Nowe Przepisy

wtorek, 27 września 2016

Pierś Kurczaka z Brokułem do Ryżu, Kaszy lub Makronu

pierś kurczaka z brokułem
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszną pierś kurczaka z brokułem, którą możemy podać z ryżem, kaszą lub makaronem. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania piersi kurczaka będziemy potrzebować:
około 600 g piersi z kurczaka
1 brokuł (około 500 g)
250 g pieczarek
100 ml bulionu
na sos:
300 ml bulionu
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru brązowego
1 łyżka startego korzenia imbiru
do smaku sól, pieprz

olej do smażenia
duża patelnia lub rondel


Link do filmu z przygotowania: Pierś kurczaka z brokułem



Przygotowanie:
Do przygotowania dania możemy użyć rosołu lub wywaru warzywnego.
Umytą i osuszoną pierś kurczaka kroję w nie za dużą kostkę, pieczarki kroję w półplasterki.
Dokładnie wypłukany brokuł pod bieżącą wodą, dzielę na małe różyczki.
Czosnek drobniutko kroję ale możemy przecisnąć przez praskę, obrany korzeń imbiru ścieram na tarce o drobnych oczkach.


Przygotowanie sosu:
Na rozgrzanym oleju na patelni smażę pierś kurczaka, około 15 minut do miękkości mięsa, pierś podczas smażenia doprawiam solą i pieprzem. Następnie pierś przekładam do miski lub garnka.


Następnie na niewielkiej ilości oleju smażę pieczarki przez około 3 minuty, następnie dodaję brokuł i 100 ml bulionu i całość duszę około 15 minut. Usmażone składniki przekładam do piersi kurczaka.


Teraz na patelni przygotuję sos:
Na około 2 łyżkach oleju podsmażam przez około 2 minuty czosnek z imbirem, następnie dodaję pozostałe składniki sosu: cukier, sos sojowy, mąkę, bulion, dokładnie mieszam i zagotowuję.
Gdy sos się zagotuje dodaję pierś kurczaka, brokuł, pieczarki, dokładnie mieszam i całość smażę na małym ogniu jeszcze około 5 minut – danie jest gotowe.


Tak przygotowaną pierś kurczaka możemy podać z ryżem, kaszą lub makaronem. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babic Ewa     



sobota, 24 września 2016

Czerwona Soczewica z Papryką - Danie Wegetariańskie

Przepis na czerwoną soczewicą
Witam serdecznie
Propozycja na pyszną soczewicę z papryką bez mięsa. Danie jest bardzo smaczne i zdrowe, polecam wypróbować przepis .

Do przygotowania soczewicy będziemy potrzebować:
400 g soczewicy czerwonej
1 duża czerwona papryka
1 duża żółta lub zielona papryka
około 600 g pomidorów
3 łyżki usiekanej natki pietruszki
1 cebula (około 120 g)
2 duże ząbki czosnku
1 papryczka chili lub ostra papryka mielona
2 listki laurowe
2/3  łyżeczki cząbru
do smaku sól, pieprz
olej do smażenia

około 800 ml wody do ugotowania soczewicy


Link do filmu z przygotowania: Soczewica z papryką




Przygotowanie:
Najpierw przygotuję wszystkie składniki:
Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli.
Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w kostkę, papryczkę chili oczyszczam  z nasionek,  kroję  drobniutko i dodaję do papryki.
Sparzone wrzątkiem pomidory obieram ze skórki, następnie przekrawam wzdłuż na pół, wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki.



Gotowanie soczewicy:
Do garnka wlewam około 800 ml wody, dodaję listki laurowe, dwie średnie szczypty soli. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję. W tym czasie soczewicę przekładam na sito i dokładnie płuczę pod bieżącą wodą.
Do gotującej się wody dodaję wypłukaną soczewicę i gotuję około 7 minut do miękkości (należy sprawdzić ile ma się gotować soczewica na opakowaniu, ponieważ czas gotowania może się różnić w zależności od producenta). Po ugotowaniu zakręcam gaz, wyjmuję listki laurowe i je wyrzucam.


