Nowe Przepisy

czwartek, 30 czerwca 2016

Makaron z Pomidorkami Koktajlowymi i Mozzarellą

przepis na makron i szybki obiad
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszny makaron z pomidorkami koktajlowymi, makaron jest szybki i prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Idealnie nadaje się do podania na obiad lub kolację, można go podawać na ciepło lub na zimno w obu przypadkach równie dobrze smakuje. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania makaronu będziemy potrzebować:

500 g makaronu wstążki
500 g pomidorków koktajlowych czerwonych
300 g pomidorów żółtych (mogą być koktajlowe)
250 g mini kulek mozzarella
100 ml oliwy lub dobrego oleju
3 ząbki czosnku
garść listków bazylii
1 łyżka soku z cytryny
otarta skórka z jednej cytryny
1 łyżeczka suszonych płatków papryki
do smaku sól, pieprz


Link do filmu z przygotowania: Makaron z pomidorkami koktajlowymi




Przygotowanie:
Najpierw przygotuję pomidory:
Pomidorki koktajlowe przekrawam na pół, wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki, pokrojone pomidorki przekładam do miski.
Żółte pomidory kroję w plasterki i dodaję do pomidorków koktajlowych.
Listki bazylii drobno kroję i dodaję do pomidorów.


Czosnek kroję w drobną kostkę.
Teraz do rondelka wlewam oliwę dodaję czosnek oraz suszone płatki papryki. Rondelek stawiam na gazie i podgrzewam około 5 minut, ważne aby czosnek nie ściemniał. Tak przygotowaną oliwę odstawiam do przestudzenia.


Następnie do pomidorów w misce dodaję przestudzoną oliwę z czosnkiem i papryką, sok z cytryny, otartą skórkę z cytryny i mieszam. Miskę odstawiam na około 30 minut do zamarynowania pomidorów.
W tym czasie gdy pomidory mam odstawione przygotuję pozostałe składniki makaronu:

Kulki mozzarelli przekrawam na pół.
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i gorący dodaję do pomidorów.


Końcowe przygotowanie makaronu:


Do pomidorów dodaję gorący makaron, kulki mozzarelli, doprawiam solą, pieprzem i całość dokładnie mieszam – makron jest gotowy.

Makaron z pomidorkami koktajlowymi i kulkami mozzarelli jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa  

wtorek, 28 czerwca 2016

Placuszki z Twarogiem oraz z Twarogiem i Bananami

placki z białym serem, twarogiem przepis
Witam serdecznie
Propozycja na pyszne placki z twarogiem które zaproponuję na dwa sposoby, jedne przygotowałam klasycznie jedynie z twarogiem a do drugich dodałam banana. Placki są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, idealnie nadają się na śniadanie i nie tylko. Od siebie dodam tylko że placki z samym serem najbardziej mi smakują gdy są ciepłe a te z bananami najbardziej gdy są zimne:). Polecam wypróbować przepis .

Do przygotowania placków z twarogiem będziemy potrzebować:

250 g białego sera (chudego, półtłustego lub tłustego)
100 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
1 jajko
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli

mąka do podsypania blatu
olej do smażenia

Do przygotowania placków z twarogiem i bananami będziemy potrzebować:
250 g białego sera (chudego, półtłustego lub tłustego)
150 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
1 banan
1 jajko
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
olej do smażenia


Link do filmu z przygotowania: Placuszki z twarogiem



Przygotowanie:
Najpierw opiszę jak przygotować placuszki z samym twarogiem:

W misce rozkruszam widelcem biały ser.

Następnie do sera dodaję jajko, cukier, cukier waniliowy, sól i miksuję przez chwilę aby składniki się połączyły.

Teraz dodaję mąkę i jeszcze przez chwilę miksuję tak żeby składniki się połączyły i powstała jednolita masa.

Z tak przygotowanej masy formuję placuszki, blat posypuję mąką, dłonie oprószam mąką i biorę w dłoń kawałek ciasta (ciasto jest klejące) i delikatnie formuję w dłoniach kuleczkę. Następnie na blacie (posypanym mąką) delikatnie spłaszczam i formuję placuszek.




Tak przygotowane placuszki smażę na rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone układam na papierowym ręczniku aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu – placki są gotowe.


Teraz opiszę przygotowanie placuszków z twarogiem i bananami:

Ser rozkruszam widelcem, dodaję do niego tak samo jak poprzednio, jajko, sól, cukier oraz obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki banana. Całość przez chwilę miksuję tak żeby bana połączył się ze składnikami.

Następnie dodaję mąkę i jeszcze przez chwilę miksuję aby powstała jednolita masa.


Teraz będę smażyła placuszki na rozgrzanym oleju na patelni, ciasto nakładam łyżką zanurzoną w oleju dzięki czemu ciasto łatwiej odkleja się od łyżki.

