Nowe Przepisy

piątek, 27 maja 2016

Zupa Ogórkowa z Grzankami

przepis na zupę ogórkową
Witam serdecznie
Dzisiaj podzielę się przepisem na pyszną zupę ogórkową z grzankami. Zupa jest bardzo smaczna i każdemu powinna smakować, jeżeli ktoś jeszcze takiej zupy nie gotował to polecam wypróbować przepis

Do przygotowania zupy ogórkowej będziemy potrzebować:

2 litry wywaru – warzywnego lub mięsno-warzywnego
400 g ogórków kiszonych
około 150 ml kwasu z ogórków
200 g śmietany 12% lub 18%
2 łyżki mąki pszennej
do smaku sól, pieprz (z solą trzeba uważać bo ogórki mogą być dość słone)
1 łyżka masła do smażenia ogórków
koperek do posypania zupy na talerzu

na grzanki:
1 bułka wyborowa (kielecka) lub bagietka

składniki na przykładowy wywar podałam w opisie pod filmikiem ale możemy przygotować inny wywar

wywar przygotowałam z:
2,5 litra wody
2 ćwiartki kurczaka (ale można użyć skrzydełek lub kości na przykład wieprzowych, wołowych)
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
1/2 dużej cebuli
mały kawałek pora
1 ząbek czosnku
kilka gałązek kopru lub duża szczypta suszonego
1-2 suszone grzybki
3-4 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
po dużej szczypcie: pieprzu, soli, pieprzu ziołowego


Link do filmu z przygotowania: Zupa ogórkowa z grzankami



Przygotowanie:
Przygotowanie wywaru :
  1. Mięso dokładnie myję i wkładam do garnka, warzywa obieram, płuczę, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do mięsa.
  2. Składniki zalewam wodą, garnek stawia na gazie, doprawiam przyprawami i gotuję około 45 minut, jeżeli wywar robię z kości (wieprzowych, wołowych)to wywar gotuję dłużej. Wywar gotuję na małym ogniu.
  3. Po ugotowaniu odlewam 2 litry czystego wywaru na którym przygotuję zupę ogórkową.
Gotowanie zupy ogórkowej:
  1. Ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewam masło i podsmażam starte ogórki przez około 5 minut.

  2. Teraz do gotującego się wywaru dodaję podsmażone ogórki, kwas z ogórków (kwas należy dodawać stopniowo i sprawdzać smak, czym więcej dodamy zupa będzie kwaśniejsza), doprawiam solą i pieprzem (z solą należy uważać bo ogórki mogą być słone).

  3. Po dodaniu składników zupę gotuję około 10 minut.
  4. W tym czasie przygotuję śmietanę z mąką do zabielenia zupy. Do około 50 ml zimnej wody dodaję mąkę i dokładnie mieszam tak żeby nie było grudek. Następnie do mąki dodaję śmietanę i całość dokładnie mieszam – śmietana do zabielenia zupy jest gotowa.

  5. Teraz do śmietany dodaję chochelkę gotującej się zupy i dokładnie mieszam, następnie dodaję śmietanę z mąką do zupy i całość dokładnie mieszam.
  6. Po zabieleniu ogórkowej gotuję jeszcze około 5 minut. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to odprawiam. Zupa ogórkowa jest gotowa.


Teraz przygotuję grzanki:
  1. Bułkę kroję w kromki i następnie w nie za dużą kostkę.

  2. Pokrojoną bułkę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Bułkę zapiekam około 10 minut tak żeby ładnie się zrumieniła.
  3. Tak przygotowane grzanki dodaję do zupy na talerzu.
Zupa ogórkowa z grzankami jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  






piątek, 20 maja 2016

Łazanki z Młodą Kapustą i Pieczarkami

Przepis na łazanki z młodą kapustą
Witam serdecznie
Dzisiaj zaproponuję przepis na łazanki z młodą kapustą i pieczarkami. Łazanki są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Mamy obecnie sezon na młodą kapustę więc warto wypróbować przepis. Dodam od siebie, że najbardziej lubię łazanki odgrzewane na patelni, wtedy najbardziej mi smakują :).

