Nowe Przepisy

wtorek, 25 października 2016

Sos Grzybowy ze Świeżych Grzybów Leśnych

Sos Grzybowy ze Świeżych Grzybów Leśnych
Witam serdecznie
Chciałabym podzielić się przepisem na pyszny i prosty w przygotowaniu sos grzybowy ze świeżych grzybów leśnych. Sos grzybowy możemy podać z ziemniakami, kopytkami, kluskami lub z tym z czym lubimy. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego sosu to polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania sosu grzybowego będziemy potrzebować:
około 450 g grzybów leśnych
400 g śmietany 12% lub 18%
1/2 pęczka natki pietruszki
1 cebula (około 100 g)
do smaku:
sól, pieprz
do smażenia:
łyżka masła i olej


Link do filmu z przygotowania: Sos grzybowy z grzybów leśnych



Przygotowanie:
Grzyby oczyszczam i dokładnie myję pod bieżącą wodą i odstawiam na durszlaku do osączenia. Jeżeli wśród grzybów mam maślaki to je obieram ze skórki.


Następnie grzyby kroję na mniejsze kawałki.
Natkę pietruszki drobno siekam, cebulę kroję w drobna kostkę.

Przygotowanie sosu grzybowego:
Na patelni rozgrzewam masło z olejem, na rozgrzany tłuszcz daję cebulę i smażę około 5 minut, tak żeby cebula się zeszkliła.
Następnie do cebuli dodaję grzyby i całość smażę jeszcze około 10 minut.


Na koniec do sosu dodaję śmietanę, doprawiam solą, pieprzem, dodaję natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszam i zakręcam gaz – sos jest gotowy.


Sos grzybowy jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  



Zapiekanka z Makaronem i Jajkami

Zapiekanka z Makaronem i Jajkami
Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na prostą w przygotowaniu i smaczną zapiekankę z makaronem i jajkami, która idealnie nadaje się na obiad lub na wczesną kolację.

Do przygotowania zapiekanki z makaronem będziemy potrzebować:
400 g makaronu spaghetti lub innego
6 jajek
100 g sera żółtego wędzonego
100 g sera żółtego
100 g szynki
1 pęczek natki pietruszki
do smaku:
sól, pieprz

naczynie żaroodporne


Link do filmu z przygotowania: Zapiekanka z makaronem i jajkami



Przygotowania:
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i odstawiam do wystudzenia.
Szynkę kroję w kostkę, ser wędzony kroję w drobną kostkę, umytą i osuszoną natkę pietruszki siekam. Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach.


Teraz w misce roztrzepuję jajka, do roztrzepanych jajek dodaję szynkę, ser wędzony, ser żółty, natkę pietruszki, doprawiam solą i pieprzem i całość dokładnie mieszam.
Następnie dodaję makaron i dokładnie mieszam, przekładam do naczynia żaroodpornego, wyrównuję i zapiekam.


Zapiekanie zapiekanki :
Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 30 minut – zapiekanka jest gotowa.


Zapiekanka z makaronem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa




piątek, 14 października 2016

Kopytka z Kaszy Jaglanej

Przepis na kopytka z kaszy jaglanej
Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszne i proste w przygotowaniu kopytka z kaszą jaglaną. Kopytka są smaczne, zdrowe i jeżeli ktoś lubi kasze jaglaną to na pewno będą mu smakować. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania kopytek z kaszy jaglanej będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji wyjdzie około 60 kopytek

400 g kaszy jaglanej (przed gotowaniem)
3 jajka
150 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki usiekanej natki pietruszki
sól do smaku (około 1 łyżeczki)

kopytka możemy podać z masłem i bułką tartą,
sosem grzybowym lub sosem pomidorowym


Link do filmu z przygotowania: Kopytka z kaszy jaglanej



Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu i odstawiam do wystudzenia.
Następnie wystudzoną kaszę mielę w maszynce do mielenia mięsa, użyłam sitka o średnich oczkach.


Do zmielonej kaszy jaglanej dodaję natkę pietruszki, jajka, mąkę pszenną, ziemniaczaną, sól i całość wyrabiam dłonią tak żeby powstała jednolita masa.


Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką, przerabiam kilka razy, formuję kulę i odcinam kawałek ciasta. Z odciętego kawałka formuję wałek dłońmi na blacie podsypanym mąką, wałek kroję na kilku centymetrowe kawałki. Odcinam kolejny kawałek ciasta i ponownie formuję wałek i kroję na mniejsze kawałki.