Przygotowanie pozostałych składników:
Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam przez kilka minut cebulę razem z czosnkiem, tak żeby cebula się zeszkliła. Następnie dodaję do  cebuli paprykę z chili i smażę jeszcze około 15 minut, do miękkości papryki.
Następnie dodaję pomidory, cząber, doprawiam solą, pieprzem i jeszcze duszę około 5 minut.


Końcowe przygotowanie soczewicy:
Do ugotowanej soczewicy dodaję podsmażone składniki z patelni, dodaję natkę pietruszki, mieszam i jeszcze całość gotuję około 5 minut. Pod koniec gotowania sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – soczewica jest gotowa.


Soczewica z papryką jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa



piątek, 23 września 2016

Przepis na Naleśniki z Serem

przepis na naleśniki z serem
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszne naleśniki z serem. Naleśniki możemy również podać z dżemem lub innym farszem. Wiem że naleśniki to chyba każdy umie robić ale jeżeli ktoś jeszcze nie robił lub robił z innego ciasta to polecam wypróbować mój przepis.

Do przygotowania naleśników będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji wyjdzie około 6 naleśników

na ciasto:
200 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
400 ml mleka
2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli

na farsz serowy ale naleśniki można podać z dżemem lub innym nadzieniem:
300 g twarogu (chudego, półtłustego lub tłustego)
około 4 łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego
około 2 łyżek cukru ilość cukru to kwestia gustu
1 łyżeczka cukru waniliowego
dodatkowo do sera  możemy dodać rodzynki

olej do smażenia


Link do filmu z przygotowania: Naleśniki z serem




Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ciasto na naleśniki:
Do miski przesypuję mąkę, dodaję cukier waniliowy, szczyptę soli, jajka oraz mleko. Składniki mieszam ze sobą mikserem przez chwilę tak żeby nie było grudek mąki. Ciasto możemy również wymieszać łyżka lub rózgą. Tak przygotowane ciasto gdy nie ma grudek odstawiam na około  30 minut.

W tym czasie przygotuję farsz serowy do naleśników:
Twaróg przekładam do miseczki i rozdrabniam widelcem, następnie dodaję jogurt naturalny (ilość jogurtu zależy od tego jak wilgotny mam ser, ja dodaję około 4 łyżek, ser nie powinien być zbyt rzadki ale też nie suchy po dodaniu jogurtu, w konsystencji powinien przypominać pastę na kanapki  ). Dodaję cukier waniliowy, cukier (ilość cukru zależy od tego jak słodki chcemy ser) i całość dokładnie mieszam, po wymieszaniu możemy dodać rodzynki i jeszcze raz wymieszać – ser jest gotowy.

Po 30 minutach, smażenie naleśników:
Na patelni rozgrzewam nie wielką ilość oleju, na gorącą patelnię nakładam jedną chochelkę ciasta, rozprowadzam równo po patelni i smażę przez chwilę na jasno złoty kolor. Następnie przewracam na drugą stronę i również smażę na jasno złoty kolor.  Po usmażeniu naleśniki układam na talerzu.


Na naleśniki nakładam ser i równo rozsmarowuję nożem, naleśniki możemy złożyć tak jak chusteczkę lub zwinąć w rulonik.


Tak przygotowane naleśniki obsmażam na rozgrzanym tłuszczu na patelni (na maśle lub oleju), z każdej strony na mocno złoty kolor.
Naleśniki po obsmażeniu możemy posypać cukrem pudrem i od razu podawać.


Naleśniki z serem są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa


piątek, 16 września 2016

Pierogi Leniwe – Prosty i Pyszny Obiad

Przepis na pierogi leniwe
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszne pierogi leniwe. Jeżeli ktoś nie lubi lepić tradycyjnych pierogów  lub gdy nie ma czasu, to koniecznie musi wypróbować ten przepis na pierogi leniwe. W smaku są takie same jak pierogi z serem (ruskie), bardzo łatwo je się robi, są smaczne od razu po ugotowaniu lub odgrzewane na patelni. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania pierogów leniwych będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji wyjdzie około 60 pierogów leniwych

1 kg ugotowanych ziemniaków
500 g twarogu (chudego, półtłustego lub tłustego)
200 g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej (około 60 g)
2 jajka
1 cebula (około 120 g)
do smaku sól, pieprz
olej do smażenia

tłuszcz do polania ugotowanych pierogów

pierogi możemy podać polane masłem lub podsmażonym boczkiem z cebulką


Link do filmu z przygotowania: Pierogi leniwe


Przygotowanie:
Przed przygotowaniem ciasta, ziemniaki obieram i gotuję do miękkości, następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia.

