Pomyślałam że napiszę post w
którym umieszczę zdjęcia oraz linki do wszystkich sałatek
warzywnych i sosów które umieściłam na blogu aby łatwiej było
je znaleźć. Dzięki czemu może znajdą państwo coś ciekawe dla
siebie lub się zainspirują przepisem i przygotują taką samą lub
podobną sałatkę w domu na zimę.
Propozycja na pyszne placki z cukinii w
wydaniu dla osób które nie tolerują glutenu ale polecam je również
dla osób które tolerują gluten bo są bardzo smaczne. Dodatkowo
zrobiłam do placków sos który idealnie pasuje do placków z
cukinii. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania placków z cukinii
będziemy potrzebować:
Umytą cukinię ścieram na tarce o
grubych oczkach, cebulę również ścieram na tarce o grubych
oczkach i dodaję do cukinii. Następnie cukinię i cebulę
przekładam na durszlak i delikatnie solę i odstawiam na około 30
minut aby cukinia puściła sok.
W między czasie przygotuję sos:
Do jogurtu dodaję wszystkie składniki
na sos, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam – sos jest
gotowy.
Końcowe przygotowanie placków:
Cukinię z cebulą mocno odciskam z
nadmiaru soku i przekłam do miski, oczyszczoną marchew ścieram na
tarce o średnich oczkach i dodaję do cukinii. Natkę pietruszki
oraz miętę drobno siekam i dodaję do miski. Dodaję jajka, mąkę
kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną, doprawiam solą, pieprzem i
dokładnie mieszam.
Teraz na rozgrzanym oleju na patelni
smażę placki, nakładam po łyżce masy, delikatnie spłaszczam i
smażę na złoty kolor po około 2-3 minuty z każdej strony.
Usmażone placki układam na papierowym ręczniku aby odsączyć z
nadmiaru tłuszczu.
Placki z cukinii są gotowe, można je
podać z sosem. Życzę smacznego.
Obrane ogórki ścieram na tarce o
grubych oczka, umytą rzodkiewkę również ścieram na tarce o
grubych oczkach. Czosnek drobniutko kroję, cebulkę razem ze
szczypiorkiem drobno kroję, koperek siekam.
Dobrze schłodzony kefir wlewam do
miski lub garnka i roztrzepuję energicznie trzepaczką, tak żeby
kefir się spienił.
Następnie do kefiru dodaję wszystkie
składniki na chłodnik, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie
mieszam.
Chłodnik jest gotowy, podaję go
dobrze schłodzony. Życzę smacznego.
Dzisiaj zaproponuję
przepis na pyszne i puszyste ciasto drożdżowe z wiśniami, jako że
mamy obecnie sezon na różnego rodzaju owoce to do upieczenia tego
ciasta możemy użyć innych owoców niż wiśnie na przykład
czereśnie, śliwki, brzoskwinie itp.. Polecam wypróbować przepis
bo jest bardzo prosty a ciasto naprawdę bardzo smaczne i delikatne.
Do przygotowania ciasta z
wiśniami będziemy potrzebować :
Do miski
rozkruszam drożdże , dodaję łyżeczkę cukru ( przyśpieszy
fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę
mąki.
Wszystko
razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe
miejsce na około 15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Rozczyn
powinien stać się puszysty jak pianka.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to
rozczyn możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30
stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.
Po 15 minutach :
Do gotowego rozczynu dodaję : żółtka
, mąkę , cukier , otartą skórkę z cytryny , pozostałe mleko ,
sól i wszystko dokładnie mieszam. Gdy składniki wstępnie się
połączą dodaję rozpuszczone masło i tak długo wyrabiam łyżką
aż powstanie jednolita i gładka masa ( można do tego użyć robota
ja robiłam ręcznie ). Ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest
dość luźne tylko cały czas wyrabiam w misce.
Następnie miskę z ciastem
nakrywam ściereczką i dostawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
na około 40 minut , tak żeby podwoiło swoją objętość. Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy
wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć
grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
Końcowe przygotowanie ciasta z wiśniami : Wyrośnięte ciasto przekładam do blaszki wyłożonej
papierem do pieczenia (można blaszkę wysmarować tłuszczem ) i
równo rozprowadzam dłonią w blaszce . Aby ciasto nie kleiło się
do dłoni, dłoń smaruję olejem. Blaszkę nakrywam ściereczką i
dostawiam jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia , w tym czasie
przygotuję kruszonkę.
Przygotowanie kruszonki :
Na blat wysypuję mąkę , cukier i
masło (dobrze schłodzone) , składniki łączę ze sobą
pocierając je dłońmi tak żeby powstały grudki – kruszonka jest
gotowa.
