czwartek, 27 listopada 2014
środa, 26 listopada 2014
Śledzie w Śmietanie z Jabłkiem
Witam serdecznie
Propozycja na śledzie w śmietanie z
jabłkiem . Są bardzo smaczne i delikatne w smaku.
Będziemy potrzebować:
500 g filetów śledziowych matias
1 szklanka gęstej śmietany (200 g)
3 średnie cebule (około 200 g)
1 winne jabłko (około 250 g)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka usiekanej natki pietruszki
szczyptę cukru
sól, pieprz
Link do filmu z przygotowania: Śledzie w śmietanie z jabłkiem
Przygotowanie:
Najpierw
przygotuję śledzie:
- Śledzie matias są bardzo słone więc przed przygotowaniem śledzi najpierw je moczę aby nie były słone.
- Płuczę je w zimnej wodzie, zalewam w misce zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny, w międzyczasie odlewam wodę i zalewam świeżą, robię tak 2-3 razy.
- Wypłukane śledzie odsączam z wody i kroję na paseczki o szerokości około 1 – 1,5 cm.
Przygotowanie
pozostałych składników :
- Cebulę przekrawam na pół i kroję w cienkie pół plasterki (piórka), pokrojoną cebulę przelewam wrzącą wodą na durszlaku i odstawiam do wystudzenia.
- Jabłko obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach . Starte jabłko skrapiam sokiem z cytryny.
- Umytą i osączoną natkę pietruszki drobno siekam.
- Do śmietany dodaję szczyptę cukru , szczyptę soli, dwie szczypty pieprzu i dokładnie mieszam – sos jest gotowy.
Końcowe
przygotowanie śledzi w śmietanie :
- Do salaterki daję: śledzie, cebulę, jabłko, natkę pietruszki, polewam śmietaną i całość dokładnie mieszam.
- Po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
- Tak przygotowane śledzie przed podaniem odstawiam przynajmniej na jedną godzinę aby przeszły smakiem.
Śledzie
w śmietanie z jabłkiem są gotowe . Życzę smacznego .
Pozdrawiam
Babcia Ewa
wtorek, 25 listopada 2014
piątek, 21 listopada 2014
wtorek, 18 listopada 2014
Wieniec drożdżowy z czekoladą
Witam serdecznie
Propozycja na przygotowanie pysznej
drożdżówki w kształcie wieńca z czekoladą.
Będziemy potrzebować :
550 g maki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
200 ml letniego mleka
120 g masła o temperaturze pokojowej
3 żółtka
70 g cukru kryształ
20 g drożdży świeżych
5 g soli
100 g kropelek czekoladowych
50 g masła to pomalowania ciasta
na lukier:
1 białko
około 150 g cukru pudru
lub jeżeli nie chcemy dekorować
lukrem to możemy posypać winiec cukrem pudrem
Link do filmu z przygotowania: Wieniec drożdżowy z czekoladą
Przygotowanie:
Ciasto można przygotować za pomocą
robota, miksera lub ręcznie w każdym przypadku kolejność
przygotowania jest taka sama. Ja przygotuję ciasto ręcznie.
Najpierw przygotuję rozczyn:
- Do miski rozkruszam drożdże dodaję około 50 ml letniego mleka, około 1 łyżeczki cukru i jedną dużą łyżkę mąki pszennej.
- Składniki mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować.
Po 15 minutach – przygotowanie ciasta:
- Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki: mąkę, masło (120g), mleko, żółtka, sól, cukier. Składniki ciasta najpierw mieszam w misce za pomocą łyżki aby wstępnie się połączyły.
- Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam dłońmi około 4 minut, do momentu gdy będzie gładkie, lśniące i nie będzie kleiło się do dłoni. Jeżeli zdarzyłoby się że ciasto jest za luźne (ale nie powinno), to blat podsypujemy większą ilością mąki i nadal wyrabiamy.
- Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak żeby podwoiło swoją objętość .Moje ciasto wyrastało około 80 minut.
- 50 g masła roztapiam i odstawiam,użyję je do pomalowania rozwałkowanego ciasta oraz do pomalowania wieńca po uformowaniu.
- Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką, przerabiam kilka razy i wałkuję na kształt prostokąta o grubości około 3 mm . Ja ciasto rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach około 55 cm x 35 cm .
- Tak rozwałkowane ciasto maluję roztopionym masłem, pozostawiając dookoła około 1 cm, niepomalowanego masłem.
- Następnie ciasto posypuję kropelkami czekoladowymi, pozostawiam jedną garstkę kropelek aby udekorować górę wieńca po uformowaniu.
- Teraz ciasto zwijam jak roladę w rulon od dłuższego boku, zwinięte ciasto układam tak aby brzeg ciasta był pod spodem.
- Następnie zwinięte ciasto rozcinam nożem wzdłuż na pół , połówki ciasta układam na grzbiecie (nie rozciętą częścią do blatu). I przeplatam jak ''warkocz'' 2 -3 razy.
- Tak zaplecione ciasto formuję na kształt wieńca i przenoszę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na blasze poprawiam wieniec, dokładam pozostałe kropelki aby wieniec ładnie wyglądał.
- Górę wieńca maluję masłem i odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.
Pieczenie wieńca drożdżowego:
- Blachę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnik do 180 stopni na druga od dołu półkę i piekę około 25 minut.
- Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
- Po upieczeniu wieniec odstawiam do wystudzenia w tym czasie przygotuję lukier.
Przygotowanie lukru:
- Do miseczki daję białko i stopniowo dodaję cukier puder cały czas mieszając rózgą.
- Ilość użytego cukru zależy od wielkości białka. Lukier powinien być ciągnący aby łatwo było nim pisać, ja użyłam całych 150 g cukru pudru.
- Gotowym lukrem dekoruję wieniec.
Wieniec drożdżowy z czekoladą jest
gotowy. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa poniedziałek, 10 listopada 2014
wtorek, 4 listopada 2014
poniedziałek, 3 listopada 2014
Sok warzywny z Burakami i Czarną Rzodkwią (czarną rzepą)
Witam
serdecznie
Propozycja
na zdrowy sok pełen witamin które są nam szczególnie potrzebne
jesienią .
O
właściwościach zdrowotnych czarnej rzodkwi można przeczytać pod
tym linkiem :
A
o właściwościach zdrowotnych buraków pod tym linkiem :
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)