Do przygotowania łazanek będziemy potrzebować:

1 główka młodej kapusty (około 1,2 kg)
500 g makaronu łazanki
500 g pieczarek
przyprawy:
3 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
sól, pieprz

2 łyżki masła
olej do smażenia


Link do filmu z przygotowania: Łazanki z młodą kapustą



Przygotowanie:
  1. Umyte i osączone pieczarki kroję w grubsze półplasterki.

  2. Oczyszczoną z wierzchnich liści i umytą kapustę szatkuję, poszatkowaną przekładam do garnka. Następnie kapustę w garnku zalewam wodą tak żeby kapusta była przykryta, dodaję listek laurowy, ziele angielskie i dwie duże szczypty soli.

  3. Garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania gotuję około 15 minut do miękkości kapusty. Następnie bardzo dokładnie odcedzam.

  4. Na patelni na rozgrzanym oleju z połową masła smażę pokrojone pieczarki. Pieczarki smażę około 10 minut do odparowania wody (soku) z pieczarek.
  5. W tym czasie gdy smażę pieczarki i gotuję kapustę gotuję makaron według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam.


Końcowe przygotowanie łazanek:
  1. Do garnka z ugotowaną i odcedzoną kapustą dodaję pozostałe masło (1 łyżkę), usmażone pieczarki, doprawiam solą i pieprzem, dokładnie mieszam i całość smażę około 10 minut.

  2. Następnie dodaję ugotowany makaron, mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam (należy dobrze doprawić wtedy łazanki są smaczniejsze) i jeszcze całość smażę około 5 minut.
Łazanki z młodą kapustą są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  





sobota, 14 maja 2016

Pyszna Pasta na Kanapki z Tuńczykiem

pasta tuńczyk kanapki
Witam serdecznie
Propozycja na pyszną pastę na kanapki z tuńczykiem. Pasta jest prosta w przygotowaniu, smaczna i powinna każdemu smakować kto lubi tuńczyka.

Do przygotowania pasty będziemy potrzebować:

1 puszka tuńczyka duże kawałki (może być w oleju lub sosie własnym)
4 jajka ugotowane na twardo
200 g serka śmietankowego do chleba
2 łyżki jogurtu naturalnego
do smaku: sól, pieprz


Link do filmu z przygotowania: Pasta nakanapki z tuńczykiem



Przygotowanie:
  1. Do miski przekładam odsączonego tuńczyka, jajka (pokrojone na mniejsze kawałki), serek śmietankowy, jogurt, doprawiam solą i pieprzem.

  2. Całość rozdrabnia blenderem, jeżeli nie mamy blendera składniki możemy rozetrzeć widelcem.

  1. Dodatkowo pastę możemy podać na grzankach które są proste w przygotowaniu. Bagietkę kroję na kromki i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na środkową półkę i zapiekam około 5 minut, tak żeby kromki ładnie się zrumieniły.

  3. Gotową pastę nakładam na grzanki, na górę kładę rzodkiewkę, szczypiorek, pomidora to co mam akurat w lodówce.
Pasta z tuńczykiem na kanapki jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  




Zapiekanka z Młodej Kapusty z Ryżem

zapiekanka ala gołąbki
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszną zapiekankę z młodej kapusty i ryżu, tak naprawdę ta zapiekanka jest tak jakby gołąbkami tylko że bez zawijania. Danie jest bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i syte. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiej lub podobnej zapiekanki to polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania zapiekanki będziemy potrzebować:

1 główka młodej kapusty około 1,2 kg
700 g przecieru pomidorowego (passata pomidorowa)
1 kg mięsa mielonego
400 g ryżu (przed gotowaniem)
200 g cebuli
3 duże ząbki czosnku
do smaku: sól, pieprz
olej do smażenie

Użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach: 32 cm x 22 cm


Link do filmu z przygotowania: Zapiekanka z młodej kapusty z ryżem



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję wszystkie składniki na zapiekankę:
  1. Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odstawiam do wystudzenia.
  2. Czosnek kroję w drobniutką kostkę, cebulę kroję w kostkę i dodaję do czosnku.