Pieczenie ciasta z wiśniami :
Na wyrośnięte ciasto układam
wydrylowane wiśnie delikatnie je wciskając, jedną wiśnie obok
drugiej. Górę posypuję kruszonką.
Blaszkę z ciastem wstawiam do
nagrzanego piekarnika do 180 stopni na druga od dołu półkę i
piekę około 55 minut (długość pieczenia ciasta zależy od
piekarnika i może się wahać od 45 minut do 55 minut). Piekarnik
mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone
możemy wbić patyczek w ciasto i gdy po wyjęciu jest suchy to
znaczy że ciasto jest upieczone. Po upieczeniu
ciasto odstawiam do wystudzenia.
Ciasto drożdżowe z wiśniami jest
upieczone, można się częstować. Życzę udanych wypieków i
smacznego.
Chciałabym zaproponować przepis na
pyszne knedle z morelami i białym serem. Knedle są smaczne,
treściwe i powinny smakować dzieciom jak i dorosłym. Polecam
wypróbować przepis ponieważ jest sezon na owoce a można do
przygotowania knedli użyć brzoskwiń, śliwek itp..
Do przygotowania knedli z morelami
będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji wyjdzie około 30
knedli
500 g twarogu (chudego, półtłustego
lub tłustego)
130 g mąki pszennej
2 jajka
100 g kaszy manny
szczypta soli
około 250 g moreli
3 łyżki masła do polania knedli
oraz cukier do posypania knedli
dodatkowo knedle możemy podać z
jogurtem wymieszanym z cukrem
Morelę myję i osuszam ściereczką
lub papierowym ręcznikiem, następnie usuwam pestkę i kroję na
mniejsze kawałki. Jeżeli morele nie są zbyt duże to wystarczy
przekroić na pół a jeżeli większe to kroję każdą połówkę
na cztery.
Przygotowanie ciasta na knedle:
Do miski przekłam ser, dodaję jajka
i miksuję przez chwilę tak żeby powstała w miarę jednolita masa.
Następnie dodaję sól, mąkę, kaszę i dokładnie mieszam łyżką
lub wyrabiam dłonią tak żeby powstało jednolite ciasto.
Lepienie i gotowanie knedli z morelami:
Ciasto jest dość lepkie dlatego dłoń
oprószam mąką, biorę kawałek ciasta i formuję na dłoni
placuszek, na środek placuszka kładę kawałek moreli i zlepiam
kulkę.
Tak uformowany knedle układam na
blacie podsypanym mąką.
Teraz do gotującej i lekko osolonej
wody wrzucam knedle i gotuję do momentu wypłynięcia około 3,5
minuty. Następnie wyjmuję łyżką cedzakową i polewam roztopionym
masłem.
Przed podaniem posypuję cukrem, knedle
możemy również podać z jogurtem naturalnym.
Knedle z morelami i serem są gotowe,
można podawać. Życzę smacznego.
Propozycja na pyszne danie z fasolką
szparagową i piersią kurczaka, danie jest proste w przygotowaniu i
może być podane na obiad lub kolację. Jest obecnie sezon na
fasolkę szparagową więc polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania fasolki szparagowej będziemy potrzebować:
Najpierw przygotuję pierś z kurczaka,
pierś dokładnie myję, oczyszczam z białych błonek, chrząstek i
osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką. Następnie kroję w
kostkę i przekładam do miseczki, dodaję przyprawy, około 3 łyżek
oleju i dokładnie mieszam. Tak zamarynowaną pierś odstawiam na
czas przygotowania pozostałych składników na fasolkę szparagową.
Fasolkę oczyszczam, odcinam końcówki
i jeżeli ma włókna to usuwam, następnie kroję na mniejsze
kawałki o długości około 3 centymetrów. Tak pokrojoną fasolkę
dokładnie płuczę pod bieżącą wodą.
Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych
i kroję w cienkie paseczki. Papryczkę chili oczyszczam z nasionek i
drobno kroję. Cebulę kroję w drobną kostkę. Pomidory obieram ze
skórki (aby łatwiej było mi je obrać pomidory wcześniej
sparzyłam wrzątkiem), obrane pomidory kroję na mniejsze kawałki.
Składniki mam już pokrojone teraz
przygotuję danie:
Do gotującej i lekko osolonej wody
przekładam pokrojoną fasolkę szparagową i od momentu ponownego
zagotowania gotuję 3 minuty. Następnie fasolkę odcedzam.
W tym czasie na patelnię przekładam
pierś z kurczaka i smażę do miękkości mięsa około 20 minut.
Gdy smaży się pierś w garnku
rozgrzewam olej i duszę pod przykryciem na niewielkim ogniu paprykę,
cebulę, papryczkę chili i podgotowaną fasolkę szparagową około
15 minut.
