Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na
przygotowanie soczystej i delikatnej piersi z kurczaka, gotowanej
krótko w mleku. Tak przygotowana pierś jest o wiele zdrowsza od
smażonej a równie smaczna, także polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania piersi będziemy
potrzebowali:
pierś z kurczaka (około
700 g)
1 litr mleka
przyprawy (można użyć
innych)
1 łyżeczka papryki
słodkiej
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka ziół
prowansalskich
1/2 łyżeczki pieprzu
ziołowego
szczypta papryki ostrej
szczypta pieprzu
sól do smaku
Link do filmu z przepisem:
Gotowana pierś z kurczaka gotowana w mleku
Przygotowanie:
Umytą i osuszoną pierś
z kurczaka nacieram wymieszanymi przyprawami z solą.
Pierś mam natartą, teraz
mleko zagotowuję i do gotującego mleka włożę pierś z kurczaka.
Mleka powinno być tyle, aby gdy włożymy pierś była ona przykryta
mlekiem.
Do gotującego mleka
wkładam pierś i od momentu włożenia gotuję 1 minutę. Następnie
garnek nakrywam pokrywką, zawijam w gruby ręcznik lub koc i
odstawiam na około 2 godziny (nie krócej).
Po 2 godzinach pierś
wyjmuję z mleka i osuszam papierowym ręczniki – pierś jest
gotowa.
Gotowana pierś z kurczaka
jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Nigdy jeszcze kurczaka w mleku nie gotowałam :)
OdpowiedzUsuńProszę spróbować, pierś wychodzi bardzo delikatna i smaczna.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Wypróbuję przepis w wolnej chwili. A jak mogę podgrzać pierś by była ciepła przy podaniu?
OdpowiedzUsuńPo wyjęciu z mleka pierś jest jeszcze ciepła, ale możemy ją odgrzać wkładając na chwilę do piekarnika. Najlepiej przygotować tak aby była na obiad od razu po przygotowaniu. Zimna również jest bardzo smaczna, wystarczy że podamy do niej na przykład ciepłe ziemniaki.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Fajny sposób na soczystą pierś, tak jeszcze nie przyrządzałam! :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, że przepis się podoba.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Przepis wygląda ciekawie i dietetycznie.
OdpowiedzUsuńSyn bardzo lubi mięso z ziemniakami i sosem. Czy pozostałe mleko można wykorzystać na zrobienie sosu?
Pozdrawiam
Miło mi, że przepis się podoba. A odnośnie sosu, to tak można przygotować, tylko nie z całego mleka bo jest go dość sporo. Mleko można zagęścić mąką podsmażoną z masłem i dodać na przykład koperek.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Witam, kilka dni temu wypróbowałam Pani przepis i piszę by podziękować, mięsko jest soczyste, długo zachowuje świeżość i dobrze doprawione wspaniale smakuje, warte polecenia zwłaszcza dla osób zapracowanych lub jak ja nie mogących jeść żywości przetwarzanej, pozdrawiam, M.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że pierś smakowała a przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję za miły komentarz ♥
ja w mleku robię schab,jest rewelacyjny.
OdpowiedzUsuńTo prawda jest o wiele delikatniejszy.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Po natarciu przyprawami pierś ma leżeć czy od razu do mleka? Nie będzie mdła w srodku jesli przyprawy nie przejdą do wnętrza?
OdpowiedzUsuńPóźniej ta pierś, moczy się razem z przyprawami w mleku przez 2 godziny.
UsuńA jak robi się schab w mleku? Mam sporo więc mogłabym jutro przygotować
OdpowiedzUsuńJutro umieszczę przepis, bo ostatnio robiłam.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
To jest genialny sposób na zrobienie piersi. Zrobiłam na rodzinny obiad i zachwytom nie było końca. ...bardzo polecam
OdpowiedzUsuńGenialny sposób na zrobienie piersi. Zrobiłam na rodzinny obiad i zachwytom nie było końca. ....mocno polecam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się przydał i że pierś smakowała.
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥
Witam, dziś odkryłam ten przepis i od razu zrobiłam na obiad.Miesko super.Nie wiem tylko z czym podać(ziemniaki,ryż,kasza)i jaka surówka do tego pasuje.Prosze o podpowiedź a za mięsko dziękuję
OdpowiedzUsuń?
Wszystko pasuje i kasza, i ryż, jak i ziemniaki. A surówka czy sałatka taką jaką lubimy. Pozdrawiam serdecznie 💖
UsuńAle pierś gotuje się w mleku tylko 1 minutę? Nie jest surowa w środku?
OdpowiedzUsuńTak jedną minutę i nie jest surowa, ona dochodzi później.
UsuńA nadaje się również do krojenia na kanapki?
OdpowiedzUsuń