  3. Kapustę oczyszczam z wierzchnich liści i wykrawam głąb. Następnie obgotowuję ją w lekko osolonej i osłodzonej wodzie (do wody daję dużą szczyptę soli i cukru).

  4. Kapustę wkładam do gotującej się wody (woda nie musi przykrywać całej kapusty) i gotuję około 10 minut od czasu do czasu obracając kapustę. Następnie kapustę wyjmuję z wody, osączam na durszlaku i gdy przestygnie dzielę na liście.

  5. Gdy gotuję kapustę na patelni na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę razem z czosnkiem przez kilka minut tak żeby cebula się zeszkliła i lekko zrumieniła.



Końcowe przygotowanie zapiekanki:
  1. Do wystudzonego ryżu dodaję podsmażoną cebulę, mięso, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam.

  2. Przecier pomidorowy doprawiam solą i pierzem i dokładnie mieszam.

  3. Teraz na dno naczynia żaroodpornego daję połowę przecieru pomidorowego i rozsmarowuję
  4. Na przecier układam warstwę liści kapusty, na pierwszą warstwę wybieram najtwardsze liście najbliżej głąba.
  5. Następnie układam połowę masy mięsno-ryżowej, na masę układam kolejną warstwę liści kapusty a na nią pozostałą masę.
  6. Na górę układam liście i całość polewam przecierem pomidorowym.
  1. Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180stopni na środkową półkę i zapiekam około 60 minut – zapiekanka jest gotowa.
Zapiekanka z młodej kapusty i ryżu jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  








środa, 11 maja 2016

Kruche Ciasto z Rabarbarem – Tarta z Rabarbarem

ciasto z rabarbarem tarta
Witam serdecznie
Tym razem podzielę się przepisem na zrobienie prostego ciasta kruchego z rabarbarem – tarty z rabarbarem. Ciasto jest bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu, jeżeli ktoś jeszcze takiego ciasta nie piekł to polecam wypróbować przepis, ciasto nie jest zbyt słodkie a dzięki rabarbarowi lekko winne.

Do przygotowania ciasta kruchego z rabarbarem będziemy potrzebować:

Użyłam foremki okrągłej o średnicy 25 cm
400 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
200 g masła lub margaryny (dobrze schłodzone)
100 g cukru pudru
4 żółtka
3 łyżki śmietany 12% lub 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
oraz
około 400 g rabarbaru
2 łyżki cukru kryształ



Link do filmu z przygotowania: Kruche ciasto z rabarbarem



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ciasto:
  1. Na blat wysypuję mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól oraz masło i łączę ze sobą składniki pocierając je dłońmi tak żeby ciasto było sypkie (przypomina żwirek, kruszonkę) – składniki możemy również posiekać nożem lub mikserem.

  2. Następnie w połączonych składnikach robię na środku dołek i wlewam żółtka oraz dodaję śmietanę. Ciasto zagniatam przez chwilę tak żeby składniki się połączyły i powstała jednolita masa – ciasta nie wyrabiam zbyt długo tylko do momentu połączenia się składników.

  3. Tak przygotowane ciasto wkładam do woreczka lub zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie przygotuję rabarbar:
  1. Umyty rabarbar obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki. Pokrojony rabarbar przekładam do miseczki, zasypuję cukrem i odstawiam.



Pierwsza część pieczenia ciasta z rabarbarem:
  1. Foremkę smaruję tłuszczem.
  2. Na blat wykładam schłodzone ciasto, odcinam 1/4 ciasta ponownie wkładam ten kawałek do woreczka i do lodówki.
  3. Pozostałe ciasto rozwałkowuję na wielkość foremki, aby łatwiej było mi je rozwałkować blat podsypuję delikatnie mąką oraz wałek smaruję mąką.

  4. Rozwałkowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem, aby łatwiej było mi je przenieść nawijam je na wałek i przenoszę. Dno foremki oraz boki dokładnie wyklejam ciastem.
  5. Ciasto przed wstawieniem do piekarnika nakłuwam górę nożem, dzięki temu mniej się pofałduje podczas pieczenia.

