sobota, 28 czerwca 2014
sobota, 21 czerwca 2014
Ciasto z bitą śmietaną i jagodami
Witam
serdecznie
Propozycja
na pyszne ciasto z bitą śmietaną i jagodami . Jest proste w
wykonaniu a do tego rewelacyjnie smakuje mocno schłodzone.
Do przygotowania ciasta będziemy
potrzebować:
na
ciasto:
75
g mąki pszennej
75
g mąki ziemniaczanej
120
g cukru kryształ
5
jajek rozdzielone białka od żółtek
1/2
łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta
soli
na
bitą śmietanę:
500
ml śmietany 30%
40
g cukru pudru
3
płaskie łyżeczki żelatyny
9
łyżek stołowych ciepłej wody
na
warstwę owocową:
400
g jagód
2
galaretki o smaku owoców leśnych
800
ml gorącej wody
Foremka
24 cm x 24 cm
Link do filmu z przygotowania : Ciasta z bitą śmietaną i jagodami
Przygotowanie
:
Najpierw
przygotuję ciasto :
Ciasto
można przygotować robotem, mikserem lub w makutrze, w każdym
przypadku kolejność przygotowania ciasta jest taka sama. Ja przygotuję
mikserem.
- Do miski przekładam żółtka dodaję cukier kryształ i przez chwilę miksuję, tak aby żółtka zbielały.
- Następnie dodaję proszek do pieczenia, szczyptę soli i stopniowo mąkę pszenną i ziemniaczaną cały czas miksując, tak aby składniki się połączyły i powstała jednolita masa.
- Następnie ubijam białka na sztywną pianę.
- Ubite białka dodaję do ciasta i delikatnie mieszam (możemy użyć miksera na najwolniejszych obrotach), tak żeby białka połączyły się z ciastem.
- Gotowe ciasto przekładam do foremki posmarowanej tłuszczem i wyrównuję.
Pieczenie
ciasta - spodu:
- Foremkę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 25 minut na złoty kolor, grzanie mam ustawione góra dół, bez używania termoobiegu.
- W pierwszych 20 minutach pieczenia ciasta, nie należy otwierać piekarnika, ponieważ ciasto może opaść. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone możemy wbić wykałaczkę i jak jest sucha po wyjęciu to znaczy że ciasto jest upieczone.
- Upieczonego ciasta nie wyjmuję od razu z piekarnika, tylko wyłączam grzanie, uchylam lekko drzwiczki piekarnika i pozostawiam na około 10 minut do ostygnięcia. Dzięki temu ciasto tak bardzo się nie skurczy, następnie wyjmuję i odstawiam do wystudzenia.
- Galaretkę przygotowuję według przepisu na opakowaniu z tą różnicą, że używam mniej wody do jej przygotowania: na przykład na opakowaniu pisze że trzeba użyć 500 ml to ja używam 400 ml.
- Galaretkę wsypuję do miski zalewam gorącą wodą, dokładnie mieszam i odstawiam do wystudzenia.
- Gdy galaretka zacznie tężeć zaleję nią warstwę owoców ułożonych na bitej śmietanie.
Przygotowanie
bitej śmietany – bitą śmietanę zaczynam przygotowywać gdy
ciasto mam zimne:
- Dobrze schłodzoną śmietanę wlewam do miski i ubijam mikserem, ubitą śmietanę na chwilkę odstawiam żeby przygotować żelatynę .
- Do miseczki wsypuję żelatynę zalewam ją dobrze ciepłą wodą i dokładnie mieszam żeby się rozpuściła, do rozpuszczonej żelatyny dodaję cukier puder i mieszam do rozpuszczenia.
- Teraz do wymieszanej żelatyny dodaję około 2 łyżek bitej śmietany i dokładnie mieszam (dzięki temu bita śmietana nie będzie miała grudek).
- Tak przygotowaną żelatynę dodaję do ubitej śmietany i jeszcze przez chwilę miksuję na wolnych obrotach (można wymieszać rózgą).
