środa, 23 grudnia 2015
poniedziałek, 21 grudnia 2015
Pieczone Pierogi z Kapustą i Pieczarkami
Witam serdecznie
Propozycja na pyszne pieczone pierogi z
kapustą i pieczarkami, idealnie nadają się do podania podczas
świąt Bożego Narodzenia ale i nie tylko, rewelacyjnie smakują z
czerwonym barszczem. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania pierogów będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 40 pierogów
na farsz:
500 g kapusty kiszonej (dobrze
odciśniętej)
500 g pieczarek
2 średnie cebule
sól, pieprz
olej do smażenia
na ciasto:
500 g mąki pszennej (użyłam
poznańskiej)
250 ml letniego mleka
40 ml oleju
30 g drożdży świeżych
1 jajko całe + żółtko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
do pomalowania pierogów przed
pieczeniem:
1 jajko
do posypania:
czarnuszka
lub kminek
Link do filmu z przygotowania: Pierogi pieczone z kapustą i pieczarkami
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję farsz na pierogi:
Odciśniętą kapustę kiszoną kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka. Kapustę zalewam niewielką ilością wody (tak żeby nie była cała przykryta), garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości około 30 minut – od czasu do czasu mieszając.Ugotowaną kapustę dokładnie odsączam na durszlaku z wody.
Odciśniętą kapustę kiszoną kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka. Kapustę zalewam niewielką ilością wody (tak żeby nie była cała przykryta), garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości około 30 minut – od czasu do czasu mieszając.Ugotowaną kapustę dokładnie odsączam na durszlaku z wody.
Cebulę kroję w drobną kostkę. Umyte pieczarki ścieram na tarce
o grubych oczkach i dodaję do cebuli.Teraz na rozgrzanym oleju na
patelni podsmażam pieczarki z cebulą przez około 15 minut tak aby
odparowała woda (sok) z pieczarek.
Następnie do pieczarek dodaję
ugotowaną i odsączoną kapustę kiszoną i dokładnie mieszam.
Całość podsmażam jeszcze około 5 minut.
Usmażone pieczarki z kapustą
przekładam do miseczki, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie
mieszam – farsz jest gotowy.
Najpierw przygotuję rozczyn:
Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej .
Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej .
Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia .
Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki ciasta:
mąkę, sól, jajko + żółtko, mleko i całość mieszam łyżką
gdy wstępnie się połączą dodaję olej i mieszam jeszcze przez
chwilę aby olej wchłoną się w ciasto.
Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i
wyrabiam około 3 – 4 minut aż stanie się gładkie i nie będzie
się kleiło do dłoni – ciasto nie należy podczas wyrabiania
zbyt mocno naciskać ponieważ będzie się kleiło do dłoni i do
blatu, ciasto wyrabiamy delikatnie, można również podsypać blat
troszkę większą ilością mąki.
Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką,
nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
tak aby podwoiło swoją objętość na około 40 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko
nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i
pozostawić ciasto do wyrośnięcia .Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i przerabiam kilka razy, następnie nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 15 minut aby odpoczęło i podrosło – dzięki temu łatwiej będzie je rozwałkować.
Następnie ciasto rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów i wykrawam krążki o średnicy około 9 centymetrów.
Krążek ciasta delikatnie rozciągam w dłoniach i nakładam około 2 łyżeczkę farszu, ciasto sklejam tak jak się skleja pierogi. Ulepione pierogi układam na blacie lekko podsypanym mąką.
Po wylepieniu pierogów rozwałkowuję pozostałe ciasto i wylepiam do końca pierogi.
Najpierw piekę pierogi które pierwsze były zlepione i zdążyły podrosnąć na blacie.
Pierogi układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przed ułożeniem robię falbankę widelcem (dokładnie widać to na filmiku).
Następnie pierogi maluję rozmąconym jajkiem i posypuję czarnuszką lub kminkiem.
Piekarnik mam włączony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Pierogi pieczone z kapustą i pieczarkami są gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
czwartek, 10 grudnia 2015
Ryba po Grecku
Witam serdecznie
Przepis na pyszną rybę
po grecku jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna idealnie
nadaje się na święta i nie tylko. Może komuś przepis się
spodoba i wypróbuje.