Kopytka są gotowe teraz będę je gotowała:
Do gotującej i lekko osolonej wody wrzucam partiami kopytka i gotuję około 3 minut. W czasie gotowania w rondelku lub na patelni rozpuszczam masło, dodaję bułkę tartą i ją rumienię
Następnie kopytka wyjmuję łyżką cedzakową na talerz i polewam roztopionym masłem z bułką tartą (kopytka możemy również podać z sosem pomidorowym lub grzybowym).


Kopytka z kaszy jaglanej są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

niedziela, 2 października 2016

Przepis na Ciasto Red Velvet

ciasto red velvet
Witam serdecznie
Chciałabym się podzielić przepisem na ciasto red velvet, które jest pyszne i bardzo efektownie wygląda, idealnie nadaje się do podania na różnego rodzaju uroczystościach rodzinnych. Ciasto nie jest zbyt słodkie i powinno każdemu smakować. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania ciasta red velvet będziemy potrzebować:
Użyłam tortownicy o średnicy 21 centymetrów

na ciasto:
300 g mąki pszennej (typ 450,500 lub 550)
250 g cukru
250 ml mleka 3.2 %
3 łyżki mąki ziemniaczanej (około 40 g)
150 g masła roztopionego i przestudzonego
3 jajka
3 łyżeczki kakao ciemnego
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki octu winnego
około 1 łyżeczki barwnika spożywczego czerwonego w proszku lub płynie

na krem:
500 g mascarpone
500 ml śmietany 30% lub 36 % - dobrze schłodzonej
150 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego


Link do filmu z przygotowania: Ciasto Red Velvet



Przygotowanie:
Do mąki pszennej dodaję: mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek dopieczenia, sodę i mieszam.
Jeżeli używam barwnika w proszku to go rozpuszczam w mleku a jeżeli w płynie to barwnik dodaję bezpośrednio do ciasta.

Do miski daję cukier, cukier waniliowy oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Składniki miksuję ze sobą przez około 1 minutę.
Następnie dodaję jajka (żółtko i białko) i miksuję około 2 minut.
Teraz dodaję wymieszaną mąkę, mleko z barwnikiem i całość miksuję przez chwilę tak żeby składniki ładnie się połączyły i nie było grudek. Na koniec dodaję ocet i jeszcze przez chwilę miksuję. - ciasto jest gotowe.


Pieczenie ciasta Red Velvet:
Ciasto należy podzielić na 3 w miarę równe części, można podzielić na oko lub zważyć na wadze, jedna porcja ciasta waży około 400 gramów.


Każdą porcję ciasta piekę osobno, foremkę smaruję tłuszczem na dno kładę papier do pieczenia (który wycięłam na wielkość dna foremki). Nakładam jedną porcję ciasta, równo rozprowadzam i wstawiam do piekarnika.
Ciasto piekę około 28 minut w temperaturze 180 stopni na drugiej o dołu półce, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół bez używania termoobiegu. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone, to możemy wbić wykałaczkę i gdy po wyjęciu jest sucha to znaczy że ciasto jest upieczone.
Po upieczeniu ciasto wyjmuję z foremki i odkładam do wystudzenia i piekę kolejny krążek ciasta.



Przygotowanie kremu:
Do miski przekładam krem mascarpone, dodaję około połowy cukru pudru, cukier waniliowy i przez chwilę miksuję.


W drugiej misce ubijam przez chwilę dobrze schłodzoną śmietanę, do lekko ubitej śmietany dodaję pozostały cukier puder i ubijam na sztywno.
Teraz do serka mascarpone dodaję ubitą śmietanę i całość mieszam łyżką tak żeby składniki się połączyły – krem jest gotowy.

Końcowe przygotowanie ciasta red velvet:
Zimne krążki ciasta od góry wyrównuję nożem, odcinam tak żeby ciasto było płaskie. Okrawki ciasta użyję do dekoracji.


Na pierwszy krążek ciasta nakładam 1/3 kremu i równo rozsmarowuję, na górę kremu kładę drugi krążek i nakładam kolejną porcję kremu i równo rozsmarowuję. Kładę ostatni krążek ciasta, spodem do góry tak żeby góra była płaska i nakładam pozostały krem na górę i boki ciasta i równo rozsmarowuję.


Ze skrawków ciasta robię okruszki i nimi dekoruję górę oraz boki, ciasto jest gotowe. Gotowe ciasta przechowuję w lodówce.

Ciasto Red Velvet jest gotowe, życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  


red velvet cake

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.