- Bitą śmietanę wstawiam na około 15 minut do lodówki.
Po
15 minutach:
- Na zimne ciasto (którego nie wyjmowałam z foremki), nakładam przygotowaną bitą śmietanę i równo rozprowadzam.
- Ciasto z nałożoną bitą śmietaną wstawiam do lodówki do czasu gdy będzie gotowa galaretka.
Końcowe
przygotowanie ciasta z bitą śmietaną i jagodami:
- Gdy galaretka jest zimna i zaczyna tężeć, to na warstwę bitej śmietany układam gęsto jagody (wcześniej umyte i osuszone).
- Teraz na jagody wylewam tężejącą galaretkę, należy wylewać ją ostrożnie żeby jagody się nie poprzesuwały .
- Tak przygotowane ciasto wstawiam do lodówki żeby galaretka zastygła a ciasto dobrze się schłodziło.
Ciasto
z bitą śmietaną i jagodami jest gotowe można podawać. Życzę
udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Pozdrawiam Babcia Ewa
wtorek, 17 czerwca 2014
Ciasto Drożdżowe z Truskawkami
Witam
serdecznie
Przepis
na pyszne ciasto drożdżowe z truskawkami , jest proste w wykonaniu
i bardzo smaczne i puszyste .
Będziemy potrzebować :
na
ciasto:
400
g mąki pszennej
200
ml letniego mleka
80
g cukru kryształ
80
g roztopionego i przestudzonego masła
25
g drożdży świeżych
2
żółtka
otarta skórka z jednej cytryny
szczypta
soli
oraz
:
około 500 g truskawek
na
kruszonkę :
4
łyżki mąki pszennej
2
łyżki cukru kryształ
2
łyżki masła
Użyłam
foremki o wymiarach 24 cm x 24 cm
Przygotowanie:
Najpierw
przygotuję rozczyn:
- Do miski rozkruszam drożdże , dodaję łyżkę cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka, jedną dużą łyżkę mąki.
- Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to rozczyn możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.
Po
15 minutach :
- Do rozczynu dodaję: żółtka, mąkę, cukier, otartą skórkę z cytryny, pozostałe mleko, sól i wszystko dokładnie mieszam.
- Gdy składniki ładnie się połączą dodaję rozpuszczone masło i tak długo wyrabiam łyżką aż powstanie jednolita masa (można do tego użyć robota ja robiłam ręcznie).
- Następnie miskę z ciastem przykrywam ściereczką i dostawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut, tak żeby podwoiło swoją objętość.Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto przekładam do blaszki wyłożonej
papierem do pieczenia (można blaszkę wysmarować tłuszczem) i
równo rozprowadzam dłonią w blaszce. Dłoń możemy posmarować olejem wtedy łatwiej będzie przełożyć ciasto do foremki.
- Teraz blaszkę nakrywam ściereczką i dostawiam jeszcze na
15 minut do wyrośnięcia, w tym czasie przygotuję kruszonkę.
Przygotowanie kruszonki :
- Na blat wysypuję mąkę, cukier i masło , składniki ze sobą łączę pocierając je dłońmi tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.
Końcowe
przygotowanie ciasta :
- Na wyrośnięte ciasto w blaszce układam truskawki jedną koło drugiej (większe truskawki przekrawam na pół)
- Truskawki posypuję kruszonką .
Pieczenie
ciasta drożdżowego z truskawkami :
- Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na druga od dołu półkę i piekę około 55 minut (długość pieczenia ciasta zależy od piekarnika i może się wahać od 45 minut do 55 minut). Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
- Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone możemy wbić patyczek w ciasto i gdy po wyjęciu jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone.
- Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia.
Ciasto
drożdżowe z truskawkami jest gotowe życzę udanych wypieków i
smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
poniedziałek, 16 czerwca 2014
piątek, 13 czerwca 2014
środa, 11 czerwca 2014
poniedziałek, 9 czerwca 2014
piątek, 6 czerwca 2014
czwartek, 5 czerwca 2014
wtorek, 3 czerwca 2014
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)