  6. Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 20 minut na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół, bez używania termoobiegu – po podpieczeniu ciasto wystawiam z piekarnika i przechodzę do kolejnego etapu przygotowania ciasta z rabarbarem:).
Druga część pieczenia ciasta z rabarbarem:
  1. Kawałek ciasta który wcześniej odcięłam rozwałkowuję jak najcieniej i wykrawam z niego paseczki które ułożę na rabarbarze.

  2. Na górze podpieczonego ciasta układam rabarbar, sok który się zgromadził odlewam tak żeby rabarbar był w miarę suchy.

  3. Następnie na rabarbarze układam paseczki ciasta w kratkę.
  4. Ciasto ponownie wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę i piekę jeszcze około 25 minut na złoty kolor.
Kruche ciasto z rabarbarem jest upieczone, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  






wtorek, 10 maja 2016

Bigos z Młodej Kapusty z Kurczakiem

przepis na bigos z młodej kapusty
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszny bigos z młodej kapusty, jest to danie jedno garnkowe, bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Mamy teraz sezon na młodą kapustę więc polecam wypróbować przepis a bigos każdemu powinno smakować.

Do przygotowania bigosu z młodej kapusty będziemy potrzebować:

1 główka młodej kapusty około 1,2 kg
około 500 g piersi kurczaka
500 g pieczarek
2 średnie cebule
2 duże ząbki czosnku
200 g koncentratu pomidorowego
przyprawy:
1 listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka papryki słodkiej
do smaku papryka ostra, sól, pieprz

1 łyżka masła i olej do smażenia

oraz około 600 ml wody


Link do filmu z przygotowania: Bigos z młodej kapusty



Przygotowanie:

Najpierw pokroję wszystkie składniki na bigos:
  1. Kapustę obieram z wierzchnich liści i drobno szatkuję, poszatkowaną kapustę wkładam do garnka.
  2. Czosnek kroję drobniutko, cebulę kroję w drobna kostkę i dodaję do czosnku.
  3. Umyte i osączone pieczarki kroję w półplasterki.
  4. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję na mniejsze kawałki.



Składniki mam już pokrojone teraz przygotuję bigos:
  1. Do garnka z poszatkowaną kapustą wlewam wodę, dodaję listek laurowy, ziele angielskie i garnek stawiam na gazie. Kapustę gotuję pod przykryciem około 40 minut do miękkości kapusty. Jeżeli podczas gotowania cała woda by wyparowała to dolewamy odrobinę wody i nadal gotujemy – chociaż ja nie dolewam zawsze wystarcza 600 ml.

  2. W tym czasie gdy gotuje się kapusta przygotuję pozostałe składniki do bigosu. Na roztopionym maśle razem z olejem podsmażam cebulę z czosnkiem przez kilka minut tak aby cebula się zeszkliła.

  3. Następnie do cebuli dodaję pokrojone pieczarki i całość jeszcze smażę około 15 minut. Usmażone pieczarki z cebulą przekładam do miseczki.

  4. Teraz na rozgrzanym oleju smażę pokrojoną pierś z kurczaka do miękkości mięsa – około 15 minut.

  5. Gdy kapusta jest miękka dodaję do niej podsmażone pieczarki z cebulą, usmażoną pierś z kurczaka, dodaję koncentrat pomidorowy i doprawiam przyprawami i ziołami.

  6. Bigos dokładnie mieszam i gotuję jeszcze około 10 minut. Pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Ja lubię bigos dość pikantny więc dodaję dużo papryki ostrej i pieprzu – bigos jest gotowy.
Bigos z młodej kapusty z kurczakiem jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  






niedziela, 8 maja 2016

Przepis na Kapuśniak z Młodej Kapusty z Boczkiem

Kapuśniak z młodej kapusty
Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszny kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem. Zupa jest smaczna i pożywna i jeżeli ktoś jeszcze takiego kapuśniaku nie gotował to polecam wypróbować przepis.


