Nowe Przepisy

wtorek, 28 lutego 2017

Płatki Owsiane na Śniadanie z Pomarańczami | Pyszne i Pożywne Śniadanie

Płatki Owsiane na Śniadanie z Pomarańczami
Witam serdecznie
Chciałabym podzielić się pysznym przepisem na śniadanie z płatkami owsianymi i pomarańczami. Płatki owsiane są bardzo smaczne i każdemu powinny smakować zarówno dzieciom jak i dorosłym, polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania płatków owsianych będziemy potrzebować:

1 szklanka mleka (250 ml)
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych (około 110 g)
2 pomarańcze
1 jabłko
2 - 3 łyżki miodu
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
250 ml śmietanki 30% lub 36%


Link do filmu z przygotowania: Płatki owsiane z pomarańczami



Przygotowanie:
Pomarańcze dokładnie myję (szoruję) w gorącej wodzie, następnie skórkę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Skórkę ścieram od razu do rondelka.
Do rondelka ze skórką wlewam mleko, mieszam i zagotowuję.


Teraz do miski wsypuję płatki owsiane które zalewam zagotowanym mlekiem razem z otartą skórką z pomarańczy. Tak przygotowane płatki odstawiam do napęcznienia i wystudzenia.


Gdy płatki się studzą, przygotuję pozostałe składniki:
Pomarańcze obieram za skórki, i dzielę na cząstki, następnie dokładnie oczyszczam z białych błonek.
Jabłko obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach.

>

Końcowe przygotowanie płatków owsianych z pomarańczami:
Do wystudzonych płatków dodaję miód, posiekane orzechy włoskie i dokładnie mieszam.
Następnie cząstki pomarańczy kroję na mniejsze kawałki i dodaję do płatków, stare jabłko również dodaję do płatków i całość dokładnie mieszam.


Na koniec ubijam dobrze schłodzoną śmietanę i dodaję do płatków, płatki ze śmietaną delikatnie mieszam – śniadanie jest gotowe:).


Płatki owsiane z pomarańczami są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa       

środa, 22 lutego 2017

Mini Pączki o Smaku Pomarańczowym

Mini Pączki o Smaku Pomarańczowym
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszne mini pączki o smaku pomarańczowym. Pączki są szybkie w przygotowaniu i pachną pomarańczą. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania pączków będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji wyjdzie około 25 szt pączków

250 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
130 g sera ricotta lub innego sera kremowego
70 g cukru pudru
1 jajko (użyłam L)
sok wyciśnięty z pomarańczy – około 80 ml
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki spirytusu

cukier puder do oprószenia

tłuszcz do smażenia olej lub smalec, ja smażę na oleju i smalcu w proporcjach 1:1


Link do filmu z przygotowania: Mini pączki o smaku pomarańczowym



Przygotowanie:
Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto, na początku mieszam łyżką a następnie wyrabiam przez chwilę dłonią (ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest luźne), tak żeby składniki dobrze się wymieszały.



Następnie w misce ciasto nakrywam folią spożywczą i odstawiam na około 30 minut.


Formowanie pączków:
Po 30 minutach formuję mini pączki, dłonie nawilżam olejem, urywam kawałeczek ciasta i delikatnie turlając w dłoniach formuję małego pączka (o wielkości orzecha włoskiego), uformowanego pączka układam na tacce.




Smażenie pączków:
W garnku rozgrzewam tłuszcz – ja używam oleju i smalcu w proporcjach 1:1 ale pączki można smażyć na samym oleju lub na samym smalcu.
Przed wrzuceniem pączków na tłuszcz, najpierw wrzucam kawałek ciasta aby sprawdzić czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę, jeżeli ciasto się smaży od razu po wrzuceniu to znaczy że można smażyć pączki. Zmniejszam płomień na najmniejszy pod garnkiem i wkładam pączki.



Pączki smażę około 2 – 3 minut na brązowy kolor, podczas smażenia często obracam pączki aby się równo smażyły. Po usmażeniu wyjmuję i układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.


Gotowe pączki oprószam cukrem pudrem.

Mini pączki o smaku pomarańczowym są gotowe, można się częstować. Życzę udanego smażenia i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

niedziela, 19 lutego 2017

Oponki Drożdżowe bez Sera - Przepis na Oponki

Oponki drożdżowe
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować super przepis na oponki drożdżowe bez sera, oponki są bardzo puszyste, smaczne i delikatne. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania oponek będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji wyjdzie około 25 szt

500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
200 ml letniego mleka
2 jajka (użyłam L)
50 g roztopionego i przestudzonego masła
30 g drożdży świeżych
30 g cukru kryształ (2 łyżki)
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżeczki spirytusu

cukier puder do oprószenia

tłuszcz do smażenia olej lub smalec, ja smażę na oleju i smalcu w proporcjach 1:1


Link do filmu z przygotowania: Oponki drożdżowe bez sera



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję rozczyn, do miski rozkruszam drożdże, dodaję około 1 łyżeczki cukru, około 50 ml letniego mleka i jedną dużą łyżkę mąki. Składni mieszam ze sobą łyżką, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.


Po 15 minutach:
Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto, (spirytus wlewam na mąkę tak żeby nie polać po jajkach i rozczynie). Składniki mieszam ze sobą przez chwilę łyżką, tak żeby się połączyły.


Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i delikatnie wyrabiam przez około 5 minut, aż ciasto stanie się gładkie. Ciasto wyrabiam delikatnie, nie naciskam zbyt mocno ponieważ jest dość luźne i jeżeli będziemy je mocno naciskać to będzie się bardziej kleiło do dłoni i blatu. Podczas wyrabiania możemy ciasto podsypywać niewielką ilością mąki.
Ciasto możemy również przygotować robotem.


Wyrobione ciasto przekładam do miski oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce tak żeby podwoiło swoją objętość, moje ciasto wyrastało około 40 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.


Wałkowanie i wykrawanie oponek:
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką i je rozwałkowuję na grubość około 1 centymetra.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki dużą foremką a środek wykrawam małą foremką lub kieliszkiem. Oponki układam na papierze do pieczenia. Skrawki ciasta ponownie zagniatam i rozwałkowuję (kawałeczek ciasta pozostawiam aby go rzucić przed smażeniem i sprawdzić czy olej ma odpowiednią temperaturę).


Po wykrojeniu wszystkich oponek i ułożeniu na papierze, nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 30 minut do wyrośnięcia. Długość wyrastania zależy od tego jaką temperaturę mamy w kuchni i czas wyrastania może się troszkę wydłużyć.

Smażenie oponek:
W garnku rozgrzewam tłuszcz – ja używam oleju i smalcu w proporcjach 1:1 ale oponki można smażyć na samym oleju lub na samym smalcu.
Przed wrzuceniem oponek na tłuszcz, najpierw wrzucam kawałek ciasta aby sprawdzić czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę, jeżeli ciasto się usmaży od razu po wrzuceniu to znaczy że można smażyć oponki. Zmniejszam płomień pod garnkiem i wkładam oponki.


Oponki smażę po około 1 minucie z każdej strony na brązowy kolor. Po usmażeniu wyjmuję i układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Gotowe oponki oprószam cukrem pudrem.

Oponki drożdżowe są gotowe, można się częstować. Życzę udanego smażenia i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.