Placuszki smażę na złoty kolor z obu stron, usmażone układam na papierowym ręczniku aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu – placuszki są gotowe.

Placuszki z twarogiem oraz z bananami są gotowe, możemy je podać dodatkowo z jogurtem lub posypane cukrem pudrem. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa   
  

Przepis na Chłodnik z Botwinką

przepis na chłodnik
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszny chłodnik z botwinką, jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny, idealnie nadaje się do podania w upalne dni. Chłodnik możemy podać z jajkiem ugotowanym na twardo lub z ziemniakami, polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania chłodnika z botwinką będziemy potrzebować:

1 pęczek botwinki
1 ogórek gruntowy lub sałatkowy (około 250 g)
2 łyżki usiekanego koperku
1 litr zsiadłego mleka lub kefiru
szklanka śmietany 12% lub 18% (250 ml)
2 łyżki soku z cytryny
szczypta cukru
do smaku sól, pieprz
około 800 ml wody

chłodnik możemy podać z jajkiem lub ziemniakami


Link do filmu z przygotowania: Chłodnik z botwinką




Przygotowanie:
Najpierw przygotuję botwinkę:

Buraczki obieram i dokładnie płuczę razem z liśćmi, następnie buraczki i liście drobno kroję i daję do garnka.
Do botwinki dodaję sok z cytryny, cukier i zalewam wodą tak żeby botwinka była przykryta, garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości około 20 minut.


Ugotowanej botwinki nie odcedzam, tylko odstawiam do wystudzenia razem z wodą. Jeżeli chcemy aby botwinka szybciej wystygła to garnek możemy wstawić do zimnej wody.

Końcowe przygotowanie chłodnika :

Obranego ogórka ścieram na tarce o grubych oczkach i oddaję do zimnej botwinki.
Koperek drobno siekam i dodaję do botwinki.
Do zsiadłego mleka lub kefiru dodaję śmietanę i roztrzepuję trzepaczką, tak żeby składniki się połączyły i delikatnie spieniły. Następnie dodaję do pozostałych składników w garnku.

Doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – chłodnik jest gotowy.

Chłodnik z botwinką podaję schłodzony z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo lub ziemniakami na osobnym talerzu. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

piątek, 24 czerwca 2016

Przepis na Domowe Lody Truskawkowe

przepis na domowe lody truskawkowe bez jajek
Witam serdecznie
Propozycja na proste i smaczne domowe lody truskawkowe, upały są, truskawki są więc można zrobić lody i wypróbować przepis :)

Do przygotowania domowych lodów będziemy potrzebować:

500 g truskawek – wcześniej zmrożonych
250 ml śmietany 30% lub 36%
100 g cukru
1 łyżka soku z cytryny



Link do filmu przygotowania: Domowe lody truskawkowe



Przygotowanie:

Oczyszczone, wypłukane i osączone z wody truskawki wkładam na około 1 godzinę do zamrażalnika.
Następnie przekładam do miseczki, dodaję cukier, sok z cytryny i rozdrabniam blenderem.


W drugiej misce ubijam schłodzoną śmietanę.
Ubitą śmietanę dodaję do truskawek i dokładnie mieszam.

Tak przygotowaną masę przelewam do naczynia w którym będę schładzała lody, górę naczynia nakrywam szczelnie folią spożywczą i wstawiam do zamrażalnika na około 1 godzinę.

Po godzinie wyjmuję pojemnik i dokładnie lody mieszam, ponownie nakrywam i wstawiam do zamrażalnika

Tą czynność powtarzam jeszcze 3 razy (w sumie 4 razy mieszam), po ostatnim mieszaniu naczynie wstawiam tak żeby lody zamarzły.

Lody są gotowe możemy zrobić kulki za pomocą łyżki do lodów lub pokroić nożem i podać na talerzyku.
Domowe lody truskawkowe są gotowe, można podawać .Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Przepis na Makaron z Cukinią i Kulkami Mozzarelli

Przepis makaron cukinia mozzarella
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na makaron z cukinią i kulkami mozzarelli, makaron jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. Idealnie nadaje się do podania na obiad lub na wczesną kolację. Tak przygotowany makaron najlepiej podawać na ciepło od razu po przygotowaniu, polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania makaronu z cukinią będziemy potrzebować:

500 g makaronu rurki lub innego grubego  
30 szt pomidorków koktajlowych
1 duży ząbek czosnku
kilka listków bazylii
250 g mini kulek mozzarelli
2 małe cukinie (około 500 g)
50 ml oliwy lub oleju
sól do smaku

olej do smażenia


Link do filmu z przygotowania: Makaron z cukinią i mozzarellą



Przygotowanie:
  1. Umytą i osuszoną cukinię kroję razem ze skórką w nie za cienkie plasterki o grubości około 3 - 4 milimetrów.
  2. Umyte pomidorki przekrawam na pół, wycinam zgrubienia od łodyżek i kroję na mniejsze kawałki.
  3. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do pomidorków koktajlowych.
  4. Kulki mozzarelli odsączam z zalewy.