Cebulę kroję w kostkę (cebuli nie trzeba bardzo drobno kroić ponieważ później będzie zmielona z pozostałymi składnikami na ciasto), następnie cebulę smażę na rozgrzanym oleju na patelni tak żeby się zrumieniła.

Przygotowanie ciasta:
W maszynce do mielenia mięsa mielę ziemniaki, twaróg oraz cebulę.
Do zmielonej masy dodaję jajka, mąkę pszenną, ziemniaczaną, doprawiam solą i pieprzem (należy dobrze doprawić wtedy pierogi będą smaczniejsze) i wyrabiam dłonią tak żeby powstała jednolita masa. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.


Gotowe ciasto wykładam na blat podsypany mąką, przerabiam kilka razy i odcinam kawałek ciasta. Z odciętego kawałka formuję wałek dłońmi na blacie podsypanym mąką, wałek kroję na kilku centymetrowe kawałki. Odcinam kolejny kawałek ciasta i ponownie formuję wałek i kroję na mniejsze kawałki.


Gotowanie pierogów leniwych:
Do gotującej i lekko osolonej wody wrzucam partiami pierogi i od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch, gotuję jeszcze około 1 minuty.
Następnie pierogi wyjmuję łyżką cedzakową na talerz i polewam roztopionym masłem (pierogi możemy również polać podsmażonym boczkiem z cebulką lub skwarkami ze słoninki).


Pierogi leniwe są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

wtorek, 6 września 2016

Ptysie z Bitą Śmietaną - Przepis na Ptysie

Przepis na ptysie
Witam serdecznie
Chciałabym podzielić się przepisem na pyszne domowe ptysie z bitą śmietaną. Ptysie mogą się wydawać że są trudne do przygotowania w domu ale wcale tak nie jest i można je bardzo szybko zrobić. Polecam wypróbować przepis na ptysie.

Do przygotowania ptysi będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji wyjdzie około 15 ptysi

na ciasto :
180 g mąki pszennej ( typ 450, 500 lub 550)
250 ml wody
80 g masła
5 jajek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

na bitą śmietanę:
500 ml śmietany 30% lub 36%
100 g cukry pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 opakowania śmietan fix po 9g


Link do filmu z przygotowania: Ptysie z bitą śmietaną



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ciasto na ptysie:
Do mąki dodaję sól oraz proszek do pieczenia.
Do garnka wlewam wodę i dodaję masło, następnie garnek stawiam na gazie i zagotowuję tak żeby masło się rozpuściło.
Gdy woda z masłem się zagotuje, dodaję stopniowo mąkę i mieszam (garnek cały czas mam na gazie). Ciasto tak długo podgrzewam i mieszam aż stanie się gładkie i bez grudek mąki.


Gotowe ciasto odstawiam do wystudzenia, tak żeby miała temperaturę niższą niż 40 stopni aby białko z jajek nie ścięło się podczas dodawania.
Do letniego ciasta dodaję po jednym jajku i dokładnie mieszam drewnianą łyżką aż jajko wchłonie w ciasto i dodaję kolejne jajko, ciasto możemy mieszać łyżką lub mikserem.


Formowanie ptysi i pieczenie:
Z tak przygotowanego ciasta formuję ptysie, ciasto możemy nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżką. Pomiędzy ptysiami pozostawiam po kilka centymetrów wolnego miejsca, ponieważ podczas pieczenia wyrosną.


Blachę z ptysiami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę i piekę około 33 minut, na mocno złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Taka uwaga, aby podczas pierwszych 20 minut nie otwierać piekarnika ponieważ ptysie mogą opaść. Upieczone ptysie odstawiam do wystudzenia.


Przygotowanie bitej śmietany:
Dobrze schłodzoną śmietanę przelewam do miski i przez chwilę ubijam. Następnie cały czas ubijając dodaję śmietan fix, cukier waniliowy oraz stopniowo cukier puder. Ubijam kilka minut tak żeby śmietana ładnie się ubiła.