Następnie dodaję usmażoną pierś z
kurczaka, pomidory i całość duszę jeszcze około 20 minut. Pod
koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
Po zakręceniu gazu dodaję śmietanę
i jeszcze raz dokładnie mieszam – danie jest gotowe.
Fasolka szparagowa z piersią kurczaka
jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Propozycja na pyszną sałatkę Caprese
z awokado, sałatka jest prosta w przygotowaniu, smaczna i bardzo
zdrowa a połączenie awokado z pomidorami wspomaga wchłanianie
Likopenu który jest silnym przeciwutleniaczem. Polecam wypróbować
przepis na sałatkę.
Do przygotowania sałatki caprese
będziemy potrzebować :
Pomidory przekrawam na pół, usuwam
zgrubienie od łodyżki i kroję wzdłuż półplasterki –
pomidorów nie obieram tylko kroję razem ze skórką.
Mozzarellę odsączam z zalewy i kroję
w plasterki, pomidorki koktajlowe przekrawam na pół. Cebulkę razem
ze szczypiorkiem drobno kroję, listki bazylii rwę na mniejsze
kawałki.
Awokado przekrawam wzdłuż na pół,
usuwam pestkę i obieram ze skórki, następnie kroję wzdłuż w
półplasterki.
Układanie sałatki – sałatkę
najlepiej ułożyć na dużym talerzu lub płaskim półmisku:
Sałatkę układam dookoła talerzu w
stronę środka, na przemian awokado, pomidor, ser.
Następnie
sałatkę posypuję szczypiorkiem razem z cebulką, kładę
pomidorki koktajlowe, posypuję listami bazylii i skrapiam sokiem z
cytryny. Doprawiam solą, pieprzem i polewam oliwą – sałatka
jest gotowa.
Sałatka typu Caprese z awokado jest
gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Chciałabym zaproponować przepis na
pyszną fasolkę po bretońsku, fasolka jest bardzo smaczna, treściwa
i stanowi samodzielne danie. Fasolka po bretońsku jest dość
ciężkim daniem ale od czasu do czasu (nie za często) można ją
przygotować. Powinna każdemu smakować kto lubi dania z fasolą
oraz kiełbasy, polecam wypróbować przepis
Do przygotowania fasolki po bretońsku będziemy potrzebować:
Kilka godzin przed gotowaniem fasolki
po bretońsku, suchą fasolę dokładnie płuczę, przekładam do
garnka i zalewam zimną wodą tak żeby woda była kilka centymetrów
powyżej fasoli, po jakimś czasie możemy sprawdzić czy czasem nie
trzeba dolać wody ponieważ fasola pęcznieje i wypija wodę :).
Namoczoną fasolę odstawiam na kilka godzin do namoczenia, możemy
na przykład fasolę namoczyć wieczorem przed pójściem spać a
rano gotować fasolkę lub namoczyć rano przed wyjściem do pracy.
Gotowanie fasolki po bretońsku:
Przed gotowaniem fasoli wodę w której
się moczyła możemy wylać i nalać świeżą lub gotować w tej w
której się moczyła. Wody do gotowania powinno być tyle aby była
powyżej fasoli około 3 centymetrów.
Garnek stawiam na gazie i gotuję od
momentu zagotowania na wolnym ogniu około 90 minut do miękkości
fasoli , gotuję z lekko uchyloną pokrywką aby fasolka nie
wykipiała. Długość gotowania zależy od fasoli.
W tym czasie gdy gotuję fasolę
przygotuję pozostałe składniki na fasolkę po bretońsku :
Czosnek drobniutko kroję, cebulę
kroję w kostkę i dodaję do czosnku.
Boczek kroję w kostkę i przekładam
na patelnię.
Kiełbasę obieram ze skórki,
przekrawam wzdłuż na pół i jeszcze raz wzdłuż na pół i kroję
w kostkę.
Składniki mam pokrojone teraz na
patelni smażę boczek około 10 minut tak żeby ładnie się
zrumienił, usmażony boczek przekładam z patelni do miseczki bez
tłuszczu, tłuszcz pozostawiam na patelni.
Teraz na patelni na tłuszczu który
pozostał ze smażenia boczku smażę czosnek i cebulę tak żeby
cebula delikatnie się zrumieniła. Usmażoną cebulę z czosnkiem
przekładam do miseczki z boczkiem.
Następnie na patelni smażę kiełbasę
przez około 15 minut tak żeby się zrumieniła.
Końcowe przygotowanie fasolki po
bretońsku:
Gdy fasolka jest już miękka dodaję
do niej przyprawy oprócz majeranku który dodam dopiero po
zakręceniu fasolki, doprawiam solą, dodaję cebulę, czosnek,
boczek, kiełbasę (tłuszcz po smażeniu kiełbasy pozostawiam na
patelni przygotuję na nim zasmażkę), koncentrat pomidorowy i
mieszam.