Końcowe przygotowanie makaronu:
  1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i do gorącego makaronu dodam pozostałe składniki.
  2. W tym czasie gdy gotuję makaron na patelni z rozgrzanym olejem smażę cukinię do miękkości około 20 minut.

  1. Teraz do gorącego makaronu dodaję cukinię, pomidorki, czosnek, kulki mozzarelli, listki bazylii które rwę na mniejsze kawałki, oliwę i doprawiam solą. Całość dokładnie mieszam i podaję od razu po przygotowaniu.

Makaron z cukinią i mozzarellą jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  


poniedziałek, 20 czerwca 2016

Przepis na Deser Truskawkowy – Prosty i Smaczny

przepis na deser truskawkowy
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować prosty przepis na deser z truskawkami, deser jest smaczny i idealnie nadaje się na gorące dni. Polecam wypróbować przepis.


Do przygotowania deseru z truskawkami będziemy potrzebować:

truskawki do dekoracji

400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
1 galaretka truskawkowa
1 szklanka wrzątku (250 ml)

dodatkowo do dekoracji możemy użyć bitej śmietany na przykład w sprayu



Link do filmu z przygotowania: Deser truskawkowy



Przygotowanie:
  1. Do wrzątku wsypuję galaretkę i dokładnie mieszam. Galaretkę odstawiam do wystudzenia aby szybciej wystygła możemy naczynie z galaretką wstawić do zimnej wody (galaretka ma nie stężeć).

  2. Jogurt przekładam do miski i przez chwilę miksuję, następnie do jogurtu dodaję małym strumyczkiem zimną galaretkę i cały czas miksuję.

  3. Tak wymieszane składniki przelewam do pucharków.
  4. Pucharki wstawiam do lodówki na około 30 minut tak żeby galaretka zaczęła tężeć.

  5. Następnie na górze deseru układam truskawki, delikatnie je wciskając oraz dekoruję bitą śmietaną. Pucharki ponownie wstawiam do lodówki aby deser dobrze stężał.



Deser z truskawkami jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa



Przepis na Chłodnik Truskawkowy

przepis na chłodnik z truskawkami
Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na chłodnik z truskawkami, chłodnik jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Sezon truskawkowy w pełni za oknem coraz cieplej, więc polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania chłodnika truskawkowego będziemy potrzebować:

600 g truskawek
1 litr zsiadłego mleka lub kefiru
1 szklanka śmietany 12% lub 18%
około 120 g cukru (ilość cukru to kwestia gustu)
2 łyżeczki cukru waniliowego

do dekoracji na talerzu kilka truskawek


Link do filmu z przygotowania: Chłodnik truskawkowy



Przygotowanie:
  1. Oczyszczone z szypułek i wypłukane truskawki przekładam do miski.

  2. Do truskawek dodaję cukier, cukier waniliowy i rozdrabniam blenderem – jeżeli nie mamy blendera truskawki możemy rozdrobić widelcem.

  3. Teraz do zsiadłego mleka dodaję śmietanę i ubijam przez chwilę tak żeby zsiadłe mleko się spieniło.
  4. Następnie dodaję truskawki i całość dokładnie mieszam.

  5. Tak przygotowany chłodnik wstawiam do lodówki i podaję dobrze schłodzony .



Chłodnik truskawkowy jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  




sobota, 18 czerwca 2016

Sałatka z Kaszą Jęczmienną

przepis na sałatkę z kaszą jęczmienną
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na sałatkę z kaszą jęczmienną, sałatka jest bardzo smaczna, zdrowa oraz prosta w przygotowaniu. Sałatka stanowi samodzielny posiłek który możemy podać na obiad, kolację a nawet na śniadanie, również można ją zabrać do pracy jako drugie śniadanie. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania sałatki z kaszą jęczmienną będziemy potrzebować:

400 g kaszy jęczmiennej pęczak
30 szt pomidorków koktajlowych
około 80 g cebuli czerwonej
1 opakowanie sera feta (około 250 g)
20 szt oliwek czarnych
garstka listków bazylii
około 50 ml oliwy lub oleju
do smaku sól, pieprz


Link do filmu z przygotowania: Sałatka z kaszą jęczmienną



Przygotowanie:
Kaszę jęczmienną gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odstawiam do wystudzenia.

Umyte pomidorki przekrawam na pół wykrawam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki.
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Odsączone z zalewy oliwki kroję na mniejsze kawałki.
Ser feta kroję na mniejsze kawałki.



