekrawam wzdłuż na pół oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek i kroję w nie za duże kawałki (takie około 1 cm – 1,5cm).
- Odsączonego ananasa kroję w mniejsze kawałki (wielkości około 1 cm).
- Teraz na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam około 20 minut paprykę z ananasem.
- Następnie dodaję przecier pomidorowy, sos sojowy, ocet, cukier i wszystko razem dokładnie mieszam i całość duszę jeszcze około 15 minut.
- Aby zagęścić sos do miseczki z mąką dodaję wodę i dokładnie mieszam żeby nie było grudek.
- Po 15 minutach duszenia dodaję rozmieszaną mąkę z wodą , mieszam doprowadzam do wrzenia i podgrzewam jeszcze około 2 minut, następnie zakręcam gaz sos jest gotowy.
W między czasie gdy przygotowuję sos przygotowuję pierś z kurczaka:
- Pierś z kurczaka dokładnie myję, oczyszczam z białych błonek i chrząstek jeżeli takie są.
- Oczyszczoną pierś kroję w nie za duże kawałki (około 2 – 3 cm)
- Teraz przygotuję ciasto w którym będę zanurzała kawałki piersi przed smażeniem.
- Do miski z mąką dodaję wodę, szczyptę soli i wszystko razem mieszam
- W tak przygotowanym cieście namaczam kawałki piersi kurczaka i smażę na złoty kolor z każdej strony, usmażone układam na papierowym ręczniku żeby odsączyć z oleju.
Końcowe przygotowanie piersi z
kurczaka w sosie słodko kwaśnym:
- Usmażoną pierś z kurczaka dodaję do sosu wszystko razem mieszam i doprawiam solą, całość podgrzewam około 5 minut, zakręcam gaz danie jest gotowe.
Pierś z kurczaka w sosie słodko
kwaśnym jest gotowa można podawać z ryżem , drobnym makaronem lub
pieczywem. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
poniedziałek, 5 maja 2014
Tiramisu z Ananasem bez jajek
Witam
serdecznie
Propozycja
na pyszne tiramisu bez jajek z ananasem. Jest bardzo proste w
przygotowaniu i na pewno będzie smakować osobom lubiącym ananasy. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania tiramisu będziemy potrzebować:
1
puszka plastrów ananasa
około
300 g biszkoptów
250
g serka mascarpone
400
g jogurtu naturalny typu greckiego
100
g cukru pudru
około
2 łyżek wiórek kokosowych
Link do filmu z przygotowania : Tiramisu z ananasem bez jajek
Przygotowanie:
- Ananasa dokładnie odsączam na durszlaku z syropu – syropu nie wylewam tylko użyję go to namaczania biszkoptów przed ułożeniem.
- Dwa krążki ananasa odkładam udekoruję nimi gotowe tiramisu, pozostałego ananasa rozdrabniam blenderem - jeżeli nie mamy blendera to należy go bardzo drobno pokroić.
Przygotowanie
kremu:
- Do miski wlewam jogurt dodaję cukier puder i przez chwilę miksuję tak żeby cukier się połączył z jogurtem.
- Następnie dodaję serek mascarpone i miksuję na wolnych obrotach do momentu aż się połączy z jogurtem .
- Teraz dodaję rozdrobnionego ananasa i wszystko razem mieszam łyżką
Końcowe
przygotowanie tiramisu:
- Na dno naczynia w którym układam tiramisu nakładam niewielką ilość kremu i go równo rozsmarowuję ( tiramisu układam na tacce ), na krem układam warstwę biszkoptów jeden koło drugiego - każdy biszkopt przed ułożeniem namaczam w syropie odsączonego z ananasów.
- na biszkopty nakładam warstwę kremu
- na krem znowu biszkopty i tak do wyczerpania składników
- Na górę nakładam obficie pozostały krem i posypuję wiórkami kokosowymi oraz dekoruję plastrami ananasa .
(w
skrócie warstwy: niewielka ilość kremu / biszkopty / krem /
biszkopty / krem / biszkopty / krem / biszkopty / krem / wiórka
kokosowe i dekoracja – w sumie 4 warstwy)
- Tak przygotowane tiramisu wstawiam do lodówki na około 2 godziny do schłodzenia .
Tiramisu
z ananasem bez jajek jest gotowe można podawać. Życzę smacznego
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)