Końcowe przygotowanie ptysi:
Z wystudzonych ptysi odcinam nożem górę na wysokości 2/3 ptysia. Do środka nakładam bitą śmietanę (bitą śmietanę możemy nałożyć łyżką lub rękawem cukierniczym) i na górę kładę odcięty kawałek ptysia. Ptysie możemy oprószyć cukrem pudrem – ptysie są gotowe.


Ptysie z bitą śmietaną są gotowe, przechowuje je w lodówce. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa    
Ptyś

Sałatka z Cieciorką Awokado i Pomidorkami Koktajlowymi

sałatka z cieciorką i awokado
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszną i zdrową sałatkę z cieciorką i awokado. Sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu, możemy ją podać jako samodzielne danie na przykład na kolację lub zabrać do pracy jako drugie śniadanie.

Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować:
1 puszka 400 g fasoli czerwonej
1 puszka 400 g kukurydzy
1 puszka 400 g cieciorki
1 puszka 400 g fasoli pinto
500 g pomidorków koktajlowych
2 awokado
1 papryka czerwona
mały pęczek natki pietruszki
2 duże ząbki czosnku
około 2 łyżek soku z cytryny
4 łyżki oliwy lub oleju
do smaku sól, pieprz


Link do filmu z przygotowania: Sałatka z cieciorką



Przygotowanie:
Fasolę czerwoną, kukurydzę, cieciorkę, fasolę pinto, przekładam na durszlak, płuczę pod bieżącą wodą i osączam. Następnie przekładam do miski.
Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w kostkę i dodaję do pozostałych składników.

Umytą i osuszoną natkę pietruszki siekam i dodaję do sałatki, czosnek drobniutko kroję i również dodaję do sałatki.
Umyte pomidorki kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sałatki. Awokado przekrawam wzdłuż na pół, usuwam pestkę i obieram ze skórki, następnie kroję w kostkę i dodaję do sałatki.


Następnie do sałatki dodaję sok z cytryny, oliwę, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną sałatkę odstawiam na około 60 minut aby przeszła smakiem.
Sałatka z cieciorką i awokado jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa



piątek, 2 września 2016

Sałatka Ziemniaczana z Papryką i Ogórkiem

przepis na sałatkę ziemniaczaną
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na smaczną sałatkę ziemniaczaną z ogórkiem i papryką. Tak przygotowaną sałatkę możemy podać samą jako samodzielne danie lub podać z różnego rodzaju mięsem pieczonym lub smażonym. Idealnie również nadaje się na grilla, polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania sałatki ziemniaczanej będziemy potrzebować:
500 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
250 g ogórków kiszonych
3 jajka ugotowanych na twardo
1 papryka czerwona
1 jabłko winne (około 250 g)
3 łyżki usiekanej natki pietruszki
3 łyżki oliwy lub oleju
3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
lub śmietany
1 łyżeczka musztardy stołowej
2 łyżki soku z cytryny
do smaku sól, pieprz


Link do filmu z przygotowania: Sałatka ziemniaczana



Przygotowanie:
Dokładnie umyte ziemniaki gotuję w mundurkach do miękkości, następnie odcedzam i dostawiam do wystudzenia. Ziemne ziemniaki obieram i kroję w kostkę, pokrojone przekładam do miski.
Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w kostkę i dodaję do ziemniaków.
Jabłko obieram usuwam gniazda nasienne, kroję w kostkę i dodaję do sałatki.
Ogórki kroję w drobną kostkę i dodaję do pozostałych składników. Żółtka oddzielam od białek, białka kroję w kostkę i dodaję do sałatki a z żółtek przygotuję sos.


Przygotowanie sosu:
Do miseczki przekłam jogurt dodaję żółtka i rozcieram łyżeczką lub widelcem żółtka tak żeby połączyły się z jogurtem. Następnie dodaję sok z cytryny, oliwę, musztardę, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy.




Końcowe przygotowanie sałatki ziemniaczanej:
Do sałatki dodaję sos, natkę pietruszki i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną sałatkę odstawiam na około 30 minut aby przeszła smakiem.


Sałatka ziemniaczana jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa   


 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.