Będziemy potrzebować:
500 g filetów rybnych
rozmrożonych (miruna, morszczuk, mintaj itp.)
kilka łyżek mąki
sól, pieprz
olej do smażenia
na sos:
2 marchewki (około 160 g)
1 pietruszka (około 50 g)
kawałek selera (około 50
g)
cebula (około 100 g)
3 łyżki koncentratu
pomidorowego (100 g)
1 łyżeczka musztardy
1/2 szklanki wody (125 ml)
sól, pieprz, pieprz
cayenne lub papryka ostra
niepełna łyżka soku z
cytryny
szczypta cukru
około 4 łyżek oleju do
smażenia
Link do filmu z przygotowania: Ryba po grecku
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję sos:
- Cebulę kroję w drobną kostkę.
- Marchew, pietruszkę i selera oczyszczam i myję. Następnie ścieram na tarce o grubych oczkach.
- Teraz w małym garnku rozgrzewam olej i podsmażam cebulę przez około 3 minuty.
- Następnie do cebuli dodaję warzywa i wodę i całość duszę pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut do miękkości warzyw.
- Gdy warzywa mam już miękkie dodaję koncentrat pomidorowy, musztardę, sok z cytryny, cukier i doprawiam solą, pieprzem i pieprzem cayenne.
- Dokładnie mieszam i duszę całość jeszcze około 3 minut. Jeżeli sos byłby zbyt suchy (chociaż sos nie powinien), możemy dodać do sosu odrobinę przegotowanej wody – sos jest gotowy.
- Rozmrożoną rybę myję i delikatnie osuszam (papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i kroję na mniejsze kawałki – paski o szerokości około 4 centymetrów.
- Na talerz wysypuję mąkę, doprawiam solą, pieprzem i mieszam .
- Teraz kawałki ryby obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor z obydwu stron – ryba jest gotowa.
Końcowe przygotowanie
ryby po grecku:
- Usmażoną rybę układam na półmisku lub dużym talerzu i nakładam na górę sos, dodatkowo dekoruję plasterkiem cytryny i listkami pietruszki - ryba po grecku jest gotowa.
Ryba po grecku jest
gotowa, można ją podawać na ciepło lub zimno w obu przypadkach
bardzo dobrze smakuje. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa poniedziałek, 7 grudnia 2015
Polewa Czekoladowa bez Masła i Mleka
Witam serdecznie
Propozycja na polewę
czekoladową bez masła i mleka jest prosta w przygotowaniu i bardzo
smaczna. Tak przygotowaną polewę czekoladową możemy wykorzystać
do wykończenia ciast, ciastek, ciasteczek.
Będziemy potrzebować:
100 g cukru pudru
50 ml wody
25 g kakao 2 łyżki z
górką ( kakao prawdziwe-ciemne)
z podanych proporcji,
polewy wystarczy na pokrycie ciasta o wymiarach
25 cm x 25 cm
Link do filmu z
przygotowania: Polewa czekoladowa
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki polewy przekładam do rondelka: cukier puder, wodę, kakao.
- Rondelek stawiam na gazie i mieszając zagotowuję.
- Od momentu zagotowania polewę cały czas mieszając gotuję 4 minuty – mam ustawiony mały płomień aby polewa delikatnie się gotowała.
- Po ugotowaniu polewę odstawiam do przestudzenia od czasu do czasu mieszając aby nie powstał na górze ''grzybek, skórka''.
- Letnią polewą dekoruję ciasta, ciastka.
Mam
nadzieję że przepis na polewę czekoladową państwu się przyda i
udekorują tak przygotowaną polewą wspaniałe domowe wypieki.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Polecam również wypróbować polewę z tego przepisu:
Link do wpisu na blogu: Polewa czekoladowa z kakao
Polecam również wypróbować polewę z tego przepisu:
Link do wpisu na blogu: Polewa czekoladowa z kakao
piątek, 4 grudnia 2015
Ciasto Czekoladowe z Pomarańczą
Witam serdecznie
Propozycja na smakowite
ciasto czekoladowe z pomarańczą, ciasto jest proste w
przygotowaniu. Po upieczeniu ciasto czekoladowe jest wilgotne i ma
przyjemny posmak pomarańczy a dodatkowo ładny aromat.