Końcowe przygotowanie sałatki:


Do zimnej kaszy jęczmiennej dodaję pomidorki, oliwki, cebulę, ser feta, listki bazylii rwę na mniejsze kawałki i dodaję do pozostałych składników.

Dodaję oliwę lub olej doprawiam solą i pieprzem i całość dokładnie mieszam – sałatka jest gotowa.

Sałatka z kaszą jęczmienną jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babica Ewa 






piątek, 17 czerwca 2016

Pierś z Kurczaka z Papryką i Oliwkami

pyszny kurczak do ryżu
Witam serdecznie
Propozycja na pyszną pierś z kurczaka z papryką. Tak przygotowaną pierś możemy podać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem. Polecam wypróbować przepis bo tak przygotowana pierś jest naprawdę bardzo smaczna i jest znakomitym dodatkiem do ziemniaków lub ryżu.

Do przygotowania piersi z kurczaka będziemy potrzebować:

około 800 g piersi z kurczaka
2 duże strąki czerwonej papryki
1 cebula
około 20 szt zielonych oliwek
około 15 szt czarnych oliwek
1 łyżka mąki pszennej
około 100 ml wody
do smaku sól, pieprz

olej do smażenia


Link do filmu z przygotowania: Pierś z kurczaka z papryką



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję wszystkie składniki:
  1. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w cienkie paseczki.
  2. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  3. Odsączone z zalewy oliwki przekrawam na pół.
  4. Pierś z kurczaka oczyszczam z białych błonek i chrząstek, dokładnie myję i osuszam. Następnie kroję w nie za dużą kostkę.


Składniki mam już pokrojone teraz będę je smażyła na patelni:
  1. Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę przez około 4 minuty.

  2. Następnie do podsmażonej cebuli dodaję paprykę, wodę i całość smażę jeszcze około 20 minut do miękkości papryki. Gdy papryka jest już miękka zawartość patelni przekładam do miseczki.

  3. Teraz pierś z kurczaka oprószam z każdej strony mąką i smażę na rozgrzanym oleju na patelni przez około 20 minut do miękkości mięsa.

  4. Gdy mięso jest już miękkie dodaję do niego paprykę z cebulą, oliwki, doprawiam solą, pieprzem, dokładnie mieszam i całość smażę jeszcze około 5 minut – kurczak jest gotowy.
Pierś z kurczaka z papryką jest gotowa, możemy ją podać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 






wtorek, 14 czerwca 2016

Pyszna Kasza Jaglana z Truskawkami

przepis na kaszę jaglaną
Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszną kaszę jaglaną z truskawkami. Tak przygotowana kaszka jaglana idealnie nadaje się do podania na śniadanie, podwieczorek lub jako deser, powinna smakować dzieciom jak i dorosłym. Polecam wypróbować przepis.


Do przygotowania kaszy jaglanej z truskawkami będziemy potrzebować:

100 g kaszy jaglanej
350 g truskawek
4 łyżki jogurtu naturalnego
około 2 łyżek cukru brązowego (białego lub miodu)
ilość cukru to kwestia gustu



Link do filmu z przygotowania: Kasza jaglana z truskawkami



Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odstawiam do wystudzenia.

  2. Teraz do zimnej kaszy dodaję oczyszczone z szypułek i umyte truskawki, jogurt naturalny, cukier i całość dokładnie rozdrabniam blenderem (jeżeli nie mamy blendera składniki możemy rozgnieść widelcem i dokładnie wymieszać).

  3. Tak przygotowaną kaszkę przekładam do miseczek, przed podaniem możemy schłodzić w lodówce.


Kasza jaglana z truskawkami jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  




Koktajl Truskawkowy z Bananami

Przepis na koktajl truskawkowy
Witam serdecznie
Propozycja na pyszny i zdrowy koktajl z truskawkami i bananami, koktajl jest bardzo prosty do przygotowania, zawiera dużo witamin, mikroelementów oraz węglowodanów które są potrzebne aby mieć energię do działania. Polecam wypróbować przepis póki są truskawki.

Do przygotowania koktajlu truskawkowego będziemy potrzebować:
3 banany
400 g truskawek
1 kubek 400 g jogurtu naturalnego
1 szklanka mleka
około 2 łyżek cukru brązowego (białego lub miodu)
ilość cukru to kwestia gustu


Link do filmu z przygotowania: Koktajl truskawkowy z bananami



Przygotowanie:
  1. Oczyszczone z szypułek i i umyte truskawki przekładam do pojemnika, dodaję obrane banany, jogurt naturalny, mleko, cukier.
  2. Wszystkie składniki dokładnie rozdrabniam blenderem.
  3. Rozlewam do szklanek – koktajl jest gotowy.
Koktajl truskawkowy z bananami jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  




 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.