Chciałabym podzielić się przepisem
na pyszny i prosty w przygotowaniu sos grzybowy ze świeżych
grzybów leśnych. Sos grzybowy możemy podać z ziemniakami,
kopytkami, kluskami lub z tym z czym lubimy. Jeżeli ktoś jeszcze
nie robił takiego sosu to polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania sosu grzybowego
będziemy potrzebować:
Podzielę się przepisem na prostą w
przygotowaniu i smaczną zapiekankę z makaronem i jajkami, która
idealnie nadaje się na obiad lub na wczesną kolację.
Do przygotowania zapiekanki z makaronem
będziemy potrzebować:
Makaron gotuję według przepisu na
opakowaniu, ugotowany odcedzam i odstawiam do wystudzenia.
Szynkę kroję w kostkę, ser wędzony
kroję w drobną kostkę, umytą i osuszoną natkę pietruszki
siekam. Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach.
Teraz w misce roztrzepuję jajka, do
roztrzepanych jajek dodaję szynkę, ser wędzony, ser żółty,
natkę pietruszki, doprawiam solą i pieprzem i całość dokładnie
mieszam.
Następnie dodaję makaron i dokładnie
mieszam, przekładam do naczynia żaroodpornego, wyrównuję i
zapiekam.
Zapiekanie zapiekanki :
Naczynie wstawiam do nagrzanego
piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 30
minut – zapiekanka jest gotowa.
Zapiekanka z makaronem jest gotowa,
można podawać. Życzę smacznego.
Podzielę się przepisem na pyszne i
proste w przygotowaniu kopytka z kaszą jaglaną. Kopytka są
smaczne, zdrowe i jeżeli ktoś lubi kasze jaglaną to na pewno będą
mu smakować. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania kopytek z kaszy
jaglanej będziemy potrzebować:
Kaszę jaglaną gotuję według
przepisu na opakowaniu i odstawiam do wystudzenia.
Następnie wystudzoną kaszę mielę w
maszynce do mielenia mięsa, użyłam sitka o średnich oczkach.
Do zmielonej kaszy jaglanej dodaję
natkę pietruszki, jajka, mąkę pszenną, ziemniaczaną, sól i
całość wyrabiam dłonią tak żeby powstała jednolita masa.
Następnie ciasto wykładam na blat
podsypany mąką, przerabiam kilka razy, formuję kulę i odcinam
kawałek ciasta. Z odciętego kawałka formuję wałek dłońmi na
blacie podsypanym mąką, wałek kroję na kilku centymetrowe
kawałki. Odcinam kolejny kawałek ciasta i ponownie formuję wałek
i kroję na mniejsze kawałki.
Kopytka są gotowe teraz będę je
gotowała:
Do gotującej i lekko osolonej wody
wrzucam partiami kopytka i gotuję około 3 minut. W czasie
gotowania w rondelku lub na patelni rozpuszczam masło, dodaję bułkę
tartą i ją rumienię
Następnie kopytka wyjmuję łyżką
cedzakową na talerz i polewam roztopionym masłem z bułką tartą
(kopytka możemy również podać z sosem pomidorowym lub
grzybowym).
Kopytka z kaszy jaglanej są gotowe,
można podawać. Życzę smacznego.
Chciałabym się podzielić przepisem
na ciasto red velvet, które jest pyszne i bardzo efektownie wygląda,
idealnie nadaje się do podania na różnego rodzaju uroczystościach
rodzinnych. Ciasto nie jest zbyt słodkie i powinno każdemu
smakować. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania ciasta red velvet
będziemy potrzebować:
Użyłam tortownicy o średnicy 21
centymetrów
na ciasto:
300 g mąki pszennej (typ 450,500 lub
550)
250 g cukru
250 ml mleka 3.2 %
3 łyżki mąki ziemniaczanej (około
40 g)
150 g masła roztopionego i
przestudzonego
3 jajka
3 łyżeczki kakao ciemnego
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki octu winnego
około
1 łyżeczki barwnika spożywczego czerwonego w proszku lub płynie
Do mąki pszennej dodaję: mąkę
ziemniaczaną, kakao, proszek dopieczenia, sodę i mieszam.
Jeżeli używam barwnika w proszku to
go rozpuszczam w mleku a jeżeli w płynie to barwnik dodaję
bezpośrednio do ciasta.
Do miski daję cukier, cukier
waniliowy oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Składniki miksuję
ze sobą przez około 1 minutę.
Następnie dodaję jajka (żółtko i
białko) i miksuję około 2 minut.
Teraz dodaję wymieszaną mąkę, mleko
z barwnikiem i całość miksuję przez chwilę tak żeby składniki
ładnie się połączyły i nie było grudek. Na koniec dodaję ocet
i jeszcze przez chwilę miksuję. - ciasto jest gotowe.
Pieczenie ciasta Red Velvet:
Ciasto należy podzielić na 3 w miarę
równe części, można podzielić na oko lub zważyć na wadze,
jedna porcja ciasta waży około 400 gramów.
Każdą porcję ciasta piekę osobno,
foremkę smaruję tłuszczem na dno kładę papier do pieczenia
(który wycięłam na wielkość dna foremki). Nakładam jedną
porcję ciasta, równo rozprowadzam i wstawiam do piekarnika.
Ciasto piekę około 28 minut w
temperaturze 180 stopni na drugiej o dołu półce, piekarnik mam
ustawiony na grzanie góra/dół bez używania termoobiegu. Jeżeli
nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone, to możemy wbić
wykałaczkę i gdy po wyjęciu jest sucha to znaczy że ciasto jest
upieczone.
Po upieczeniu ciasto wyjmuję z foremki
i odkładam do wystudzenia i piekę kolejny krążek ciasta.
Przygotowanie kremu:
Do miski przekładam krem mascarpone,
dodaję około połowy cukru pudru, cukier waniliowy i przez chwilę
miksuję.
W drugiej misce ubijam przez chwilę
dobrze schłodzoną śmietanę, do lekko ubitej śmietany dodaję
pozostały cukier puder i ubijam na sztywno.
Teraz do serka mascarpone dodaję ubitą
śmietanę i całość mieszam łyżką tak żeby składniki się
połączyły – krem jest gotowy.
Końcowe przygotowanie ciasta red
velvet:
Zimne krążki ciasta od góry
wyrównuję nożem, odcinam tak żeby ciasto było płaskie. Okrawki
ciasta użyję do dekoracji.
Na pierwszy krążek ciasta nakładam
1/3 kremu i równo rozsmarowuję, na górę kremu kładę drugi
krążek i nakładam kolejną porcję kremu i równo rozsmarowuję.
Kładę ostatni krążek ciasta, spodem do góry tak żeby góra była
płaska i nakładam pozostały krem na górę i boki ciasta i równo
rozsmarowuję.
Ze skrawków ciasta robię okruszki i
nimi dekoruję górę oraz boki, ciasto jest gotowe. Gotowe ciasta
przechowuję w lodówce.
Ciasto Red Velvet jest gotowe, życzę
udanych wypieków i smacznego.