Będziemy potrzebować:
250 g maki pszennej –
użyłam poznańskiej
150 g cukru pudru
50 g kakao
3 jajka rozdzielone białka
od żółtek
150 ml świeżo
wyciśniętego soku z pomarańczy
100 g roztopionego masła
lub margaryny
1 łyżeczka cukru
waniliowego
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1 łyżeczka sody
otarta skórka z jednej
pomarańczy
użyłam foremki o
wymiarach dna 22 cm x 8 cm
Link do filmu z
przygotowania: Ciasto czekoladowe z pomarańczą
Przygotowanie:
- Z dokładnie wyszorowanej pomarańczy ścieram skórkę.
- Z jednej lub z dwóch pomarańczy (zależy od wielkości) wyciskam sok tak aby było 150 ml.
Przygotowanie ciasta
czekoladowego:
Ciasto można przygotować
w makutrze, robotem lub mikserem w każdym przypadku kolejność
przygotowania jest taka sama - ja przygotuję ciasto mikserem.
- Do miski wlewam żółtka dodaję cukier puder i miksuję na jednolitą puszystą masę.
- Następnie dodaję otartą skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy i miksuję do połączenia się składników.
- Do mąki wsypuję cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę. Teraz do miski z ciastem dodaję stopniowo na przemian mąkę i kakao cały czas miksując.
- Gdy składniki się połączą dodaję stopniowo roztopione i przestudzone masło i cały czas miksuję do połączone się składników.
- Ciasto odstawiam i ubijam białka na sztywną pianę.
- Teraz do ciasta dodaję ubite białka i na wolnych obrotach łączę pianę z ciastem.
- Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 65 – 70 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
- Aby sprawdzić czy ciasto jest upieczone wbijam w nie patyczek (od szaszłyka lub wykałaczkę) i po wyjęciu jak patyczek jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone.
Ciasto czekoladowe z
pomarańczą jest upieczone, odstawiam do wystudzenia i można się
częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
środa, 2 grudnia 2015
Śledzie po Cygańsku
Witam serdecznie
Propozycja na pyszne śledzie po
cygańsku, sałatka jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Tak
przygotowane śledzie po cygańsku idealnie nadają się do podania
podczas Świąt Bożego Narodzenia i nie tylko także polecam
wypróbować przepis.
Będziemy potrzebować:
1 kg filetów śledziowych solonych
a`la matias
300 g ogórków konserwowych
200 g papryki marynowanej
200 g cebuli
150 g pieczarek marynowanych
na sos:
8 łyżek ketchupu łagodnego
3 ząbki czosnku
8 łyżek oleju (około 100 ml)
2 łyżki musztardy (użyłam
chrzanowej)
do smaku:
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz,
papryka ostra lub pieprz cayenne
Link do filmu z przygotowania: Śledzie po cygańsku
Przygotowanie:
- Przed przygotowaniem sałatki filety śledziowe moczę w zimnej wodzie ponieważ są bardzo słone.
- Filety układam w miseczce i zalewam zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny w tym czasie wymieniam wodę 2 -3 razy – długość moczenia zależy jak słone mam filety.
- Po wymoczeniu filety śledziowe delikatnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką.
Teraz przygotuję pozostałe składniki
na śledzie po cygańsku:
- Ogórki kroję w drobną kostkę i daję do salaterki – użyłam ogórków z własnych przetworów link do przepisu jeżeli ktoś byłby zainteresowany. http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/07/ogorki-konserwowe.html
- Paprykę marynowaną kroję w drobną kostkę i daję do salaterki - użyłam paprykę z własnych przetworów link do przepisu jeżeli byłby ktoś zainteresowany. http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2015/09/papryka-marynowana-na-zime.html
- Cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do salaterki.
- Pieczarki kroję w plasterki i dodaję do salaterki.
- Wymoczone i osuszone śledzie kroję na mniejsze kawałki (paseczki około szerokości około 2 centymetrów) i dodaję do pozostałych składników w salaterce.
- Do miseczki daję ketchup przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i dokładnie mieszam.
- Następnie stopniowo dodaję olej i po każdej porcji oleju dokładnie mieszam aby połączył się z pozostałymi składnikami.
- Na koniec doprawiam i dodaję cukier, całość dokładnie mieszam sos jest gotowy.
Końcowe przygotowanie śledzi po
cygańsku:
- Do salaterki z sałatką dodaję sos i dokładnie mieszam.
- Po wymieszaniu sałatkę wstawiam do lodówki na około 1 godzinę aby składniki przeszły smakiem.
Śledzie po cygańsku są gotowe, można
podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)