Propozycja na ciastka bezglutenowe , są
proste w przygotowaniu i bardzo smaczne więc polecam nie tylko
osobom chorym na celiakie .
Do przygotowania ciastek będziemy potrzebowali:
z podanych proporcji wyjdzie 2 blachy z
piekarnika
250 g mąki kukurydzianej
50 g skrobi kukurydzianej ( ewentualnie
ziemniaczanej )
2 jajka (rozmiar L)
80 g cukru pudru
20 g orzechów włoskich ( mielonych)
50 g masła roztopionego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
(bezglutenowego )
1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Ciasto możemy przygotować za pomocą
miksera, robota lub ręcznie, Ja przygotuję ręcznie w każdym
przypadku kolejność dodawania składników jest taka sama.
Do miski wybijam jajka, dodaję cukier
puder i roztrzepuję rózgą tak żeby cukier połączył się z
jajkami.
Do roztrzepanych jajek dodaję
roztopione i przestudzone masło i nadal ubijam rózgą aby masło
połączyło się z jajkami.
Teraz do miski dodaję pozostałe
składniki – mąkę kukurydzianą, skrobie, orzechy,cukier
waniliowy, proszek do pieczenia.
Dokładnie mieszam łyżką żeby
składniki się połączyły i powstało ciasto – ciasto po
wyrobieniu nie jest sztywne tylko miękkie (nie jak ciasto kruche) dokładnie jakie jest widać na filmie.
Tak przygotowane ciasto
przekładam na folię aluminiową lub folię spożywczą, zawijam i wkładam do lodówki
na około 1 godzinę do schłodzenia.
Po 1 godzinie :
Schłodzone ciasto wyjmuję z
folii aluminiowej, wkładam pomiędzy dwa arkusze papieru (użyłam
papieru do pieczenia) i rozwałkowuję na grubość około 4 - 5mm.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawam
foremką ciastka i układam na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia.
Pieczenie ciastek bezglutenowych :
Blachę z ciastkami wkładam do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę.
Ciastka piekę około 14 minut w
piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu.
Ciastka bezglutenowe są gotowe można
się częstować. Życzę smacznego i udanych wypieków.