Do przygotowania kapuśniaku będziemy potrzebować:

2,5 l czystego wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego

1 główka młodej kapusty około 1,2 kg
350 g boczku wędzonego
około 500 g ziemniaków
1 duża marchew
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
100 g koncentratu pomidorowego
przyprawy:
1 listek laurowy
3-4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka lubczyku
do smaku sól, pieprz

duży garnek o pojemności około 4-5 l


Link do filmu z przygotowania: Kapuśniak z młodej kapusty



Przygotowanie:

Przykładowy przepis na wywar drobiowo-warzywny:
  1. Do garnka przekładam kawałek umytego kurczaka, dodaję umyte i oczyszczone warzywa: marchew, pietruszkę. por, cebulę, seler (warzywa kroję na mniejsze kawałki) i zalewam wodą (około 3 litrami ).
  2. Garnek stawiam na gazie i pod przykryciem gotuję od momentu zagotowania około 45 minut.
  3. Następnie odlewam 2,5 litra czystego wywaru na którym przygotuję kapuśniak.
Najpierw przygotuję składniki na kapuśniak:
  1. Oczyszczoną i umytą marchew kroję w plasterki, obrane ziemniaki kroję w kostkę.
  2. Cebulę kroję w kostkę, czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli.
  3. Oczyszczoną z wierzchnich liści kapustę szatkuję.
  4. Boczek kroję w kostkę.



Gotowanie kapuśniaku:
  1. Do garnka z wywarem przekładam kapustę, ziemniaki, marchew, doprawiam solą pieprzem dodaję listek laurowy, ziele angielskie, mieszam i gotuję zupę. Na początku kapusty jest bardzo dużo ale po chwili gotowania zmniejszy swoją objętość.
  2. W tym czasie gdy gotuje się zupa na patelni podsmażam boczek przez około 10 minut, następnie do podsmażonego boczku dodaję cebulę z czosnkiem i smażę całość jeszcze około 5 minut.
  3. Po około 20 minutach gotowania kapuśniaku dodaję podsmażony boczek z cebulą, doprawiam lubczykiem, dodaję koncentrat pomidorowy i całość dokładnie mieszam. Kapuśniak gotuję jeszcze około 20 minut do miękkości warzyw.
  4. Pod koniec gotowania sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem.
  5. W sumie kapuśniak gotowałam około 40 minut.
Kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  






piątek, 6 maja 2016

Zapiekanka Makaronowa z Mięsem w Sosie Pomidorowym

Zapiekanka z makaronem i mięsem
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszną zapiekankę makaronową z mięsem. Zapiekanka z makaronem jest prosta i szybka w przygotowaniu i idealnie nadaje się do podania na obiad lub kolację. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania zapiekanki z makaronem będziemy potrzebować:

500 g makaronu grubego (świderki, muszelki itp..)
500 g przecieru pomidorowego (passata pomidorowa)
2 duże cebule (około 200 g )
500 g mięsa mielonego
3 ząbki czosnku
przyprawy:
1 łyżeczka bazylii suszonej
duża szczypta tymianku
do smaku sól, pieprz
papryka ostra

olej do smażenia
około 150 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach


Link do filmu z przygotowania: Zapiekanka makaronowa z mięsem



Przygotowanie:
  1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam.
Teraz pokroję składniki na sos do zapiekanki:
  1. Cebulę kroję w drobna kostkę.
  2. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli.
Przygotowanie sosu:
  1. Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę razem z czosnkiem przez kilka minut tak żeby cebula się zeszkliła.
  2. Do zeszklonej cebuli dodaję mielone mięso i całość smażę jeszcze około 10 minut.
  3. Na koniec do sosu dodaję przecier pomidorowy, doprawiam przyprawami, mieszam i smażę jeszcze około 5 minut – zakręcam gaz sos jest gotowy.


Końcowe przygotowanie zapiekanki makaronowej:
  1. Do garnka z ugotowanym i odcedzonym makaronem dodaję sos i całość dokładnie mieszam.
  2. Do naczynia żaroodpornego nakładam połowę makaronu, wyrównuję i posypuję połową żółtego sera i nakładam pozostały makaron. Górę posypuję pozostałym serem.
  3. Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 20 minut.
Zapiekanka makaronowa z mięsem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 





 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.