Następnie dolewam wody ponieważ podczas gotowania fasolki
większa ilość odparowała, wody dolewam około 400 ml, ilość
wody zależy jak gęstą chcemy zrobić fasolkę.
Całość gotuję jeszcze około 15
minut.
Pod koniec gotowania przygotowuję zasmażkę, tłuszcz który
pozostał na patelni po smażeniu kiełbasy rozgrzewam i na gorący
tłuszcz wsypuję mąkę, przez kilka minut podgrzewam aby mąka się
zrumieniła, od czasu do czasu mieszając.
Tak przygotowaną zasmażkę
rozprowadzam na patelni chochelką płynu z fasolki i dodaję do
garnka, całość dokładnie mieszam i gotuję około 3 minut,
sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
Po zakręceniu gazu dodaję majeranek,
mieszam, fasolka jest gotowa.
Fasolka po bretońsku jest gotowa,
można podawać. Życzę smacznego.
Tym razem chciałabym się podzielić przepisem
na przepyszny sernik na zimno z jagodami (borówkami), spód do sernika
przygotowałam z ryżu preparowanego który idealnie pasuje do masy
tworząc pyszny posmak czekolady a masa serowa jest wyjątkowo
delikatna wręcz rozpływa się w ustach( dobra koniec samo chwalenia
:). Napiszę jeszcze tylko że sernik jest naprawdę bardzo smaczny i
wcale nie taki trudny w przygotowaniu jak by się mogło wydawać,
polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania sernika z jagodami
będziemy potrzebować:
Użyłam tortownicy o średnicy 22 cm i
wysokości 6 cm
Przed przygotowaniem sernika przygotuję
tortownicę:
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, z papieru wycinam krążek o
wielkości dna tortownicy oraz pasek o długości obręczy tortownicy. Sernik ma wysokość około 6-7
centymetrów, moja tortownica ma wysokość 6 centymetrów więc aby
sernik się zmieścił i nie wypłyną pasek którym wyłożę wkoło
tortownicę wycięłam o 2 centymetry szerszy niż obręcz, tak aby 2
centymetry papieru wystawało ponad brzeg tortownicy. Tortownicę
maluję olejem i wykładam papierem.
Przygotowanie spodu z ryżu:
Ryż preparowany przesypuję do miski,
czekoladę przekładam do rondelka i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodaję ryż i dokładnie mieszam. Następnie przekładam do
tortownicy i równo rozprowadzam tak żeby cały spód był przykryty
ryżem, tortownicę wstawiam do lodówki na czas przygotowania masy
serowej.
Przygotowanie masy serowej :
Przygotowanie masy rozpoczynam od
namoczenia żelatyny, żelatynę wsypuję do miseczki, zalewam gorącym mlekiem i dokładnie mieszam, żeby żelatyna się rozpuściła i odstawiam na czas przygotowania masy serowej
W dużej misce ubijam dobrze schłodzoną
śmietanę, do ubitej śmietany dodaję cukier waniliowy oraz
stopniowo cukier puder cały czas ubijając. Następnie dodaję
stopniowo ser i nadal ubijam (miksuję).
Na koniec do masy dodaję
małym strumyczkiem letnią żelatynę cały czas miksując, po
dodaniu żelatyny jeszcze przez chwilę miksuję aby żelatyna dobrze
połączyła się z masą.
Następnie do masy dodaję jagody i
delikatnie mieszam.
Masę serową przekładam do tortownicy
i wyrównuję. Sernik wstawiam do lodówki na około 60 minut żeby
masa stężała.
Przygotowanie musu jagodowego:
Żelatynę zalewam zimną wodą,
mieszam i odstawiam do napęcznienia.
Jagody przekładam do rondelka i
rozdrabniam blenderem, do rozdrobnionych jagód dodaję sok z
cytryny, cukier, mieszam i rondelek stawiam na gazie. Od momentu
zagotowania gotuję około 3 minut i zdejmuję z gazu.
Do gorących jagód dodaję żelatynę
i dokładnie mieszam, następnie odstawiam do wystudzenia – gdy mus
będzie zimy wyleję go na masę serową.
Końcowe przygotowanie sernika z
jagodami:
Gdy masa serowa stężeje, wylewam na
nią zimny mus jagodowy i ponownie sernik wstawiam do lodówki tak żeby mus zastygł. Gdy wszystko ładnie
zastygnie sernik wyjmuję z tortownicy - sernik jest gotowy.
Sernik na zimno z jagodami jest gotowy,
można podawać. Życzę smacznego.